Έτυχε εχθές να βρεθώ σε μία χριστιανική συγκέντρωση, μία κοπή πίτας απο τον Μητροπολήτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής πάτερα Νικόλαο..

Το θέμα (γιατί, απο ότι κατάλαβα κάθε Τετάρτη ο πάτερ Νικόλαος μαζεύει ανθρώπους κάτω των 35 -όχι υποχρεωτικά- και συζητάνε) ήταν η προσπάθεια ενός άλλου ιερέα, του πάτερα Αντώνιου, να δημιουργήσει έναν χώρο προστασίας και φιλοξενείας παιδιών, την Κιβωτό.

Κάποια στιγμή, όσο ο πάτερας Αντώνιος έκανε την παρουσίαση και δεχόταν ερωτήσεις, μου ήρθε να σηκωθώ πάνω και φωνάξω «να αγιάσει το στόμα σου!».

Ηταν όταν ο πάτερας Αντώνιος έλεγε «το κάθε παιδί έχει το θρήσκευμά του, εμείς κάνουμε την προσευχή μας, τα μουσουλμανάκια δεν είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν».

~

Μιλάμε για μία εντυπωσιακή προσπάθεια. Ξεκίνησε δειλά, σιγά-σιγά ανδρώθηκε – και τώρα φιλοξενεί αρκετά παιδιά, βοηθώντας τους με φορείς να σταματήσουν τα ναρκωτικά, να πάνε σχολείο, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και να έχουν ένα μέρος να κοιμηθούν, αν το έχουν ανάγκη.

Όλα αυτά με την προσπάθεια ενός ιερέα μίας δύσκολης περιοχής, και με την χορηγία πολλών ανώνυμων πολιτών που προσφέρουν την δική τους συνεργασία (όταν το επάγγελμά τους το επιτρέπει) ή τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα.

~

Είναι απο τις λίγες προσπάθειες που μπορώ να «διαφημίσω» απο το blog μου. Οχι γιατί πείστηκα οτι η προσπάθεια είναι σωστή, απο τα λόγια του ιερέα, όσο για δύο λόγους:

α) γιατί ένας ορθόδοξος ιερέας λέει οτι όχι μόνο δέχεται παιδιά απο κάθε θρήσκευμα, αλλά δεν τα αναγκάζει να ακολουθήσουν το δικό του,

β) και για την απογοήτευση που ένιωσα όταν απάντησε με σιωπή στην ερώτηση αν η Αρχιεπισκοπή στην οποία υπάγεται ως ιερέας βοηθάει στην προσπάθειά του.

~

Παιδιά, είναι απλό. Βαριόμαστε να ασχοληθούμε. Δεν βρίσκουμε ενδιαφέρον – δεν έχουμε πίστη στον σκοπό (γιατί υποπτευόμαστε ότι κάπου, κάποιος, ετοιμάζεται να μας τα φάει), και κυρίως το ξεχνάμε.

Εγώ πείστηκα: και για την αξία του πάτερα Αντώνιου (εννιά χρόνια ασχολείται με αυτό τον σκοπό – και είναι νεότατος) και για την ειλικρίνεια του σκοπού του.

Δεν το κρύβω, οτι αποφάσισα να του προσφέρω εθελοντικά την εργασία μου μόλις έμαθα για την λογική του να προσφέρει βοήθεια ανεξαρτήτως θρησκεύματος κοινωνικής ή εθνικής προέλευσης – σε όσα περισσότερα παιδιά μπορεί.

Αυτήν την εκκλησία θέλω, και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να την στηρίξω.

Links:

  • Παρουσίαση στα Αγγλικά [Από την Σκωτσέζικη κοινότητα Ελλάδας, με φωτογραφίες]
  • Βράβευση από την UNESCO
  • ΜΙΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, Άρθρο απο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
  • Δηλώσεις Αλαβάνου, όταν επισκέφθηκε το Νεανικό Κέντρο (2005)
  • Δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου
  • Βράβευση απο το Disabled.gr
  • «Κιβωτός» φροντίδας για 250 παιδιά – Καθημερινή
  • Bραβεία της Kίνησης Πολιτών και του ΣEO – Καθημερινή
  • Παρουσίαση απο το περιοδικό Hellas in (Αγγλικά)

    Σύντομα η Κιβωτός θα έχει τον δικό της δικτυακό τόπο – μέχρι τότε, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 210 5141935

  • 11 thoughts on “Κιβωτός

    1. Xαίρομαι που εκτίμησες την προσπάθεια του πατρός Αντωνίου που στηρίζεται απο την επίσης πολύ σωστή νεα, την πρεσβυτέρα του. Έγγαμος ιερέας, άρα ξέρει απο πρώτο χέρι, τα προβλήματα επιβίωσης σήμερα της οικογένειας και τα προβλήματα των παιδιών και εκείνων όλου του κόσμου που είναι «δικά του» κατά την πνευματική έννοια.
      Αξίζει να τον στηρίξουμε, εύγε!

    2. xairomai pou to parousiazeis…

      zo sto exoteriko, alla exei tyxh otan eimai Ellda na exo dei paroysiasi tou patros Antoniou apo tin tileorasi.

      krima, pou to post auto exei mono ena comment 🙁

    3. Ναι, ναι κάνε αυτή τη παρουσίαση του πατέρα Νικολάου, τέτοιες μορφές προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο οφείλουμε να τις προβάλλουμε! Well done Αρκούδε και περιμένω το σχετικό αφιέρωμα!

    4. Καλη σας ημερα!

      Εξαιρετικο Post.. ενα μπραβο και απο μενα. Ολοι μπορουμε να βοηθησουμε αυτον τον συλλογο να συνεχισει το καλο εργο, με οτι μπορουμε. Αλλοι οικονομικα και αλλοι με ρουχα, παιχνιδια, κουβερτες, βιβλια. Αγαπητοι φιλοι, ολοι λιγο πολυ ανανεωνουμε τα πραγματα μας στο σπιτι ή στο γραφειο. Εαν ειναι σε καλη κατασταση αντι να τα πεταξουμε στα σκουπιδια και να χαθουν αδικα μπορουμε καλιστα να τα στειλουμε στην Κιβωτο ή ακομα και στην Ενορια μας. Γιατι πολλες ενοριες μοιραζουν στους απορους πραγματα.. Ας βαλουμε και εμεις ενα μικρο λιθαρακι , να κανουμε την ζωη συνανθρωπων μας καλυτερη.. δεν εχει σημασια η εθνικοτητα, σημασια εχει οτι ειναι ανθρωποι που εχουν την αναγκη μας.

      Φιλικα

      Μαρια – Πειραιας

    5. Προσπαθω να ελθω σε επαφη με την Μαρινα Κατσιμπαλη απο το «Κιβωτος». Εστειλα δυο ε-μαιλς στην διευθηνση που εμφανιζεται στο δικο τους letter-head (marinalak@mail.gr). Up to now no response. We lost our sister recently and instead of flowers, etc. we sent money to Kivwtos. Εγω και τα παιδια μου θελουμε καθε τοσο να στειλουμε κατι στην Κιβωτο (μενουμε ολοι στις ΗΠΑ). Προσπαθω να μαθω μια σιγουρη διευθηνση οπου να στειλουμε τις καθε τοσο επιταγες….και οι επιταγες να γραφουν στο «KIVOTOS» ??? Aν κανεις μπορει να μας βοηθησει….Να’στε καλα!

      George Bakopoulos

    6. Το email επικοινωνίας του κυρίου Μπακόπουλου διαγράφηκε για λόγους προστασίας του. Ηδη του απέστειλα τα τηλέφωνα για να επικοινωνήσει με την ΜΚΟ – αλλά όποιος πιστεύει οτι μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω, ας απαντήσει ανοικτά σε αυτό το Post, με comment.

    7. Εγω και η οικογενεια μου θα θελαμε να βοηθησουμε την κιβωτο
      με οτι μπορουμε. Ως πρωτο βημα εχουμε μαζεψει καποια χρηματα και θα θελαμε να ερθουμε σε τηλεφωνικη επαφη με τον πατερ Αντωνιο για τις λεπτομερειες.
      Περιμενω νεα σας.

      ευχαριστω για τη φιλοξενια. Μ Π Ρ Α Β Ο Σ Α Σ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    8. Αγαπητέ κύριε Αρβανιτάκη,

      Το παρον site είναι ένα blog, το άρθρο γράφθηκε απο έναν blogger, και δεν έχει καμία σχέση με την Κιβωτό και την προσπάθειά της.

      Οποιαδήποτε επικοινωνία σας καλο θα ήταν να γίνει αποκλειστικά με την Κιβωτό στο τηλέφωνο: 210 5141935 (περισσότερα στοιχεία θα βρείτε εδώ: http://www.anthropos.gr/show_mko.asp?Id=1758)

    9. Αρκούδε χαίρε . Σε διαβάζω δυο μέρες τώρα , σε βρήκα τυχαία μέσα από παραπομπές γιατί ψάχνω για τον χιβ.. Είναι από τα τελευταία που περίμενα να βρω στο μπλογκ σου κ με ξαφνιασες ευχάριστα. Ζω κοντά στην κιβωτό σχετικά , ξέρω για τις δράσεις του πατρος Αντώνιου και το ΠΟΣΟ έχει βοηθήσει παιδιά άσχετου ιθαγένειας η θρησκεύματος . Τα έχει μεγαλώσει κ σπουδάσει με την αμέριστη αβοηθεια της απούσας Εκκλησίας. Αξίζει κάθε βοήθεια και υποστήριξη μας…
      Σε ευχαριστώ για τις γραφές σου , ο Κύριος να ευλογει εσένα κ την οικογένεια σου.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.