23/10/2008: Με αφορμή την -χθεσινή- Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού, επαναφέρω στην κορυφή αυτό το (για πολλούς διαφορετικούς λόγους) θαυμάσιο ποστ. Όσοι το επισκεφθείτε για πρώτη φορά, καλό είναι να γνωρίζετε οτι τα περισσότερα απο τα 900 σχόλιά του γονατίζουν τον server μου και θα εμφανιστεί με κάποια καθυστέρηση και δυσκολία… Επίσης, αφαίρεσα την φωτογραφία, ωστε να μην γονατίσει η επισκεψιμότητα και τους ξένους server..
05/11/2007: Το post είχε ανέβει πρώτη φορά στις 5/2/2007.

Η απίστευτη συμμετοχή σας με άφησε άφωνο. Δεκάδες άνθρωποι συνέβαλλαν, γράφοντας σχόλια για τους εαυτούς τους ή για συγγενείς, μοιράζοντας τις ιστορίες τους, πόνο και ελπίδα.

Εμεινα άφωνος.

Στην αρχή απαντούσα στα σχόλια, αλλά μετά παρατήρησα οτι το βήμα λόγου που δινόταν εδώ στους (έμμεσα ή άμεσα) παθόντες ήταν πολύ πιο σημαντικότερο απο την δική μου γνώμη.

Έτσι σας άφησα να λέτε ότι βάραινε την καρδιά σας.

Είσαστε πολλοί – πολλοί περισσότεροι απο όσους περίμενα.

Αυτή η συμμετοχή σας με αναγκάζει να το επαναφέρω στην επικαιρότητα, καθώς, μιλώντας με την Αντικαρκινική Εταιρεία, και λαμβάνοντας υπόψιν το #51 σχόλιο απο τον Γιώργο, σκέφτηκα οτι δεν μπορώ να μείνω απαθής παρακολουθώντας αυτήν την συζήτηση.

Πρώτα, το post:

5/2/2007:

Πες το δυνατά ρε, Καρκίνος.

Όχι το ζώδιο, το άλλο. Η «ασθένεια». Η «επάρατη νόσος». Η «κατάρα». Το «ακατανόμαστο».

Η μάνα μου έπαθε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, και πέθανε -τελικά- απο αυτό. Κυρίως, έφταιγε (και φταίει) το κάπνισμα. (Τώρα, πως φτάνει η τζούρα απο το πρωϊνό απαραίτητο τσιγάρο στην ουροδόχο κύστη, τρέχα γύρευε. Φτάνει όμως. Να είσαστε σίγουροι, γιατί η μάνα μου για περίπου ενάμισι – δύο χρόνια, είχε ένα σωληνάκι, πλαστικό, που έδιωχνε τα ούρα σε μία σακούλα).

Όταν τριγυρνούσα στην Πάρο μετά τον θάνατό της, όλοι στραβομουτσουνιάζανε όταν έλεγα «Καρκίνος». Όταν άκουγα τους ανθρώπους να μιλάνε για άλλους, που πέθαναν απο καρκίνο, έλεγαν «η ασθένεια».

Μα τον θεο, ούτε να το προφέραν δεν μπορούσαν.

Τι τρέχει με αυτό; Τι είδους κόλλημα είναι; Μήπως και αν το πεις, κολλάς; Μην είναι κολλητικό; Μην το κολλάς με την αναφορά;

~

Κάπου τρία χρόνια πριν, στο γραφείο, έχω χάσει μπόλικα κιλά. Απο την Taste and Diet. Κάθε μέρα, τρώω το φαγητό που μου φέρνουνε – για μήνες λέμε τώρα, ε; – στο εστιατόριο, μαζί με ΟΛΟΥΣ τους άλλους. Πιάνει το κόλπο, τα χάνω τα περιττά, γίνομαι γκομενάκι, είμαι στα πάνω μου, ξυρίζω το κεφάλι μου.

Τι το ‘θελα;

Μήνες μετά, όσο είχα διατηρηθεί, ανακαλύπτω οτι υπάρχει φιλολογία: ο Γιάννης έχει καρκίνο (φτου! που έκανε και ο Φιλιππίδης όταν παρουσίαζε τα ζώδια στις ειδήσεις του Μαστοράκη στον Αντέννα).

Σου λέει ο άλλος, ξυρισμένο κεφάλι ίσον χημειοθεραπεία, χαμένα κιλά, that fits.

Ε, ούτε τότε δεν είπανε «καρκίνος». Το έμαθα απο κουβέντα που ξεκίναγε «το ξέρουμε οτι είσαι άρρωστος«.

Άρρωστος, όχι καρκίνος.

Σαν να έχεις τον σατανά μέσα σου.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, αν τελικά τον αποκτήσεις (μακρυά απο μας, ε;) δαγκώνεσαι.

Πως να το πεις; Φυλαγεσαι.

Γιατι σε κοιτάνε σαν πεθαμένο – ήδη. Όπως τους κοίταζες και εσύ παλιά.

~

Λοιπόν, παλικάρια, να τα βρούμε λίγο εδώ: Ζεις, απο τον καρκίνο. Επιβιώνεις. Είναι μπάσταρδη ασθένεια, αλλά δεν είναι θανατική καταδίκη. Πολλοί γλυτώνουν – έχω παραδείγματα-. Και μετά είναι καλά. Απολύτως καλά. Ούτε την ψυχή τους πουλήσανε, ούτε φαντάσματα είναι. Άρρωστοι πριν – καλά τώρα. Και ούτε έχουν να ντρέπονται για κάτι.
Και αξιοπρεπείς, και αμόλυντοι. Για αυτό, αν ακούσετε κανέναν με καρκίνο, μην το κοιτάξετε σαν πεθαμένο. Σαν κρυολογημένο κοιτάχτε τον. Και μην φοβηθείτε να το πειτε – καρκίνος.

Δεν υπάρχει «ανίατη ασθένεια», «επάρατη νόσος», «η ασθένεια» και άλλες τέτοιες υπεκφυγές.

Και αν το αντιληφθούμε, ίσως κάνουμε κάτι για αυτό. Αν υποψιαστούμε οτι με τον τρόπο ζωής μας (φυτοφάρμακα, κινητά, τσιγάρα, διατροφή) κινδυνεύουμε, και δώσουμε λίγο σημασία, μπορεί και να το αποφύγουμε.

Δεν κολλάει με το να το πεις. Με το τσιγάρο, μπορεί. Με το να το πεις, όχι.

Και, αν θέλετε να με ακούσετε, μην το ανάψετε το γαμημένο για λίγο. Έτσι, τιμής ένεκεν.

Μιλώντας με την Αντικαρκινική Εταιρεία, πήρα δύο τηλέφωνα: Πρώτον, το 210.6456713-5, στο οποιο μπορείτε να βρείτε ψυχολογική και άλλη υποστήριξη είτε ως ασθενείς, είτε ως κοντινά πρόσωπα, και το τηλέφωνο 197 που παρέχει μία ακόμα ψυχολογική βοήθεια. Όταν το τηλεφώνημα αφορά θέματα καρκίνου το 197 θα σας περάσει στην αντικαρκινική.

Μην διστάσετε να τους καλέσετε. Η ψυχική σας υγεία (είτε είσαστε ασθενείς, είτε είσαστε κοντικά πρόσωπα) είναι εξίσου σημαντική με την σωματική.

Αν πρέπει να μάθουμε να λέμε «καρκίνος» χωρίς να ντρεπόμαστε, τότε σίγουρα πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον πόνο της καρδιάς και του νου μας, χωρίς δισταγμούς.

Στην γραμμή θα σας απαντήσουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια, και γνωρίζουν πως να απαλύνουν τον πόνο της ψυχής σας.

Ελπίζω απο καρδιάς να έχω κάνει ότι μπορώ για να απαλύνω τον πόνο σας…

Καταχωρήσεις:

  • Αρχική ημερομηνία: 5/2/2007
  • Δεύτερη ημερομηνία: 5/11/2007
  • Τρίτη ημερομηνία: 23/10/2008

Οι σέρβερ μοιάζουν να μην αντέχουν άλλο να δείξουν αυτήν την σελίδα. Κοντά στα χίλια comment, με γεμάτο κείμενο, και πάνω απο τριάντα τρείς χιλιάδες επισκέψεις, είναι σίγουρα πρόκληση -στην καλύτερη περίπτωση- για το WordPress. Για να το αντιμετωπίσω, χρειάστηκε να χωρίσω τα σχόλια σε σελίδες. Τα σχόλιά σας, μπορείτε ακόμα να τα δείτε συνολικά σε μία σελίδα, πατώντας στην αντίστοιχη επιλογή..

5.051 thoughts on “Πες το δυνατά ρε, Καρκίνος.

  1. Γεια σου Κατερίνα,

    λυπάμαι που δεν ξέρει κανείς να σου απαντήσει, ούτε και εγώ ξέρω για το λέμφωμα ωοθήκης που αναφέρεις. Υποθέτω όμως πως αφού χειρουργήθηκες, έχει αφαιρεθεί «‘οτι ήταν αυτό», όγκος ή λεμφαδένας. Εσύ θα γνωρίζεις περισσότερα για τον τύπο του λεμφώματος, τι τύπος είναι και όλα αυτά.

    Όσον αφορά στο μόρφωμα-κύστη, το λες μόνη σου: πρόκειται για μια μορφή, ίσως κύστη που υποχωρεί. Πιθανόν να είναι κάτι τελείως αθώο, πρέπει να επιβεβαιωθεί για να ανησυχήσεις. Και πως υποχωρεί; Κάνεις ΧΜΘ ή μόνο του;

    Για τα οστά, αν θες ανέφερε κάποια λεπτομέρεια, με όσα γράφεις δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει, όπως κι εσύ από το πόρισμα.

    Νομίζω πως έχουμε νιώσει πολλοί το ίδιο, μια μικρή απογοήτευση ως κατάθλιψη στο τέλος, ίσως βγαίνει η κούραση του αγώνα, ίσως υπάρχει και μια φοβία καθώς μένουμε χωρίς την ασπίδα των φαρμάκων. Είσαι μικρούλα, θα ήταν καλό να έχεις κάποιον δικό σου να μιλάς, συγγενή, φίλο, γιατρό αλλά και οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν πολύ καλά όσους από εμάς μπορούν να ανοιχτούν και να βγάλουν τα σώψυχά τους.

    Ελπίζω να πάνε όλα καλά, αν θες ρώτα κάτι πιο συγκεκριμένα και αν έχεις νεότερα και θες, γράψε τα νέα σου.

    Να είσαι καλά, μικρό Κατερινάκι!

  2. Γεια σου geman και σε ευχαριστω για την απαντηση και το ενδιαφερον που δειχνεις. Λεμφωμα non hodgkins ηταν ο πρωτος ογκος ο οποιος αφαιρεθηκε με την ωοθηκη. Εκανα ΧΜΘ και τωρα κανω μονο ενα φαρμακο. το τωρινο εχει μεινει μισο απο τον περασμενο μηνα απο μονο του. αυτο ειναι σιγουρα καλο και με καθησυχαζει. αυτο που δεν καταλαβενω με τα οστα λεει: εστιες χαμηλης εντασεως σηματος σε Τ1ακολουθιες στο ηβικο οστουνδεξια και το δεξιο λαγονιο οστουν. συνισταται συσχετιση με ευρηματα σπινθηρογραφηματος και πιθανον περαιτερω ελεγχος με αξονικη τομογραφια. τελος παντων αυριο θα εχω νεα απο τον γιατρο ελπιζω να πανε ολα καλα και να σου πω ευχαριστα νεα αυριο να εισαι καλα και σε ευχαριστω πολυ πολυ.καλο βραδυ σε ολους

  3. Κατερινα θελω να σου ευχηθω και εγω καλη πορεια και πληρη ιαση.

    Δυστυχως για ακομα μια φορα αλλος ενας συναθρωπος μας ζητησε βοηθεια για να παλεψει με τον καρκινο του.
    Ευτυχως για ακομα μια φορα εσκασε μυτη ο Γιωργης.
    Απο προσωπικη πειρα ξερω με ποση αγωνια γραφει καποιος το πρωτο του σχολιο και με ποση λαχταρα περιμενει μια απαντηση.
    Και σε εμενα ο Γιωργης απαντησε πρωτος ανοιγοντας δρομους στο μυαλο μου που μεχρι εκεινη την ωρα ειχε γινει παπαρα.Επειτα στο καπακι η sundy μαλακωσε τους φοβους μου και με εκανε να αισθανθω πως δεν ειμαι μονη.
    Δεν θελω να ακυρωσω την συμπαρασταση που μου δωσατα ολοι οι υπολοιποι αλλα να τονισω ποση μεγαλη βοηθεια πηρα απο αυτους τους δυο.
    Να τους ευχαριστησω θελω δημοσια.
    Να τους πω πως ευχομαι να ειναι παντα καλα.
    Να εχουν παντα διπλα τους τις λυσεις για οτι τους τυχαινει και να ξεπερνουν ολα τα προβληματα ανωδυνα.
    Ειδικα για τον Γιωργη …παληκαρι μου σε ευχαριστω
    Να εισαι παντα καλα…και μακαρι το κουραγιο που εδωσες σε ολους μας να γυρισει πανω σου δεκαπλασιο.

  4. γεια σου κατερινα δυστυχως δεν γνωριζω κατι που θα μπορουσε να σε βοηθηση καθως εγω ειχα μαστο. ελπιζω να πανε αυριο ολα καλα με τον γιατρο και δεν ειναι καθολου κακο να επισκευτης εναν ψυχολογο ισως θα επρεπε να το ειχα κανει και εγω τοτε, ισως να περνουσα ποιο ανεμακτα ολο αυτο. για το μονο που χαιρομαι ειναι οτι το με το μηνυμα σου εμφανιστηκε ο geman ειχαμε πολυ καιρο να σε δουμε. να εισαι παντα καλα γιωργο, σας σκεφτομαι ολους την ολια παρα πολυ ελπιζω να ειναι καλα μετα και το αλλο χειρουργειο, η sundy μας λειπει πολυ,και η νινα χαθηκε ειναι καλα? hope ολα καλα? ευχομαι να ειναι ολοι καλα!!!!

  5. Καλησπερα σας. Τα νεα ειναι πολυ ευχαριστα και ο γιατρος ειναι πολυ ικανοποιημενος με τις εξετασεις μου κι αυτο με τα οστα εχει να κανει με ενα πεσιμο.
    Οντος η αγωνια ειναι μεγαλη hope ομως η ανακουφιση που νιωθεις οταν ξερεις οτι υπαρχουν ανθρωποι που δεν αδιαφορουν και θελουν να σε βοηθησουν ειναι μεγαλυτερη.
    Ειναι απιστευτο αυτο που γινετε με ολους εδω μεσα. Το ποσο σκεφτεται ο ενας τον αλλον, το οτι αγωνιατε και ποση συμπαρασταση, ελπιδα και δυναμη μπορειτε να προσφερετε.
    Σας ευχαριστω πολυ κοριτσια και εσενα γιωργο.
    να ειστε παντα καλα.

  6. Κατερινα ολα καλα θα πανε .και εγω ετσι επαιρνα τις εξετασεις και αγωνιουσα για το τι θα πει ο doctor.όσο για τα ψυχολογικα οι χμθ αυτα κανουν .βγες εξω κανε πραγματα που σου αρεσουν οσο μπορεις να αποβαλεις τις κακες σκεψεις.οσο περπαταμε και αναπνεουμε πρεπει να ευχαριστουμε το Θεό.

  7. Kαλες μου,καλοι μου φιλοι,σας χαιρεταμε και παλι απο το δωματιο 3 της Μ.Μ.Μ.Ο με αγαπη.Κατερινουλα,καλως ηρθες στην παρεα μας και μακαρι να ησουν εδω για αλλους λογους και οχι γιατι στα 24 σου χρονια χρειαστηκε να παλεψεις για την ιδια σου τη ζωη και για το αυτονοητο δικαιωμα σου να αναπνεεις και να χαμογελας κι εσυ σ αυτον τον κοσμο.Με κανει να θυμωνω το γεγονος οτι πια ο καρκινος χτυπαει ολο και πιο μικρες ηλικιες και πια κανενας δεν μπορει να κοιμαται ησυχος Το πιο μικρακι της μοναδας μας εχει μολις χρονισει και εχει ηδη παλεψει με την οξεια μυελογενη λευχαιμια 10 μηνες τωρα,δεν ειναι απιστευτο να μεγαλωνει με γαλα και χημεια ενα μωρακι που δεν εχει προλαβει καν να περπατησει;Και να παλευει με τον καρκινο μια νεα κοπελα στην καλυτερη της ηλικια;Ποτε θα χαρουν αυτα τα παιδια ,ποτε θα απολαυσουν ξεγνοιαστα τα πιο ομορφα χρονια της ζωης τους;Δεν ειναι αδικο να τους κλεβει ο καρκινος την παιδικοτητα τους ,τη νιοτη τους ,την ομορφια τους;Οπως εχω ξαναπει δεν παει καλα αυτος ο κοσμος,δεν παει καθολου καλα.Ο Αλκης μου ξεκινησε ΜΕΓΑΘΕΡΑΠΕΙΑ τη Δευτερα και για μια βδομαδα θα παιρνει το σχημα,την αλλη Τριτη θα παρουν το μοσχευμα απο τον Αγγελο και θα του το μεταγγισουν το ιδιο βραδυ,το νερο εχει μπει πια στ αυλακι και δε γυριζει πισω,απο δω και περα νιωθω οτι ειμαστε πια στα χερια Του.Ο Θεος βοηθος σε ολους μας.

  8. Καλές μου φίλες και φίλοι,
    όταν νοσεί ένα παιδί τα λόγια λείπουν. Και αυτήν την στιγμή νοσούν παιδιά που γράφουν εδώ μέσα (μέσα στα παιδιά εννοώ με την ευρεία έννοια τα νιάτα). Τα λόγια είναι λίγα μπρος στον πόνο της μάνας. Αλλά αυτή η μάνα μας χρειάζεται, όσο λίγοι και αν νιώθουμε. Αν και δεν είμαι θρήσκεια θα πω κάποια λόγια που διάβασα χθες το βράδυ από ένα καινούργιο βιβλίο που άρχισα και πάλι στα γερμανικά (δυστυχώς η εγχώρια λογοτεχνία δεν καταγίνεται με τον καρκίνο και ούτε προσφέρει τόσες πολλές αληθινές ιστορίες καρκινοπαθών). Προσπαθώ να αποδώσω το νόημα όσο μπορώ καλύτερα.
    …. δεν θα πρέπει να κάνουμε σκέψεις. Σκέψεις για το πώς και πότε θα μας χαρίσει την ίαση ο Χριστός (Jesus)- αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η δικιά μας έγνοια. Ίαση θα χαρίσει (θα δώσει σαν δώρο) οπωσδήποτε, αλλά τις συνθήκες δεν μπορεί να τις ξέρει κανείς άνθρωπος…. γραμμένο από μια κοπέλα-φοιτήτρια με βαθιά πίστη. Βαθιά μέσα μου ζηλεύω με την καλή έννοια τους ανθρώπους που βρίσκουν ανακούφιση στην θρησκεία. Η πίστη κάνει καλό, γαληνεύει, η πίστη όντως σώζει…, όσοι την έχετε μην την αφήσετε να φύγει… Τα έγραψα αυτά τα λόγια γιατί με άγγιξαν και έχουν, πέρα από την στενή έννοια της θρησκείας, μια φιλοσοφία ζωής. Οι άνθρωποι, οι γιατροί κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, από κει και πέρα υπάρχει μια άλλη δύναμη, όποια και αν είναι αυτή…
    Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις φίλες που αναφέρθηκαν στην sundy εκ μέρους της. Είμαι σε θέση να ξέρω και δύναμαι να πω ότι η sundy έκαψε φλάντζες με την τόσο συχνή τριβή της με τα μπλογκς γενικά, πάντως και η δικιά της σκέψη είναι στα παιδιά (κορίτσια και αγόρια-με την πολύ ευρύτερη έννοια και μεις παιδιά είμαστε)που γνώρισε εδώ μέσα και εύχεται το καλύτερο. Τώρα ψάχνεται σε άλλα επίπεδα, αναζητεί και αποζητεί την μοναξιά της. Όμως και η ίδια νιώθει ικανοποίηση που κάποια άτομα την θυμούνται με ευχάριστες αναμνήσεις και καλά αισθήματα.
    Σας φιλώ με αγάπη
    Κυριακή

  9. Αχ παιδια μην τα λετε τοσο κλαψιαρικα για τα νεα παιδια τα εχω ξαναπει εμενα προσωπικα δε μου αρεσει καθολου και το εχω βιωσει τοσα χρονια.αυτά που λενε στην καλυτερη σου ηλικία κλπ ο καρκινος ειναι λυπηρος σε οποια ηλικια και αν χτυπαει .Το παιδακι του ενος ετους εφη που αναφερεις πριν 20 χρονια θα ειχε πεθανει και ουτε φαρμακα θα υπηρχαν ουτε και θα προλαβαιναν να βρουν την αιτια θανατου του Καποτε στην κατοχη οι μαναδες γεννουσαν 10 παιδια και ζουσαν τα πεντε αιτια θανατου λεγαν το αγιατρευτο.Λευχαιμιες ηταν λεμφωματα καρκινοι αλλα που να προλαβουν να πανε σε γιατρο .Δε μας κανει καλο αυτη η κλαψα και ειδικα απο εσας που το ζειτε το προβλημα . ,Ναι η κατερινα ειναι 24 και ειναι εδω και τι εγινε? δεν ειναι και τραγικο και εγω 16 αρρωστησα .Ο καρκινος υπαρχει σε ολες τις ηλικιες οπως και απο τροχαια πεθαινουν ολες οι ηλικίες.

  10. Hodgkin cat θα ηθελα να σου πω πως εισαι αρκετα αποτομη θα ελεγα οταν μιλας για κλαψα και κλαψιαρικα λογια εδω μεσα.Βεβαια σκληρη κι αποτομη σε εχει κανει η ζωη γιατι σκληρα κι αποτομα σου φερθηκε πριν απο τοσα χρονια αλλα δεν μπορω να φανταστω ποιον θα αφηνε ασυγκινητο η εικονα ενος μωρου που απο τη μια θελει να βαλει την πιπιλα του κι απο την αλλη το στοματακι του εχει γινει ολο μια πληγη και τρεχει αιμα.Και στο κατω κατω δεν καταλαβα σε τι σε ενοχλησε «η κλαψα ειδικα απο μας που το ζουμε το προβλημα».Και ποιος σου ειπε πως εσυ επαψες να εισαι απο αυτους που το ζουν το προβλημα;Αν ειχες παψει να το ζεις και να ασχολεισαι μ αυτο δε θα σε ενοχλουσαν τοσο και οι κλαψες των αλλων ετσι;Πολυ απλα θα ειχες παψει να μπαινεις στον αρκουδο οπως τοσοι και τοσες αλλες.Η Κατερινουλα ηρθε για λιγο στην παρεα,χρειαστηκε δυο λογια τρυφερα και δυο ευχες να παρει λιγο θαρρος στη δυσκολη στιγμη της,μας ευχαριστησε και τελος,δεν κλαφτηκε ποτε και σε κανενα.Αν λοιπον σε ενοχλουν τοσο οι δικες μου οι κλαψες οπως καταλαβα,να το πεις να φροντισω γι αυτο.

  11. Κορίτσια,
    δεν ήθελα το post μου με τα νιάτα να δώσει έναυσμα να ξεκινήσει τέτοια κουβέντα.
    Καταλαβαίνω το ξέσπασμα της Hodgkin Cat γιατί η λύπηση είναι το χειρότερο συναίσθημα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς από τους άλλους. Κάθε άνθρωπος έχει αυτήν την αξιοπρέπεια που δεν θέλει με τίποτα να τον λυπούνται. Δίκιο όμως έχει και η Έφη που δικαιούται να είναι τα νεύρα της τσατάλια. Σίγουρα όλοι οι καρκινοπαθείς υποφέρουν, αλλά το παιδοογκολογικό δεν αντέχεται, θέλει γερά νεύρα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν έκανα παιδιατρική και ευτυχώς στην καθημερινότητά μου έχω ελάχιστα να κάνω με παιδιά. Εκτός από το τραλαλά και τις παιδικές αρρώστιες υπάρχουν και τα βαρύτερα νοσήματα, εκείνα που σε λυγίζουν όταν συμβαίνουν σε παιδιά. Αντικειμενικά μπορώ να πω ότι δεν είναι το ίδιο.
    Κορίτσια κάνω έκκληση, όλες έχουμε τον ίδιο πόνο. Κατανόηση στα άτομα που τον βιώνουν τώρα, κάνουν θεραπείες. Μέσα στις θεραπείες το μυαλό σαλεύει, δεν είναι το ίδιο όπως όταν μπορείς να βλέπεις τα πράγματα κάπως αποστασιοποιημένα. Όλοι όσοι το βιώσαμε το ξέρουμε αυτό.
    Η μεγαλύτερη ευχή μου είναι Έφη να δεις και συ τα πράγματα έτσι αποστασιοποιημένα όπως κάποιοι από εμάς. Τίποτα δεν ξεχνιέται, αλλά ο αγώνας για αξιοπρεπή επιβίωση παύει πια με τον καιρό να είναι καθημερινός.
    Hodgkin Cat συγγνώμη, δεν το εννούσα έτσι για τα νιάτα.
    Με αγάπη
    Κυριακή

  12. Πριν 2 έτι αυτή η σελίδα μου έδωσε μεγάλη δύναμη να αντέξω την αρρώστια του πατέρα μου και ποτέ δεν θα λησμονήσω πόσο μου σταθήκατε . σήμερα αποφάσισα να γράψω γιατί σε 20 μέρες θα αποκτήσουμε το 2 μας παιδί αγόρι που θα πάρει το όνομα του πατέρα μου και σίγουρα θα δόση ακόμα μια μεγάλη χαρά στον πατέρα μου ώστε να πάρει δύναμη να ζήση περισσότερα χρόνια παλαίοντας με τους 2 καρκίνους που του τύχαμε .όταν αρρώστησε με των ερχομό της κόρης μου πείρε τα πάνω του πολέμησε και κατά κάποιο τρόπο νίκησε τώρα ελπίζω να κάνη πάλι το ίδιο και να κερδίσει λίγα χρόνια αξιοπρεπώς Ζώης μακριά από νοσοκομεία κτλ. Όλα αυτά τα γράφω για τη μετά από 2 έτι ακόμα διαβάζω εδώ πράγματα που δεν νομίζω ότι πρέπει να γράφονται και ειλικρινά νομίζω πώς πρέπει να αλλάξετε τρόπο αντιμετώπισης της Ζώης που έχετε και εδώ δεν θα πω ότι ξέρω τη περνάτε γιατί εύκολα θα μου πείτε δεν ξέρω και ίσως να έχετε δίκιο ….. εγώ στα 2 έτι έμαθα από των πατέρα μου 2 πράγματα 1 να μην κλαψουρίζεις και 2 να δέχεσαι όλα με υπομονή και να τα αντιμετωπίζεις ψύχραιμα γιατί ο καρκίνος είναι κάτι που σήμερα έχουμε όπλα να των πολεμήσουμε δεν θα γράψω περισσότερα να μην σας κουράζω

  13. Καλησπερα και απο εμενα..δε νομιζω οτι »κλαψουριζουμε» εδω μεσα ..ουτε ολες οι στιγμες ειναι ιδιες!!!Ειναι φορες που νιωθεις δυνατος και ετοιμος να νικησεις τα παντα και καποιες αλλες που θες να ουρλιαξεις απο απογνωση….Ουτε νομιζω οτι αυτο το συναισθημα που βιωνουμε απεναντι σε αυτα που βλεπουμε ειναι οικτος ….ειναι η γροθια στο στομαχι και το σφιξιμο που σου προκαλει…Ας εχουμε δυναμη να αντιμετωπιζουμε αυτα που μας συμβαινουν ο καθενας με τον τροπο του….Και μην ξεχνατε ….ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ……ερχονται και καλυτερες στιγμες!!!!

  14. Με παρεξηγησατε και εξηγω τι εννοω.Επειδη το προβλημα ακριβως το ζω και καταλαβαινω δεν νομιζω οτι το να πεις στην Κατερινα κανονικα δεν θα επρεπε να εισαι εδω και να ζεις τη ζωη σου οπως τα άλλα κοριτσια της ηλικιας σου ειναι λόγια τρυφερα και συμπαραστασης .Οπως καποτε μου ειχαν πει κανονικα τωρα επρεπε να χαιρεσαι με άλλα πραγματα και οι γονεις σου επισης πχ εγγονια κλπ ηταν οτι χειροτερο πιστεψτε με.δε φτανει οπου τραβαμε ολα αυτά να εχουμε και τους άλλους που πιστευουν οτι ζωη ειναι να μεγαλωνεις να παντρευεσαι να κανεις δυο παιδια και να εχεις παντα υγεια και ετσι θεωρεισαι επιτυχής , να στο πετανε καταμουτρα .αν το θεωρείτε συμπαραστη τι να πω.Τουλαχιστον εγω ετσι το βλεπω.Εγω που εφαγα τα νοσοκομειαμε το κουταλι λετε να μην συγκινηθηκα με άλλες περιπτωσεις και να πεθαινουν σχεδον διπλα μου ειδα νεοι ανθρωποι.Και επισης το λογο που δε εγραφα τον εξηγησα προβλημα στον υπολογιστη που λυθηκε και τωρα γραφω.

  15. Και απορω Εφη πως σκεφτηκες οτι εγω εχω αποστασιοποιηθει απο το προβλημα και μιλαω ετσι .Παντως στην Ελλαδα ειμαστε περιεργοι στον τροπο αντιμετωπισης του καρκινου και βαζω και τον ευατο μου μεσα φυσικα. Ειχα τυχει στο νοσοκομειο γυναικα να πεθαινει σχεδον διπλα μου στο θαλαμο ετων 45 και να μιλαει στην αδερφη της στο τηλεφωνο και να λεει » εγω διπλα μου μια κοπέλα με λεμφωμα τι κριμα τοσο νεα κλπ» Για μενα ολα αυτα.Μας αρεσει ολους να λεμε για τους άλλους .Τελοσπαντων πολυ το ανελυσα .Φιλια σε όλους !!!!

  16. HODGIN CAT ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΗΣΟΥΝ – ΕΙΣΑΙ Η ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΠΟΝΟ
    ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ
    ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ (ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ)

  17. Καλο μηνα σε ολους….Εφη μου αυριο ειναι η μεγαλη μερα εεεεε??Δεν εχω πολλα να σου πω …..μονο να κρατησεις ζωντανη την πιστη σου οτι ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ….και θα σας ευχηθω κατι που μας ειχε ευχηθει μια νοσηλευτρια (η Αταξια) εκεινη τη δικη μας μεγαλη ημερα….απο εδω και περα η αυριανη ημερομηνια να ειναι τα καινουρια γενεθλια για τον Αλκη σου…και μην ξεχνας το χαμογελο του ειναι η δυναμη σου!!!!!!!Ειστε στις προσευχες μας στις σκεψεις μας και τις καρδιες μας……Με αγαπη Γεωργια και…..οι λοιποι!!!!!!!!!!!

    Υ.Γ. Μην ξεχασεις να δωσεις ενα γλυκο φιλακι και μια μεγααααααααααααλη αγκαλια στον αλλο μεγαλο ηρωα της ιστοριας….τον Αγγελο

  18. Αυριο ειναι η μεγαλη μερα παρολο που εκεινη η μερα δεν ειναι τοσο σημαντικη γινεται απλα η εγχυση ,Ευχομαι ο Αλκης να μην εχει καμια παρενεργεια και να βγει σε 20 μερες οπως ενα παιδακι που ειχα ακουσει ετσι βγηκε απο το Αγ.Σοφια.Και χιλια συγγνωμη Εφη για την ωρα που διαλεξα να πω τις αποψεις μου.

  19. Ένα ζεστό γεια και μια μεγάλη αγκαλιά για όλους.
    Σήμερα πήρα μια μέρα άδεια γιατί ήθελα να χουχουλιαστώ μετά από το κρύο της αρκούδας που τραβάμε καθημερινά αυτό το διάστημα, δούλευα και Σαββατοκύριακο και δεν με είδε πολύ το κρεββατάκι μου. Ο δε χώρος δουλειάς μπάζει από παντού και με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν έχεις και τους ασθενείς να περιμένουν στο »διαμπερές» σαλόνι. Και αυτοί που δεν είναι άρρωστοι αρρωσταίνουν. Έτσι έμεινα σπίτι να μαζέψω ζέστη για το υπόλοιπο της εβδομάδος, που δεν έχω δυνατότητα να λείψω, μπας και την βγάλουμε χωρίς ιωσούλα, μιας και διαβλέπω πάλι μια εξαρσούλα (για απλές ιώσεις μιλάμε) κρίνοντας από τους συναδέλφους μου.
    Έτσι είχα τον καιρό να σερφάρω με την ησυχία μου. Καφεδάκι, αραλίκι και κουβεντούλα με τους διαδικτυακούς φίλους.
    Hodgkin Cat γλυκιά μου, κανείς από μας που σε ξέρουμε από παλαιότερα δεν σε παρεξήγησε. Προσωπικά χαίρομαι κάθε φορά που γράφεις και ακούω από σένα. Είσαι ένας φάρος αισιοδοξίας για πολλούς εδώ μέσα.
    Έφη μου, η σκέψη μου και οι ευχές μου για γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση θα σε συντροφεύουν όλο αυτό το δύσκολο διάστημα. Η μόνη λέξη που θα βαρέθηκες να ακούς είναι υπομονή. Άλλωστε ο καρκίνος εξασκεί στην υπομονή. Λίγη ακόμα, τον γάιδαρο τον φάγατε και έμεινε λίγη ουρίτσα μόνο. Μάνα κουράγιο και εύχομαι πολλή υπομονή, υπομονή και πίστη σε μια καλή έκβαση. Η Γεωργία σαν μια άλλη μάνα που τα έζησε από κοντά ευχήθηκε και κάτι άλλο που οι περισσότεροι από εμάς το ξεχνάμε. Οι ευχές μας συντροφεύουν και το αδελφάκι του Άλκη, μια ψυχούλα που και αυτή χρειάζεται στήριξη, με την μανούλα του μακριά τέτοιες δύσκολες ώρες. Υπομονή λοιπόν και κουράγιο σε όλη την οικογένεια με την θετική σκέψη και στα δυο παιδιά.
    10 καλώς ήρθες, αν και από τα λεγόμενά σου συμπέρανα ότι διαβάζεις εδώ και καιρό.
    Φιλιά και μια ζεστή αγκαλιά σε όλους που επιμένετε να με αποκαλείτε sundy. Προσπάθησα να ξεκόψω από την »sundy», αλλά από ότι βλέπω είναι κομματάκι δύσκολο. Αφού λοιπόν έτσι με θέλετε no problem…
    Φιλιά από την παλιά
    sundy

  20. H μεταμοσχευση του Αλκη εγινε χθες,Τριτη 2/2.Τα συναισθηματα δεν περιγραφονται,δε χωρανε στις λεξεις.Απο δω και περα περιμενουμε.Και ελπιζουμε.

  21. εφη υπομονη και κουραγιο (ρουτινα καταντησαν οι ευχες ) αλλα κατω απο ιδιαιτερες συνθηκες αποκτουν
    και ξεχωριστη βαρυτητα.ολα θα πανε καλα!
    syndy (οχι Κυριακη) απο τα γραφομενα μου καλα καταλαβες

  22. Kalimera se olus!
    Edo ke kero den eihai diatesi na grapso eksetias tin diskoli katastasi mou me tin igia…ke vevea ke psihologika ke sinestimatika den eihai dinami na po kati ute sto eayto mou…parolou ayta diavaza oti ehi grapsi o kate enas…
    Gia ni mou…i eyhes einai to pio politimo doro pou mpori na lavi kanis otan to atomo pou ta ehi kani ta ekane gia ti ta enouse ke me tin agapi tou prosteti voitia ston alon…
    Efi kali dinami gia sena na andeksis tin adinamia sou katalavenondas pos den mporis na kanis perisotera sto paidai sou apo osa kanis…ta itela na eimouna enas mago ke na mporusa na paro oloto pono apo olata paidaia pou ipoferoun…gia ti oli eimaste paidaia…distihos mono eyhes mporo ke kano…ala ayta opos eipa einai ta monadika pou mporune na voitisoun…kserete oli ti energia perilamvanoun i eyhes
    Kosta herome gia to erhomo to paidai sou ke gia ti kali katastasi ton baba sou…Hodzkin herome idietera gia sena gia ti katalaveno ti ehis perasi ke parolou ayto eisai atomo pou antimetopizi tin zoi omorfa horis kakia…ta mporese na einai diafortika..
    Kiriaki-Sundy herome na diavazo ksana ta politima sou logia gia ti poles fores me ehoun prosgeoti,ke mou ekanan kalo…
    Den ta anaferto se olus,ke telo na po pos eimai kalitera …ke somatika ke sinestimatika ke psihologika…
    ekana ke epemvasi holi/anihti/ke mou evgalan 4 petrules san megales hantres…ke skeytika…oli i mavrila ke holi apo mesa mou efigan tora…tora irte o keros na hamugelao ke na heroume kate politimi stigmi po eho tin dinatotita na vioso…
    eyhome se olus pou palevoun me ton karkino/opia ke morfi na einai/na ehoun tin dinami na to kseperasoun ke na vgune kerdizmeni apo ayti ti mahi…evhome episis aytormiti hara ke poli agapi se olus…ite einai sigenis eite astenis…
    me agapi Nina

  23. καλημερα σε ολους nina πολυ χαιρομαι που εισαι καλα σε σκεφτομουν πολυ τελευταια οτι εχεις λειψει και τι γινεται με την υγεια σου πολυ χαιρομαι που εισαι και παλι εδω, οπως σκεφτομαι και την ολια πολυ και πως ειναι. το γιωργο την sundy. ειναι που σας ειχα γνωρισει στην χειροτερη κατασταση μου κυριως ψυχολογικα και πραγματικα σας νιωθω σας φιλους ολους. ευχομαι μεσα απο την καρδια μου να ειναι ολοι καλα. φιλια πολλα.

  24. ΝΙΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΕΛΕΙΩΣ…..
    ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ.
    ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝΤΗΝ
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣ.
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΗΡΕΣ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΧΑ ΣΤΕΙΛΕΙ.
    ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΣΥ.ΦΙΛΙΑ.

  25. Maria,Sundy,Γεωργια,Κωστα,Γιαννη και ολοι εσεις που νοιαζεστε και ρωτατε για μας,συγνωμη που αργησα να γραψω νεα μας αλλα εδω μεσα οι μερες κυλουν γοργα και γεματες και δεν προλαβαινα να γραψω ομως εμπαινα συχνα και «μεταγγιζομουν» με την αγαπη σας.Ο Αλκης μας βασανιζεται λιγο με εμετους,διαρροιες,πυρετο,στοματιτιδα και νηστικος οπως ειναι εχει αδυναμια ομως γενικα τα παει καλα,το μοσχευμα εγκατασταθηκε και παραγει ηδη λευκα (σημερα 500,ακομα δεν μπορω να το πιστεψω,ειχαμε 2 μηνες που ειχαμε κολλησει στα 30 ,προ μεταμοσχευσης δηλαδη)και αιματοκριτη-αιμοσφαιρινη καλα,μονο αιμοπεταλια μεταγγιζεται το παιδι.Προσπαθουμε να ειμαστε αισιοδοξοι και προχωρουμε,GVHD δεν εχουμε και ελπιζουμε να μην αποκτησουμε ποτε (οσοι ξερετε τι σημαινει αυτο).Κανουμε υπομονη και προσευχομαστε να πανε ολα καλα μεχρι τελους,αυτα τα λιγα απο μας,σας ευχαριστω ολους πολυ κι εσενα Γιαννη Αρκουδε που ξερω πως κι εσυ διαβαζεις τα νεα μας.Η προσφορα σε αιμα και αιμοπεταλια ηταν Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Η και το κυριοτερο μεσα απο τη δικη μας ιστορια ευαισθητοποιηθηκαν ανθρωποι που εγιναν τακτικοι αιμοδοτες και αιμοπεταλιοδοτες και θα βοηθησουν ετσι κι αλλα παιδια με καρκινο που μεταγγιζονται συχνα οπως εμεις.Φιλια σε ολους απο το δωματιο 3 της Μ.Μ.Μ.Ο. του Αγ.Σοφια.

  26. sa eyhome me oli i kardia mou i agapi tis simerinis imeras na gini apeanti ke na terapeysi to pono kate astenis antropos
    eyhome i hara ke agapi na ginoun to pio apotelezmatiko farmako gia olus mas…
    Arkude s eyharisto gia ti megalopsihia sou na mas parehis ayto to iperoho horo,mesa apo to opio oli pernoume dinami…

  27. nina :
    sas eyhome me oli i kardia mou i agapi tis simerinis imeras na gini aperanti ke na terapeysi to pono kate astenis antropos
    eyhome i hara ke agapi na ginoun to pio apotelezmatiko farmako gia olus mas…
    Arkude s eyharisto gia ti megalopsihia sou na mas parehis ayto to iperoho horo,mesa apo to opio oli pernoume dinami…

  28. Μπραβο Εφη μου!!!!Μπραβο στο παλληκαρι σου!!!!!Τα 500 λευκα σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα ειναι ΣΠΟΥΔΑΙΑ νεα….Αντε βρε να τα….χιλιασετε μεχρι αυριο!!!!(Αχ και να μας διαβαζει κανενας ασχετος που πανηγυριζουμε τα…500 λευκα θα πει αυτες ειναι τρελλες!!!!!)Οι παρενεργειες που σας ταλαιπωρουν σιγα σιγα θα υποχωρησουν καθε μερα που περναει το παιδι θα ειναι καλυτερα Θα δεις!!!Το σημαντικο ειναι οτι δεχτηκε καλα το μοσχευμα και ανταποκριθηκε αμεσα!!!Δε σου ειπα οτι το δωματιο 3 ειναι…γουρλιδικο???Παντα τετοια!!!!!!Φιλια πολλα και απο εμας….
    Υ.Γ.Νινα χαιρομαι πολυ που εισαι καλυτερα και σε ξαναεχουμε κοντα μας…

  29. μπραβο για τα πολυ ωραια νεα εφη ο θεος ειναι μεγαλος και θα βοηθησει σιγουρα ολα να πανε τελεια. θα προσευχομαι για τον αλκη σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.