23/10/2008: Με αφορμή την -χθεσινή- Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού, επαναφέρω στην κορυφή αυτό το (για πολλούς διαφορετικούς λόγους) θαυμάσιο ποστ. Όσοι το επισκεφθείτε για πρώτη φορά, καλό είναι να γνωρίζετε οτι τα περισσότερα απο τα 900 σχόλιά του γονατίζουν τον server μου και θα εμφανιστεί με κάποια καθυστέρηση και δυσκολία… Επίσης, αφαίρεσα την φωτογραφία, ωστε να μην γονατίσει η επισκεψιμότητα και τους ξένους server..
05/11/2007: Το post είχε ανέβει πρώτη φορά στις 5/2/2007.

Η απίστευτη συμμετοχή σας με άφησε άφωνο. Δεκάδες άνθρωποι συνέβαλλαν, γράφοντας σχόλια για τους εαυτούς τους ή για συγγενείς, μοιράζοντας τις ιστορίες τους, πόνο και ελπίδα.

Εμεινα άφωνος.

Στην αρχή απαντούσα στα σχόλια, αλλά μετά παρατήρησα οτι το βήμα λόγου που δινόταν εδώ στους (έμμεσα ή άμεσα) παθόντες ήταν πολύ πιο σημαντικότερο απο την δική μου γνώμη.

Έτσι σας άφησα να λέτε ότι βάραινε την καρδιά σας.

Είσαστε πολλοί – πολλοί περισσότεροι απο όσους περίμενα.

Αυτή η συμμετοχή σας με αναγκάζει να το επαναφέρω στην επικαιρότητα, καθώς, μιλώντας με την Αντικαρκινική Εταιρεία, και λαμβάνοντας υπόψιν το #51 σχόλιο απο τον Γιώργο, σκέφτηκα οτι δεν μπορώ να μείνω απαθής παρακολουθώντας αυτήν την συζήτηση.

Πρώτα, το post:

5/2/2007:

Πες το δυνατά ρε, Καρκίνος.

Όχι το ζώδιο, το άλλο. Η «ασθένεια». Η «επάρατη νόσος». Η «κατάρα». Το «ακατανόμαστο».

Η μάνα μου έπαθε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, και πέθανε -τελικά- απο αυτό. Κυρίως, έφταιγε (και φταίει) το κάπνισμα. (Τώρα, πως φτάνει η τζούρα απο το πρωϊνό απαραίτητο τσιγάρο στην ουροδόχο κύστη, τρέχα γύρευε. Φτάνει όμως. Να είσαστε σίγουροι, γιατί η μάνα μου για περίπου ενάμισι – δύο χρόνια, είχε ένα σωληνάκι, πλαστικό, που έδιωχνε τα ούρα σε μία σακούλα).

Όταν τριγυρνούσα στην Πάρο μετά τον θάνατό της, όλοι στραβομουτσουνιάζανε όταν έλεγα «Καρκίνος». Όταν άκουγα τους ανθρώπους να μιλάνε για άλλους, που πέθαναν απο καρκίνο, έλεγαν «η ασθένεια».

Μα τον θεο, ούτε να το προφέραν δεν μπορούσαν.

Τι τρέχει με αυτό; Τι είδους κόλλημα είναι; Μήπως και αν το πεις, κολλάς; Μην είναι κολλητικό; Μην το κολλάς με την αναφορά;

~

Κάπου τρία χρόνια πριν, στο γραφείο, έχω χάσει μπόλικα κιλά. Απο την Taste and Diet. Κάθε μέρα, τρώω το φαγητό που μου φέρνουνε – για μήνες λέμε τώρα, ε; – στο εστιατόριο, μαζί με ΟΛΟΥΣ τους άλλους. Πιάνει το κόλπο, τα χάνω τα περιττά, γίνομαι γκομενάκι, είμαι στα πάνω μου, ξυρίζω το κεφάλι μου.

Τι το ‘θελα;

Μήνες μετά, όσο είχα διατηρηθεί, ανακαλύπτω οτι υπάρχει φιλολογία: ο Γιάννης έχει καρκίνο (φτου! που έκανε και ο Φιλιππίδης όταν παρουσίαζε τα ζώδια στις ειδήσεις του Μαστοράκη στον Αντέννα).

Σου λέει ο άλλος, ξυρισμένο κεφάλι ίσον χημειοθεραπεία, χαμένα κιλά, that fits.

Ε, ούτε τότε δεν είπανε «καρκίνος». Το έμαθα απο κουβέντα που ξεκίναγε «το ξέρουμε οτι είσαι άρρωστος«.

Άρρωστος, όχι καρκίνος.

Σαν να έχεις τον σατανά μέσα σου.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, αν τελικά τον αποκτήσεις (μακρυά απο μας, ε;) δαγκώνεσαι.

Πως να το πεις; Φυλαγεσαι.

Γιατι σε κοιτάνε σαν πεθαμένο – ήδη. Όπως τους κοίταζες και εσύ παλιά.

~

Λοιπόν, παλικάρια, να τα βρούμε λίγο εδώ: Ζεις, απο τον καρκίνο. Επιβιώνεις. Είναι μπάσταρδη ασθένεια, αλλά δεν είναι θανατική καταδίκη. Πολλοί γλυτώνουν – έχω παραδείγματα-. Και μετά είναι καλά. Απολύτως καλά. Ούτε την ψυχή τους πουλήσανε, ούτε φαντάσματα είναι. Άρρωστοι πριν – καλά τώρα. Και ούτε έχουν να ντρέπονται για κάτι.
Και αξιοπρεπείς, και αμόλυντοι. Για αυτό, αν ακούσετε κανέναν με καρκίνο, μην το κοιτάξετε σαν πεθαμένο. Σαν κρυολογημένο κοιτάχτε τον. Και μην φοβηθείτε να το πειτε – καρκίνος.

Δεν υπάρχει «ανίατη ασθένεια», «επάρατη νόσος», «η ασθένεια» και άλλες τέτοιες υπεκφυγές.

Και αν το αντιληφθούμε, ίσως κάνουμε κάτι για αυτό. Αν υποψιαστούμε οτι με τον τρόπο ζωής μας (φυτοφάρμακα, κινητά, τσιγάρα, διατροφή) κινδυνεύουμε, και δώσουμε λίγο σημασία, μπορεί και να το αποφύγουμε.

Δεν κολλάει με το να το πεις. Με το τσιγάρο, μπορεί. Με το να το πεις, όχι.

Και, αν θέλετε να με ακούσετε, μην το ανάψετε το γαμημένο για λίγο. Έτσι, τιμής ένεκεν.

Μιλώντας με την Αντικαρκινική Εταιρεία, πήρα δύο τηλέφωνα: Πρώτον, το 210.6456713-5, στο οποιο μπορείτε να βρείτε ψυχολογική και άλλη υποστήριξη είτε ως ασθενείς, είτε ως κοντινά πρόσωπα, και το τηλέφωνο 197 που παρέχει μία ακόμα ψυχολογική βοήθεια. Όταν το τηλεφώνημα αφορά θέματα καρκίνου το 197 θα σας περάσει στην αντικαρκινική.

Μην διστάσετε να τους καλέσετε. Η ψυχική σας υγεία (είτε είσαστε ασθενείς, είτε είσαστε κοντικά πρόσωπα) είναι εξίσου σημαντική με την σωματική.

Αν πρέπει να μάθουμε να λέμε «καρκίνος» χωρίς να ντρεπόμαστε, τότε σίγουρα πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον πόνο της καρδιάς και του νου μας, χωρίς δισταγμούς.

Στην γραμμή θα σας απαντήσουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια, και γνωρίζουν πως να απαλύνουν τον πόνο της ψυχής σας.

Ελπίζω απο καρδιάς να έχω κάνει ότι μπορώ για να απαλύνω τον πόνο σας…

Καταχωρήσεις:

  • Αρχική ημερομηνία: 5/2/2007
  • Δεύτερη ημερομηνία: 5/11/2007
  • Τρίτη ημερομηνία: 23/10/2008

Οι σέρβερ μοιάζουν να μην αντέχουν άλλο να δείξουν αυτήν την σελίδα. Κοντά στα χίλια comment, με γεμάτο κείμενο, και πάνω απο τριάντα τρείς χιλιάδες επισκέψεις, είναι σίγουρα πρόκληση -στην καλύτερη περίπτωση- για το WordPress. Για να το αντιμετωπίσω, χρειάστηκε να χωρίσω τα σχόλια σε σελίδες. Τα σχόλιά σας, μπορείτε ακόμα να τα δείτε συνολικά σε μία σελίδα, πατώντας στην αντίστοιχη επιλογή..

5.051 thoughts on “Πες το δυνατά ρε, Καρκίνος.

  1. Καλημέρα σε όλους και ιδιαίτερα στην Ιωάννα και στον GIANNIS χρόνια σας πολλά με υγεία και πολύ αγάπη και δύναμη.Να είστε πάντα καλά.

  2. Καλησπερα σας,
    Γιαννη χρόνια πολλα και καλα.σου ευχομαι υγεία και αγαπη.
    Μανια μου σε ευχαριστω πολύ, να σαι καλα.
    Υγεία για ολο τον κοσμο. Πολλα φιλια

  3. καλησπέρα σας ,

    Πήραμε τα αποτελέσματα της αξονικής του πατερα μου. Η γιατρός μας είπε οτι πάμε σταθερά , ευτυχώς καλά είναι τα πράγματα.
    Σας εύχομαι δύναμη και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όλους σας.

  4. καλημέρα,

    ggiiaanniiss θα κανει κάθε εναμιση μήνα. Το φλεβάρη θα κάνει μόνο ακτινογραφίες.
    Μετα αποόλα αυτά ξαναβρήκαμε το χαμόγελο μας.

    Πολλά φιλιά σε όλους να στε καλά

  5. καλημέρα, καλό μήνα σε όλους.

    ggiiaanniiss , απο τη δική μας την πλευρά προς το παρόν πάμε καλά και κλινικά και απο διάθεση. Ειδικά τώρα που έχει ανοίξει και ο καιρός ο πατερας μου βγαίνει έξω και συναντά φιλους και φαίνεται πολύ καλά. Λίγο όταν έκανε κρύο είχε κλειστεί μέσα γιατί φοβοταν τις ιώσεις αλλά να ναι καλά ούτε μύτη δεν έτρεξε. Τον βλέπω να ναι καλά μέρα με τη μέρα και αυτό μου φτάνει!
    Χθές πήγε και πήρε και τον μικρό μου απο το σχολείο και χαρά ο μικρός που τον πήρε ο παππούς απο το σχολείο!

  6. Μπράβο του πραγματικά . Και μπράβο και σε εσένα γιατί νιώθω την αγάπη – στήριξη που του δίνεις
    Είναι μεγάλο πράμα η ψυχολογία να είναι ψηλά .
    Εγώ αν και είμαι καλά ως τώρα στην υγεία μου είμαι λίγο πεσμένος. θα μου περάσει που θα πάει …

  7. καλημέρα,

    ΝΑ είστε όλοι καλά.

    ggiiaanniiss ελπίζω να νιώθείς καλύτερα πραγματικά γιατί είσαι πολύ γενναίος άνθρωπος . Οι γενναίοι πάντα βρίσκουν τη άκρη . Να προσέχεις τον εαυτό σου και να είσαι καλά.

  8. Καλημέρα σε όλους.Κάθε μέρα διαβάζω τα λιγοστά πιά νέα σας.Χαίρομαι Ιωάννα και GIANNI που όλα πάνε καλύτερα.Θα ήθελα να πώ σε όλους σαν εμένα που πια δεν συμμετέχουν όπως πρίν στις συζητήσεις πως ο Κος Διονύσης αγάπαγε πολύ αυτο το site και αυτο φαινόταν κάθε μέρα που όπως και να ένιωθε πάντα μας έγραφε μας βοηθούσε και μας ανοιγε την ψυχή του.Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πάλι με απλές καλημέρες γιατι όλο αυτο που έχει στίσει ο ΑΡΚΟΥΔΟΣ μόνο καλό μπορεί να κάνει και σε εσάς που είστε οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αλλα και σε εμάς που δίπλα σας μαθαίνουμε προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε να γίνουμε καλύτεροι και όσο μπορούμε να σας καταλάβουμε.Φιλιά σε όλους και καλή αντάμωση σε εκείνους που είναι εκεί ψηλά και μας βλέπουν .Σε αγαπώ μπαμπά μου….

  9. Καλησπέρα και από εμένα.
    Για ένα περίεργο λόγο και εγώ δεν γράφω πλέον εδώ τόσο συχνά όπως πριν
    Αν και κάθε μέρα η πρώτη σελίδα που επισκέπτομαι μόλις ανοίξω τον υπολογιστή είναι αυτή για να μάθω τα νέα σας. Ας μαζευτούμε λοιπόν και πάλι ακόμα και αν δεν έχουμε νέα να μοιραστούμε με τους φίλους μας.
    Νo news good news. !!!!!

  10. καλημέρα σας ,

    Παργματικά αυτή η σελίδα δεν είναι η ίδια χωρίς τον Διονύση και την Νανσυ. Δύο ανθρωποι που χαριζαν την ελπίδα απλόχερα.
    Ευχομαι υγεία για όλους μας !
    Μάνια μου ο μπαμπας σου ευτυχώς το γνώριζε και εξακολουθεί να γνωρίζει πόσο πολύ τον αγαπάς.

    Φιλιά πολλά σε όλους σας

  11. Προς τον διαχειριστή.
    Είναι αδύνατη η δημοσίευση.
    Αν τα μηνύματα που δεν δημοσιευονται εσύ μπορείς να τα δεις σε παρακαλώ διόρθωσε το.

  12. ΟΚ.
    Μάλλον δικό μου λάθος πιθανόν με τα cookies η με το ιστορικό της σελίδας.
    Τώρα φαίνονται οι δημοσιεύσεις.

  13. Άλλα συνεχίζει να μην με αφήνει να δημοσιεύσω ένα post στο οποίο έχω βάλει και ένα link από ένα άρθρο.
    Μάλιστα όταν προσπάθησα για δεύτερη φορά να το δημοσιεύσω μου έβγαλε μήνυμα λάθους ότι ήδη το έχω δημοσιεύσει αυτό χωρίς όμως να φαίνεται κάτι.

  14. Καλησπέρα.
    Είδα αυτό και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

    «Εκπληκτικά» αποτελέσματα από πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο

    Δεν είναι άλλη μια διατροφή ή ένα μαγικό χαπάκι αλλά μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος που ήδη έχει δοκιμαστεί σε δεκάδες ανθρώπους.
    Έχει εκπληκτικά αποτελέσματα κυρίως σε αιματολογικούς καρκίνους όπως μη Χότζκιν λέμφωμα, λευχαιμίες, λεμφώματα και μυελώματα.
    Δεν θέλω να δημιουργήσω ελπίδες αλλά νομίζω μία τέτοια ανακάλυψή ιδίως όταν ανακοινώνεται από την επιστημονική κοινότητα και όχι από διάφορους επιτήδειους πρέπει να γίνεται γνωστή με κάθε τρόπο στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται άμεσα.

    Όσοι νοσούν οι ίδιοι αλλά και όσοι έχουν συγγενείς με αυτούς τους τύπους καρκίνου ας ενημερωθούν από την σελίδα που δίνω link και να ρωτήσουν τον ιατρό τους σχετικά.

    Αυτή την φορά δοκίμασα να κάνω την δημοσίευση χωρίς να βάλω το link για το άρθρο για να δω αν αυτό φταίει για το πρόβλημα με την αδυναμία δημοσίευσης.

  15. Καλημέρα σε όλους σας.Βαγγέλη πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου και μακάρι να υπάρχει κάτι τέτοιο γιατί δίνει ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους.
    Φιλάκια και να είστε όλοι καλά.(Ρε παιδιά τι κίνηση είναι αυτή στους δρόμους ….)

  16. Την Κυριακή πιθανόν να συναντηθώ με φίλο γιατρό πολύ ψαγμένο και διαβασμένο.
    Θα τον ρωτήσω σχετικά.
    Πάντως το διάβασα σε πολλά site και έπαιξε και στην τηλεόραση.
    Σε site του εξωτερικού που διάβασα αναφέρουν ακριβώς τα ίδια.
    Όσον αφορά τον Riddell Stanley που αναφέρεται στο άρθρο είναι διακεκριμένος ογκολόγος.
    Αν και δεν είναι πανάκεια με αυτή την μέθοδο ανοίγει ένας νέος δρόμος και για πρώτη φορά είμαι αισιόδοξος ότι επιτέλους κάτι σημαντικό έχει βρεθεί.
    Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια αυτή η αρρώστια θα είναι παρελθόν.

  17. «Mourlamara», δεν ξέρω πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα (ελπίζω να πήγαν όλα καλά) . Αυτό που έχω να πω είναι ότι ο κος Αρματας είναι ενας εξαιρετικος άνθρωπος και επιστήμονας!

  18. καλημέρα σας ,ελπίζω να είστε καλά. Σήμερα είναι τοπρογγραμματισμόνο ραντεβού του μπαμπαμου μετη γιατρό του, θα του γράψει εξετάσεις . Ελπίζω όλα να πάνε καλά.

    Φιλιά πολλάσε όλους σας

  19. Καλημέρα σε όλους σας.Ελπίζω όλοι να πηγαίνετε καλύτερα.Χαίρομαι πολύ που πάνε καλά ΙΟΑΝΝΑ εύχομαι παντα να έχετε καλά νέα.

  20. καλημέρα ,

    Μάνια μου να είσαι καλά.Μάκαρι να συνεχίσει έτσι.Θα δούμε.Προς το παρόν είναι καλά και αυτό έχει σημασία.
    Το σήμερα είναι μεγάλη υπόθεση. Φιλιά πολλά σε όλους σας

  21. Καλημέρα σε όλη την παρέα.
    ΙΟΑΝΝΑ σου εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει έτσι.
    Καιρό είχαμε να ακούσουμε καλά νέα.
    Και τα νέα για τον δικό μου πατέρα είναι καλά.
    Τελικά περιορίζεται μόνο στον προστάτη που από ότι μας είπε ο γιατρός δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο λόγω της ηλικίας του.
    Ύστερα από σχεδόν έξι μήνες εξετάσεων με αξονικές, μαγνητικές, 2 βιοψίες και σπινθηρογράφημα κατέληξαν ότι έκαναν λάθος στην αρχική τους εκτίμηση για μετάσταση σε οστά και ήπαρ.
    Είναι από τις φορές που χαίρεσαι για τα ιατρικά λάθη.
    Δυστυχώς στον αδερφό μου είχε γίνει ακριβώς το αντίθετο.
    Δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα παρά μόνο όταν είχε εξαπλωθεί σε πολλά όργανα και ήταν πλέον αργά.

  22. Καλησπέρα σε όλους,
    Βαγγέλη ποσο πολυ χαιρομαι για τον πατερα σου και ποσο λυπαμαι για τον αδερφο σου. Ευχομαι ο,τι καλυτερο απο δω και μπρος σε σενα και την οικογένεια σου.
    Φιλια σε ολους

  23. Παιδιά μου δεν σας εχω ξεχάσει Τα νεα μου ειναι καλά Μόλις πήγα για το τσεκ απ που κάνω κάθε 4 μήνες Ολα καλά Όμως ειναι πολυ άρρωστη μια συγγενής μου με καρκινο στο ήπαρ Το πάλεψε 4 χρόνια Αλλη μια καλη μου φίλη στην Ολλανδία επίσης . Στο έντερο και τον πνεύμονα Στενοχωρηθηκα για τον Διονυση Ειχα ελπιδα γι αυτόν Μας την μετάδιδε και σε μας 🙁 Αναστασία μου τον πατερούλη σου θα περάσει πολύς καιρός Για μένα χρειάστηκαν 10 χρόνια για να μπορώ να μιλώ γι αυτόν και να μη ραγίζει η φωνή μου Αυτές της μέρες παω για συμβουλές σ ενα άλλο γκρουπ για άτομα που φροντίζουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους Συμβουλές, δίνουν και παίρνουν δύναμη Έπεσε η πεθερά μου κι έσπασε τον γοφό της κι υπήρχε μια πιθανότητα να την έφερνε ο άντρας μου στο σπίτι μας αλλα έχει σχιζοφρένεια και ανια και γενικά δεν ξερω το ιστορικό της Κανεις δεν φαίνεται να το γνωρίζει:(κι αυτό μου δημιουργεί ανησυχία Θα είμαι πιο συχνή στην παρέα σας Σας αγαπώ και σας στέλνω φιλια Βαγγέλη θέλω να διαβάσω τ άρθρο

  24. ΠΟΠΗ για να διαβάσεις το άρθρο πάνε στα πιο πάνω μηνύματα και βρες μια δημοσίευση μου την 16/2/2016 και ώρα 07:40 μμ και κανε κλικ στη διεύθυνση που δίνω εκεί γιατί το σύστημα δεν με αφήνει να την δημοσιεύσω ξανά.
    Επίσης για περισσότερα αποτελέσματα μπορείς να κανει αναζήτηση για
    adoptive T-cell transfer
    και για
    Στάνλεϋ Ρίντελ

  25. ΒΑΓΓΕΛΗ ευχαριστώ παρα πολυ Πολυ ενδιαφέρον άρθρο Μακάρι να προχωρήσουν οι έρευνες

  26. Καλημερα σας,

    Εξω βρεχει και ειναι λίγο στεναχωρα . Ομως Ποπη τα νεα σου μου εφτιαξαν τη διαθεση.
    Φιλια σε όλους σας

  27. Καλημέρα και καλή Σαρακοστή σε όλους.Χαίρομαι πολύ Πόπη για τα καλά σου νέα και ειλικρινά σου εύχομαι καλή δύναμη για την κατάσταση της πεθεράς σου γιατί είναι μία πολύ δύσκολη περίπτωση όπου συνήθως δεν υπάρχει ελπίδα καλυτέρευσης όταν το μυαλό αρρωσταίνει εκτός βέβαια κάποιων περιπτώσεων.

    Καλή σας μέρα σε όλους και πάλι…φιλιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.