Ο τίτλος ανήκει, δικαιωματικά, στον araxto…Το δικαιολογεί στο comment #24… ο παλιός ήταν «Να μην κάνουν απεργία αύριο οι ηλεκτρονικοί συντάκτες: Απεργία στην Απεργία»

Οπως (ίσως) θα έχετε ακούσει, αύριο οι δημοσιογράφοι απεργούν.

Σκοπός τους είναι να εναντιωθούν (κατ’αρχάς) στην όποια μεταβολή του ασφαλιστικού συστήματος.

Ως εδώ καλά.

Για άλλη μία φορά όμως, την απεργία θα ακολουθήσουν και οι ηλεκτρονικοί συντάκτες. Δηλαδή, ούτε In.gr (που είναι αποκλειστικά δικτυακό), ούτε Flash.gr, ούτε Sportline.

Οι δικτυακοί συντάκτες δεν έχουν ενσωματωθεί (ακόμα!) σε κανένα σύστημα ούτε ασφαλιστικό, ούτε άλλο, δεν νοούνται ως συντάκτες, δεν υποστηρίζονται, ούτε προστατεύονται ως τέτοιοι.

Έχοντας άμεση σχέση με τον χώρο, έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές την αγωνία τους: «και τώρα τι κάνουμε εμείς; ακολουθούμε;» γνωρίζοντας καλά πως κάθε φορά θα ακολουθήσουν, θα απεργήσουν για τα δικαιώματα που ΙΣΩΣ μία μέρα γίνουν και δικά τους.

Ίσως.

Στο διάστημα όμως μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρό τους, οι ηλεκτρονικοί συντάκτες θα θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας, θα δέχονται ισχυρές πιέσεις απο τις εργοδοσίες, θα μένουν απροστάτευτοι.

Και στο μεταξύ, οι -παραδοσιακοί- δημοσιογράφοι θα καμώνονται πως «και αυτήν την φορά, η απεργία πέτυχε».

Και πράγματι, θα έχει πετύχει. Γιατί ο κόσμος θα στερηθεί, για μία ημέρα, την πολύτιμη (δεν το λέω ειρωνικά) ενημέρωσή του.

Αν όμως δεν συμμετάσχουν οι ηλεκτρονικοί; Τότε ο κόσμος θα πληροφορηθεί τις ειδήσεις της ημέρας. Γιατί το internet για την νέα γενιά γίνεται εξίσου σημαντικό με την τηλεόραση . Γιατι ο καιρός που ο ένας στους δέκα έμπαιναν στο διαδίκτυο για την ενημέρωσή του άλλαξε, τώρα είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι.

Και στο μέλλον, θα είναι όλοι.

Ας θυμήσουμε λοιπόν στους -παραδοσιακούς- δημοσιογράφους την δύναμη της ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Ας κάνουμε απεργία στην απεργία τους.

(και για να μην πει κανείς οτι προστατεύω το …κεφάλαιο, ας απεργήσουν χωριστά, άλλη ημέρα. Να μην κινείται τίποτα δικτυακά…)

Η θέση μου λοιπόν: Απεργία στην Απεργία. Μέχρι να δικαιωθούν ΟΛΟΙ οι αγώνες ΟΛΩΝ.

Οι εργαζόμενοι στο In.gr και στο E-go διαμαρτύρονται για την ..κώφωση της ΕΣΗΕΑ στα αιτήματά τους…
Οι εργαζόμενοι στο sport.gr εργάζονται κανονικά σήμερα. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν οτι «ακόμα περιμένουν στο ακουστικό τους την επικοινωνία με τον κ.Σόμπολο…» Οι εργαζόμενοι στο sport24.gr απεργούν, αφού τελικά αυτοί στάθηκαν πιο τυχεροί και μίλησαν με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, και πήραν την διαβεβαίωση οτι «ότι η απεργία μας καλύπτει εξολοκλήρου».

Κανείς δεν διαφώνησε με αυτό: το άρθρο 20 του Ν.1264/1982 που επικαλείται η ΕΣΗΕΑ αναφέρει πράγματι ότι:

«Εργαζόµενοι της επιχείρησης που δεν είναι µέλη καµιάς συνδικαλιστικής οργάνωσης µπορούν ναλάβουν µέρος σε απεργία που κήρυξε νόµιµα η πλέον αντιπροσωπευτική σε σχέση µε την εργασιακήιδιότητα οργάνωση»

Αυτό όμως δεν καλύπτει το αίτημα των εργαζομένων στον ηλεκτρονικό τύπο για πλήρη εξομοίωση με τους συναδέλφους τους…

Και οι εργαζόμενοι στο MSFree δεν απεργούν
Και ενώ εγώ προτείνω να μην απεργήσουν οι δημοσιογράφοι (του ηλεκτρονικού τύπου) – μια άλλη φωνή προτείνει να συμμετάσχουν στην απεργία οι… bloggers

36 thoughts on “«Βόηθα με φτωχέ, να μην σου μοιάσω» (ή αλλιώς: Να μην κάνουν απεργία οι ηλεκτρονικοί συντάκτες)

  1. Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ (ως συντάκτης του http://www.in.gr) και νομίζω ότι στην επόμενη κινητοποίηση θα πρέπει να το δούμε. Μόνη λύση: Ενιαίο Ταμείο Τύπου για όλους τους εργαζόμενους. Να τελειώσει αυτό το νταβατζιλίκι της ΕΣΗΕΑ που αποφασίζει για τους ελάχιστους που κάνει μέλη της και τους εκατοντάδες που αφήνει απ’ έξω. Αναρωτιέμαι: δεν καταλαβαίνουν ότι αυτές οι αδικίες απλά αποδυναμώνουν τα δικά της επιχειρήματα και δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση να μιλά για αδικίες που προσπαθεί να διορθώσει;

  2. @Silvia: σωστό το point σου. Αλλά ούτε και το «παλεύουμε και εμείς, για να σωθούν αυτοί – και όταν ζητάμε βοήθεια, μας ξεχνάνε» είναι σωστό…

    Αυτό που λέει ο apos μοιάζει το πιο ξεκάθαρο: Ενιαίο Ταμείο Τύπου.

  3. man wraia kai swsta ola ayta alla egw 8elw na pw gia tis apergies twn giatrwn toy ika megalh PROSOXH stis prosexeis meres 8a kanoyn pali apergia xwris na idopoihsoyn kanena forea …oyte ton diey8ynth toy ika poi anoikoyn !!

  4. «3. arkoudos | November 26th, 2007 at 6:35 pm
    @Silvia: σωστό το point σου. Αλλά ούτε και το “παλεύουμε και εμείς, για να σωθούν αυτοί – και όταν ζητάμε βοήθεια, μας ξεχνάνε” είναι σωστό…»

    Ντροπή να είσαι εργαζόμενος και να λες αυτή την παραπάνω φράση. η αλληλεγγύη των εργαζόμενων είναι ενα από τα δυνάτότερα όπλα τους. Και που λες παραπάνω ότι δεν προστατεύεις το κεφάλαιο, στην πράξη αυτό κάνεις. όταν κάνει απεργία οποιοςδήποτε κλάδος, όλοι οι εργαζομενοι πρεπει να είναι αλληλεγγυοι. Αυτή είναι η δημοκρατία και οι αρχές που μονο οι εργάτες μπόρεσαν να γεννήσουν. Το άρθρο σου είναι καθαρά απεργοσπαστικό και δίνει πάτημα στην εργοδοσία και το κράτος που τα συμφέροντα της υπηρετεί να διασπάσει όχι απλά τους εργαζόμενους στον Τύπο αλλά όλους. Για να πάρεις ένα μάθημα απεργίας ξαναδείτε όλοι όσοι διαφωνείτε την ταινία «Θανάση σφίξε και άλλο το ζωνάρι». Μάθημα να σας γίνει. Αν και από οτι βλέπω όλα αυτά ειναι δικαιολογίες μερικών για να μην απεργήσουν. Και επεπειδη καλως ή κακώς ο Τύπος φαίνεται αν απεργεί η όχι δεν έχετε αλλη επιλογή.

    ΑΠΕΡΓΙΑ στην ΑΠΕΡΓΙΑ ίσον ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ.

    Όλοι οι εργαζόμενοι να είναι αλληλεγγυη στον αγώνα όλών. Να έρθουν οι μέρες οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι. Και φυσικά τα αντιασφαλιστικά μετρα δεν είναι μόνο για δασκάλους και δημοσιογράφους αλλά για όλους. Αρα στις 12 Δεκέμβρη όλοι στον δρόμο, στις απεργίες, τα γιαπιά και τα εργοστασια να κλείσουν. Αυτή είναι η δύναμη των εργατών.

    Ελπίζω να μην σβηστεί το ποστ!

  5. πες τα ρε Χρηστο!!

    ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΙΣΟΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ!!!

    Ολα τα αλλα ειναι δικαιολογιες για να ξεγελασουμε τη συνειδηση μας παιρνοντας τον αισχρο ρολο του απεργοσπαστη!

    Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ!

  6. Τους εργαζόμενους στον Τύπο, αγαπητέ φίλε Χρήστο, πρώτα από όλα τους διασπά η ίδια η ΕΣΗΕΑ που δεν φρόντισε ποτέ να τους έχει όλους μαζί. Εγώ δουλεύω 15 χρόνια δημοσιογράφος και πληρώνω ΙΚΑ και είμαι αλληλέγγυος. Αλλά 15 χρόνια δεν βλέπω την άλλη πλευρά να κάνει πράξη αυτά τα ωραία που μας είπες.

  7. Γιατί οι ηλεκτρονικοί συντάκτες να απεργήσουν; Αφού πρακτικά ΔΕΝ ειναι δημοσιογράφοι… άρα;

    Ας απεργήσουν με άλλα επαγγέλματα που ανήκουν κι αυτά στο ΙΚΑ.

    Αρκούδος σωστός! Τέρμα πια η προσβολή στο μέσο που λέγεται ίντερνετ. Έχουμε δύναμη και πρέπει να το δείξουμε.

  8. Χρήστο (και Αναστασία) φαίνεται οτι πρώτη φορά επισκέπτεστε το blog:

    Εδώ, comment δεν σβήνονται.

    Για την άποψή σας τώρα:

    Δεν διαφωνώ, μην θυμώνετε. Αλλά, ομολογώ, το πάθος με ξαφνιάζει.

    Ας δούμε τα επιχειρήματά σας.

    «Είσαι με το μέρος των εργοδοτών, γιατί προτείνεις να σπάσει η απεργία»

    Όχι, ποτέ δεν πρότεινα να σπάσει η απεργία – των δημοσιογράφων.

    Αυτοί για τους οποίους μιλάμε δεν νοούνται δημοσιογράφοι – ουτε καν τεχνικοί τύπου. Είναι σαν να λέμε οτι απεργούν οι οδοκαθαριστές, και προτείνω να μην απεργήσουν οι δημοσιογράφοι – μάλλον άτοπο ακούγεται απεργοσπαστικό, αυτό, δεν ακούγεται.

    «Όλοι οι εργαζόμενοι να είναι αλληλεγγυοι στον αγώνα όλων»

    Θαυμάσια, πολύ σωστό.

    Αυτό που γκρινιάζω είναι οτι αυτό δεν γίνεται όλο τον χρόνο – αν με εννοείς. Γίνεται κάθε χρόνο μία μέρα – την μέρα της απεργίας.

    Τις υπόλοιπες ημέρες; Που είναι το πάθος σου; Που ηταν για παράδειγμα το πάθος σου για το Flash.gr, για την Ερτ, για τους εργαζόμενους στο Culture CultureGuide;

    Εκεί οι υπάλληλοι απολύθηκαν, όσοι έμειναν ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας – και δεν τους σκέπασε καμία ομπρέλα.

    «Το άρθρο σου είναι καθαρά απεργοσπαστικό και δίνει πάτημα στην εργοδοσία και το κράτος που τα συμφέροντα της υπηρετεί να διασπάσει όχι απλά τους εργαζόμενους στον Τύπο αλλά όλους»

    Το δικό μου άρθρο είναι απεργοσπαστικό; Αυτό το ίδιο άρθρο που λέει να ενωθούμε και να γίνουμε ακόμα πιο ισχυροί θεωρείται απεργοσπαστικό; Αυτό που λέει «όλοι μαζί ΚΑΙ στις απεργίες ΚΑΙ στις διεκδικήσεις» είναι απεργοσπαστικό; Με αυτά τα λόγια υπηρετώ τα συμφέροντα της εργοδοσίας και προσπαθώ να διασπάσω τους εργαζόμενους στον τύπο;

    Ξαναδιαβάστε το άρθρο μου. Αργά. Κάθε λέξη.

    «Ολα τα αλλα ειναι δικαιολογιες για να ξεγελασουμε τη συνειδηση μας παιρνοντας τον αισχρο ρολο του απεργοσπαστη!»

    Φτωχό ως επιχείρημα. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας είναι εχθρός – αλλά αυτό πρωτίστως δεν βοηθάει σε τίποτα, ούτε καν να κατανοηθεί ένα απολύτως λογικό αίτημα:

    Οι συντάκτες ηλεκτρονικού τύπου να μην απέχουν απο τα δικαιώματα, εφόσον αιτούμαστε να μην απέχουν απο τις υποχρεώσεις.

    Δεν σας μέμφομαι, αλλά σκεφθείτε πόσο άδικο είναι αυτό που συμβαίνει τώρα. Σκεφθείτε οτι αυτοί που θα απεργήσουν – γιατί όλοι απεργούν -ακόμη και εγώ που δεν ανήκω στην ΕΣΗΕΑ- δεν έχουν την δική σας κάλυψη: εκτός απο τον μισθό τους, μπορούν να χάσουν ακόμα και την δουλειά τους.

    Αντί να μάχεστε εναντίον των ιδεών αυτών – και να μου επιτίθεστε ως απεργοσπάστη (αν είναι δυνατόν!) διαβάστε τι γράφω, και εαν έχετε επιχειρήματα για τις απόψεις μου, εξηγήστε μου:

    Γιατί ο συντάκτης των Νέων είναι μέλος (σας) και ο συντάκτης του In.gr όχι.

    Αυτό, μάλιστα. Είναι ένα ερώτημα που εδώ και 7-8 χρόνια, ζητάει απάντηση απο αυτούς που βοηθούν τους εργαζόμενους. Απο την φωνή τους.

    Και μην φοβάστε: Το ερώτημα αυτό, δεν είναι απεργοσπαστικό.

  9. Το άρθρο σου είναι καθαρά απεργοσπαστικό και δίνει πάτημα στην εργοδοσία και το κράτος που τα συμφέροντα της υπηρετεί να διασπάσει όχι απλά τους εργαζόμενους στον Τύπο αλλά όλους.

    Να θυμήσουμε σε αυτό το σημείο ότι απεργούν γύρω στα 5000 άτομα (τα μέλη της ΕΣΗΕΑ) με κύριο αίτημα να μη βοηθηθούν από τα λεφτά τους τα υπόλοιπα 2.000.000 εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στα site). Αυτό προσωπικά δε μου φαίνεται και πολύ ενωτικό.

  10. Γιατί ο συντάκτης των Νέων είναι μέλος (σας) και ο συντάκτης του In.gr όχι.

    Γιατί η ΕΣΗΕΑ είναι συντεχνία, όχι σωματείο. Δε μπαίνει όποιος κι όποιος σε μια συντεχνία.

  11. j95, με το πρώτο δεν πολυσυμφωνώ:

    Δεν καλύπτονται 2.000.000 εργαζόμενοι με τα υγιή ταμία. Οι λαμογιές κάποιων καλύπτονται…

  12. Ναι ΟΚ, αλλά παραμένει το γεγονός ότι καμιά διακοσαριά χιλιάδες συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ δε θα έχουν σύνταξη τον Ιούλιο και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν καμία όρεξη να τους δώσουν το 10% από το αποθεματικό τους (που btw σχηματίστηκε με τη λαμογιά του αγγελιόσημου και όχι με τον -ούτως ή άλλως όχι ιδιαίτερα- τίμιο ιδρώτα τους).

    Κατά τα άλλα όμως οι δημοσιογράφοι του in.gr αν δε δώσουν φουλ υποστήριξη στο παραπάνω αίτημα και δε ρισκάρουν τη δουλειά τους θα είναι οι απεργοσπάστες που δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη κλπ κλπ.

    Μου φαίνεται κάποιοι την έχουν δει «τα σα μα και τα μα μα».

  13. Υποτίθεται πως υπάρχει ένας συνδικαλιστικός φορέας που λέγεται ΕΠΗΕΑ ο οποίος απευθύνεται στους εργαζόμενους των εφημερίδων και εντύπων. Όμως κανείς δεν γνωρίζει πως για να μπεις στην ΕΠΗΕΑ πρέπει να είσαι στο ίδιο «μαγαζί» για 3 χρόνια με μισή ασφάλιση ΤΣΠΕΑΘ και μισή ΤΑΙΥΗΝΤ για να γίνεις μέλος. Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί (μεταξύ κι εμού) που εργάζονται σε τέτοια εκδοτικά συγκροτήματα κοντά μία δεκαετία και είναι ακόμα στο ΙΚΑ. Δηλαδή εγώ, και κάποιοι άλλοι που δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα και κανείς μα κανείς δεν μας υποστηρίζει αλλά εργαζόμαστε σε εκδοτικούς οργανισμούς και παράγουμε έργο, από που κι ως που να ξεσηκωθούμε για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων;
    Και να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο: στο ΤΑΙΥΗΝΤ και στο ΤΣΠΕΑΘ δεν υπάρχουν μόνο δημοσιογράφοι αλλά και μηχανογράφοι, γραμματείς, εμπορικοί υπάλληλοι, διαφημιστές… Εμείς δηλαδή οι λοιποί του ηλεκτρονικού εντύπου γιατί να βγούμε στους δρόμους για το ταμείο συντακτών; Τόσες δεκαετίες που μας κατακρεουργούσαν το ΙΚΑ, γιατί κανείς δημοσιογράφος δεν ξεσήκωσε τον κόσμο να απεργήσει για τα δικαιώματα των εργαζομένων; Τώρα που θα φοβούνται να χάσουν τις ωραιότατες συντάξεις τους που αναλογούν ανά εργαζόμενο προς συνταξιούχο κατά 8 προς 1 τους καίει όλους.
    Λοιπόν δεν θέλω να ακούσω ΤΩΡΑ που έφτασε ο κόμπος στο χτένι και συμπαρασύρει και τα «υγιή» ταμεία για και-καλά προγράμματα που επιθυμούν να εντάξουν τους εργαζόμενους του ΙΚΑ σε καλύτερα ταμεία, διότι αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς… Και δυστυχώς σήμερα τα άκουσα από το στόμα του συμβούλου της ΕΠΗΕΑ. Είναι ντροπή να ζητά η ΕΠΗΕΑ υποστήριξη από τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ για να κατέβουν στους δρόμους όταν για τους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικά έντυπα δεν ενδιαφέρθηκαν ΠΟΤΕ. Δηλαδή εκ των πραγμάτων δεν μπορείς κύριέ μου, εκεί που μας απαξιώνεις, εκεί να μας φωνάζεις να σου κουβαλήσουμε το πανό σου!
    Εμείς, το μέλλον, οι εργαζόμενοι στα ηλεκτρονικά έντυπα (συντάκτες, προγραμματιστές, project manager, γραφίστες κ.λ.π.) είμαστε άνθρωποι κατώτερου θεού… με τις καθ’ όλα και επιβεβλημένα (χωρίς απολύτως κανέναν αγώνα) χαμηλές συντάξεις και αυξήσεις του όρου ηλικίας συνταξιοδότησης διότι πολύ απλά εργαζόμαστε σε ιδιωτικό τομέα με ΙΚΑ.

  14. poly omorfa ola ayta alla perimenw na dw mia apantisi sto 2ro pragma pou eipe o j95. giati arkoude mas eipes oti den symfwneis me to prwto alla gia to oti «Γιατί η ΕΣΗΕΑ είναι συντεχνία, όχι σωματείο. Δε μπαίνει όποιος κι όποιος σε μια συντεχνία.» den akousa kapoio antepixeirima.

  15. Δεν έχετε άδικο και σαν προγραμματιστής το είδα αυτό με τους εξωνυχιστικούς ελέγχους απο δικατσά και απο ταμεία κλπ για να μεταφερθώ στο ΤΣΜΕΔΕ…
    Ενα ερώτημα όμως…

    Γιατί να κάνει ο κάθε κλάδος ξεχωριστές μέρες απεργία και όχι όλοι μαζί καθολικά…? Και στην Γάλλια παρέλλυσαν τα πάντα για το ασφαλιστικό, εμας εδώ περνάνε όλα στο φλου! (Εεε σημερα δεν εχει εφημερίδες.. και λοιπον?)Αν κλείσουν ολα όμως τότε να δούμε το κράτος αν θα συνεχίσει να κωφεύει…

  16. Από πότε ένα post σε ένα blog έγινε απεργοσπαστικός μηχανισμός; Ψυχραιμία ρε παιδιά, τόσο κακό είναι να ακούτε και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ απόψεις;
    Επίσης μια ερώτηση, όλοι εσείς οι παθιασμένοι που απεργείτε με την κάλυψη της Ένωσης, είστε πιο αγωνιστές από μένα που απεργώ ΠΑΡΑΝΟΜΑ; Αν την Τετάρτη που θα πάω στη δουλειά μου, απολυθώ θα έρθετε να δείξετε αλληλεγγύη; Κάνατε ποτέ μια κινητοποίηση για ένα ενιαίο Ταμείο Τύπου;
    Η ουσία είναι μία: Τώρα που ήρθαν τα δύσκολα για τα καλά και υγιή Ταμεία, όπως αυτό των δημοσιογράφων, έπρεπε ο κλάδος να είναι ενωμένος.

  17. @Γιώργος
    Δεν νομίζω να υπάρχει αντεπιχείρημα. Εφόσον εμείς, οι εργαζόμενοι των δικτυακών εντύπων που δεν υπαγόμαστε σε κανέναν φορέα, θα βγούμε σε κανένα μισάωρο στους δρόμους για να βοηθήσουμε στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των υπολοίπων και να κερδίσουμε την εύνοια της ΕΣΗΕΑ (μπας και μας αλλάξει την ασφάλιση) τα λέει όλα.

  18. Και προς ενίσχυση του επιχειρήματός σου Cyberella να σε ενημερώσω: Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ έχει απαντήσει ξερά στους δημοσιογράφους του Διαδικτύου: Δεν μας αφορά η περίπτωσή σας.
    Δεν τους αφορά, αγαπητέ Γιώργο το Διαδίκτυο. Δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν εκεί δημοσιογράφοι, Μόνα τους γράφονται τα κείμενα, ώστε να τα παίρνουν οι αληθινοί δημοσιογράφοι σε ραδιόφωνα, Τύπο και τηλεοράσεις και να τα αντιγράφουν. Έτσι λύνεται και το θέμα της αναφοράς της πηγής της είδησης.
    Μια διευκρίνιση: Δεν υπάρχει θέμα ότι είναι άδικο αυτό που πάει να γίνει με το Ταμείο. Και εγώ, που είμαι δημοσιογράφος, θα προτιμούσα να πάω στον ΕΔΟΕΑΠ όμορφα και πολιτισμένα να με δει παθολόγος αυθημερόν και όχι στο ΙΚΑ παρέα με 3.000 γριές και με ραντεβού για τις 30 Ιουνίου 2009. Το συζητά κανείς; Φοβάμαι όμως ότι αυτός που είναι στον όμορφο και πολιτισμένο παθολόγο του ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει καμία διάθεσή να δείξει την ίδια αλληλεγγύη για το συνάδελφό του που ξεροσταλιάζει στην ουρά του ΙΚΑ. Ούτε να μοιραστεί τον πλούτο του Ταμείου του με τον συνάδελφό του που σε λίγα χρόνια θα παίρνει το 1/3 της δικής του σύνταξης.

  19. @Γιώργο, δεν σε καταλαβαίνω: γιατί πρέπει να έχω αντεπιχείρημα σε αυτό;

    @Νίκο, 12 Δεκεμβρίου θα γίνει αυτό που προτείνεις, έχει ήδη δρομολογηθεί…

  20. Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια χώρα η οποία είχε δημιουργικούς και ανήσυχους ανθρώπους. Όμως μια ωραία μέρα τους διόρισε όλους στο Δημόσιο και όλοι οι υπόλοιποι που μείνανε απέξω τσατίστικαν. Είμαι απο αυτούς που δεν θέλαν να μπούν στο δημόσιο, ένας ακόμη ρομαντικός της δημιουργίας και της προκοπής. Που πιστεύει οτι εφόσον βάλουμε λίγο το μιαλ΄’ο μας να δουλέψει μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Μπορείς λοιπόν και εσύ να δεις τι έχω καταφέρει εγώ ενας μικρός 29χρονος με άλλους 2 συνεργάτες μου.

  21. Ανέκαθεν μ’ εκνεύριζαν τα λόγια και τα επιχειρήματα των κομματόσκυλων που αδυνατούν να εκφέρουν άποψη και ουσιαστικά φερεφωνούν τις θέσεις των κομμάτων στα οποία ανήκουν.

    Αρκούδε και apos μαζί σας (αν και δεν ανήκω στον κλάδο). Φαίνεται πως οι παραδοσιακοί δημοσιογράφοι μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικότερη είναι η δουλειά των ηλεκτρονικών συντακτών! Ήδη τα περιοδικά έχουν χάσει το παιχνίδι της ενημέρωσης και έρχεται η ώρα και των υπόλοιπων έντυπων μέσων (με θλίβει αυτό, αλλά είναι η πραγματικότητα).

    Λοιπόν, καλά θα κάνουν τα κομματόσκυλα των συντεχνιών να αποδεχτούν ως ίσους και ομότιμους τους ηλεκτρονικούς συντάκτες ή διαφορετικά να μην υπολογίζουν στην στήριξή τους. Το θεωρώ απόλυτα δίκαιο να αρνηθούν οι ηλεκτρονικοί συντάκτες την συμμετοχή στην απεργία εφόσον οι υπόλοιποι δεν τους θεωρούν δημοσιογράφους. Αφήστε τον πολίτη να ενημερωθεί από το διαδίκτυο και θα δούμε πόσο θα του λείψει η εφημερίδα του ή η τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Οι καιροί αλλάζουν…

    Όσο για το σύνθημα «όλοι οι εργαζόμενοι να είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα όλων» κι αυτό βερεσέ τ’ ακούω! Συνηθισμένη πιπίλα των εργατοπατέρων για να δημιουργούν ενοχές… Μόνο που η δική σας επανάσταση τελείωσε, αγαπητοί μου! Τελείωσε όταν ο λαός σας είδε στο φως της ημέρας…

    Όταν στην δεκαετία του ’90 οι φοιτητές κάνανε καταλήψεις στα πανεπιστήμια (Θεσσαλονίκη) και η κυβέρνηση ζήτησε από την ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στα κτήρια των πανεπιστημίων, τα κομματόσκυλα των συντεχνιών υπάκουσαν σαν πειθήνια σκυλάκια και αφήσαν τους φοιτητές στο σκοτάδι! Λίγες ημέρες αργότερα οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ ζητούσαν την συμπαράσταση του λαού (συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών!) στην δική τους απεργία! Μπράβο θράσος! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ως ενέργεια διαμαρτυρίας έκοβαν το ρεύμα κατά περιοχές μέχρι και για 6 ολόκληρες, κωλύοντας την εργασία εκατοντάδων άλλων! Ε, όχι λοιπόν κύριοι! Κόψτε το ρεύμα στην Βουλή, στα υπουργεία και σε όποιον άλλο κρατικό οργανισμό θέλετε, αλλά όχι στον λαό!…

    Το παράδειγμα το ανέφερα μόνο και μόνο για να υπογραμμίσω την στάση όλων εκείνων που βγαίνουν και φωνάζουν για απεργία και συμπαράσταση όταν τους συμφέρει και εύκολα κατηγορούν ως «απεργοσπάστη» όποιον δεν τους συμπαραστέκεται, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να καταπατήσουν οποιοδήποτε δικαίωμα άλλων εργαζομένων, όταν δεν έχουν την ανάγκη τους… «Τα καλά και συμφέροντα»…

    Όχι, να μην απεργήσετε φίλοι μου, αν αυτοί που ζητούν την στήριξή σας δεν αντιληφθούν ότι είστε ίσοι στα δικαιώματά τους όσο και στις υποχρεώσεις…

  22. Προσωπικά κάνω απεργία από την απεργία της απεργίας καθότι ζητώ ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι να εξισωθούν με αυτούς του ίντερνετ και όχι το αντίθετο. Έτσι για να μάθουν!

  23. Σε όλα τα παραπάνω απάντησα με το πρώτο ποστ.
    2 πράγματα θα προσθέσω.
    Ένα είναι ότι έχοντας αυτή την στάση, φαίνεται και η δικιά σας συντεχνιακή αντίληψη…
    Δεν διαφωνεί κανείς ότι η ηγεσίες των σωματείων στον Τύπο είναι ξεπουλημένες…
    Αλλά είναι και στην δική σας δύναμη να τις αλλάξετε.
    Αλλά πάνω από όλα, ακόμα και αν διαφωνούμε σε μια απεργία, πάντα πρέπει να παίρνουμε μέρος από την στιγμή που είναι απόφαση σωματείου κτλ.
    Η απόφαση της Ομοσπονδίας πάντως σας καλύπτει, γιατί αν δεν συνέβαινε πως σήμερα (ακόμα και που διαφωνείτε) απεργείτε;; Το γράφει και η απόφαση της.

  24. Οι δημοσιογράφοι (ΕΣΗΕΑ) απεργούν για να μη γίνει ενοποίηση του ταμείου τους με το ΙΚΑ και «καταντήσουν» να έχουν το ίδιο ταμείο με τους ιντερνετικούς

    Αυτό το κατάλαβα.

    Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι αν…
    ζητάνε και την συμπαράσταση των ιντερνετικών!!!

    Εδώ πάει η παροιμία που λέει…

    «Βόηθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω»!!!

  25. Εάν είσαι όμως μέλος της ΕΣΠΗΤ και η Ένωσή σου απεργεί, την αγνοείς και συνεχίζεις;

    Χρήστο και Αναστασία, θα απεργούσατε για το δίκιο των ιντερνετικών δημοσιογράφων; Ή απεργείτε μόνο για τη δική σας βολή;

  26. @Χρήστο, όχι, δεν απάντησες σε κανένα απο τα ερωτήματα. Ούτε τα δικά μου, ούτε των υπολοίπων.

    Στο ερώτημά σου, απαντώ πως συμμετείχα στην απεργία, αλλά ας μην περιμένουν πολλά για το μέλλον οι ..παραδοσιακοί συντάκτες αν συνεχίσουν την ίδια τακτική.

    Η απόφαση πράγματι καλύπτει, αλλά καλύπτει νομικά όχι ουσιαστικά.

    @araxte, για άλλη μία φορά -βαρέθηκα να τις μετράω- το σχόλιό σου ήταν και άξιο λόγου, και εξυπνότατο.

    «Βόηθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω»!!!

    Μακάρι να το είχες πει νωρίτερα, μέχρι και τον τίτλο του ποστ θα άλλαζα…

  27. «Δεν διαφωνεί κανείς ότι η ηγεσίες των σωματείων στον Τύπο είναι ξεπουλημένες…
    Αλλά είναι και στην δική σας δύναμη να τις αλλάξετε.»

    Πως το κάνεις εάν δεν έχεις δικαίωμα ψήφου; Και μήπως για αυτόι δεν μας θέλουν μέλη τους; Για να μη χαλάσουμε το μαγαζάκι;

    Και ξέρεις και κάτι άλλο. Υπάρχει και φιλότιμο. Και σεβασμός στους άλλους συναδέλφους. Για αυτό και απεργούμε.

    Ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα σταθούν και αυτοί στο πλάι μας.

  28. Penny, πόσα χρόνια είπαμε οτι ελπίζουμε να σταθούν δίπλα σας, όπως στέκεστε και εσείς στα -δίκαια- ετοίματά τους;

    Επτά; Οχτώ;

    Φιλότιμο υπάρχει περίσσιο. Η ελπίδα όμως , στερεύει.

  29. Νομίζω ότι το σύνθημα που ακούστηκε πιο πολύ στην διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας ήταν το «ενιαίο ταμείο». Όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά και για τους τεχνικούς που υποστηρίζουν σε κάθε μέσο την δημοσιογραφική δουλειά.
    Η ΕΣΗΕΑ συνεχίζει να κάνει το ίδιο λάθος διαχωρίζοντας το επάγγελμα σε «αναγνωρισμένους» και «μη». Αλλά, ειδικά σε αυτή την απεργία που αφορά το ασφαλιστικό (το οποίο για τους δημοσιογράφους του Ιντερνετ είναι πρόβλημα χειροπιαστό, καθώς δεν θεωρούνται …δημοσιογράφοι) έπρεπε να υπάρχει μαζική συμμετοχή.
    Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ πάντως καλούσε όλους τους δημοσιογράφους (σε όλα τα μέσα και του Ιντερνετ) να πάρουν μέρος στην απεργία.
    Θα ήθελα επίσης να θυμίσω, ότι ανάλογο καθεστώς (μη αναγνώρισης) υπήρχε επί χρόνια και για τους δημοσιογράφους των ιδιωτικών ραδοφωνικών σταθμών, μέχρι να αναγνωριστούν από την ΕΣΗΕΑ.
    Η αγκύλωση της Ένωσης Συντακτών είναι δεδομένη. Αλλά σε μια καθολική δημοσιογραφική απεργία μένουμε κι εμείς αγκυλωμένοι, δεν πετυχαίνουμε παρά δυο τρύπες στο νερό.

  30. Μία απλή ερώτηση για όσους βρέθηκαν στην κινητοποίηση των δημοσιογράφων ή είδαν (έστω) το σχετικό ρεπορτάζ στην τηλεόραση: Ακουσε κανείς τους εκπροσώπους των Ενώσεων να μιλούν για Ενιαίο Ταμείο; Εγώ δεν άκουσα τίποτα. Τελικά, araxte, έχεις απόλυτο δίκιο. Η ΕΣΗΕΑ λέει βόηθα με φτωχέ (‘συνάδελφε που είσαι στο ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ανασφάλιστος) να μην σου μοιάσω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.