Λοιπον, φτάνει:

Απο τις 25/9 προσπαθώ να συννενοηθώ με την Eurobank (ναι, πάλι αυτή :Ρ). Έστειλα αυτό το mail μέσα απο την φόρμα τους:

Αγαπητοί κύριοι,

Στις 25 Νοεμβρίου, στις 11 το βράδυ έλαβα ένα sms που διαφήμιζε τα προϊόντα σας (0% επιτόκο στις πιστωτικές κάρτες Mastercard και Visa).

Νούμερο Αποστολέα δεν υπήρχε, παρα μόνο το όνομα της τράπεζάς σας.

Παρότι είμαι πελάτης σας, κάτοχος πιστωτικής κάρτας, δεν θυμάμαι να συνναίνεσα ποτέ στην αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα α) να με ενημερώσετε αν πράγματι έχετε οποιουδήποτε είδους αποδοχή εκ μέρους μου για την αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων, β) να διαγράψετε άμεσα το όνομά μου απο τυχόν λίστες διαφημιστικής ενημέρωσης μέσω e-mail και κινητού τηλεφώνου και γ) να ζητήσετε αν έχετε δώσει το τηλέφωνό μου σε διαφημιστικές εταιρείες για την προώθηση των προϊόντων σας να πράξουν και αυτοί το ίδιο είτε για δικές σας προωθητικές ενέργειες, είτε για άλλων πελατών τους .

Αναμένοντας την απάντησή σας,
σας ευχαριστώ,
Αρκούδος.

Υ.Γ. Αρνούμαι να δώσω τον αριθμό της ταυτότητάς μου και το νούμερο του ΑΦΜ μου για να κάνω ένα απλό παράπονο στην εταιρεία σας!

Το mail πήγε μία χαρά, μου ήρθε μάλιστα και απάντηση οτι το λάβανε και οτι θα με εξυπηρετήσουν τάχιστα.

Αμέ.

2/12 η τράπεζα μου απαντά, και με αποστομώνει:

Αξιότιμε κύριε Αρκούδε,
Σε απάντηση σχετικού μηνύματός σας από 30/11/05, έχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε ότι :
Η ενημέρωσή σας και η διαχείριση των προσωπικών σας στοιχείων , έγινε στα πλαίσια της συναλλακτικής μας σχέσης .
Αν επιθυμείτε την εξαίρεσή σας από προωθητικές ενέργειες της Τραπέζης ( προϊόντα που δεν έχετε συμβατική σχέση ), παρακαλούμε να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο κατάστημά μας , προκειμένου να υπογράψετε τη σχετική δήλωση .

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία θελήσετε ή οποιοδήποτε σχόλιο έχετε.

Με εκτίμηση,

Customer Services
Electronic Banking

Το οποίον, καμία ουσιαστική απάντηση, σε κανένα απο τα ερωτήματά μου, και επιπλέον ανυπόγραφο.

Απαντώ, άμεσα, με mail διαμαρτυρίας:

Αγαπητή Customer Service της Eurobank.

Κατ’ αρχάς, δεν πιστεύω να διαβάσατε το μήνυμα που σας έστειλα.

Σας το επισυνάπτω, σε περίπτωση που το ξεχάσατε:

«Στις 25 Νοεμβρίου, στις 11 το βράδυ έλαβα ένα sms που διαφήμιζε τα προϊόντα σας (0% επιτόκο στις πιστωτικές κάρτες Mastercard και Visa).

Νούμερο Αποστολέα δεν υπήρχε, παρα μόνο το όνομα της τράπεζάς σας.

Παρότι είμαι πελάτης σας, κάτοχος πιστωτικής κάρτας, δεν θυμάμαι να συνναίνεσα ποτέ στην αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα
α) να με ενημερώσετε αν πράγματι έχετε οποιουδήποτε είδους αποδοχή εκ μέρους μου για την αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων,
β) να διαγράψετε άμεσα το όνομά μου απο τυχόν λίστες διαφημιστικής ενημέρωσης μέσω e-mail και κινητού τηλεφώνου και
γ) να ζητήσετε αν έχετε δώσει το τηλέφωνό μου σε διαφημιστικές εταιρείες για την προώθηση των προϊόντων σας να πράξουν και αυτοί το ίδιο είτε για δικές σας προωθητικές ενέργειες, είτε για άλλων πελατών τους .»

Ας τα δούμε ένα ένα:

α) να με ενημερώσετε αν πράγματι έχετε οποιουδήποτε είδους αποδοχή εκ μέρους μου για την αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων.

– Η ερώτηση είναι σαφής: έχετε; Αν όχι, χρειάζεται να έχετε; Υποχρεούστε από τον νόμο να έχετε; Το αντιλαμβάνομαι (σύμφωνα με την απάντησή σας) οτι έγινε «στα πλαίσια της συναλλακτικής μας σχέσης» – συνεπώς δεν είναι απάντηση αυτό που μου στείλατε στο ερώτημά μου.

β) να διαγράψετε άμεσα το όνομά μου απο τυχόν λίστες διαφημιστικής ενημέρωσης μέσω e-mail και κινητού τηλεφώνου.

– Για ποιον λόγο ακριβώς πρέπει να έρθω εγώ απο τα γραφεία σας να υπογράψω; Νομίζω οτι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά. Δεν νιώθω υποχρεωμένος να δηλώσω οτι ΔΕΝ ΘΕΛΩ – νομίζω οτι το αντίστροφο θα έπρεπε να συμβαίνει: να έχετε υπογραμμένη δήλωσή μου οτι ΘΕΛΩ να λαμβάνω τα διαφημιστικά σας.

γ) να ζητήσετε αν έχετε δώσει το τηλέφωνό μου σε διαφημιστικές εταιρείες για την προώθηση των προϊόντων σας να πράξουν και αυτοί το ίδιο είτε για δικές σας προωθητικές ενέργειες, είτε για άλλων πελατών τους

– Εχετε δώσει το τηλέφωνό μου σε διαφημιστικές εταιρείες; Μήπως είναι δουλειά μου να επικοινωνήσω και με αυτές; Μήπως και με τις εταιρείες που επικοινώνησαν οι εταιρείες; Μήπως «Η ενημέρωσή σας και η διαχείριση των προσωπικών σας στοιχείων» που έγινε εν αγνοία μου «στα πλαίσια της συναλλακτικής μας σχέσης» περιλαμβάνει και την αποστολή ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ στοιχείων μου και σε τρίτους; Με ποιόν τρόπο διασφαλίζομαι εγώ για τα στοιχεία αυτά, οτι δεν θα φτάσουν σε τέταρτους; σε πέμπτους; ΠΟΙΑ και ΠΟΣΑ απο τα προσωπικά στοιχεία μου έχουν «στα πλαίσια της συναλλακτικής μας σχέσης» (που προφανώς -κατ’ εμέ- ΔΕΝ περιλαμβάνει την μοιρασιά των στοιχείων μου με άλλους)
δοθεί σε τρίτες εταιρείες;

Δεύτερον, καλό είναι, αφού μου ζητάτε επώνυμα το σχόλιό μου (και με αριθμό ταυτότητας και ΑΦΜ παρακαλώ), να μου απαντάτε επωνύμως.

Θα βοηθήσει στην διαδικασία να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Το mail το παίρνουν, μου έρχεται το γνωστό «θα σας εξυπηρετήσουμε άμεσα.»

Μαντέψτε: καμία απάντηση.

Αποφασίζω οτι η αδιαφορία τους έχει ενδιαφέρον, και επανέρχομαι στις 20/12

Αγαπητή Customer Service της Eurobank.

Ακόμα δεν έχω νέα σας. Αντιλαμβάνομαι οτι είναι δύσκολο να απαντήσετε καθώς έχετε πολύ δουλειά, αλλά παρόλα αυτά, έχει περάσει κοντά ένας μήνας – δεν μπορεί να μην έχει έρθει η σειρά μου να μου απαντήσετε.

Νέο έτος έρχεται. Να μην έχω μία απάντηση στην απορία μου;

Έτσι κάνετε τις συναλαγές σας; «Εντός μηνός;»

Επίσης, έχω και νέα στοιχεία όσο αφορά την υπόθεση που μας απασχολεί.

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία απευθύνθηκα για να διαπιστώσω το νόμιμο της αίτησής μου, μου κοινοποιήσαν μεταξύ άλλων, τα εξής:

[…] Όσο αφορά την αζήτητη επικοινωνία ρυθμίζεται κυρίως απο το άρθρο 9 του Ν.2774/99, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθου 9, η αζήτητη επικοινωνία επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση συνδρομητών που έχουν δώσει εκ’ των προτέρων την συγκατάθεσή τους […]

Νομικούς, δεν μπορεί, έχετε εκεί πέρα. Βάλτε τους να ρίξουν μία ματιά.

Οφείλω να ομολογήσω, οτι η αδιαφορία σας στο αίτημά μου (το οποίο μοιάζει να είναι και νόμιμο) και στο πλαίσιο της καθυστέρησης, αλλά και της λογικής «παρακαλούμε να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο κατάστημά μας , προκειμένου να υπογράψετε τη σχετική δήλωση» αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα εκνευριστική. Μπορεί να μην έχω λάβει άλλο διαφημιστικό μήνυμα (το οποίο, ειρήσθω εν παρώδω ονομάζεται στην καθομιλουμένη και spam) αλλά είναι αγενές να μην απαντάτε, ειδικά όταν ο ερωτών έχει (ακόμα) κρίσημα ερωτήματα.

Αν δεν θυμάστε τι σας ρωτησα και τι σας ζήτησα (φυσιολογικό είναι, τόσος καιρός έχει περάσει) ακολουθεί η πλήρης επικοινωνία μας. Λείπει μόνο η αρχική μου ερώτηση (θα την βρείτε παρόλα αυτά μεσα στο κείμενο) καθώς δεν θεωρήσατε σκόπιμο να την επισυνάψετε – ίσως για να αποφευχθούν συγκρίσεις.

Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σας.

Αρκούδος.

Νέο έτος ήρθε, απάντηση όμως ο Santa Claus, δεν έφερε.

Δεν ξέρουν τι να απαντήσουν;

Δεν θέλουν να απαντήσουν;

Προσπαθούν να αποφύγουν το ζητούμενο; – πράμα που όσο να ‘ναι ειναι θλιβερό για μία τράπεζα του μεγέθους της.

Συνοψίζω: Αν σας στείλουν μηνύματα, κατά πάσα πιθανότητα είναι παράνομοι – γκρινιάξτε και διαμαρτυρηθείτε. Ο νόμος Ν.2774/99, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθου 9, είναι σαφής – όσο δεν έχουμε κάτι να τον ακυρώνει (ζήτησα να μάθω απο την πηγή, απο την ίδια την τράπεζα και με αγνόησε) μείνετε σ’ αυτόν.

Αν σήμερα παίρνετε ένα-δύο μηνύματα τον μήνα, δεν μοιάζει επικίνδυνο: αν όμως το επιτρέψετε, σε λίγο καιρό δεν θα σταματάτε να σηκώνετε το κινητό σας, για να απαντάτε σε spamάκια….

14 thoughts on “Στης Eurobank την πόρτα…

  1. Ακριβώς: τι άλλο να κάνω; Διαμαρτυρήθηκα, κοσμίως, την πρώτη φορά για να μην ξανασυμβεί – όταν είδα την «απάντηση», έ, έπρεπε να το σχολιάσω, και όταν είδα οτι με γράφανε, έπρεπε να τους το πω…

    Και όταν είδα οτι δεν βγάζω άκρη γιατί με έχουν γραμμένο, να το πω ποιο δυνατα (στο blog μου)…

    Είναι μονόδρομος, όπως και αν το δεις – υπάρχει και η άλλη ενναλακτική βέβαια: να βγάλω τον σκασμό και να λαμβάνω τα μηνύματά τους (αλλά όλοι έχουμε μάθει οτι δεν το αντέχει ο ..αρκουδισμός μου) 🙂

    Βέβαια, με αυτήν την τράπεζα, τα έχω λίγο μαζεμένα – αλλά δεν τους ενοχλώ, όταν δεν με ενοχλούν… Δεν θα το έβαζα κάν στο blog μου, αν έπαιρνα έστω και μία σοβαρή απάντηση…

    Αλλά με γράφουν κανονικά – απαράδεκτο έτσι και αλλιώς – οπότε, και εμένα δεν μου κόστισε τίποτα, και εσείς μάθατε κάτι σήμερα 😉

  2. Βρήκες τράπεζα κι εσύ βρε παιδάκι μου! Δεν ήξερες, δε ρώταγες..?
    Για να ξεκολλήσει απο πάνω του μια κάρτα της εν λόγω ένας φίλος, του πήρα πέντε χρόνια. Είχε κάνει το λάθος να ψωνίσει ένα πράγμα (ένα οδηγό πόλης) με τη κάρτα πριν 5 χρόνια, ξόφλησε κανονικά το χρέος του, αλλά του ερχόταν λογ/σμός να το ξαναπληρώσει επι ΠΕΝΤΕ χρόνια! Χάλασε ένα σωρό χρόνο να πηγαίνει αυτοπροσώπως, δυο φορές πήγαμε και μαζί, να καταργεί τη κάρτα, να τον διαβεβαιώνει ο προϊστάμενος ότι τώρα όλα οκ και κάρτα δεν υπάρχει πλέον, και ω! του θαύματος, τον επόμενο μήνα να του ξανάρχεται ο λογ/σμός με την ανύπαρκτη οφειλή.
    Τώρα, ευτυχώς φαίνεται πως ξεμπέρδεψε, αλλά.. οποία ενόχλησις! 🙂

    Επρεπε να δεις τη προχτεσινη εκπομπή του Κούλογλου για τις τράπεζες, τις κάρτες και τα δάνεια…

  3. Ωραίος μαν! Ξηγήθηκες μόρτικα και για την πάρτη όλων ημών των υπολοίπων. Μια παρατήρηση μόνο, στρατηγικού περιεχομένου:

    Η τράπεζα δεν έχει συμβατική υποχρέωση να σε ενημερώσει για το νόμιμο ή μη των δράσεών της. Αντίθετα οφείλει στην περίπτωση που εσύ της καταδείξεις ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο, όχι μόνο να σου απαντήσει αλλά και να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις σου που είναι και επιταγές του νόμου.

    Επειδή λοιπόν έχω καταλάβει τι γκρινιάρης αρκούδος είσαι και ότι, ευτυχώς για εμάς που βαριόμαστε, στάνταρ εσύ θα ξανακάνεις κάτι παρόμοιο, σου προτείνω την εξής πορεία δράσης:

    Α. μιλάς με Αρχές Προστασίας ή/και δικηγόρο
    Β. απευθύνεσαι στην όποια eurobank ως εξής:

    «Κύριοι, μου κάνατε αυτό {περιγραφή, τεκμηρίωση}. Επειδή βάσει του …. νόμου αυτό είναι παράνομο, σας ζητώ να σταματήσετε να το κάνετε, ειδάλλως θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».

    Λίγη απειλή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ιδιαίτερα αν έχεις και δίκιο.

  4. rodia, τα παρελκόμενά μου με την τράπεζα είναι γνωστά – αλλά να λέμε και του στραβού το δίκιο, όλες οι τράπεζες, στο συγκεκριμένο θέμα, πάνω-κάτω τα ίδια κάνουνε…

    biafra, που καιρός για δικηγόρους; Αν εξαιρέσεις την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (που και αυτή έκανε περίπου 1 μήνα να μου απαντήσει), στην πραγματικότητα, θα δείς οτι έκανα ακριβώς αυτό που λες:

    «Κύριοι της eurobank σταματήστε γιατί είσαστε παράνομοι».

    Το πρόβλημα είναι α) οτι μου ζητούν να περάσω απο τα γραφεία τους, και β) οτι δεν μου απαντούν αν τα στοιχεία μου υπάρχουν σε άλλες εταιρείες και ποιες…

    Και γ) βέβαια, ότι σταμάτησαν να επικοινωνούν μαζί μου..! 🙂

  5. Για το «Όλες οι τράπεζες τα ίδια κάνουν πάνω-κάτω» δεν είμαι σίγουρος.

    Στην Alpha Bank πάνω από 10 χρόνια δεν είχα ποτέ παράπονο. Ούτε τηλέφωνο, ούτε μήνυμα.

    Στη Novabank επίσης (και έχει και απίστευτα καλή εξυπηρέτηση πελατών).

  6. Το πιθανότερο είναι πάντως ότανάνοιγες λογαριασμό στην Eurobank να υπέγραψες κάτι που να τους δίνεις δικαίωμα να σε ενοχλούν. Η Eurobank, πληροφοριακά, έχει φάει αρκετές καμπάνες για μεθόδους και χρεώσεις αλλά … ξέρετε τώρα.
    Μπορείς επίσης να απευθυνθείς στην ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι μια καταναλωτική οργάνωση και έχει νομικό τμήμα που ασχολείται όλο με κάτι τέτοια και χειρότερα. Θα ξέρουν για πλάκα τι πρέπει να κάνεις.

  7. αρκούδε μπράβο, πολύ καλά έκανες.

    και στους υπόλοιπους θα έλεγα να κάνουν το ίδιο ώστε να υπάρξει μια αντίσταση.

    με το να λέμε «μπράβο, κάντο εσύ γιατί εγώ βαριέμαι» δεν λύνουμε το πρόβλημα (πριν καν δημιουργηθεί)

    αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θες βρόντα, και αυτό δεν πάει για τις τράπεζες, αλλά για αυτούς που τα παρατάνε πριν καν προσπαθήσουν.

    και να σας πω ότι στην γερμανία όπου υπάρχουν πολύ αυστηροί κανονισμοί προστασίας δεδομένων, ο κόσμος είναι που κρατάει το επίπεδο υωηλό γιατί υπερασπίζεται τα δικαιώματά του γιατί είναι πολύ συνειδητοποιημένος.

  8. Σχετικά με τη τράπεζα…

    Καθώς είχαμε μάθημα στο Πανεπιστήμιο σχετικό με Προσωπικά Δικαιώματα, να σε ενημερώσω… Μπορείς να κάνεις αίτηση στην Α.Π.Π.Δ. δηλώνοντας ότι δε γουστάρεις να χρησιμοποιούν τα στοιχεία σου απο δω κι από κει για κανένα λόγο. Και αυτό ισχύει για ΟΛΟΥΣ. Κι αν κουνηθεί κανένας γίνεσαι πλούσιος…

  9. Η Eurobank είναι η χειρότερη τράπεζα και το λένε πάρα πολλοί. Εξυπηρέτηση 0, συμπεριφορά 0 ( απο την πλειοψηφία των διευθυντών κυρίος ), στην τελική αυτό που έχει γίνει κατανοητό είναι οτι ο καθένας λειτουργεί όπως θέλει και ζητάει ότι θέλει. Για ένα άνοιγμα λογαριασμού σε κατάστημα eurobank στην Κέρκυρα, ζήτησαν σε έναν γνωστό μου εκκαθαριστηκό εφορίας ενώ δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Εφόσον λοιπόν είχε απόδοση ΑΦΜ ( αποδεικτικό ΑΦΜ ) ταυτότητα και λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ… ήταν υποχρεωμένοι να τον ανοίξουν τον λογαριασμό. ΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΓΡΟΝΘΟΚΟΠΙΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. Φυσικά σε άλλη τράπεζα με ταυτότητα, αποδεικτικό ΑΦΜ και λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ… έγινε αξιοπρεπέστατα η δουλειά. Όπως και ο κάθε ένας που δεν κάνει σωστά την δουλειά του με τον νόμο. Αν είναι ο καθένας να βγάζει νόμους δικούς του, τότε ζήτω που καήκαμε. Στην τελική πίσω απο την κάθε απλή εμφάνιση ενός πελάτη, μπορεί να κρύβεται ο μεγαλύτερος πλούτος. Δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση στους πελάτες, ο πελατης είναι πελάτης. Φυσικά υπάρχουν και υπάλληλοι που είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

  10. Νίκος :
    Η Eurobank είναι η χειρότερη τράπεζα και το λένε πάρα πολλοί. Εξυπηρέτηση 0, συμπεριφορά 0 ( απο την πλειοψηφία των διευθυντών κυρίος ), στην τελική αυτό που έχει γίνει κατανοητό είναι οτι ο καθένας λειτουργεί όπως θέλει και ζητάει ότι θέλει. Για ένα άνοιγμα λογαριασμού σε κατάστημα eurobank στην Κέρκυρα, ζήτησαν σε έναν γνωστό μου εκκαθαριστηκό εφορίας ενώ δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Εφόσον λοιπόν είχε απόδοση ΑΦΜ ( αποδεικτικό ΑΦΜ ) ταυτότητα και λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ… ήταν υποχρεωμένοι να τον ανοίξουν τον λογαριασμό. ΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΓΡΟΝΘΟΚΟΠΙΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. Φυσικά σε άλλη τράπεζα με ταυτότητα, αποδεικτικό ΑΦΜ και λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ… έγινε αξιοπρεπέστατα η δουλειά. Όπως και ο κάθε ένας που κάνει σωστά την δουλειά του με τον νόμο. Αν είναι ο καθένας να βγάζει νόμους δικούς του, τότε ζήτω που καήκαμε. Στην τελική πίσω απο την κάθε απλή εμφάνιση ενός πελάτη, μπορεί να κρύβεται ο μεγαλύτερος πλούτος. Δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση στους πελάτες, ο πελατης είναι πελάτης. Φυσικά υπάρχουν και υπάλληλοι που είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.