Ιστορία πρώτη:

Ψάχνω στο Internet να αγοράσω το Asus 900 (το subφορητό που έχει αναστατώσει την κοινότητα του ADSLgr, και είτε δεν έρχεται ακόμα στην Ελλάδα, είτε όταν έρθει θα έχει την μοίρα της υπερχρέωσης.)

Περισσότερα για το Asus σε άλλο post.

Ψάχνω λοιπόν, και βρίσκω δύο site: Το αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα Clove.co.uk, και το γνωστό για το free shipping του, Play.com

Κοιτάω και τα δύο site, έχουν περίπου την ίδια τιμή: 329 λίρες το ένα, 330 το άλλο.

Πριν ανακαλύψω οτι το Play.com ΔΕΝ στέλνει στην Ελλάδα ηλεκτρονικά, ούτε αντικείμενα με τιμή πάνω απο 30 λίρες, είμαι σε δίλλημα. Λέω, κάτσε να δώ πόσο έχουν σε ευρώ.

Καθώς βρίσκομαι στην σελίδα του Clove, και δεν έχει μετατροπέα, πηγαίνω στον online μετατροπέα του xe.com

Βάζω 329 λίρες, μου λέει 414.85 θα πληρώσεις.

Μάλιστα.

Πάω να κοιτάξω στο Play.com πόσο θα μου πάει – και βλέπω οτι υπάρχει αυτόματος μετατροπέας απο λίρες σε ευρώ στην σελίδα. Α, ωραία. Το πατάω και ….

Οι 329.99 λίρες γίνονται 461.99 ευρώ!

Για μισό, για μισό: αν κάνω αγορά σε ευρώ απο το Play.com, θα πληρώσω 462 ευρώ για κάτι που αλλού θα το πληρώσω 414?

Ενώ έχουν την ΙΔΙΑ τιμή σε λίρες;

(τους έχω στείλει email, και περιμένω εξηγήσεις)

~

Ιστορία δεύτερη:

Σκάει σήμερα email, που παραπέμπει σε άρθρο του Παπαδόπουλου Τετράδη της Ελευθεροτυπίας.

Απόσπασμα (οι επισυμάνσεις δικές μου):

Την περασμένη βδομάδα, αλλά και αυτές που έρχονται φαντάζομαι, πρωταγωνιστεί στις ειδήσεις η αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έτσι, εντυπωσιοθηρικά, χωρίς να λέγεται η αλήθεια.

Μπα! Υπάρχει κι άλλη αλήθεια; Φυσικά. Γιατί η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι το πετρέλαιο έπιασε τα 110$ το βαρέλι ή τα 150$, σημαίνει απλά για τον πολίτη, ότι μπορεί να περιμένει φυσιολογικά να πάει στα 400 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ή στα 200 ευρώ το κιλό τα λάχανα. Αμ, δε.

Οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναι αυτές που αγοράζει η αμερικάνικη αγορά.

Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που

α. είναι φθηνότερο κατά 5-6$

β. έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ’ αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!

Πώς γίνεται αυτό; Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο.

Τι σημαίνει αυτό;

Οτι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, της ντομάτας, του τραμ, της θειάς μου της Κοντίλως, με το πρόσχημα ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο. Μπορεί όμως να την αυξήσει με το πρόσχημα ότι οι πολίτες, βομβαρδισμένοι από τη μπουρδολογία ότι αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, είναι έτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα.

Αυτή είναι η προσφορά των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή του τόπου, όταν ο εντυπωσιασμός υπερισχύει της αλήθειας. Δηλαδή, όταν η βλακεία είναι σημαντικότερη της σοβαρότητας.

Πράγμα καθιερωμένο στον τόπο.

Όλο το άρθρο, εδώ.

Δηλαδή, με δύο λόγια, όλοι όσοι μου ανέβασαν τις τιμές (και εγώ το δέχθηκα με ανοιχτά τα πόδια, γιατί, το περιμενα, γιατί έτσι με είχαν ενημερώσει οι δημοσιογράφοι) μου είπαν ψέμματα!

Και φυσικά, καρπώθηκαν την διαφορά τιμής, και γελούσαν συνομωτικά πίσω απο την πλάτη μας.

~

Δεν μου αρέσει να είμαι ψείρας. Με ενοχλεί να ψάχνω να βρω ποιος και πως κοιτάει να με κλέψει σε κάθε συναλλαγή μου. Και αυτό επειδή δεν είμαι σαν και αυτούς, δεν συμμερίζομαι τα κόλπα τους, δεν ανήκω στην φάρα τους.

Γι’ αυτό και εξοργίζομαι τόσο όταν μου συμβαίνει…

Πόσο παραμύθι έχουμε φάει ρε αδέλφια;

19 thoughts on “Ευκολόπιστοι

  1. Μέχρι πριν κάποιο καιρό μπορούσες να αγοράσεις κανονικά σε λίρες από το play και το ποσό που πλήρωνες ήταν η κανονική μετατροπή των λιρών σε ευρώ. Εγώ έτσι έπαιρνα τα CD και μου έβγαιναν φθηνότερα. Κάποια στιγμή το έκοψαν αυτό κι αν είσαι εκτός Αγγλίας σε αναγκάζει να πληρώσεις σε ευρώ, χωρίς η τιμή να είναι αντίστοιχη των ευρώ.

    Σχετικά με τα ηλεκτρονικά, είναι πολλά online stores που δε στέλνουν Ελλάδα. Το κουλό είναι πως ήθελα μια θήκη για το iphone και δεν πέρναγε η παραγγελία γιατί η θήκη ήταν στην κατηγορία electronics. Τώρα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά μέσα στην και καλά ΕΕ…δε ξέρω.

  2. Όσο στο ΕΛ-λαδιστάν δεν υπάρχουν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές που θα λένε στους περίεργους να βάλουν τα υπερτιμημένα ζαρζαβατικά τους εκεί που ξέρουν, αυτή η δουλειά θα γίνεται… Να τους μείνουν τα εμπορεύματα στο ράφι να τα λιβανίζουν και να τους αυξάνουν τις τιμές…

    Δυστυχώς σαν λαός είμαστε τόσο απερίγραπτα χαχόλοι που ο πάσα ένας μπορεί να μας κάνει έρωτα (με την κακή έννοια) όποτε γουσταύρει…

    (Ντάβρι, ντάβρι, ντάβρι στο γιαλό πετούν οι γαύροι)

    Καλή εβδομάδα!

  3. Εδώ ο καλός κουμπάρος που λύνει όλα τα προβλήματα!

    Ας δούμε πρώτα για το πετρέλαιο. Ο μαύρος χρυσός έχει σταθερή τιμή από το 2001 μόνο για ένα νόμισμα: Τον χρυσό. Η ενίσχυση τού ευρώ έναντι τού δολλαρίου δεν εξαλείφει την αύξηση τού πετρελαίου, αλλά απλώς την κάνει πιο ήπια. Δεν ξέρω οικονομικά, αλλά είναι ζήτημα αριθμών, δεν μπορούμε να λογιζόμεθα με ακεραίους «συμψηφισμούς» (είναι απορίας άξιον από πού αντλεί ο αρθρογράφος πληροφόρηση). Στο διάγραμμα τού παρατιθεμένου άρθρου φαίνεται και η καμπύλη τής τιμής ως προς ευρώ (μπορεί να επαληθευτεί από την καμπύλη τού δολλαρίου διαιρώντας σημείο προς σημείο με την καμπύλη ισοτιμίας ευρώ-δολλαρίου). Ο αναφερόμενος στο άρθρο Ron Paul είπε: «If you look at the price of oil in the last 10 years, if you look at it in terms of dollars, it went up 350 percent. If you look at it in Euros, it went up about 200 percent. If you look at it in the price of gold, it stayed flat».

    Για να κάνω όμως ένα καλό ολόκληρο, ας δούμε και το άλλο: Η αρχική τιμή που είδες από την Clove ήταν χωρίς έξοδα αποστολής εντός UK και περιλαμβάνει τον ΦΠΑ τους 17.5%. Η τιμή πού βλέπω στο checkout για Ελλάδα είναι £361.90 και περιέχει αποστολή με DHL που κοστίζει £28 και τον ελληνικό ΦΠΑ 19% 53.2£ (προσηυξημένο κατά 0.7£ – δεν ξέρω γιατί). Έχουμε λοιπόν 280£ + 53.9£ + £28 = £361.9 . Δηλαδή πληρώνεις 457.8€ στον Clove με DHL. Με ταχυδρομείο ομοίως δίνεις £347.80 = 440€.

  4. για το Play ξεχάστε οτιδήποτε είναι ηλεκτρονικό. Εμένα μου ζήτησαν φωτοτυπία statement τραπεζης για να αγοράσω παιχνίδια.
    Πιστευω οτι το ασους επειδή είναι νωρίς ακομα θα είναι ακριβό γενικως. αν και 440 ευρώ είναι αρκετά καλα.

  5. Είχα διαβάσει και εγώ το κείμενο του Καιρού. Υποψιαζόμουν οτί παίζει κάτι σαν αυτό που περιγράφει ο κουμπάρος, δεν το είχα ψάξει, που καιρός. Παρόλαυτα, δεν παύει να είναι μια κοροϊδία αυτό που συμβαίνει. Το πόσο αυξάνεται στην αμερικάνικη χρηματαγορά το πετρέλαιο, χωρίς να σου λένε την αντίστοιχη τιμή που αφορά άμεσα εσένα, είναι κοροϊδία. Το να μην βγαίνει κάνας παρατρεχάμενος του αλογογκούφη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, το ίδιο. Συνπρόβατα, πρέπει να ξυπνήσουμε. Επεξεργάζομαι λίγο καιρό τώρα ένα ποστ σχετικό, αλλά θα με πάρει λίγο καιρό ακόμα.

  6. Μερικές φορές νομίζω ότι οι Έλληνες θα προτιμούσαμε να ζούμε σε σοβιετικού τύπου καθεστώς: πάνω από τους μισούς ονειρεύονται το Δημόσιο. Όλα να είναι κρατικά (δηλαδή να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, άσχετο αν δεν το καταλαβαίνουμε) γιατί η λέξη και μόνο μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια (προσωπικά, όταν πληρώνω 35 ευρώ ΟΤΕ και από αυτά τα 23 ευρώ είναι το πάγιο, δεν ξέρω γιατί αυτό με κάνει πιο ασφαλή, αλλά ας μην το θίξουμε το θέμα, είναι και γερμανική εταιρεία και δεν θέλω μπλεξίματα). Και αν ανέβει η τιμή του ραδικιού, πρέπει να παρέμβει το Κράτος. Το οποίο Κράτος το βρίζουμε γιατί τη φέτα ο Μήτσος την πληρώνει πιο ακριβά στην Αθήνα από ό,τι η Χέλγκα στο Βερολίνο. Και επειδή το βρίζουμε, το κλέβουμε. Και εκείνο για να μας εκδικηθεί μας δίνει σύνταξη πείνας.
    Μήπως να πάω Αργεντινή πάλι; (μέσα σου λες «να πας, σεντόνι το έκανες το comment»)

  7. Το άρθρο γράφτηκε στις 16/3/2008. Τότε το πετρέλαιο είχε 107,54 $/βαρέλι και το ευρώ ήταν στα 1,57 $/ευρώ.
    6 μήνες πριν (16/9/2007) το πετρέλαιο είχε 79,38 $/βαρέλι και το ευρώ ήταν στα 1,39 $/ευρώ.
    Σε αυτό το διάστημα δηλαδή το πετρέλαιο ανέβηκε 35% ενώ το ευρώ 13%.
    Άρα η αύξηση της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο σε καμία περίπτωση δεν εξισώνει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
    Ίσως θα ήταν καλό ο κύριος Τετράδης να ελέγχει πρώτα αυτά που γράφει και να μην εκμεταλλεύεται τη θέση του για να παραπληροφορεί τον κόσμο.

  8. Καλά μας κάνουν αγαπητέ Αρκούδε και μας ταραζουν στις ανατιμήσεις..αυτές τις ανατιμησεις ,γενικά σε όλα τα προιόντα προφανως υπάρχει κάποιος καταναλωτής που δεχεται να τις πληρώνει!!!!τι ειναι κορόιδο ο επιχειρηματίας να μην ανεβασει τιμη στο προιόν του…;ατελείωτες ουρες στα βενζιναδικα για να βαλουμε 20 ευρω βενζινη..αντι να τους φτυσουμε στα μουτρα και να πάμε στη δουλεία μας με καποιο αλλο τροπο ρε φιλε..να τους πονέσει λίγο και αυτους..

  9. de nomizw pws emas mas ephreazei tipote allo para to ksero mas to kefali. otan to ka8e zwo anevazei thn timh apla epeidh MPOREI, e ginetai auth h xwra na mhn paei kata diaolou? 3 euro to phge o allos th venzinh sto hrakleio. eida xtes thn analogia 40 euro-30 litra venzinhs kai fovh8hka.

    an den katalavoun oi ellhnes oti monoi tous vgazoun ta matia tous,pote de 8a hremhsoun ta portofolia mas

  10. Είναι κρίμα που για άλλη μια φορά το internet χρησιμέυει για να παραπληροφορεί τον κόσμο.
    Το είδα και εγώ αυτό το άρθρο του Τετράδη που κυκλοφόρησε σε email και απορώ πως επιτρέπεται σε ένα δημοσιογράφο μεγάλης εφημερίδας να γράφει τέτοιες ανακρίβειες και να παρασύρει τον κόσμο.
    Και το κακό είναι ότι ο περισσότερος κόσμος υιοθέτησε τις απόψεις του χωρίς να μπει στον κόπο να ελέγξει την ακρίβεια αυτών των στοιχείων κάτι που είναι πολύ εύκολο βρίσκοντας στοιχεία από οποιοδήποτε οικονομικό site.
    Αναρωτιέμαι σε ποιον αναφέρεται ο τίτλος «Ευκολόπιστοι» ;;;
    Μάλλον σε όσους διαβάζουν το blog…

  11. @gyomilo

    Μπορείς να μας παραπέμψεις στις οικονομικές σελίδες που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σου;

    Ευκολόπιστοι είμαστε. Πείσε μας.

  12. Σαν ιδιοκτήτης παντοπωλείου εγώ έχω να πω οτί εδώ και ένα μήνα σε ότι τιμολόγιο μου έρχεται οι τιμές είναι όχι απλά αυξημένες αλλά έχουν φτάσει στον Θεό….. Σε μερικές περιπτώσεις αγόρασα πιο ακριβά από ότι ήδη πουλούσα. Και όλοι στο βωμό του πετρελαίου και του δολλαρίου… Και τους λέω συγγώμη ρε παιδιά εμέις αφού έχουμε ευρώ το οποίο είναι κατά πολυ ισχυρότερο του δολλαρίου. Γιατί να ανεβαίνουν τα πράγματα? Στο τέλος ο κοσμάκης δεν θα μπορεί να αγοράσει τίποτα…. Ντρέπομαι να βάλω τιμές !

  13. Μπορείς για παράδειγμα να μπεις στο site της Ναυτεμπορικής (www.naftemporiki.gr) όπου μπορείς να βρεις ιστορικές τιμές και για το πετρέλαιο και για το δολλάριο.
    Τις τιμές τις γράφει στο περίπου και ο Axxis σε παραπάνω σχόλιο.
    Οι τιμές είναι στο περίπου γιατί 16/3/08 και 16/9/07 ήταν Κυριακή οπότε από ότι καταλαβαίνω οι τιμές είναι μέσος όρος της προηγούμενης και επόμενης ημέρας.

  14. @monntag

    και συγνώμη και για το χαρακτηρισμό ευκολόπιστοι.
    Ήταν περισσότερο λόγω της αγανάκτησης γιατί έχω δει αυτό το άρθρο του Τετράδη αναδημοσιευμένο παντού.
    Και όσο και αν συμφωνώ ότι πολλά πράγματα έχουν ακριβύνει χωρίς λόγο, τουλάχιστον η τιμή της βενζίνης, από ότι βλέπω εγώ, δεν έχει ανέβει περισσότερο από όσο δικαιολογεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
    Αν δεις και μέσες τιμές αμόλυβδης από το site του υπουργείου ανάπτυξης, θα δεις ότι στο διάστημα που αναφέρεται στο άρθρο, η αύξηση ήταν 10 – 15 %.

  15. Καλησπέρα. Είμαι θυμωμένος σήμερα από το γεγονός ότι ένας υπουργός προσπάθησε να κλείσει ένα κέντρο απεξάρτησης. Πέρνα αν θες από το blog να μάθεις τα νέα

  16. για το ψυχολογικό κλίμα που φτιάχνει ο «βομβαρδισμός» με αριθμούς ανέβασα και γω ενα ποστ σήμερα,πριν αρχίσω την δικτυακή περιήγηση…και να,που έπεσα σε κατι παραπλήσιο!

    Αυτές οι μισές αλήθειες δεν δικαιολογούνται με τίποτε:γιατί δεν ειναι δημοσιογραφία να μας λένε τις τιμες Ν.Υ. χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν πόσο έχει ενισχυθει το ευρω έναντι του δολλαρίου ή πόσο χαλαρή είναι η σχέση μεταξύ του τόνου crude και του λίτρου βενζίνης κίνησης.Και ενας αγράμματος το καταλαβαίνει…Θα θυμάστε ίσως,οτι στις χρυσες εποχες του Χρηματιστηρίου πρώτη είδηση ήταν το κλείσιμο του Γεν.Δείκτη της Αθήνας.Απ’όταν κατρακύλησε ο Γ.Δ.του ΧΑΑ δεν αναφερόταν καν,και μας βομβάρδιζαν με τους δείκτες Χονγκ Κογκ,Πεκίνου,DAX,NYSE,NASDAQ λες και ο κυρ Μητσος έιχε εκεί τις μετοχές του.
    Γιατί νομίζετε ‘σκοτώνονται» οι μεγιστάνες να ελεγχουν την πληροφόρηση και τα media?

  17. Λοιπόν, ένα πράγμα θα σου πω Αρκουδάκο. Ο κόσμος παίρνει PC και τους βάζει Leopard λογισμικό… γιατί άραγε; Πάρε φίλε ένα Mac να βρεις την υγειά σου!
    Φιλιά πολλά
    η Mac Freak Cyberella
    P.S. : Το Asus πάντως δεν φαίνεται κακό…

  18. Πέρνα από τα μέρη μου μια βόλτα να δεις ένα άλλο παραμύθι… Ή μάλλον μια παραποίηση. Σχετικά με το ηλιέλαιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.