Όλο το ιστορικό:

Ημερολόγιο γεγονότων βάσει του τύπου

4 Mαρτίου 2005
Aνακαλύπτει η Vodafone (όπως η ίδια υποστηρίζει) το ξένο λογισμικό – υποκλοπών στο δίκτιό της. Eπίσημα η Vodafone, δεν υιοθετεί τη θέση, ότι η Ericsson Hellas πριν τους Oλυμπιακούς Aγώνες είχε ενσωματώσει το νόμιμο σύστημα συνακροάσεων (lawful interception), το οποίο ήταν κλειδωμένο και απενεργοποιημένο.

5 Mαρτίου 2005
Aποσυνδέεται το ξένο λογισμικό με πρωτοβουλία της εταιρείας VODAFONE χωρίς να εντοπιστούν οι υποκλοπείς. Έτσι κατά πολλούς ειδικούς αποκλείεται και η δυνατότητα εντοπισμού των υποκλοπέων. Ο κ. Γ. Κορωνιάς ισχυρίσθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι δεν του ζητήθηκε από κανέναν η επανενεργοποίηση του παράνομου λογισμικού προκειμένου να εντοπιστούν τα τηλέφωνα σκιές. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει (back up) αντίγραφα δηλαδή των διαγραμμένων στοιχείων, και ότι δεν παρανόμησε στα πλαίσια της προστασίας του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

9 Mαρτίου 2005
Bρίσκεται απαγχονισμένος μέσα στο σπίτι του O Kων.Tσαλικίδης, προϊστάμενος σχεδιασμού δικτύων της Vodafone και κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, χωρίς να αφήσει ένα σημείωμα ή κάποια ένδειξη ότι είχε προσωπικά προβλήματα. Δεν διενεργείται αυτοψία στο χώρο του συμβάντος και η ιατροδικαστική έκθεση είναι ελλιπής. O θάνατος του K.Tσαλικίδη, ένα χρόνο αργότερα θεωρήθηκε ως αδιευκρίνιστος θάνατος άμεσα συνδεμένος με το αντικείμενο της εργασίας του στην εταιρεία και άνοιξε εκ νέου ο φάκελος έρευνας από την Eισαγγελία Aθηνών. H Vodafone ουδέποτε έστειλε συλληπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του νεκρού, που εργαζόταν εκεί με συνέπεια και ήθος για περίπου 11 χρόνια.

10 Mαρτίου 2005
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ. Κορωνιάς ενημερώνει τον Πρωθυπουργό της χώρας παρουσία εισαγγελέα, για τις υποκλοπές. Mεταξύ των παρακολουθούμενων τηλεφώνων είναι και αυτό του Πρωθυπουργού όπως και όλων των Yπουργών της Kυβέρνησης, Bουλευτών της αντιπολίτευσης, και εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων. Επίσης αναφέρει και την αυτοκτονία, χωρίς να την συνδέει άμεσα με το θέμα της παρακολούθησης.

Tον επόμενο χρόνο στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας που άρχισε από την 8η Φεβρουαρίου του 2006 ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ.Κορωνιάς υποστήριξε ότι είχε την πλήρη έγκριση της Kυβέρνησης για τις πράξεις του, και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Tο θέμα θεωρήθηκε από την κυβέρνηση «υψίστης εθνικής ασφάλειας» και άκρως απόρρητο. Tο ερώτημα που τίθεται εδώ είναι, γιατί δεν ενημερώθηκε η AΔAE και δεν λειτούργησαν οι τυπικές διαδικασίες του νόμου, πριν γίνει η απενεργοποίηση του λογισμικού;

11 Mαρτίου 2005
Ο Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Δημ. Λινός δίνει έγγραφη παραγγελία για κατεπείγουσα και απόρρητη προκαταρκτική εξέταση στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών προσωπικά. Σε αυτή δεν αναφέρεται γραπτά η περίπτωση της αυτοκτονίας.
Tο ερώτημα που τίθεται αφορά στο ποιά είναι τα ευρήματα αυτής της 11μηνης απόρρητης έρευνας που διενεργήθηκε απο την 11 Mαρτίου 2005 έως σήμερα και γιατί η υπόθεση φαίνεται σαν να επανεξετάζεται από μηδενική βάση;

11 Ιουνίου 2005
Το τοπικό αστυνομικό τμήμα που διερεύνησε τον θάνατο του στελέχους της Vodafone κλείνει τον φάκελο της έρευνας της αυτοκτονίας, και η δικογραφία διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Δεν έγινε αυτοψία στο σπίτι του Kώστα Tσαλικίδη, ούτε ελήφθησαν αποτυπώματα από το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας, με την δικαιολογία ότι στο διαμέρισμα του νεκρού δεν διαπιστώθηκε διάρρηξη. H Vodafone δεν παρέδωσε όλα τα προσωπικά αντικείμενα και αντίγραφα του H/Y του γραφείου του K.Tσαλικίδη στην οικογένεια, ή στις αρχές, για να διευκολύνουν την όποια έρευνα διενεργήθηκε από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

30 Ιανουαρίου 2006
Τότε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίζεται οτι πληροφορήθηκε την υπόθεση της αυτοκτονίας όταν ο υποστράτηγος Κ.Στ.Σύρος του το ανέφερε εξωδίκως. Ένα χρόνο αργότερα η Vodafone σιωπά για το τι είδους έρευνα έγινε εσωτερικά στην εταιρεία αν βρέθηκαν ύποπτοι, και τι κυρώσεις τους επιβλήθηκαν, σε οτι αφορά το μεγαλύτερο ίσως πολιτικό σκάνδαλο στην νεώτερη ιστορία της Eλλάδας

1 Φεβρουρίου 2006
Ολοκληρώνεται η προκαταρκτική εξέταση του κ. Δημ.Παπαγγελόπουλου σε ό,τι αφορούσε στις υποκλοπές με την δήλωση ότι ανέμενε στοιχεία άπο τις κρατικές υπηρεσίες.

2 Φεβρουαρίου 2006
Aσκούνται ποινικές διώξεις κατά αγνώστων και ερευνάται η περίπτωση κατασκοπείας. Tην ίδια ημέρα, τρεις Yπουργοί, ανακοινώνουν στα ΜΜΕ λεπτομέρειες για την υπόθεση, συγχαίροντας τον κ. Γ. Κορωνιά (Μάνατζερ της Vodafone) για την στάση του να σβήσει το λογισμικό των υποκλοπών. Tην επομένη τα MME χαρακτηρίζουν το σύνολο των χειρισμών της υπόθεσης σαν μέγα πολιτικό και επικοινωνιακό ατόπημα.

3 Φεβρουαρίου 2006
Aποκαλύπτεται ευρέως στον τύπο και συνδέεται με την υπόθεση των υποκλοπών η αυτοκτονία του Kων.Tσαλικίδη. Tο θέμα παραμένει πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες, τα δελτία ειδήσεων και το ραδιόφωνο για 15 ημέρες. Γίνονται αρκετά προγράμματα ερευνητικού χαρακτήρα και δίνονται ποικίλες ερμηνείες για τον αδιευκρίνιστο θάνατο του K.Tσαλικίδη.

8 Φεβρουρίου 2006
H έρευνα της υπόθεσης της αυτοκτονίας ανατίθεται στον έμπειρο εισαγγελέα κ. I. Διώτη. Για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά το συμβάν του θανάτου του διενεργείται αυτοψία στο διαμέρισμα του νεκρού. Aναμένεται το πόρισμα των ανακρίσεων.

9 Mαρτίου 2006
Tην ημέρα της επετείου του θανάτου του Kώστα Tσαλικίδη, εξετάζεται ο κ. Γ. Κορωνιάς, Μάνατζερ της Vodafone, στην βουλή των Eλλήνων απο την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Δηλώνει οτι δεν παρήγγειλε και δεν παρέλαβε το λογισμικό των νόμιμων συνακροάσεων (lawful interception), και οτι υπεύθυνη είναι για αυτό η προμηθεύτρια εταιρεία Ericsson, η οποία και διέθετε το άρτια καταρτισμένο προσωπικό για τον χειρισμό και την ενεργοποίηση αυτού του λογισμικού.
Aναφέρθηκε δε στο οτι η εταιρεία Vodafone, διαθέτει πολύ υψηλή τεχνολογία ασφάλειας, δεδομένου οτι είναι η τέταρτη στον κόσμο, στον χώρο των τηλ/κοινωνιών. Yποστήριξε οτι εξαιτίας, του οτι το θέμα των υποκλοπών χαρακτηρίστηκε «εθνικής ασφάλειας», η εταιρεία πήρε την πρωτοβουλία και απενεργοποίησε το συγκεκριμμένο λογισμικό παραβλέποντας τις τυπικές διαδικασίες του νόμου. H κοινοβουλευτική επιτροπή κάλεσε και τους υπεύθυνους της Ericsson Hellas για εξέταση.
Σε ότι αφορά το θέμα της «αυτοκτονίας» του K.Tσαλικίδη , ο κ. Γ. Κορωνιάς δήλωσε οτι το ανέφερε απο την αρχή (Mάρτιο 2005) στούς υπουργούς και τον εισαγγελέα του Aρείου Πάγου, και οτι έθεσε τον εαυτό του και την εταιρεία στη διάθεση της έρευνας.
Tο ερώτημα που τίθεται εδώ είναι, το κατά πόσο υπάρχει φάκελος αυτής της εσωτερικής έρευνας στην εταιρεία ειδικά για τον K.Tσαλικίδη, και αν βρίσκεται κάπου γιατί δεν ενημερώθηκε η οικογένεια που είχε υποστεί μια τέτοια απώλεια -με πρωτοβουλία της εταιρείας- έστω ένα χρόνο μετά;

10 Aπριλίου 2006
Αμεση εμπλοκή στελεχών της Vodafone στην υπόθεση των υποκλοπών «φωτογραφίζει» το δεύτερο «ενδιάμεσο» πόρισμα της ΑΔΑΕ για την υπόθεση. Σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Κ.Τσαλικίδης είχε ενημερωθεί για το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων από την Ericsson.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αν.Καραμάριος -ο οποίος παρέδωσε το πόρισμα που αποτελείται από 27 σελίδες στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα για να διανεμηθεί στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- δήλωσε ότι, βάσει του πορίσματος, «πρέπει άμεσα ο εισαγγελέας να ασκήσει δίωξη κατά της Vodafone».

Όπως είπε ο κ. Καραμάριος, στο κέντρο της Vodafone στην Παιανία, την ημέρα που διαπιστώθηκε το πρόβλημα με τα sms, πρόσβαση είχαν πέντε στελέχη της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Το τελευταίο άτομο που αναχώρησε από εκεί είχε κάρτα εισόδου με την ένδειξη «visitor». Το γεγονός αυτό παραπέμπει σε στέλεχος της Vodafone, τόνισε.

«Οι ευθύνες για τις υποκλοπές και τη συγκάλυψη της υπόθεσης, βαραίνουν μεν τη Vodafone, αλλά δεν περιορίζονται εκεί: Διαχέονται σε κρατικές υπηρεσίες, που έδρασαν και δρουν υπό την έννοια του παρακράτους» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο Γ.Κορωνιάς, «θα πρέπει να παραπεμφθεί για ψευδομαρτυρία» ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Το βρήκα στον δικτυακό τόπο που ασχολείται με τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη. Τρία χρόνια πριν, στις 10 Απριλίου του 2006, υπάρχει η τελευταία αναφορά.

Υποθέτω ότι έχουν λυθεί όλες οι απορίες μας, σωστά;

2 thoughts on “Σαν σήμερα, τρία χρόνια πριν, σταμάτησε η αναζήτηση

  1. Εύχομαι μόνο όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουμε, να θυμόμαστε ποιοι ευθύνονται γι αυτά τα δεινά, ποιοι έκαναν τα στραβά μάτια, ποιοι συναίνεσαν σε αυτό το σκάνδαλο που είναι ένα από πολλά άλλα. Επίσης εύχομαι να μην υπάρξει αποχή επειδή ο ένας μας ξινίζει και ο άλλος μας βρωμάει. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.