23/10/2008: Με αφορμή την -χθεσινή- Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού, επαναφέρω στην κορυφή αυτό το (για πολλούς διαφορετικούς λόγους) θαυμάσιο ποστ. Όσοι το επισκεφθείτε για πρώτη φορά, καλό είναι να γνωρίζετε οτι τα περισσότερα απο τα 900 σχόλιά του γονατίζουν τον server μου και θα εμφανιστεί με κάποια καθυστέρηση και δυσκολία… Επίσης, αφαίρεσα την φωτογραφία, ωστε να μην γονατίσει η επισκεψιμότητα και τους ξένους server..
05/11/2007: Το post είχε ανέβει πρώτη φορά στις 5/2/2007.

Η απίστευτη συμμετοχή σας με άφησε άφωνο. Δεκάδες άνθρωποι συνέβαλλαν, γράφοντας σχόλια για τους εαυτούς τους ή για συγγενείς, μοιράζοντας τις ιστορίες τους, πόνο και ελπίδα.

Εμεινα άφωνος.

Στην αρχή απαντούσα στα σχόλια, αλλά μετά παρατήρησα οτι το βήμα λόγου που δινόταν εδώ στους (έμμεσα ή άμεσα) παθόντες ήταν πολύ πιο σημαντικότερο απο την δική μου γνώμη.

Έτσι σας άφησα να λέτε ότι βάραινε την καρδιά σας.

Είσαστε πολλοί – πολλοί περισσότεροι απο όσους περίμενα.

Αυτή η συμμετοχή σας με αναγκάζει να το επαναφέρω στην επικαιρότητα, καθώς, μιλώντας με την Αντικαρκινική Εταιρεία, και λαμβάνοντας υπόψιν το #51 σχόλιο απο τον Γιώργο, σκέφτηκα οτι δεν μπορώ να μείνω απαθής παρακολουθώντας αυτήν την συζήτηση.

Πρώτα, το post:

5/2/2007:

Πες το δυνατά ρε, Καρκίνος.

Όχι το ζώδιο, το άλλο. Η «ασθένεια». Η «επάρατη νόσος». Η «κατάρα». Το «ακατανόμαστο».

Η μάνα μου έπαθε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, και πέθανε -τελικά- απο αυτό. Κυρίως, έφταιγε (και φταίει) το κάπνισμα. (Τώρα, πως φτάνει η τζούρα απο το πρωϊνό απαραίτητο τσιγάρο στην ουροδόχο κύστη, τρέχα γύρευε. Φτάνει όμως. Να είσαστε σίγουροι, γιατί η μάνα μου για περίπου ενάμισι – δύο χρόνια, είχε ένα σωληνάκι, πλαστικό, που έδιωχνε τα ούρα σε μία σακούλα).

Όταν τριγυρνούσα στην Πάρο μετά τον θάνατό της, όλοι στραβομουτσουνιάζανε όταν έλεγα «Καρκίνος». Όταν άκουγα τους ανθρώπους να μιλάνε για άλλους, που πέθαναν απο καρκίνο, έλεγαν «η ασθένεια».

Μα τον θεο, ούτε να το προφέραν δεν μπορούσαν.

Τι τρέχει με αυτό; Τι είδους κόλλημα είναι; Μήπως και αν το πεις, κολλάς; Μην είναι κολλητικό; Μην το κολλάς με την αναφορά;

~

Κάπου τρία χρόνια πριν, στο γραφείο, έχω χάσει μπόλικα κιλά. Απο την Taste and Diet. Κάθε μέρα, τρώω το φαγητό που μου φέρνουνε – για μήνες λέμε τώρα, ε; – στο εστιατόριο, μαζί με ΟΛΟΥΣ τους άλλους. Πιάνει το κόλπο, τα χάνω τα περιττά, γίνομαι γκομενάκι, είμαι στα πάνω μου, ξυρίζω το κεφάλι μου.

Τι το ‘θελα;

Μήνες μετά, όσο είχα διατηρηθεί, ανακαλύπτω οτι υπάρχει φιλολογία: ο Γιάννης έχει καρκίνο (φτου! που έκανε και ο Φιλιππίδης όταν παρουσίαζε τα ζώδια στις ειδήσεις του Μαστοράκη στον Αντέννα).

Σου λέει ο άλλος, ξυρισμένο κεφάλι ίσον χημειοθεραπεία, χαμένα κιλά, that fits.

Ε, ούτε τότε δεν είπανε «καρκίνος». Το έμαθα απο κουβέντα που ξεκίναγε «το ξέρουμε οτι είσαι άρρωστος«.

Άρρωστος, όχι καρκίνος.

Σαν να έχεις τον σατανά μέσα σου.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, αν τελικά τον αποκτήσεις (μακρυά απο μας, ε;) δαγκώνεσαι.

Πως να το πεις; Φυλαγεσαι.

Γιατι σε κοιτάνε σαν πεθαμένο – ήδη. Όπως τους κοίταζες και εσύ παλιά.

~

Λοιπόν, παλικάρια, να τα βρούμε λίγο εδώ: Ζεις, απο τον καρκίνο. Επιβιώνεις. Είναι μπάσταρδη ασθένεια, αλλά δεν είναι θανατική καταδίκη. Πολλοί γλυτώνουν – έχω παραδείγματα-. Και μετά είναι καλά. Απολύτως καλά. Ούτε την ψυχή τους πουλήσανε, ούτε φαντάσματα είναι. Άρρωστοι πριν – καλά τώρα. Και ούτε έχουν να ντρέπονται για κάτι.
Και αξιοπρεπείς, και αμόλυντοι. Για αυτό, αν ακούσετε κανέναν με καρκίνο, μην το κοιτάξετε σαν πεθαμένο. Σαν κρυολογημένο κοιτάχτε τον. Και μην φοβηθείτε να το πειτε – καρκίνος.

Δεν υπάρχει «ανίατη ασθένεια», «επάρατη νόσος», «η ασθένεια» και άλλες τέτοιες υπεκφυγές.

Και αν το αντιληφθούμε, ίσως κάνουμε κάτι για αυτό. Αν υποψιαστούμε οτι με τον τρόπο ζωής μας (φυτοφάρμακα, κινητά, τσιγάρα, διατροφή) κινδυνεύουμε, και δώσουμε λίγο σημασία, μπορεί και να το αποφύγουμε.

Δεν κολλάει με το να το πεις. Με το τσιγάρο, μπορεί. Με το να το πεις, όχι.

Και, αν θέλετε να με ακούσετε, μην το ανάψετε το γαμημένο για λίγο. Έτσι, τιμής ένεκεν.

Μιλώντας με την Αντικαρκινική Εταιρεία, πήρα δύο τηλέφωνα: Πρώτον, το 210.6456713-5, στο οποιο μπορείτε να βρείτε ψυχολογική και άλλη υποστήριξη είτε ως ασθενείς, είτε ως κοντινά πρόσωπα, και το τηλέφωνο 197 που παρέχει μία ακόμα ψυχολογική βοήθεια. Όταν το τηλεφώνημα αφορά θέματα καρκίνου το 197 θα σας περάσει στην αντικαρκινική.

Μην διστάσετε να τους καλέσετε. Η ψυχική σας υγεία (είτε είσαστε ασθενείς, είτε είσαστε κοντικά πρόσωπα) είναι εξίσου σημαντική με την σωματική.

Αν πρέπει να μάθουμε να λέμε «καρκίνος» χωρίς να ντρεπόμαστε, τότε σίγουρα πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον πόνο της καρδιάς και του νου μας, χωρίς δισταγμούς.

Στην γραμμή θα σας απαντήσουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια, και γνωρίζουν πως να απαλύνουν τον πόνο της ψυχής σας.

Ελπίζω απο καρδιάς να έχω κάνει ότι μπορώ για να απαλύνω τον πόνο σας…

Καταχωρήσεις:

  • Αρχική ημερομηνία: 5/2/2007
  • Δεύτερη ημερομηνία: 5/11/2007
  • Τρίτη ημερομηνία: 23/10/2008

Οι σέρβερ μοιάζουν να μην αντέχουν άλλο να δείξουν αυτήν την σελίδα. Κοντά στα χίλια comment, με γεμάτο κείμενο, και πάνω απο τριάντα τρείς χιλιάδες επισκέψεις, είναι σίγουρα πρόκληση -στην καλύτερη περίπτωση- για το WordPress. Για να το αντιμετωπίσω, χρειάστηκε να χωρίσω τα σχόλια σε σελίδες. Τα σχόλιά σας, μπορείτε ακόμα να τα δείτε συνολικά σε μία σελίδα, πατώντας στην αντίστοιχη επιλογή..

5.051 thoughts on “Πες το δυνατά ρε, Καρκίνος.

  1. Kalispera se olus!
    Exis dikio Sindy nai perno tora mono zometa..o yatros mou eipai pos mexri na petano ta to perno 🙂 k ego leo…popopo to Ika ta prepi na plironi toso poli gia ti terapia mou…Mpika sto blog pou ekanes…m arese poli parolou pou prepi na katso na to meletiso kalitera gia na simetexo k eki…mpravo sou…skeytomouna isos einai kalo na kano kati paromio sta Bulgarika gia ti mpika se kapia said eki ala den eixai poles plirofories…
    Geman…dexome…tea eimai…xaxaaaaa…ala telo ke prosfores analoges gia Tea!!! Elpizo to provlima pou exis na min sou dimiurgi poli pono…
    Tasula mou glikia…xerome pou se vlepo ksana…prosexe tora pou eisai engios ke sou eyxome ayta na eitane ta diskola me tin eggimosini sou…apo do ke pera ola na einai kala…
    Kosta elpizo o babas sou na pai poli kala…ke na exete xalarosi oli…
    Sindy dioti meno Athina den simeni pos den mporo na paro eite to treno ite to leoforio ke na anevo na se do…eimai arketa treli opos katalavenete oli…:) ke iposxetika opos eipa kapia stigmi to fevrari na kano voltes ke na ta diaskedazo gia ti i zoi einai mikri ke den kseroume pote telioni…gia ayto tora einai i stigmi na kanoume pragmata pou mas eyxaristune..
    Eksalou skopevo teli septemvrio /me to kalo/ na anevo Tesaloniki gia na kano ena seminario ke ta mporo na do osi einai eki…
    Sas agapao../.ke parolou ti zesti/ mia angalia gia olus edo…

  2. Ένα γεια κ από μένα.
    Nina κ γω κάνω Zometa, έχω οστεοπόρωση η οποία χειροτέρεψε πολύ με τις θεραπείες. Είναι κ η ορμονοθεραπεία η οποία μας γερνάει πριν την ώρα μας. Αυτές τις μέρες πονάνε πολύ τα κόκκαλά μου. Απλά εγώ το κάνω κάθε 6μηνο, εσύ φαντάζομαι κάθε μήνα. Να προσέχεις τα δόντια σου και αν χρειαστείς εξαγωγή δοντιού να πεις στον οδοντίατρο ότι παίρνεις Zometa. Θα στα εξηγήσω άλλη φορά αναλυτικά.
    Λυπάμαι, αλλά τέλη Σεπτεμβρίου θα λείπω για ταξίδι. Κάνω ταξίδια τέτοιες εποχές κ για να αποφύγω την πολυκοσμία, αλλά γιατί κοστίζουν όλα τα μισά λεφτά από ότι τον Αύγουστο. Τα λέμε όμως μέχρι τότε.
    Τώρα θα λείψω από 22.6. μέχρι 28.6. οπότε δεν θα απαντώ στα ποστ σας. Δεν θα έχω ιντερνετ και σε μερικά ξενοδοχεία κοστίζει ένα κάρο λεφτά η σύνδεση. Αύριο εφημερεύω Γενική, Κυριακή δουλειές, σπίτι, φαγητό για τα παιδιά, οπότε μάλλον θα τα πούμε όταν γυρίσω.
    Έτσι Νίνα, να κάνεις όνειρα, να βάζεις στόχους και θα δεις πόσα πράγματα είναι δυνατά.
    Kostas, δεν σου απηύθηνα τώρα τελευταία τον λόγο και λίγο εσκεμμένα, το ομολογώ. Φοβόμουν μια νέα σύρραξη και δεν ήθελα να έχουμε δεύτερο γύρο. Βλέπεις τα σκ…α με την Σταυρούλα, η οποία δεν γράφει πια και δεν ήθελα να το ξαναδώ το έργο. Ευχαρίστως αν βολέψει να βρεθούμε κάποια στιγμή. Μόνο τώρα το καλοκαίρι είναι πιο πιεσμένο το πρόγραμμά μου, καθώς αρχίζουν άδειες και η δουλειά αυξάνει γιαυτούς που μένουν πίσω. Είμαστε από τους δημόσιους υπαλλήλους που πη…στε στην δουλειά. Γιαυτό αν ακούω καμμιά φορά να βρίζουν το καθισιό των δημοσίων υπαλλήλων στεναχωριέμαι γιατί δεν αφορά όλους. Εσείς που έχετε να κάνετε με νοσοκομεία βλέπετε τι δουλειά ρίχνουμε.
    Τασούλα, έψαξα να βρω ποστ σου, για να σε θυμηθώ. Πρέπει να έγραφες πολύ παλιά; ή εγώ δεν τα κατάφερα να σε εντοπίσω.
    Να είστε όλοι καλά. Θα τα πούμε όταν γυρίσω.
    sundy

  3. giannis σε ευχαριστω πολυ γα τα λινκς! Το πρωτο δειχνει κατι γιατι δεν βρηκα τπτ! Οταν εχεις χρονο μπες μσν θελω να σε ρωτησω κατι!

  4. ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

    ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ. ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ. ΕΜΑΘΑ ΤΟ BLOG ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΗ SUNDY. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΦΙΛΕ ΝΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΗ.

    ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ

    ΜΑΡΙΑ

  5. σησΚαλημέρα σε όλους.Η σκέψη μου κοντά σας αλλά ο δόλιος ο χρόνος τρέχει με τα καθημερινά και τα απροοπτα.Νικητρια θα ηθελα να σε ρωτήσω σχετικά με τις θεραπείες ,σε ποιό νοσοκομείο τις κανατε και οτι ξέρεις για τον μικροκυταρικο.Ο άνδρας μου δεν εκανε ακτιν.Υπάρχουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες και επινεφρήδια. Η κατάσταση σταθερή ,και συνεχίζουμε πότε στα επάνω μας και πότε στα κάτω μας,Ο ιδιος ξέρει μόνο για τον πνεύμονα.Για ψυχολογικούς λόγους κρίναμε ότι είναι καλύτερα .Το mail είναι Loukia640@gmail.com εάν θέλεις απάντησέ μου επίσης παιδιά αν κάποιος ξέρει σχετικά με την διατροφή θα ήθελα να μάθω.δ

  6. Kαλημέρα και από μένα.Η σκέψη μου κοντά σε όλους . Μόλις βρώ χρόνο λέω και εγώ τα νέα μας. Είτε έχουμε διάθεση είτε όχι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την καθημερινότητα,αφήνω τα απρόοπτα.Και όταν ολομόναχος πρέπει να τρέξης για ολα η ημέρα που να φτασει. Και σουρχεται να ουρλιαξης όταν ακους τα ποντίκια που στα δυσκολα εγκαταλειψανε πρώτα πρώτα οτι είναι κουρασμένα σωματικά και ψυχικά Καταλαβαινετε για τους στενους συγγενεις μιλαω. Από μακριά λοιπόν και όλοι εμείς στον αγώνα μας Νικήτρια πες μου σε παρακαλώ σε ποιό νοσοκομείο κάνατε τις θεραπειες. και οτι αλλο για τον μικροκυταρικο.. Αν θέλης απάντησε μου στο mail loukia640@gmail.com .Eπίσης παιδιά οτιδήποτε σχετικό με την διατροφή όλοι ψάχνουμε τι θα μπορουσε να βοηθήση στον αγώνα μας ..Συνεχίζουμε και ας είμαστε πότε στα πάνω μας και πότε στα κάτω μας σημασία εχει ότι είμαστε εδώ .Νικήτρια ο ανδρας μου έχει μτεταστάσεις λεμφαδένες και επινεφρηδια.Εχετε την αγάπη μου και τις ευχές μου πάντα καλά νέα.

  7. marigoyla o pateras mou pasxi edo kai 1 etos apo no hotchin ekane 8 minies therapies kai tora pigeni an 2 mino den ksero pola giati arnite na pao mazi tou na matho ktl meno katerini pai axepa thessaloniki gia therapies kai opos katalavenis den ksero pola ksero pos tora pai ana 2 mines kai apo oti mou ipe stin arxi tou vazane oro 5 fiales me kapia kokteil farmakon mesa kai tora pleon tou vazoun 1-2 fiales me farmaka ine poli kalitera apo oti stin arxi den paraponiete gia pono ergazete ston kipo sklira pigeni kafenio kai exi kai 3 mine sarxise pali to tsigaro kati pou me pligose poli tou to ipa kai to pire os astio legontas ela more apo kanena kano oti thes stile sto e-mail mou minima kai opios alos seitarid@otenet.gr kai sundy den nomizo na iparxi logos gia dieneksi metaksimas kai den enoo mono emas ala gia ola ta pedia edo mesa kai exis dikio den ine oli i dimosi ipalili gia skotoma ala tha simfonisis pos ena megalo meros afton ine asxeti tempelides ox adelfe mou ktl tora an afto to pososto ine 10-20-30% den ksero ego krino ana atomo oxi sti idio tsouvali olous perisotera mporoume na poume live filia se olous sas diavazo kathe mera kai grafo spania na min sas zalizo me asxeta

  8. Ένα γρήγορο τελευταίο γεια.
    Αύριο ξημερώματα πετάω. Ισπανία-Valencia σου’ ρχομαι.
    Γράφω για να μπείτε στο μπλογκ της Μαρίας που έγραψε λίγο παραπάνω να της κάνετε παρέα όσο θα λείπω. Πατήστε, κάντε κλικ πάνω στο όνομά της και θα βγει το μπλογκ της. Είναι το Μαράκι μας από την Κύπρο.
    Χαίρομαι Μαράκι που μας βρήκες και νιώθω ιδιαίτερη χαρά αν ήμουν εγώ η αιτία να ανακαλύψεις τον Αρκούδο.
    Κράτα δυνατά Μαράκι και καλά αποτελέσματα από Αγγλία.
    Μόνο γράφε αν θέλεις σαν Μαράκι εδώ γιατί υπάρχει και άλλη Μαρία, να μην μπερδευόμαστε. Και γω άργησα να καταλάβω ότι είσαι το Μαράκι μας.
    Μαράκι πολλά φιλιά και περαστικούλια.
    Kostas σίγουρα οι πλειονότητα των δημ. υπαλλήλων είναι του καθισιού, αλλά υπάρχουν και κάτι λίγοι που αξίζουν τον μισθό τους. Δεν μιλάω για μένα μην παρεξηγηθώ, αλλά για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην Υγεία.
    Loukia, είναι σίγουρα μετάσταση στα επινεφρίδια; Βέβαια τα επινεφρίδια είναι από τις πιο συχνές εντοπίσεις μετάστασης του καρκίνου του πνεύμονα. Όμως είναι μια πονεμένη ιστορία. Η καλοήθης διόγκωση των επινεφριδίων είναι πάρα πολύ συχνή οντότητα και πολλές φορές δεν ξεχωρίζει απεικονιστικά από μετάσταση. Πολλές φορές η πορεία (πχ αν μικραίνουν κάτω από θεραπεία) δείχνει αν πρόκειται πράγματι για μετάσταση ή αν ήταν καλοήθης κατάσταση όπως αδενώματα ή υπερπλασία. Δεν στο γράφω για να σου δώσω ψεύτικες ελπίδες, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά για να λες μετάσταση στα επινεφρίδια μάλλον είναι ξεκάθαρο το τοπίο.
    Εύχομαι το καλύτερο για όλους.
    Πολλά φιλιά και στις αδυναμίες μου, Geman, Nina, X<18.
    Συγγνώμη αν ξέχασα κάποιον.
    Τα λέμε σε 1 βδομάδα
    sundy

  9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ
    ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓ ΤΑΞΙΔΙ
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΥ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ
    ΛΟΥΚΙΑ ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ EΠΙΚ.
    ΑΥΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΞΕΧΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΡΠΑΞΕ ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ
    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ
    ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΑΥΡΙΟ
    ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ
    ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ-ΤΥΧΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ
    KAΛΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

    Η ΝΙΚΗTRIA

  10. καλησπερα σε ολους. ολια τι κανεις? ολα καλα? εχω μερες να σε δω και ανησυχω. ελπιζω να εισαι καλα.

  11. παιδια καλησπερα, θελω να μαθω αν το pet scan ειναι σωστο να γινει πριν απο την χημειοθεραπεια η μηπως δεν εχει σημασια? ο αδελφος μου διαγνωστηκε με την νοσο hodgkin. εχουμε παει σε δυο αιματολογους, ο ενας ισχυριζεται οτι πρεπει να κανουμε αμεσα το pet και το εμβολιο της γριπης ενω ο αλλος λεει πως μπορει να γινει και μετα και οσο για το εμβολιο αδιαφορο..
    επισης ξερει κανεις τιποτα για το αττικον νοσοκομειο?? ευχαριστω..

  12. Eni,

    Συνήθως το pet scan γίνεται στην αρχή, πριν από θεραπείες, για να υπάρχει σημείο αναφοράς, προ θεραπειών και μετά θεραπειών.

    Αν ο 2ος γιατρός εννοεί πως μπορείτε να το κάνετε λίγες μέρες μετά την 1η θεραπεία, τότε μου φαίνεται οκ. Όχι όμως μετά από βδομάδες…

    Για το εμβόλιο δε, είμαι άσχετος εγώ, αν γνωρίζει ας πει κάποιος άλλος.

    Υπάρχουν στο site μερικά παιδιά που πάσχουν από την ίδια νόσο, μπορείς να μάθεις αρκετά πράγματα.

    Κουράγιο, υπομονή και δυνατά.

    φιλικά, γιώργος

  13. σ΄ευχαριστω πολυ γιωργο,
    [να σημειωσω οτι το αδελφακι μου ειναι 35 χρονων εμφανησε (πριν 2 μηνες) μια ομαδα διογκωμενων λεμφαδενων στον λαιμο..επισης με τις αξονικομαγνητικες φαινεται και μια αλλη ομαδα που διχνει οτι πιεζει το πνευμονι.
    αρχικα..αφαιρεσε ενα ικανοποιητικο μέρος απο το λαιμο οπου το τελικο πορισμα της βιοψιας (αφου μας βασανησε με λανθασμενη διαγνωση) εδειξε hodgkin σε αρχικη μορφη.
    να συμπληρωσω οτι οταν εκανε την επεμβαση, την ιδια στιγμη ο γιατρος του πηρε και υλικο απο το μυελο των ιστων.
    αυτην την εβδομαδα πηγε σε τραπεζα σπερματος (προλυπτικα) οπου δυστυχως το αποτελεσμα δεν ηταν ικανοποιτικο, θα γινει επαναλυψη, ετσι η χημειοθεραπεια θα καθηστερησει μεχρι την επομενη δευτερα.
    αυτο που παρατηρησαμε τις 2 εβδομαδες μετα την επεμβαση ειναι οτι το (λεμφωμα) δειχνει να μεγαλωνει.. φανταζομαι γιαυτο πρεπει να ξεκινησει αμεσα την χημειοθεραπεια. η ψυχολογια του ειναι καλη, οσο ειμαστε εκτος νοσοκομειου… ]
    θα τα πουμε.. κουραγιο γλυκά μου

    μπραβο στα παιδια που δινουν δυναμη και προσφερουν μια γλυκια συντροφια σε αυτους που εχουν τοσο αναγκη..

  14. Καλησπέρα παιδιά και από μένα. Εύχομαι να είστε όλοι καλά.Στην Sandy να περάση καλά να ευχαριστηθει το ταξίδι και να γυριση με το καλό . Εμείς όλοι θα την σκεφτόμαστε.Συνεχίζουμε την μάχη ΄΄το ηθικο μας ψηλά΄΄ Καλό βράδυ

  15. Eni να κανει pet να βρεθει το σταδιο ακριβως της νοσου γιατί πολλες φορες πιανει ηπαρ και σπληνα χωρις να διογκωνονται .Οι λεμφαδενες θα υποχωρησουν με τη χημειοθεραπεια ο χειρουργος ενα κομματι παιρνει για να κανει βιοψια. δε χρειαζεται να αφαιρεθούν ολοι .Αττικο Λαικο και Ευαγγελισμός εχουν τους καλυτερους αιματολογους.Το εμβολιο ας το κανει γιατί αργοτερα με τις θεραπειες θα είναι η αμυνα του πεσμενη .Καλη επιτυχια όλα καλα θα πανε ταλαιπωρια θα περασετε αλλα το αποτελεσμα είναι καλο τις πιο πολλες φορες.

  16. Γεια σας,
    Μαρία Κ ευχαριστώ που μου απάντησες όπως και την Sandy αν και μάλλον θα έχει φύγει διακοπές, σίγουρα οι περιπτώσεις μας είναι διαφορετικές εγώ ρωτούσα μόνο σε τι γιατρό να απευθυνθώ.Δυστυχώς για μας τα συμπτώματα ήταν από το κεφάλι και δεν μας έδωσαν πια καμία ελπίδα.Για τρείς εβδομάδες τα κινητικά προβλήματα χειροτέρευαν κάθε μέρα και κατέληξαν σε παράλυση του ποδίου και χεριού.Ζήτησα από 4 διαφορετικούς γιατρούς να δουν τον εγκέφαλο και μου λέγαν ότι δεν ήταν από εκεί.Δεν θα προλαβαίναμε κάτι, ίσως την παράλυση και το οίδημα αν έκανε ακτινοβολίες πριν.Ίσως…..Τώρα δεν έχει σημασία έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας και είναι πολύ άσχημο να μην έχεις ελπίδα.Εύχομαι από την καρδιά μου τα καλύτερα για τον πατέρα σου και για όλους τους υπόλοιπους.Θα σας διαβάζω για να μαθαίνω και θετικά νέα και να χαίρομαι.
    Αλήθεια πια είναι η γνώμη σας για τα Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη, άραγε τα ιδιωτικά προσφέρουν κάτι καλυτερο ή είναι καλύτερα εκει γιατί έχουν μεγάλη πείρα;Ο μπαμπάς μου είναι εκεί….
    Καλο βράδι (ξημέρωμα) σε όλους!

  17. Γεια σε ολους. Να σας συστηθω πρωτα απο ολα. Ειμαι 49 ετων μητερα ενος αγοριου 26 ετων που θα παντρευτει το καλοκαιρι και δεν με αφηνει να χαρω ουτε τον γαμο του καρκινος. Τον Γεναρη διαγνωστηκε καρκινος μαστου περιπου 8 εκατοστα .Με κομενα τα ποδια απο το φοβο και γεματη αποριες βρηκα ενα γιατρο που μου προτεινε να κανω πρωτα χμθ και μετα να χειρουργηθω.Μου ειπε οτι εχω 30-40%πιθανοτητες ιασης ,οτι προκειτε για λοβιακο και οτι εχουν πειραχτει και οι λεμφαδενες.Μετα απο αυτα δεν ρωτησα τιποτα.Στην 4η χμθ κανω μαστογραφια που εδειξε οτι ανταποκρινομαι και οτι μικραινει και αισιοδοξη πηγαινω παλι στον γιατρο.Οποτε μου λεει οτι δεν ειναι ευχαριστημενος αλλα μπορω να χειρουργηθω.Τον Απριλη εκανα τροποποιημενη ολικη μαστεκτομη στο δεξιο μασο μου .Περιτο να σας πω οτι δεν ξαναρωτησα τιποτα τον γιατρο μου.Η βιοψια εδειξε βαθμο κακοηθιας 1 και απο τους 22 λεμφαδενες που βγηκαν οι 18 ηταν βλαμενοι.Αναθαπησα λιγο απο τον βαθμο κακοηθιας μαζεψα τα κουραγια μου και τον ξαναειδα.Παλι μου ειπε οτι δεν ειναι καλα τα πραγματα και παλι κατεβασα το κεφαλι και δεν ρωτησα τιποτα.Τωρα κανω ακτινοβολιες και απο βδομαδα θα αρχισω παλι χμθ.Οι δικοι μου μου προτεινουν να παω σε ψυχολογο μα εγω θελω να αλλαξω τα δεδομενα της υγειας μου και οχι να συμβιβαστω με αυτη την κατασταση.Τι να κανω ρε παιδια? Θελω να σας ρωτησω τοσα πολλα.

  18. Ξεχασα να σας πω οτι πληροφορηθηκα για σας πριν λιγες ημερες και αγορασα συνδεση την περασμενη Τεταρτη.Μεσα σε 2 ημερες διαβασα ολες τις σελιδες και ναμαι τωρα να σας γραφω εγω που απο pc μια πασεντζα αραχνη ενα ναρκαλιευτη και τα δελτια αποστολης στη δουλεια.Εσεις και ο καρκινος με μπλεξατε με το διαδυκτιο Σας στελνω αγωνιστηκους χαιρετισμους

  19. Αγαπητή Hope,

    όπως βλέπω έχεις κάνει τα περισσότερα που έπρεπε και αντέχεις μια χαρά!

    Προσωπικά δεν ξέρω να σου απαντήσω σε αυτά που ρωτάς αλλά διέκρινα κάτι στο μήνυμά σου: μια χαρά φαίνεται να τον παλεύεις τον καρκίνο … το πρόβλημα το έχεις με τον γιατρό σου, πρόβλημα επικοινωνίας ή ενημέρωσης.

    Μήπως θα έπρεπε να μιλήσεις και με κάποιον άλλο γιατρό ; Να πάρεις μια άλλη γνώμη; Να κάνεις μια κουβέντα και με τους χειρουργούς ίσως ; Να μιλήσεις με κάποιον γιατρό τελοσπάντων που θα σε εμπνεύσει προς αυτή την κατεύθυνση που θες εσύ, να αλλάξεις τα δεδομένα της υγείας σου!

    Ο γιατρός και η ψυχολογία που μας δημιουργεί είναι πολύ σημαντική, όλα τα λεφτά. Εγώ βέβαια ακόμα να τα βρω με τον δικό μου, δουλεύουμε σε διαφορετική συχνότητα…

    Για ψάξτο λίγο κι έτσι…

    ΥΓ1: Πρόσεχε τα τιμολόγια γιατί με το Internet σε βλέπω να ξεκινάς τα ακυρωτικά 😉

    ΥΓ2: Θα γυρίσει και η Sundy και θα πει και αυτή μια γνώμη… ιατρική. Αυτήν ήθελες, ξέρω, εγώ είμαι μαϊντανός και την καλύπτω τώρα που λείπει 😉

    φιλικά, γιώργος

  20. Γιωργο τι χαρα ειναι αυτη που μου δινεις Σε ευχαριστω.Σωστα καταλαβες οτι εχω προβλημα με τον γιατρο.Πηγα και σε αλλο που μου ειπε πανω κατω τα ιδια και στο τελος πρισθεσε οτι εχω ριξει μια ζαρια που δεν ξερουμε τι εχει φερει. Σωστα καταλαβες και οτι θα ηθελα την γνωμη της syndy αλλα δεν σου κρυβω οτι φοβαμαι να την ακουσω κιολας. Αχ Γιωργη μου εισαι η πρωτη μου απαντηση και μου εδωσες μεγαλη χαρα Σε φιλω

  21. KΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ HOPE
    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠ.ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΚΑΤΑΛ.ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚ.ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕΣ ΝΕΤΜΑΝΙΑΚ ΣΕ ΤΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΠΑΙΝΕΙΣ
    Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ 1 ΠΕΘΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ 7 ΘΑΝΑΣΙΜΕΣ)
    ΦΙΛΙΑ Η ΝΙΚΗΤRIA

  22. Γεια σου νικητρια. Εχω μεγαλο προβλημα με τον γιατρο μου.Του ειπα χεζομαι οταν σε βλεπω και αυτος ακουσε χαιρομαι. Ποσο χαιρομαι που μιλαω μαζι σας δεν περιγραφετε Σας φιλω τα μαγουλακια

  23. Να σαι καλά βρε hope, γέλασα με την ιστορία σου! Και γω χέζομαι όταν σας διαβάζω (εεε χαίρομαι ήθελα να πω 😉 )

    Το νόημα είναι αυτό που λέει και η φιλενάδα συμπεθέρα πιο πάνω και αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με αυτόν, ψάξε άλλον. Όπως έχω καταλάβει, όλοι οι ογκολόγοι στο Κολωνάκι έχουν ανοίξει γραφεία, μη χέσω… Θα σου πρότεινα τον δικό μου αλλά θα σε αποκουφάνει μετά τον δικό σου 😉

    Έλα, προχωράμε δυνατά! Το μότο της ημέρας είναι: 3 lalun + 2 χορεύουν… 😎

  24. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΖΩ. ΞΑΝΑΚΑΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΣΧΑΛΙΑΙΟΥΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΟΛΥΓΡΑΦΩ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ. ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΑΡΑ. ΟΠΟΤΕ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΓΚΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΚΥΤΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ 3500 ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ. ΑΥΡΙΟ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΩ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ. ΜΑΡΙΑ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ, ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤ ΑΥΛΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΗΘΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
    ΠΑΙΔΙΑ ΜΗ ΡΩΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ. ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. ΠΟΛΛΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ. ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕ ΡΩΤΗΣΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΙΣΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΙΑΘΟΥΝ? ολο εμεις θα τραβαμε τον κακο λαχνο?

  25. Καλημερα σε ολους.Να σας αποκαλυψω οτι δεν ειμαι τοσο δυνατη ωστε να ρωταω ποσοστα απο μονη μου.Σε εκεινο το ραντεβου με τον γιατρο ειχα μαζι μου την αδερφη μου (ακομα σοκαρισμενη γιατι το ειχε μαθει την προηγουμενη)και απλα εκανα την ανετη και την ψυχραιμη.Και αυτη η φραση του με ακολουθει ολο αυτο το διαστημα.Ξυπναω με αυτη και κοιμαμαι με αυτη.Ειμαι σιγουρη οτι θα ειχε μικρυνει ο ογκος μου με αλλη ψυχολογια περισσοτερο(απο 8 εκ εγινε 5εκ).Τελος παντων το καλο ειναι οτι εχω ακομα 2 ακτινοβολιες στη πλατη και το κακο οτι θα πρεπει να παω να τον βρω για να συνεχισω το special προγραμα μου με νεο κυκλο χμθ.Με πιανει ταχυκαρδια σε αυτη τη σκεψη.Ξερω τι θα κανω.Θα χωθω στην πολυθρονα οση ωρα κανω χμθ και θα σκεφτομαι τι χτενισμα θα κανω (μοιαζω στο μαλλι με την προεδρο των λεσβιων),τι ρουχο θα βαλω (εχω παρει 15 κιλα).Ρε γαμωτω εχω κιαλα προβληματα. Σας φιλω ολους

  26. Kalimera se olus!
    hope diavaza tin istoria sou ke vlepo pos ta kratas dinata ke ta palevis!Nomizo pos me tetia psixologia ta ta kataferis…
    Oso afora ton yatro sou..mporis na to alaksis ke na min se niazi ti ta pi o palios sou yatros…gia ti pezi ruleta i diki sou zoi..
    An menis Atina ta sou elega na ertis sto nosokomio Metaksa.Eki ta palevo apo persi ke eimai evlogimeni me tus kaliterus yatrus ke prosopiko.I terapia mou pai kalitera gia ti ke apo tin proti stigmi eipa…kartkinos einai…mia diagnosi opos oli i ipolipi…nai exo karkino…ti mporo na kano…na katso na me kleo i na valo ena programa ke na to palepso…ke na eimai kala kate mera pou zo…ke ayto akrivos kano…pio pano exo grapsi pos perasa diskola…mporis na ta diavasis/an den to ekanes idi/…
    An se indiaferi o yatros mou mporo na sto sistiso…einai spudeos antropos/den mou zitise fakelakia/ ke lene an rotao tetia ta me dioksi…o idios lene epasxe prin xronia ke mas katalaveni…Gia ta dimosia nosokomia exoun akusti pola disaresta ala ego vre paidaia eimai poli eygnomon…oli eitane ke einai poli eygeniki ke xamugelasti mazi mou…mou milane ke mou lene oti tus rotao…gelame me ton ekpedevomeno yatro mou…me prosexi idietera…ti na sas po…
    Telo na rotiso kapios kseri gia to farmako Varumin ? mporite na mou pite an to exite akousta ke an voitai an aksizi ton kopo na to pari kanis ke pos mpori na ton vri…
    Sas eyxome se olus aftormiti xara ke agapi kate stigmi apo to ipolipo mas…
    sas agapao olus ke sas skeytome katimerina

  27. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ.ΕΧΩ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.ΚΑΛΟΣΗΡΘΕΣ ΧΟΟΥΠ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΔΩ.ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΧΑ ΛΙΓΕΣ ΑΝΑΓΟΥΛΕΣ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΟΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΑ ΕΝΕΣΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΙΔΙΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

  28. Ρωτησα εγω 3 γιατρους. Ολοι μου ειπαν οτι δεν ειναι καινουργια ιστορια.Εκτος απο τον Αγιο Σαββα υπαρχει το πανεπ. νοσοκομ. του Ηρακλειου και αν θυμαστε και μια ελληνικης καταγωγης αυστραλεζα.Και οι 3 περιπτωσεις ειναι σε πειραματικο σταδιο και κουβεντα να κανουμε.Ομως σημερα στις ειδησεις της ΕΤ3 ανακοινωσαν για μια θεραπεια κατι αποτελεσματα και οτι θα αρχισουν πια να την χορηγουν.Απο εκεινη την ωρα βλεπω ειδησεις σε ολα τα καναλια .Μπορω να σας ενημερωσω για ολα , ομως για την θεραπεια τιποτα.Μηπως πηρατε χαμπαρι εσεις?

  29. New cancer drug ‘shows promise’

    The treatment was tested on breast cancer patients
    Researchers say a new type of cancer treatment has produced highly promising results in preliminary drug trials.

    Olaparib was given to 19 patients with inherited forms of advanced breast, ovarian and prostate cancers caused by mutations of the BRCA1 and BRCA2 genes.

    In 12 of the patients – none of whom had responded to other therapies – tumours shrank or stabilised.

    The study, led by the Institute of Cancer Research, features in the New England Journal of Medicine.

    CASE STUDY

    Julian Lewis, 62, was treated with olaparib after being diagnosed with advanced prostate cancer.

    Within a month or two levels of a key chemical marker of cancer went down to a low level, and have now stayed low for more than two years.

    In addition, secondary tumours in his bones have almost disappeared.

    He has experienced minor side-effects, such as stomach discomfort and mild nausea, but he said: «I hope to carry on with this for as long as possible.

    Partly the aim is the obvious one of keeping my cancer cells in check, but there’s a broader goal too: to help find out how long this drug can be used safely in other people.»
    One of the first patients to be given the treatment is still in remission after two years.

    Olaparib – a member of a new class of drug called PARP inhibitors – targets cancer cells, but leaves healthy cells relatively unscathed.

    The researchers, working with the pharmaceutical company AstraZeneca, found that patients experienced very few side-effects, and some reported the treatment was «much easier than chemotherapy».

    Researcher Dr Johann de Bono said the drug should now be tested in larger trials.

    He said: «This drug showed very impressive results in shrinking patients’ tumours.

    «It’s giving patients who have already tried many conventional treatments long periods of remission, free from the symptoms of cancer or major side-effects.»

    Olaparib is the first successful example of a new type of personalised medicine using a technique called «synthetic lethality» – a subtle way of exploiting the body’s own molecular weaknesses for positive effect.

    In this case the drug takes advantage of the fact that while normal cells have several different ways of repairing damage to their DNA, one of these pathways is disabled by the BRCA mutations in tumour cells.

    Olaparib blocks one of the repair pathways by shutting down a key enzyme called PARP.

    BRCA MUTATIONS
    BRCA1 or BRCA2 mutations weaken the cells’ ability to repair DNA damage
    They are thought to be responsible for about 5% of breast and ovarian cancers, and about 1-2% of early onset prostate cancers
    Women with a BRCA mutation have a risk of up to 85% on breast cancer, and up to 60% on ovarian cancer
    Men with a BRCA mutation have a risk of up to 15% on prostate cancer
    This does not affect normal cells because they can call on an alternative repair mechanism, controlled by their healthy BRCA genes.

    But in tumours cells, where the BRCA pathway is disabled by genetic mutation, there is no alternative repair mechanism, and the cells die.

    Cancer cells with the BRCA1 or BRCA2 mutations are the first to be shown to be sensitive to PARP inhibitors.

    But there is evidence that olaparib will also be effective in other cancers with different defects in the repair of DNA.

    Professor Stan Kaye, who also worked on the study, said: «The next step is to test this drug on other more common types of ovarian and breast cancers where we hope it will be just as effective.»

    The researchers say the process of drug evaluation and registration may have to be revamped to take consideration of the fact that new generation cancer drugs target specific molecular defects, rather than types of cancer.

    Dr Peter Sneddon, of the charity Cancer Research UK, said: «It is very encouraging to see the development of ‘personalised treatment’, tailored to the requirements of the individual patient, becoming a reality as it offers the opportunity to design new drugs that are truly selective.

    «Although development of this drug is in its early stages, it is very exciting to see that it has the potential to work when other treatment options have failed.»

  30. Σκατα ειμαι σημερα.Εχω μαθει απεξω τα σχολια της syndy με αρ.1537 ,1627 που με αφορουν .Ενα αλλο μερος του μυαλου μου ασχολειται με εμβολια,dca.πειραματικες θεραπειες κ.λ.π. Τωρα γιατι τα καπακωνει ολα αυτος ο φοβος που μου δενει κομπο το στομαχι δεν ξερω. Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας. Εχω διαβασει τις ιστοριες ολων σας και θαυμαζω το κουραγιο σας Σας φιλω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.