Είμαι εκνευρισμένος, και προβληματισμένος, αλλά θα προσπαθήσω να κρατήσω καθαρό μυαλό, για να δω τα γεγονότα.

Η περιγραφή, χωρίς χαρακτηρισμούς:

Πελάτης της apple, κάτοχος ενός iMac (αυτά που είναι ο υπολογιστής μαζί με την οθόνη, ενιαίος, και μοιάζει σαν να έχεις μόνο μια οθόνη), για επαγγελματική χρήση, παρατηρεί σκούρες σκιές στην οθόνη του.

Πηγαίνει το μηχάνημα (θυμίζω – είναι ενιαίο, άρα όλον τον υπολογιστή) στο εξουσιοδοτημένο σέρβις της εταιρίας SystemGraph.

Από τις περιγραφές και των δύο, έμεινε γενικά ικανοποιημένος από την εξυπηρέτηση.

Σε τρεις εργάσιμες, του επιστρέφουν τον υπολογιστή, μαζί με μία έγγραφη αναφορά που λέει για αντικατάσταση οθόνης.

Για όλα αυτά, ο πελάτης καλυμμένος από την εγγύηση, δεν πληρώνει (εκτός από μία έξτρα αγορά).

Ο πελάτης πηγαίνει στο γραφείο του, όπου ανακαλύπτει ότι το πρόβλημα δεν έχει διορθωθεί, αλλά επιδεινωθεί.

Παίρνει ξανά τον υπολογιστή, και μαζί με φίλο του, ξαναπηγαίνει στην εταιρία SystemGraph.

Εκεί, σύμφωνα με τις περιγραφές και των δύο πλευρών, υπάρχει εκνευρισμός. Ο πελάτης ζητά από την εταιρία να αντικαταστήσει πλέον τον υπολογιστή εξ ολοκλήρου, η εταιρεία διατείνεται ότι η apple δεν κάνει αντικαταστάσεις, και ότι ακόμα και αν ήταν έτσι, θα το έκανε η εταιρία από την οποία το αγόρασε, που είναι τα καταστήματα Public, και όχι από αυτούς.

Ο πελάτης εξηγεί πως, τα καταστήματα Public στα οποία έχει ήδη απευθυνθεί, τον στέλνουν στην εταιρία ως επίσημη αντιπρόσωπο.

Επίσης, ενημερώνει πως θεωρεί δικαίωμά του να γίνει αντικατάσταση συσκευής που υπολειτουργεί, και παραθέτει μία σειρά από νομικά επιχειρήματα.

Η εταιρία ζητά από τον πελάτη έγγραφο το αίτημα αντικατάστασης, κάτι που κάνει άμεσα ο πελάτης. Ο διευθυντής της εταιρίας παραλαμβάνει το αίτημα υπογράφοντας με την υποσημείωση ότι δεν το διάβασε.

Ο πελάτης ενημερώνει (ή «απειλεί» κατά την εταιρία) ότι θα προσφύγει στον Συνήγορο του Καταναλωτή και στο Ινστιτούτο Καταναλωτών αν δεν ικανοποιηθεί.

Συνεχίζει ο πελάτης την διαδικασία επιδιόρθωσης (ή αντικατάστασης) του μηχανήματος, και ανεβάζει στο διαδίκτυο την περιγραφή της ιστορίας.

Η εταιρία αντιδρά στις περιγραφές του, και ανακοινώνει πως κινηθεί νομικά κατηγορώντας τον για συκοφάντηση.

Αυτά μπόρεσα να αλιεύσω από την ανοιχτή προς το κοινό επικοινωνία τους.

Σύνδεσμοι:

Το ποστ που περιγράφεται από τον πελάτη το γεγονός,

Μία αναφορά του σε forum

Η απάντηση (στο ίδιο forum) της εταιρίας,

Η απάντηση (στο ίδιο forum) του πελάτη,

Η ανακοίνωση από τον δικηγόρο του πελάτη της μήνυσης από την εταιρεία προς τον πελάτη με αίτημα αποζημίωσης διακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Είναι πολλά τα link, και αρκετά τα κείμενα, όταν τα διαβάσετε μην ξεχάσετε να ξαναγυρίσετε εδώ για να δείτε το σκεπτικό μου.
~

Ως εδώ λοιπόν τα είπα καθαρά και στειρωμένα; Τα είπα. Ξηγήθηκα όμορφα; ξηγήθηκα.

Πάμε να δούμε τι καταλαβαίνει ο arkoudos από όλο αυτό:

Ένας τύπος πάει σε μία εταιρία για να φτιάξει ένα μηχάνημα δύο χιλιάδων ευρώ που το δουλεύει επαγγελματικά. Το μηχάνημα επισκευάζεται, αλλά επιστρέφει χειρότερο. Ο τύπος έξαλλος, επιστρέφει στην εταιρία που το έφτιαξε, τους βάζει τις φωνές, και τους λέει μαλακίες φτιάξατε, αλλάξτε το όλο τώρα γιατί άμα το ξαναφτιάξετε, πάλι έτσι θα μου το δώσετε και έχω και δουλειές. Του λένε πριτς, δεν αφήνει το μεγάλο αφεντικό. Τους λέει τι αφεντικό και κουταμάρες, υπάρχουν νόμοι, θα πάω στον Συνήγορο. Του λένε να πας όπου θες – απο μας δεν. Περνάει άλλα τόσα με άλλες εταιρίες που κρύβονται πίσω από την apple. Τσαντισμένος, γράφει ένα ποστ.

Και η εταιρεία θίγεται.

Μέχρι εκείνη την στιγμή, ότι και αν έχει ειπωθεί μεταξύ τους, η εταιρία δεν έχει θιχθεί. Στην απάντησή της, λέει ότι ο τύπος έβρισε, τσαντίστηκε, έκανε σαματά – αλλά η εταιρία δεν θίχτηκε αρκετά ώστε να κάνει μηνύσεις.

Η εταιρία έκανε μηνύσεις όμως μόλις γράφθηκε το ποστ. Για την SystemGraph, αυτό το γεγονός είναι μη-υπάρχον, ανάξιο λόγου – μέχρι που γράφθηκε το ποστ και δημοσιοποιήθηκε η ιστορία.

Μπορεί να γκρινιάζει όσο θέλει για την συμπεριφορά του τύπου: Το πόστ όμως, που ο τύπος μοιράζεται τις …εμπειρίες του, κάνει την εταιρία να πράξει το πιο γελοίο, ανόητο, λανθασμένο, βήμα που θα μπορούσε να κάνει ποτέ:

Κάνει μήνυση για το ποστ.

Ξαναδιαβάστε την απάντηση της εταιρίας:

Ο πελάτης ήταν κακός, εκνευρισμένος, έβριζε, εμείς είχαμε δίκιο, αυτός είχε άδικο, σαματάς.

Πουθενά δεν λέει η εταιρία «δεν έγιναν έτσι τα πράγματα». Πουθενά πχ δεν λέει «δεν του δώσαμε χαλασμένο μηχάνημα». Πουθενά δεν λέει «δεχθήκαμε ως ζητήθηκε την αντικατάσταση». Λέει «ήταν χαλασμένο», λέει «πράγματι ξαναήρθε», λέει «δεν υποχρεούμαστε να αντικαστήσουμε»

Ο πελάτης λέει την αλήθεια.

Αυτό όμως, είναι μικρής σημασίας για την εταιρία: σημασία έχει, για την εταιρία, που τα λέει δημόσια.

Δεν στο αλλάξαμε, δεν ήταν σωστά επιδιορθωμένο, δεν σου δώσαμε εναλλακτικές – αλλά δεν έπρεπε να μιλήσεις.

~

Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω σε μία νέα εποχή. Η SystemGraph θα γίνει, θέλοντας και μη, το χειρότερο δυνατόν πείραμα για το αν μία εταιρία μπορεί να ελέγξει την ροή πληροφορίας της απεικόνισης της ζωής του καθενός από εμάς.

Διάβασα με προσοχή το ποστ του τύπου. Πρόκειται για ένα όχι ιδιαίτερης αξίας κείμενο. Είχε τσαντίλα προς λάθος κατεύθυνση, σαχλαμάρα διάθεση να πικάρει σε κάθε δεύτερη λέξη, είχε μέσα ανοησία θα έλεγα και κακή διαχείριση του γεγονότος. Κολλάει σε λεπτομέρειες, του φταίνε όλα, ακόμα και τα μάλλον αθώα, τον έχουν κοντράρει όλοι, είναι τσαντισμένος.

Με δυο λόγια, έχει γνήσιο, ανθρώπινο, θυμό.

Δεν τον αδικώ.

Αν είχα δώσει, δύο χιλιάρικα, για μία συσκευή τέτοιας σημασίας, και μου την επισκεύαζαν κάνοντας την χειρότερη, λέγοντας μου μετά δεν στην αλλάζω που να χτυπιέσαι, θα είχα πει πολύ πιο άγρια πράγματα.

Αλλά όσο θυμό και να έχει, δεν έχει δόλο.

~

Έχω γνωστούς που φημίζονται για την ψυχραιμία τους. Αντιμέτωποι με εταιρίες όπως πχ η On Telecoms, (την αναφέρω και αυτά που έχω τραβήξει και εγώ) έχουν λυγίσει. Με τράπεζες. Με οργανισμούς. Με κολοσσούς.

Μέχρι τώρα, ΟΛΟΙ οι πελάτες έχουν μιλήσει πρώτα με τις εταιρίες τους. Μετά, έχοντας μείνει ανικανοποίητοι από το επίπεδο επικοινωνίας, κυνηγούν να βρουν μία λύση. Μερικοί, όλο και περισσότεροι, κοινοποιούν τα προβλήματα για να ενημερώσουν άλλους υποψήφιους πελάτες γι’ αυτό που δεν θα σας πει κανείς άλλος πλην της εμπειρίας:

Το after sales support.

Αυτό γινόταν παλαιότερα αν θυμάστε (και γίνεται ακόμα) και από τις στήλες των περιοδικών, απο forum που είναι σχεδόν ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως το adslgr.com, από comment forms σε διάφορα καταστήματα (στα ίδια, για τον εαυτό τους!) από επιχειρήσεις που παρακαλούν για ένα σχόλιο συμμετέχοντας σε site όπως το booking.com, από επιχειρήσεις που ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ, και μεγάλα ποσά πρέπει να σας πω μάλιστα, εξωτερικές εταιρίες για να συλλέγουν ανώνυμα, δημόσια, χωρίς παρεμβάσεις τα σχόλια των πελατών τους (όπως το getsatisfaction.com)

Είναι μια λογική πολιτική μιας εταιρίας που λέει θέλω να μάθω τι λέει στ’ αλήθεια ο πελάτης μου για μένα, ακόμα και αν αυτό μου κοστίσει αν είμαι άχρηστος ή ακόμα και αν είναι κακόβουλος. Θέλω να μάθω, και τον εμπιστεύομαι να το κάνει δημόσια. Γιατί αν δεν το κάνει σε μένα, θα το κάνει κάπου αλλού, και επειδή δεν μπορώ να τον φιμώσω, θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά.

Η SystemGraph αποφάσισε ότι αυτή η ενημέρωση είναι παράνομη. Αναφέρεται σε ΜΙΑ και ΜΟΝΟ ΜΙΑ λέξη σε όλο το post, την λέξη Λαμόγια (που για μένα σαν αναγνώστη, δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένα, είναι γενική και αόριστη ως βρισιά στο κείμενο), για θεωρήσει εαυτόν θιγμένη, και να φιμώσει αυτήν την διαδικασία.

Δηλαδή, πραγματικά, τι σκεφτόντουσαν;

~

Ορκίζομαι ότι τις πρώτες φορές που το διάβασα, δεν είχα δει καν την λέξη. Έπρεπε να την ψάξω. Επίσης, ορκίζομαι ότι δεν θα ήξερα το επίπεδο των υπηρεσιών της SystemGraph (μπορεί να την προτιμούσα κιόλας, καθώς κάτοχος και εγώ προϊόντων της apple) και ακόμα και αν είχα διαβάσει το άρθρο, πράγμα απίθανο, μάλλον δεν θα έριχνα δεύτερη ματιά…

…αν η ίδια η εταιρία δεν έκανε μήνυση στον τύπο.

Αν πράγματι με τα τόσα, κάποιος κατάφερε να μειώσει την εταιρία, ή να την καταστήσει αναξιόπιστη, ή να την θίξει εμπορικά δεν ήταν ο τύπος με το σαχλό -κατ’ εμέ- ποστ του.

Ήταν η αδιανόητη κίνηση της εταιρίας να κυνηγήσει νομικά το δικαίωμα του τύπου να εκφράζεται.

Μήνυση στον εαυτό τους πρέπει να κάνουν. Σοβαρά το λέω.

Αδιανόητη, by the way, όχι γιατί δεν έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης. Ήταν δικαίωμά της – ειδικά όταν κάποιοι άλλοι ρίχνουν οξύ ή μπουνιές κάτω από το τραπέζι.

Δεν έχω πρόβλημα κανένα που η εταιρία κάνει μήνυση για ένα άρθρο που, ενώ παραδέχεται ότι περιγράφει με σχετική ακρίβεια τα γεγονότα, διαμαρτύρεται για το …ύφος τους. Για μία και μόνο λέξη.

Δεν θα κάνω λοιπόν …μήνυση στην εταιρία, γιατί αυτό που κάνει είναι νόμιμο. Διατηρώ όμως την επιφύλαξη αν αυτό που κάνει είναι εταιρικά ηθικό:

– γιατί ζητά το εξωφρενικό ποσό 200.000 ευρώ από έναν πολίτη, με ξεκάθαρο σκοπό να τον γονατίσει ηθικά και σωματικά,

– γιατί ενώ παραδέχεται πως έτσι έγιναν σε γενικές γραμμές τα πράγματα, χτυπάει τον πελάτη της για την δημοσίευση, και όχι την αλήθεια των λεγομένων του,

– γιατί είναι για μένα ξεκάθαρο πως σκοπός της είναι να φιμώσει, να τρομοκρατήσει, και, εν τέλει να λογοκρίνει έναν πολίτη.

Οπότε νόμιμη λοιπόν, εξίσου αν όχι και περισσότερο, επιβεβλημένη και απόλυτα λογική, είναι και η δική μου κίνηση να αποφύγω κάθε συναλλαγή με την εταιρία και με παρακλάδια της, νόμιμη είναι η απόφασή μου να μην δώσω ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της. Στην λιγότερη των περιπτώσεων γιατί δεν θέλω, αν τελικά κάνει χάλια δουλειά, να ανησυχώ αν το πω πουθενά ότι θα εισπράξω μία μήνυση που θα καταστρέψει την ζωή μου.

Από εμένα, ποτέ-πια στην SystemGraph λοιπόν.

Δεν πληρώνω εταιρίες που έχουν πρόβλημα με τον ελεύθερο λόγο μου.

Δεν πληρώνω εταιρίες που αντί να κοιτούν πως θα κάνουν την δουλειά τους καλύτερα, σκαρφίζονται τρόπους να φιμώσουν τις αντιδράσεις που προκαλεί η ελλιπής εργασία τους.

Δεν μου αξίζουν τέτοιες εταιρίες. Δεν μου αξίζει τέτοια συμπεριφορά.

Ας βρουν άλλους πελάτες, πρόθυμους στο after sales support να παίρνουν και μία πλουσιοπάροχη μήνυση δώρο αν δεν είναι αρκούντως ευτυχισμένοι με το αποτέλεσμα. Ας βρουν άλλους πελάτες να τους δίνουν τα ωραία τους ευρώ για να πληρώνει η SystemGraph τους δικηγόρους της.

Όχι εγώ. Ποτέ πια.

[add-on: Άλλοι θα μπουν στην διαδικασία να κρίνουν αν η SystemGraph έχει ή δεν έχει υποχρέωση, αν η apple έχει η δεν έχει υποστήριξη και σε ποιο επίπεδο στην Ελλάδα, αν έχει ή όχι δίκιο ο τύπος. Δεν μπαίνω στην διαδικασία: αδιαφορώ. Υπάρχουν αρχές, δικαστήρια και οργανώσεις για να βρουν ποιος έχει, τελικά, δίκιο. Αλλά όταν μία εταιρία μηνύει κάποιον για το ύφος και όχι την αλήθεια των λόγων του, το παιχνίδι αλλάζει κατεύθυνση. Από αυτήν την εταιρεία απειλούμαι, ως μελλοντικός πελάτης, και όχι από την ποιότητα των υπηρεσιών της, ή την ευγένεια των υπαλλήλων της. Απειλούμαι γιατί αν δεν πειθαρχήσω πειθήνια με αυτά που πρεσβεύει, θα πάω φυλακή. Απειλούμαι γιατί αν έχω στόμα και μιλήσω ειλικρινά, το παιδί μου θα κάνει δέκα χρόνια να με ξαναδεί. Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η υπόθεση έχει να κάνει με apple, με after sales support, ή με #fail αντιδράσεις απλώς, είναι βαθιά γελασμένοι.

Σας το λέω, δείτε το δάσος – είναι στοιχειωμένο]

[update: η SystemGraph μου έστειλε -και οφείλω να την αναρτήσω- μία ανακοίνωση για τα γεγονότα:

Ανακοίνωση της System Graph Technologies σχετικά με την αντιμετώπιση από πλευράς μας, της διαμάχης που έχει προκύψει με καταναλωτή.

Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε σήμερα την επιστολή παρέμβασης του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011.

Αναγνωρίζοντας ότι η ήπια αντιμετώπιση των γεγονότων είναι πιο ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές και αρνούμενοι να συμβάλουμε στον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, θα παρευρεθούμε στην συνάντηση προκειμένου να αναφέρουμε τις θέσεις μας, ελπίζοντας σε εξώδικη επίλυση της διαφοράς.

Η ομάδα της System Graph Technologies

.
]

50 thoughts on “Από εμένα, ποτέ πια SystemGraph.

  1. Δικαίωμα!
    έχω ένα MacBook… το άσπρο, το απλό.. το φθηνότερο…
    όταν το αγόρασα είχα την έμπνευση και αγόρασα το 3ετες πρόγραμμα εγγύησης AppleCare.. το οποίο ‘μαγάει’, γιατί χωρίς πολλές ερωτήσεις σου αντικαθιστά τα πάντα.. (το αγόρασα απ΄τη ‘μαμά’ Apple Αγγλίας..)
    έτσι και έγινε, όταν κάτι μου έπαθε ο μετασχηματιστής.. το πήγα στην αντιπροσωπεία που -ενημερωτικά δεν είναι οι ΧΧΧΧΧΧ της SystemGraph, αλλά νομίζω η iSquare.. (www.isquare.gr.. γραφεία δίπλα από το Πάντειο..εκεί πήγα..)- το άφησα 2-3 μέρες, με πήραν τηλ. με ρώτησαν τι να κάνουν, να το αντικαταστήσουν κλπ. τους είπα ναι.. και αν θέλω να μου το στείλουν με κούριερ ή αν θα περάσω να το πάρω: όλα ΔΩΡΕΑΝ!!! (μάλιστα η κοπέλα στην υποδοχή μου είπε πως θα μπορούσα να τους πάρω τηλ. και να έρθουν να το παραλάβουν αυτοί απ’το σπίτι μου, επίσης ΔΩΡΕΑΝ, αλλά δεν επιστεύομαι τα χτυπήματα που μπορεί να φάει στο δρόμο…)..
    να μια διαφορετική εμπειρία..
    τα γράφω αυτά ενημερωτικά για τους επόμενους, και για την περίπτωση που ο φίλος-πελάτης έκανε λάθος και απευθύνθηκε στη Systemgraph, έναντι της αντιπροσωπείας…

    για τη Systemgraph, δεν έχω ακούσει και εγώ τα καλύτερα.. άσε που είναι πανάκριβοι οι ΧΧΧΧΧΧ! ού-ξω ρεεεεε!! τελειώνουν τα μονοπώλια σας!! ΧΧΧΧΧΧ, ΧΧΧΧΧΧ!!! (άκου 200.000…)

    [Note: Τα XXXX είναι λογοκρισία από τον arkoudo. Στο αμέσως επόμενο comment εξηγεί γιατί.]

  2. @Μαύρος Πητ δικαίωμα!

    Έχω γράψει ωραιότατο καθαρό ποστ, για μία περίπτωση που είναι ήδη στα δικαστήρια, που μιλάει για συκοφαντίες και βρισιές.

    Και εσύ πας και μου βάζεις τέτοια πράγματα στο comment 🙂

    Αφού βλέπεις ότι το θέμα παρακαλάει, και η ζημιά παρακαλάει να γίνει – όχι για μας, για σένα και για μένα, αλλά για το παιδί που τρέχει.

    Μην ξηγιέσαι έτσι ρε μαύρε πητ :).

  3. @Ελένη και @Lora Venizelou:

    Oι όροι shill και sockpuppet σας λένε τίποτα;

    Αν όχι, να σας δώσω να διαβάσετε τους σχετικούς ορισμούς.

    1. Ορισμός της Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Shill

    2. Οι ορισμοί που δίνουν τα λεξικά: http://dictionary.reference.com/browse/shill

    Πάμε τώρα και στον όρο sockpuppet. Βεβαίως, το φαινόμενο της χρήσης sock puppet(s) ονομάζεται sockpuppetry:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sockpuppet_%28Internet%29

  4. Για να μην μπω σε αντιπαράθεση για το ποιός έχει δίκιο στη διαμάχη μεταξύ εταιρείας – πελάτη μέχρι τη στιγμή της αγωγής και για να παραθέσω το σκεπτικό μου από εκεί και πέρα, δέχομαι ότι όντως η εταιρεία έχει υποστεί συκοφαντική δυσφήμιση από τα γραφόμενα του πρώην πελάτη της.

    Απο εκεί και πέρα, για μένα, υπάρχουν τα ερωτήματα:

    – είναι νόμιμο για την εταιρεία να κάνει αγωγή για 200.000 ευρώ εναντίον του πρώην πελάτη της? Ναι! Έχει κάθε δικαίωμα από το νόμο.

    – είναι ηθικό για την εταιρεία να κάνει αγωγή για 200.000 ευρώ εναντίον του πρώην πελάτη της? Ίσως! Επιχειρήματα υπάρχουν και από τις δυο πλευρές. Αλλοι ισχυρίζονται ότι πρέπει η εταιρεία να αντιδράσει στην συκοφαντία και άλλοι ισχυρίζονται ότι προσπαθεί να καταπνίξει την ελευθερία εκφρασης του πρώην πελάτη της απειλώντας τον με οικονομική αφαίμαξη μέσω της δικαστικής διαδικασίας.

    – είναι εμπορικά συμφέρον για την εταιρεία να κάνει αγωγή για 200.000 ευρώ εναντίον του πρώην πελάτη της? Οχι! Μέχρι τώρα το όλο θέμα ήταν μια αντιπαράθεση μεταξύ της εταιρείας και ενός (1) πελάτη της. Αντε να το είχαν διαβάσει και μερικές δεκάδες (άντε και εκατοντάδες) άτομα, τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν και κανένα τρανταχτό επιχείρημα για να υποστηρίξουν είτε τη μία είτε την άλλη πλευρά. Δηλαδή ψιλοπράγματα, που θα είχαν διαβαστεί και ξεχαστεί από όλους τους τρίτους μέσα σε μερικές ώρες. Και τότε η εταιρεία κάνει αγωγή για 200.000 ευρώ. Δημιουργεί άμεσα μια κατάσταση «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», η είδηση της αγωγής και η αρχική αντιπαράθεση διαδίδεται σαν κύμα, συσπειρώνει όσους νιώθουν «Δαβίδ» και καταφέρνει να πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα με αρνητικά σχόλια για αυτήν όταν την googlάρεις. Ακόμα και να καταφέρει στο μέλλον να «κατέβασει» το πρώτο δυσφημιστικό post, θα μείνουν για πάντα δεκάδες άλλα γεμάτα αρνητισμό για το image της. Και τελικά εξαιτίας αυτού, θα χάσει τουλάχιστον 1+ (ή 10+, ή 100+ κ.λ.π) μελλοντικούς πελάτες. Από αυτή την απόψη, ο υπεύθυνος για το image της εταιρείας μάλλον δεν είναι και πολύ ταλαντούχος στη δουλεία του…

  5. @VerbalKint Θα συμφωνούσα μαζί σου, με μία επιπλέον παρατήρηση όμως:

    Δεν είναι εμπορικά συμφέρον για την εταιρία, ακριβώς γιατί δεν είναι επιχειρηματικά ηθικό.

    Η δεύτερη παρατήρησή σου δηλαδή, στην ουσία καλύπτει την τρίτη.

    Και αυτό το λέω διότι δεν είναι η πρώτη εταιρία που μηνύει πελάτη της, ή που νιώθει ότι συκοφαντείται και αντιδρά.

    Αν ήταν επιχειρηματικά ηθικό, θα ήταν και αποδεκτό από τον κόσμο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο κόσμος τιμωρεί αυτή ακριβώς την έλλειψη.

    Κατά τα άλλα συμφωνώ με την σκέψη σου.

  6. Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο, μάλλον πάει μισές-μισές, κι αυτό το ξέρουμε πολύ καλά όσοι είχαμε κάποτε την τύχη ή την ατυχία να δουλέψουμε σε εξυπηρέτηση πελατών. Εν προκειμένω πάντως, θα δανειστώ τη μαγική ατάκα του Συκοφάντη από εδώ http://www.e-cannibals.gr/blog/?p=3882 και θα πω πως ναι, έχει δίκιο, απλά διότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΣ, έχοντας το εξουσιοδοτημένο σέρβις.

    Από κει και πέρα, αν έχει ή όχι το δικαίωμα ο καθένας στην ελεύθερη έκφραση του λόγου, πάνω στην αγανάκτησή του, τι να πω, είναι και θέμα κουλτούρας του καθενός, δε θα αντιμαχίσω με όσους πρεσβεύουν το αντίθετο, σε κάτι τέτοιες φάσεις, σε τρώνε οι κότες, κατά τη λαϊκή σοφία.

    Τέλος θέλω να βροντοφωνάξω για να το βγάλω από μέσα μου πως είναι λίγο σιχαμερό να παριστάνουμε τις μωρές παρθένες, επειδή διαβάσαμε κάπου την έκφραση «λαμόγια». Δηλαδή αν τους έλεγε «μπαγάσες», «ατιμούτσικα», «ζαβολιάρικα», θα είχε ίδιο αντίκτυπο (αρνητικό) για την εταιρεία? Στην ουσία, όμως, εξαπατητές δεν τους υπονοεί σε κάθε περίπτωση? Ξεβρακώστε τις λέξεις από τα φοβικά σύνδρομα που σας έχουν επιβάλλει και υιοθετήσατε σαν πρόβατα. Έτσι ένιωσε, έτσι έγραψε ο άνθρωπος στην απόγνωσή του. Όσοι θίγονται από τις λέξεις είναι οι ίδιοι που είναι βρωμικότεροι όλων, ενδότερα. Ο υγιής δε σχολιάζει την καλή του υγεία. Ο ασθενής έχει εμμονή με την αρρώστια του. Αυτά και συγχωράτε με για το πολυλόγιο.

  7. 1. Δεν γνώριζα το θέμα μέχρι που έγινε ντόρος λόγω της μήνυσης.(lol)
    2. Αρκούδε τα λες πολύ ωραία
    3. Αν μπεις στο Gizmodo.com με λίγο ψάξιμο θα βρεις την προσωπική διεύθυνση email του Steve Jobs ο οποίος που και που απαντά σε διαφορα παράπονα που του εκφράζονται (συνήθως σε στυλ ποιος νοιάζεται send from my iPad) αλλά καμιά φορά λύνονται και προβλήματα.
    4. Γιατί να αγοράσεις αντικείμενα που πληρώνεις το βάρος του ντιζάιν σε χρυσό;
    5. Η Rainbow είχε την χειρότερη φήμη για την υποστήριξη των προϊόντων apple. Άλλαξε ο Μανολιός…

  8. Δυστυχώς αποδεικνύεται αυτό που είχα γράψει αστό αρχικό μου post: κανένας δεν έχει διαβάσει την απαντητική επιστολή της εταιρίας (υπάρχει σε ένα από τα link του arkoudos) παρόλα αυτά όλοι έχουμε άποψη (σταυρώστε τους!!!) και αυτή είναι η σωστή.
    Αν την διαβάζατε θα βλέπατε ότι κανένας δεν αρνήθηκε ποτέ, να επισκευάσει τον υπολογιστή του Δημήτρη.
    Το αίτημα του Μήτσου (όπως αυτοαποκαλείται) ήταν να αλλαχτεί το μηχάνημά που είχε αγοράσει από το Public, με καινούργιο και μάλιστα από την systemgraph η οποία δεν είναι αντιπροσωπεία, αλλά επισκευαστικό κέντρο μαζί με άλλα 5 στην Αθήνα.
    Και επειδή δεν του κάναν το χατίρι αποφάσισε να τους εκδικηθεί: ανέβασε ένα blog από όπου τους έβριζε, χωρίς να παραλείπει να το κάνει κι από όπου αλλού μπορούσε.
    Δεν μπορώ μην αναφερθώ ξανά στα σκατά του internet: Έχουμε τύπους σαν τον Μαυρο Πητ, με IQ ραδικιού, με αδιάσειστη επιχειρηματολογία, στηριζόμενη την πληθώρα κοσμητικών επιθέτων, που χρίζουν λογοκρισίας για να τηρούνται τα προσχήματα: Μακιαβελική λογική, των ύβρεων και του κραξίματος, και στο τέλος κάτι θα μείνει.
    Ακολουθεί το comment του arkoudos που βάζει δυναμικά τα πράγματα στην θέση τους, με φατσούλες χαμογελαστές, και δριμείες παραινέσεις τύπου «Μην ξηγιέσαι έτσι ρε μαύρε πητ»…

  9. Λόρα η αλήθεια μπορεί να είναι κάπου στην μέση δεν αντιλέγω, αλλά… θεωρώ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΛΑΘΟΣ της εταιρίας να προβεί σε μήνυση εναντίον πελάτη…και δικιο να είχε τωρα στα μάτια όλων μας το έχει χάσει..

    Αρα ότι να συζηταμε απο εδω και πέρα είναι για να περνάει η ώρα….

    ΤΕΡΑΣΤΙΟ UNFAIR και πολύς ντόρος για το τίποτα….

  10. @Lora Venizelou Ώπα, μισό εδώ, γιατί με αναφέρεις προσωπικά.

    Ο Μαύρος Πητ κάνει ένα σχόλιο. Στο σχόλιό του έχει εκφράσεις. Εγώ τις ΣΒΗΝΩ για να μη παρεξηγηθεί κανείς.

    Δεν ανακατεύομαι στο τι πιστεύει ο Μαύρος Πητ – έχει την άποψή του, και το comment box να την υποστηρίξει. Αν κάτι πήγαινε στραβά, θα είχε και την IP να την υποστηρίξει, και δεν αστειεύομαι καθόλου. Εδώ όμως, είναι το τσαρδί μου. Ανακατεύομαι όταν βγαίνει από τους σωστούς τρόπους, και τον επαναφέρω στην τάξη.

    Πιστεύεις ότι δεν τον μάλωσα ΣΩΣΤΑ ή δεν έπραξα σωστά και με εγκαλείς στην τάξη; Μπορεί. Εγώ λέω ότι δεν είδα πρόθεση, και τον μάλωσα ακριβώς όπως του άρμοζε.

    Τα περι σκατών, αγαπητή Λόλα, αν πιστεύεις ότι είμαι τέτοιο, δεν έχω καμία αντίρρηση να τα δεχθώ για το πρόσωπό μου, αφού πιστεύεις ότι μου αξίζουν. Καμία.

    Και αυτή είναι η διαφορά μας.

    Εχεις λόγο στο blog, δεν λογοκρίθηκες, είχες άποψη, πήρες και απαντήσεις. Σου φέρθηκα πιστεύω θαυμάσια – όπως έκανα και σε κάθε έναν διαφωνούσε. Το ίδιο έκανα και με την ποιότητα των απαντήσεών μου σε όλους, το ίδιο έκανα και με το αρχικό κείμενο του ποστ.

    Ήμουν κόσμιος με τους πάντες, λόγο είχαν οι πάντες, και η θέση μου ήταν ξεκάθαρη.

    Εσυ αντιθέτως, μαχόμενη σφόδρα για την διαπόμπευση και την συκοφάντηση της εταιρίας, φροντίζεις να με αποκαλείς σκατό, στο ίδιο μου το σπίτι, αυτοδικαιούμενη για προηγούμενό σου σχόλιο, χωρίς να έχεις δεχθεί καμία επίθεση, από κανέναν συνομιλητή σου, σε κανένα προσωπικό επίπεδο.

    Σου χαρίζω την ειρωνία: στο σπίτι που σε φιλοξένησα με αποκαλείς σκατό του internet, την ίδια ακριβώς στιγμή που μάχεσαι για την υπερ μίας εταιρίας που θίχθηκε γιατί κάποιος άλλος, πάλι στο internet, τους έβρισε.

    Σου χαρίζω την ειρωνία. Ειλικρινά.

    Επίσης, σου χαρίζω και την ησυχία που θα αποκτήσει αυτό το ποστ. Τα σχόλια είναι πολλά, με προσπερνάνε στον χρόνο ενασχόλησής μου, και όταν με λένε και σκατό αυτοί που υπερασπίζονται την προστασία από σχολιαστές, με προσπερνάει και η πραγματικότητα.

    Στο κάτω κάτω, νομίζω πολλά είπαμε για το θέμα, περισσότερα από όσα ίσως του έπρεπε. Είπα αυτό που είχα να πω, είπατε αυτό που είχατε να πείτε, φτάνει.

    Όσοι θέλετε να σχολιάσετε, το internet σας προσφέρει άφθονο και δωρεάν χώρο. Μιλήστε ελεύθερα, σχολιάστε ελεύθερα, διαμαρτυρηθείτε ελεύθερα, αγοράστε ελεύθερα ή μποϊκοτάρετε ελεύθερα, και άμα γουστάρετε κιόλας, πείτε με και σκατό ελεύθερα.

    Δεν θα σας κάνω και μήνυση.

    Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή.

Comments are closed.