Φίλοι που με ξέρουν και προσωπικά, με ρωτάγανε τι κόλλημα έπαθα με τις διαφημίσεις.

Μου την λέγανε που αντί να γράφω πλούσια κείμενα (σαν το χθεσινό του ΙΚΕΑ) κάθομαι και γλυτώνω με ένα γραφικό.

Ο σκοπός είναι να ξεφτιλήσω τις διαφημίσεις. Να τις ξεμπροστιάσω. Να θυμήσω σε αυτούς που τις κοιτάνε να λένε «τι λες ρε παπάρα, σε ποιόν νομίζεις ότι τα πουλάς αυτά».

Σε ποιον νομίζεις οτι τα πουλάς αυτά.

Υπάρχουν έξυπνες, χαζές, πονηρές, χρήσιμες, αστείες διαφημίσεις.

Υπάρχουν διαφημίσεις που πουλάνε το προϊόν, άλλες που πουλάνε την ιδέα.

Υπάρχουν όμως και ψεύτικες διαφημίσεις.

Ω! Τι σοκ!

Μας λένε ψέμματα;

Ω, ναι, φιλαράκια. Μας λένε ψέμματα.

Οι τύποι πριν από 50-100 χρόνια που βγαίνανε και πουλάγανε αρωματισμένο νεράκι (στην καλύτερη περίπτωση) για «πάσαν νόσον και πάσαν ….ασθένεια» (μας διαβάζουν και μικρά παιδιά, δεν κάνει), μετεξελιχθήκανε και γινήκανε μεγάλες εταιρείες.

Αξιοσέβαστες και σοβαρές.

Που ζουν απο τερατώδη ψέμματα.

Χυμός φραγκοστάφυλλου Ribena (wiki, επίσημο). Τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη απο το πορτοκάλι, θυμάστε;

Αυτοί το είπανε, όχι εγώ. Διαβάζοντας όμως το blog «στο άπειρο, και ακόμα παραπέρα» (να διαβάζετε και κανένα άλλο blog, να μην είσαστε κολλημένοι στο δικό μου) έρχεται η είδηση απο την Eλευθεροτυπία (τελευταία παράγραφος).

Δυο πιτσιρίκια (με κριτικό πνεύμα – κάνε θεε μου να μην χαθεί το κριτικό πνεύμα) στην Νέα Ζηλανδία διαλύουν τον μύθο βασισμένο στην διαφήμιση του προϊόντος, και μαζί τον κολλοσό που τον πουλάει, την GlaxoSmithKline.

Καθόλου βιταμίνη δεν έχει.

Το φαντάζεστε; Και όπως λέει η Στέλα στο ποστ της που μου άνοιξε τα μάτια, «Τι άλλο τρώμε και πίνουμε, νομίζοντας πως είναι καλό ή πιστεύοντας τις διαφημίσεις;»

Τι, αδέλφια;

Και επειδή είμαι της τιμωρίας, και της καταναλωτικής δυναμικής, ας δούμε τι άλλο βγάζει η Glaxo…. Σε πόσα απο αυτά πιστεύετε οτι έχει χρήσιμα προϊόντα; και, το ποιο σημαντικό, πόσα απο τα προτερήματα αυτά τα μάθατε …απο τις διαφημίσεις της Glaxo;

Κριτική σκέψη αδέλφια, κριτική σκέψη….

6 thoughts on “Διαφημίσεις: αν πιστέψεις σε αυτές, μπορείς να πιστέψεις στα πάντα.

 1. Οι διαφημίσεις είναι διαφημίσεις, άρα αποσκοπούν στο να ενημερώσουν τον δέκτη για κάτι και να τον πείσουν να αγοράσει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία (ή έστω, να ενδιαφερθεί γι’ αυτό). Στο βωμό αυτού του σκοπού θα κάνουν τα πάντα: θα τα δείξουν κραυγαλέα εντυπωσιακά, θα θάψουν τα προϊόντα των ανταγωνιστών, θα μεταχειρισθούν διάφορα επικοινωνιακά τρυκ, μέχρι και ψέματα θα πουν.

  Συμπέρασμα: όσο θυμόμαστε ότι είναι διαφημίσεις και τίποτε άλλο είμαστε ασφαλείς:)

 2. Αγαπητέ Αρκούδε, επίτρεψε μου να σε μαλώσω λίγο σχετικά με το συγκεκριμένο πόστ. Η Διαφήμιση είτε το θέλεις είτε όχι είναι ένα μέρος της καθημέρινότητας μας καμιά ο σκοπός τής είναι να πουλήσει μια μάρκα οπώς φαντάζομαι οτι ήδη γνωρίζεις. Δυστιχώς επειδή στην Ελλάδα όσα δεν πιάνει η Αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια η διαφήμιση σαν έννοια έχει γίνει η πουτάνα του κάθε μικροαστού ημιμορφωμένου Ελληνάρα ο οποίος θεωρεί πώς οι διαφημίσεις είναι έργο του Σατανά, επικοινωνιακό τρύκ, συνοθήλευμα ψεμάτων κ.ο.κ. Το κακό συμπληρώνεται με κάποιους χασάπηδες που αυτοαποκαλούνται διαφημιστές, εχόντας έτσι διαστρεβλωσει την έννοια και τον σκοπό της διαφήμισης.

  Το λάθος που πολύς κόσμος κάνει μαζί με αυτούς και εσύ, είναι οτι νομίζετε πώς οι «βιταμίνες» είναι προιόν της διαφημιστικής εταιρείας και όχι τής εταιρείας που παράγει το προιόν. Πρέπει επίσης πρίν αρχίσεις να κατηγορείς την Διαφίμηση να μάθεις πώς λειτουργεί, όταν έρθει ένας πελάτης σε μια διαφημιστική εταιρεία και της πεί, θέλω να λεέι Βιταμίνες η διαφημιστική δεν θα κάτσει να ψάξει αν ο χυμός όντως έχει βιταμίνες, δουλεία της διαφημιστικής εταιρείας είναι να σε ενημερώσει και να προσπαθήσει να περάσεις λίγο χρόνο μαζί της…. τα λόγια αυτά έχουν συνέχεια. αλλά πιστέυω πως έπιασες το νόημα. Γιαυτό λοιπόν πρόσεξε ποιον κατηγορείς την επόμενη φορά. Το σχόλειο μου είναι εντελώς καλοπροαίρετο, και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να νομίζεις πώς έχω κακές προθέσεις, απλά μου αρέσει τα πράγματα να λέγονται σωστά. Ευχαριστώ.

 3. Φίλε Χρήστο, με αδικείς – το ίδιο και την προσπάθειά μου.

  Στο κείμενο δεν αναφέρομαι πουθενά στους κακούς διαφημιστές ή στην καλή εταιρία. Δεν με ενδιαφέρει καν ο διαφημιστής.

  Με ενδιαφέρει η διαφήμιση.

  Ξεχωρίζω ξεκάθαρα, και κανένα λάθος δεν αισθάνομαι οτι κάνω, την διαφήμιση απο τον διαφημιστή.

  Ο διαφημιστής είναι ο άνθρωπος που θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την δυναμική του προϊόντος για να του δώσει ένα μερίδιο στην αγορά.

  Η διαφήμιση είναι το μέσο που θα γίνει η αξιοποίηση της δυναμικής.

  Μιλώντας ως καταναλωτής, θα συμφωνήσεις μαζί μου οτι αυτό που έγινε ήταν λάθος. Σφάλμα. Ένα ψέμα που λίγο απέχει απο την απάτη. Δεν με απασχολεί αν ο διαφημιστής έπαιξε ρόλο σε αυτήν την απάτη.

  Όπως είδες άλλωστε, δεν αναφέρομαι καν σε διαφημιστική εταιρεία.

  Αφού η εταιρεία Glaxo αποδέχθηκε την διαφήμιση (ανεξαρτήτως αν ήταν ιδέα χασάπη ή μεγαλοφυίας), και αφού συμφωνούμε οτι το προϊόν το ξέρει καλύτερα η εταιρεία απο την διαφημιστική, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η εταιρεία για το ψέμα.

  Θα επανέλθω όμως.

  Διότι, επειδή με ιντριγκάρεις, θέλω να γράψω και δύο τρία πραγματάκια για τους διαφημιστές αυτήν την φορά, για να δούμε αν την ξέρω καλά την διαφημιστική αγορά – ή όχι 🙂

  Για να λυθεί η όποια παρεξήγηση, είμαι απολύτως υπέρ του σχολιασμού – και δη του κριτικού, συνεπώς είμαι σίγουρος οτι έχεις καλές προθέσεις.

 4. Αγαπητέ Αρκούδε χαίρομαι για το Debate. Προφανός εγώ πήρα λάνθασμένα το γεγονός οτι η αναφορά σου είναι για την Glaxo, έχεις δίκιο, απλά θα μείνω στο γεγονός ότι η διαφήμιση είναι πολύ μα πολύ αδικημένο επάγγελμα. Anyway.. θα χαρώ πολύ να διαβάσω την άποψη σου περί διαφήμισης, με ενδιαφέρει.

  Thanks 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.