Το γράφει η Σοφία Σακοράφα, το υπογράφω άνετα και εγώ:

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

Περνώ απευθείας στο τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου και στις διατάξεις 25 και 26, διατάξεις που υποτίθεται ότι διασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν κατάλαβε και δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση, αλλά ούτε και την κοινωνική ευαισθησία να καταλάβει τί είναι αυτό που διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και αντιστοίχως τί είναι αυτό που κλονίζει την κοινωνική ειρήνη.

Δεν καταλαβαίνει ότι όταν απαξιώνει τους θεσμούς και τους μετατρέπει σε όχημα διατήρησης της στην εξουσία, κλονίζει την κοινωνική ειρήνη.

Δεν καταλαβαίνει ότι όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετατρέπεται κατά συνείδηση και κατ΄επιταγή σε πλυντήριο σκανδάλων, δυναμιτίζεται η κοινωνική ειρήνη.

Δεν καταλαβαίνει ότι όταν γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, το μέσο Έλληνα και εξοντώνει τις ασθενέστερες ομάδες, υπονομεύει την κοινωνική ειρήνη.

Δεν καταλαβαίνει ότι όταν υποδέχεται την παγκόσμια κρίση με σχέδιο στήριξης μόνο των μεγάλων και των ισχυρών και μάλιστα άνευ όρων, ενώ παραδίδει τον ελληνικό λαό βορρά στους μεγαλοτραπεζίτες και στα τραστ, αδιαφορεί για την κοινωνική ειρήνη.

Δεν καταλαβαίνει ότι όταν η ελληνική γη γίνεται αντικείμενο μπίζνας μεταξύ υπουργών και Βατοπαιδίου, με κέρδη για τους υπουργούς και το Βατοπαίδι, σαμποτάρεται η κοινωνική ειρήνη.

Δεν καταλαβαίνει ότι όταν η υγεία και η παιδεία από παρεχόμενα αγαθά μετατρέπονται σε προιόντα αγοράς, διαλύεται η κοινωνική ειρήνη.

Δεν καταλαβαίνει ότι όταν η ακρίβεια ελέγχεται από τα οικονομικά λόμπι και η περιφέρεια υφίσταται πολιτικές ερήμωσης και εγκατάλειψης, ανατρέπεται η κοινωνική ειρήνη.

Δεν καταλαβαίνει ότι όταν οι συνταξιούχοι αιμορραγούν, οι πτυχιούχοι απογοητεύονται, οι 15άρηδες οργίζονται, σπάει η κοινωνική ειρήνη.

Καταλαβαίνει όμως πολύ καλά τί σημαίνει το ιδιώνυμο της κουκούλας.

Αναρωτιέμαι τί θα έκανε ένα καθεστώς στρατιωτικό για την τήρηση της τάξης.

Ακριβώς ό,τι και η κυβέρνηση.

Δηλαδή : τη θεσμική στοχοποίηση και το στιγματισμό της φιγούρας του πιθανού «εχθρού», περιφρονώντας προκλητικά όλα τα δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερίας της αμφίεσης με ανάδειξη πολιτικού συμβολισμού, η ελευθερία αυτοπροστασίας των διαδηλωτών από απαγορευμένα κι επικίνδυνα χημικά αέρια κ.λπ.

Κάποτε ήταν τα μακριά μαλλιά σήμερα οι κουκούλες.

Και προχωράτε ακάθεκτοι επαναφέροντας και την «περιύβριση αρχής», έναν επικίνδυνο δίαυλο διά του οποίου θα καθίσταται τιμωρητή η άσκηση της όποιας οξείας κριτικής κατά δημοσίων προσώπων. Με κίνδυνο να επανέλθει σε ισχύ ουσιαστικά ένα νέο είδος περιύβρισης αρχής, αδίκημα που παραπέμπει σε εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε οριστικά. Όλοι πλην της κυβέρνησης.

Λοιπόν σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, σε ό,τι αφορά την κουκούλα.

Το Δεκέμβρη συνόδεψα τα παιδιά μου στις μεγαλειώδεις μαθητικές διαδηλώσεις.

Συγκρούστηκα όταν μια ολόκληρη διμοιρία χτυπούσε 14χρονα και ανηλεώς τους πετούσε χημικά και στο εξής συμβουλεύω τα παιδιά μου, καθώς και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις να φορούν ό,τι μπορούν για να προστατευθούν, για να αντιμετωπίσουν ασύλληπτες ποσότητες χημικών που υπάγονται στις απαγορευμένες ουσίες.

Και ξέρετε γιατί κύριοι της κυβέρνησης?

Γιατί μετατρέπετε ειρηνικές διαδηλώσεις σε καταστάσεις ανάγκης!!!

Το ίδιο κάνατε και στους Κρητικούς αγρότες στο Λιμάνι του Πειραιά, και δε διστάσατε να το κάνετε παρουσία και του Προέδρου μας, Γιώργου Παπανδρέου.

Αντίστοιχα όμως δε διέκρινα καμία θεσμική πρωτοβουλία όταν καταυλισμοί των Ρομά διαλύονται από αστυνομικές δυνάμεις, όταν μετανάστες κατεξευτελίζονται καθημερινά σε απαράδεκτους μαζικούς ελέγχους εγγράφων στο δρόμο , όταν χειροβομβίδες εκτοξεύονται σε Στέκια Μεταναστών ή όταν ακροδεξιές συμμορίες λυμαίνονται ανενόχλητες τα δυτικά προάστια ψάχνοντας τη λεία τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

Όλα αυτά τα μέτρα είναι μέτρα φόβου.

Και φυσικά και η διάταξη της περιύβρισης αρχής.

Να φοβήσετε θέλετε το μαζικό κίνημα, να φοβήσετε όσους ακολουθούν την πρακτική των διαδηλώσεων, να φοβήσετε όσους ακολουθούν την πρακτική της αντιπαράθεσης, ακόμη και της σύγκρουσης.

Και θέλετε να φοβήσετε γιατί πρώτοι από όλους φοβάστε εσείς, οι θύτες.

Και φοβάστε γιατί το σύστημά σας εξάντλησε όσες δυνατότητες ενσωμάτωσης είχε, εξάντλησε όσα κοινωνικά αποθέματα είχε και τώρα βλέπετε ότι μόνον εχθρούς μπορείτε να δημιουργήσετε, τώρα ξέρετε πώς μόνον συγκρούσεις σας περιμένουν.
Ο φόβος που έχετε αφορά στην ίδια την επόμενη ημέρα σας.

Και αυτός ακριβώς είναι ο πιο επικίνδυνος φόβος, ο απελπισμένος, ο απεγνωσμένος φόβος του θύτη.

Δεν ξέρω ακόμη και πού αλλού μπορείτε να φτάσετε.

Όταν ακόμη και στα πλημμελήματα που τελούνται με κουκούλα ο κατηγορούμενος που μπορεί λόγω ελαφρυντικού ή λόγω του νεαρού της ηλικίας του να τιμωρηθεί ακόμη και με μια μικρή ποινή φυλάκισης, δεν έχει δικαίωμα ούτε να ανασταλεί η ποινή του ούτε να μετατραπεί σε χρηματική, ούτε να τύχει ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, ενώ ταυτόχρονα στο άρθρο 14 έως 17 του ίδιου νόμου αποφυλακίζετε εμπόρους ναρκωτικών, εγκληματίες που τέλεσαν κακουργήματα κάθε φύσης και που τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης ακόμη και που δίνετε την δυνατότητα σε κάθε μεγαλοκακοποιό να ζητήσει μετατροπή της ποινής του προς 3 ευρώ και μετά μετατροπή σε κοινωφελή εργασία.

Είστε επικίνδυνοι κύριοι της κυβέρνησης.

Επικίνδυνοι για την κοινωνική ειρήνη, για το μαζικό κίνημα, για τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού.

Είστε επικίνδυνοι για τη δημοκρατία.

12 thoughts on “Σοφία Σακοράφα: «Κάποτε ήταν τα μακριά μαλλιά. Σήμερα οι κουκούλες.»

  1. Εξαιρετικό κείμενο, χτυπάει ακριβώς στο κέντρο του στόχου. Πραγματικά απίστευτο το ότι γράφτηκε από την Σοφία Σακοράφα. Παίζει να είναι η τελευταία αριστερή μέσα σ’ αυτό το κόμμα…

  2. Δεν κατάλαβα το συλλογισμό «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΟΤΙ Η ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ»
    Η Σοφία Σακοράφα υπήρξε μιά μεγάλη Ελληνίδα αθλήτρια, υπάρχει σαν μία σοβαρή και ακλλιεργημένη Ελληνίδα πολιτικός, υπήρξε και για πάντα θα είναι μία ζεστή και ευαίσθητη παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα.
    Σοφάκι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Είμαι βεβαία ότι θα είσαι εκ των π΄ρωτων βουλευτών. Εγω αλλά και σύσσωμος ο οικογενειακός και φιλικός μου κύκλος σε ψηφίζουμε για το ήθος σου και την αποτελεσματικότητά σου.
    Α και μην ξεχάσω γιατι απο το πρωι θέλω να στο πω. Σοφάκι ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ να σε χαίροτναι τα παιδιά σου, η οικογένειά σου και εμείς οι φίλες σου που μας εμπνέεις να σε ακολουθούμε.

    Με εκτίμηση
    Μαρία Σουρμελή

  3. Δεν κατάλαβα το συλλογισμό «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΟΤΙ Η ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ»
    Η Σοφία Σακοράφα υπήρξε μιά μεγάλη Ελληνίδα αθλήτρια, υπάρχει σαν μία σοβαρή και καλλιεργημένη Ελληνίδα πολιτικός, υπήρξε και για πάντα θα είναι μία ζεστή και ευαίσθητη παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα.
    Σοφάκι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Είμαι βεβαία ότι θα είσαι εκ των π΄ρωτων βουλευτών. Εγω αλλά και σύσσωμος ο οικογενειακός και φιλικός μου κύκλος σε ψηφίζουμε για το ήθος σου και την αποτελεσματικότητά σου.
    Α και μην ξεχάσω γιατι απο το πρωι θέλω να στο πω. Σοφάκι ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ να σε χαίροτναι τα παιδιά σου, η οικογένειά σου και εμείς οι φίλες σου που μας εμπνέεις να σε ακολουθούμε.

    Με εκτίμηση
    Μαρία Σουρμελή

  4. Κυρία Σακοράφα,έμαθα οτι είσθε πρόεδρος επιτροπής βουλευτών για τις διαφημιστικές πινακιίδες.Θέλω να σας επισημάνω κάτι πέραν από τούς κινδύνους τροχαίας κίνησης. Μας περιορίζουν ή μάλλον μας κρύβουν τη θέα στο πράσινο, στη θάλασσα,στον ορίζοντα αλλά κυρίως στην Ακρόπολη και τα άλλα διάφορα αξιοθέατα,για τα οποία είμαστε υπερήφανοι οι Έλληνες.Κάντε κάτι!!! Να μη καταργηθούν, αλλά ας μη μας κρύβουν τη θέα!!!

  5. Κυρία Σακοράφα,έμαθα οτι είσθε πρόεδρος επιτροπής βουλευτών για τις διαφημιστικές πινακίδες.Θέλω να σας επισημάνω κάτι πέραν από τούς κινδύνους τροχαίας κίνησης. Μας περιορίζουν ή μάλλον μας κρύβουν τη θέα στο πράσινο, στη θάλασσα,στον ορίζοντα αλλά κυρίως στην Ακρόπολη και τα άλλα διάφορα αξιοθέατα,για τα οποία είμαστε υπερήφανοι οι Έλληνες.Κάντε κάτι!!! Να μη καταργηθούν, αλλά ας μη μας κρύβουν τη θέα τουλάχιστον !!!

  6. τοτε καλα τα ειπες κυρια σακοραφα

    σημερα ομως με το δντ και τις μειωμενες
    συνταξεις και την καλοπεραση των βουλευτων
    γιατι μουγκαθηκες?

    κατι σαπιο υπαρχει στο βασιλειο του πασοκ
    συγνωμη της δανιας ηθελα να πω.

  7. στο χωριο μου λεμε οτι ο διακονιαρης βλεπει
    μονο τα μπροστινα σακουλια του , τα πισινα
    δεν τα βλεπει.

    και ο νοων νοειτο

  8. για ξαναπεστε μας κυρια σακοραφα ποιος ειναι επικυνδυνος
    για τις κατακτησεις του ελληνικου λαου?

    σιγουρα οχι αυτος που παει στην αμερικη ενα μηνα
    πριν τις εκλογες, και οταν γινεται πρωθυπουργος
    μας συρει κατευθειαν στο δντ.

  9. περιμενω το πουλακι που λεγεται σακοραφα
    να ξανακελαιδισει, γιατι αλοιως θα μαραζωσω
    απο τη στεναχωρια μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.