Τι έγινε ρε παιδιά;

Το άρθρο:

Χρήση τοξικών ουσιών, κάνναβης ή κοκαΐνης, από έναν στους τρεις Ιταλούς βουλευτές αποκαλύπτει το …μεγάλο κόλπο της δημοφιλούς σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής «Ύαινες». Αναταραχή στο Κοινοβούλιο, πρωτοσέλιδα, ποικίλα σχόλια και απειλές για μηνύσεις.

Ποιος, πότε;

Το τηλεοπτικό σόου είναι γνωστό για φάρσες και αστεία που φέρνουν σε δύσκολη θέση δημόσια πρόσωπα. Η επίμαχη εκπομπή που «ξεσκεπάζει» έναν στους τρεις βουλευτές αναμένεται να μεταδοθεί το βράδυ της Τρίτης από το κανάλι Italia 1, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκτός εάν υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση.

Οι Ύαινες «εξέτασαν» περίπου 50 βουλευτές. Ένας δημοσιογράφος με τηλεοπτικό συνεργείο είχε στήσει …καρτέρι έξω από την Κάτω Βουλή ρωτώντας τους πολιτικούς σχετικά με τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό του 2007.

Πως;

Μαζί του βρισκόταν μία συνεργάτιδα της εκπομπής που παρίστανε τη μακιγιέζ. Με το πρόσχημα ότι ήθελε να καθαρίσει το ιδρωμένο μέτωπο του συνεντευξιζιαζόμενου, χρησιμοποιούσε ένα βαμβάκι το οποίο στην πραγματικότητα ήταν ένα τεστ «drug wipe» που αποκαλύπτει αν το άτομο αυτό έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών τις τελευταίες 36 ώρες.

Και τα αποτελέσματα;

Σε ποσοστό της τάξεως του 32% ήταν θετικοί στο τεστ και συγκεκριμένα ποσοστό 24% είχε κάνει χρήση κάνναβης και 8% κοκαΐνης.

Μμμμμμάλιστα.

Πριν πάτε στο άρθρο, γράψτε στα comment τι πιστεύετε οτι πρέπει να γίνει:

α) τα τεστ ήταν παράνομα, έγιναν χωρίς την συγκατάθεση των βουλευτών, και δεν επιτρέπεται η διαπόμπευσή τους.

β) τα τεστ ήταν νόμιμα, οι βουλευτές είναι παράνομοι παραβιάζουν νόμους για χρήση ναρκωτικών, και πρέπει να τους διώξουν.

γ) άλλο, δικό σας

δ) δεν γνωρίζω – δεν απαντώ.

Όταν γράψετε (αν κάνετε κέφι, μην …πιεστείτε) επιστρέψτε και διαβάστε όλο το άρθρο απο το In.gr

13 thoughts on “Ρούφα τονε, τράβα τόνε…

  1. Όσον αφορά την Ιταλία, πιστεύω πρέπει να γίνουν γνωστά τα ονόματα των βουλευτών, καθώς είναι δημόσια πρόσωπα και σε αυτούς εμπιστεύτηκε ο λαός τη διακυβέρνηση της χώρας του. Είναι πιστεύω εξίσου επικίνδυνο με το να σε πηγαίνει σπίτι σου με αμάξι ένας μεθυσμένος.

    Πάντως αν κάνουν κάτι παρόμοιο για τους Έλληνες βουλευτές, θα ανακαλύψουν ότι το 30% απο αυτούς τις τελευταίες 36 ώρες έφαγε τον περίδρομο, έκανε χρήση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, και όσον αφορά τα πολιτικά του καθήκοντα, δεν έκανε τίποτα απολύτως.

  2. Δεν ξέρω το που τελειώνει η προστασία της προσωπικότητας κι αρχίζει το δημόσιο συμφέρον σε αυτή την περίπτωση. Εξαρτάται βέβια και από τους νόμους κακείθεν.

    Αλλά από τη μια, πόσο επιτρεπτή είναι μια τέτοια «δημοσιογραφική» προσέγγιση να ενδύεται το ρόλο της αστυνομικής/δικαστικής εξουσίας; Μόνο η ονομασία της εκπομπής, Ύαινες, καταδεικνύει μια προειδοποιημένη όσο κι αισχρή ασυδοσία. Αναρωτιέμαι τελικά αν αυτοί είναι κατά κυριολεξία δημοσιογράφοι, και να μην είναι δεν νομίζω ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση η ενέργειά τους, αλλά μόνο που ο εργοδότης τους είναι ο Μπερλουσκόνι, αποδεικνύει τον αποσταθεροποιητικό (και αντιδημοκρατικό/φασιστικό) ρόλο τους στην πολιτική ζωή.

    Από την άλλη όμως, το ηθικό ζήτημα από μέρους των θιγόμενων ιταλών πολιτικών είναι τεράστιο και θα έχει σοβαρές συνέπειες από τους πολίτες. Οι οποίοι πέρα από τις κοινωνικές και πολιτικές διαρθρώσεις που τους επιβάλλει το κράτος, συνεχώς αντιμετωπίζουν την ολοένα αυξανόμενη αλαζονεία της εξουσίας. Η Ιταλία ίσως δώσει το παράδειγμα για να παύσει η συνεχιζόμενη πολιτική ασυλία, αλλά με βαρύ πλήγμα κατά της Δημοκρατίας.

    ΥΓ να σου ευχηθώ αρκούδε βίο ανθόσπαρτο με την κοπέλα σου.

  3. Την κουρτίνα γ) :

    Τα τεστ ήταν παράνομα και συνιστούν κατάφορη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των βουλευτών…Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής δεν είχαν κανένα νομικό ή ηθικό δικαίωμα ή εξουσιοδότηση να κάνουν ένα τέτοιο τεστ. Με μια υποσημείωση : Οι βουλευτές ΔΕΝ έκαναν χρήση ναρκωτικών, όπως ακούω συνεχώς τις τελευταίες δυο μέρες και μου ‘χουν σπάσει τα νεύρα! Εδώ όμως οδηγεί η ποινικοποίηση και η δαιμονοποίηση των 10-15 αυτών χημικών μορίων, που ουδεμία ευθύνη φυσικά δεν φέρουν για την ανθρώπινη δίψα για χρήμα και εξουσία…:-P

  4. Αλλά έχω και μια άλλη απορία: πόσο σίγουροι ήταν αυτοί οι «δημοσιογράφοι» για το ότι οι βουλευτές έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών;

    Γιατί σκαρφίστηκαν αυτόν τον τρόπο, έτσι στην τύχη σκέφτηκαν να τους «ελέγξουν»; Η υπόθεση βρωμάει πιο πολύ απ’ όσο φαίνεται…

  5. Just, ευχαριστούμε πολύ 🙂

    Όσο αφορά το σχόλιό σου, είμαι σε δύσκολη θέση. Γενικά, δεν μπορώ να καταλάβω αν ο ρόλος των δημοσιογράφων (ή «δημοσιογράφων» αν προτιμάς) είναι νόμιμος ή παράνομος.

    Αν έχει μεγαλύτερη αξία η ιδιωτική ζωή, ή η παραβίαση των νόμων…

    Για το δεύτερο σχόλιο, είμαι πιο σίγουρος – δεν με ενδιαφέρει αν τους το είχε σφυρίξει κάποιος ή όχι. Αν ξεπεράσουμε το ιδιωτικό vs το ποινικό, το κέρδος που μπορεί να έχει κάποιος με αφήνει αδιάφορο.

    Durdern, όλα καλά, αλλά δεν κατάλαβα την υποσημείωση:

    Οι βουλευτές ΔΕΝ έκαναν χρήση ναρκωτικών, όπως ακούω συνεχώς τις τελευταίες δυο μέρες και μου ‘χουν σπάσει τα νεύρα

    Έκανα εγώ λάθος; το άρθρο ήταν λάθος;

    Χρειάζομαι την βοήθειά σου να καταλάβω…

  6. Αρκούδε, όχι, δεν έκανες λάθος…Τα «λάθη» γίνονται από τα ΜΜΕ που αναπαράγουν (θέλω να πιστεύω ακούσια και χάριν…ευκολίας ή συντομίας) μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από τις ψυχοδραστικές ουσίες, αποκαλώντας τες όλες «ναρκωτικά»…

    Τόσο η κάναβη όσο και η κοκαΐνη δεν είναι «ναρκωτικά» αλλά ανήκουν σε άλλες φαρμακολογικές κατηγορίες με άλλες ιδιότητες…Η δαιμονοποίησή ΚΑΠΟΙΩΝ ψυχοδραστικών φαρμάκων (όχι όλων) κάτω από τον όρο «ναρκωτικά» αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια από τις κύριες αιτίες που οι σύγχρονες κοινωνίες δεν μπορούν να αντιληφθούν τη ρίζα του όλου προβλήματος και να βρουν αποτελεσματικές λύσεις…Στις οποίες η άποψή μου δεν περιλαμβάνει τη σημερινή ποινικοποίηση της χημείας…

    Μην σκιάζεσαι 🙂 Πρόκειται για το δικό μου τυπολατρικό κόλλημα που χρήζει μάλλον μακράς ανάλυσης…

  7. Ok, σαφές και κατανοητό.

    Παρόλα αυτά, η ποινικοποιησή τους σήμερα ισχύει για τον απλό πολίτη (αν δεν κάνω λάθος, δεν έχω ανακατευτεί ποτέ 🙂 ) συνεπώς το αντίστοιχο θα έπρεπε να ισχύει και για τους πολιτικούς (πόσο μάλλον για τους βουλευτές)…

  8. Βεβαίως και θα έπρεπε και, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το θέμα των ψυχοδραστικών (συγχώρεσέ μου μόνον την τάση να το γυρνάω εκεί :-Ρ) αλλά με το δικαίωμα των δημοσιογράφων της εκπομπής να αντικαθιστούν θεσμούς και νόμιμες διαδικασίες…Από που άραγε διασφαλίζεται η αξιοπιστία του συγκεκριμένου τεστ (όχι του τεστ γενικά, εννοώ αυτού που έγινε στους συγκεκριμένους ανθρώπους). Πως έγινε η επιλογή των βουλευτών στους οποίους θα γινόταν το τεστ; (Αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για δείγμα 50 βουλευτών, άρα και το να πετούν ένα αφοριστικό «το 32% των βουλευτών μας είναι ναρκομανείς…ου 666» πόσο αληθινό είναι; ) κλπ κλπ κλπ…

  9. γ) Τα τεστ ήταν παράνομα (άρα να κινηθούν ποινικά ενάντια στην εκπομπή), αλλά απο την άλλη να παρθούν μέτρα και στους βουλευτές. Έπειτα να γίνει το ίδιο τεστ (σε ανύποπτο χρόνο) και στον πρόεδρο του καναλιού.

  10. ναι να κινηθούν ποινικά ενάντια στην εκπομπή, αλλά να ορίσουν και κάποιους νόμιμους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στους βουλευτές, όπως κάνουν τα ΄ντόπιν κοντρολ στους αθλητές.
    μόνο να περάσει λίγος καιρός, γιατί αλλιώς αναγκαστικά περνάει στο υποσυνείδητο ότι η εκπομπή ήταν ωφέλιμη τελικά.
    στο δίλημμα σεβασμός ιδωτικής ζωής vs παραβίαση νόμων εγω διαλέγω την ιδιωτική ζωή. σκέψου κ το V for Vendeta.

  11. Παράνομα, ξεπαράνομα, η ουσία είναι ότι «την πίνουν». Άντε μετά να εμπιστευτείς τα μαστούρια και τους νόμους που ψηφίζουν.
    Όσο αφορα στη παραβίαση της ιδιωτικότητας, από πότε οι βουλευτές έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή; Εδώ δεν σέβονται τους πολίτες που υπηρετούν, γιατί να τους αναγνωρίσουμε τέτοια ανθρώπινα δικαιώματα;!
    Στη πυρά όλοι τους! 🙂

  12. Λοιπον αλανια ακουστε εδω πως εχει το θεμα.Ο Μπερλουσκονι ειναι μεγαλεμπορος κοκαινης και θελει με αυτον τον τροπο να διαφημισει το προιον αποσκοποντας σε προσωπικα συμφεροντα.Και απο πολιτικης αποψης αλλα και εμπορικης.Τωρα για τους πολιτικους π τν πινουν…Μας τα παν κιαλλοι..τον Μπερλουσκονι περιμεναμε με τα τεστακια του.Αντε γεια ρε 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.