«Για να αποδείξει ότι δεν θέλει να το σαμποτάρει, ας πει στους 130, που είναι στελέχη του κόμματος του και μόνο οι έξι είναι Βοτανικιότες, να αποσύρουν την προσφυγή και να τελειώσουν όλα»

«Τους είπα ότι εάν σπέρνετε ανέμους, θερίζετε θύελλες. Δεν είναι μόνο οι απολυμένοι εργαζόμενοι, είναι άλλοι 2.500 σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης, σας λέω επί λέξη τι είπα, που θα έβρισκαν δουλειά για τα επόμενα τρία χρόνια και βεβαίως δεν έχετε υπολογίσει όταν μάθουν την πραγματική αλήθεια οι φίλοι του Παναθηναϊκού που θα γίνουν ποτάμι και θα μας πνίξουν»

Τάδε έφη Δήμαρχος Αθηναίων για το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αναφερόμενος στον Τσίπρα.

Εμένα, όλα αυτά μου κάνουν ως εξής:

Ας υποθέσουμε οτι έχετε έναν Δήμαρχο. Ας υποθέσουμε οτι του δίνεται η ευκαιρία να φτιάξει ένα εμπορικό κέντρο, και κάπου στην άκρη του να βάλει και ένα γήπεδο. Ας υποθέσουμε οτι τον ενδιαφέρουν τα χρήματα. Κακό είναι αυτό; Οχι θα σας πω. Κατ’ αρχάς δεν είναι κακό.

Το πόσο κακό είναι εξαρτάται απο το τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για να το πετύχεις.

Διότι, αν απειλείς οτι θα «μας πνίξει το ποτάμι των φιλάθλων του Παναθηναϊκού» εσύ σπέρνεις ανέμους. Και εύχεσαι θύελλες. Αν το κάνεις αυτό, τότε το επόμενο κάψιμο της Αθήνας και των μαγαζιών που κόπτεσαι που καταστρέφονται, είναι, εν μέρει, και δικό σου έργο. Και το κάνεις για τα λεφτά. Αν όμως πριν έκλαιγες για το κατεστραμένο εμπορικό κέντρο, και τώρα είσαι διατεθειμένος να το θυσιάσεις για να έχεις κάπου αλλού πολλαπλάσιο κέρδος, τότε πριν έκλαιγες στα ψέμματα.

Σε μένα έκλαιγες στα ψέμματα.

Εγώ λέω: ας μιλήσει η δικαιοσύνη. Αν η δικαιοσύνη πει να χτιστεί, καλώς να χτιστεί. Αν όχι, τότε είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος εσύ για τους ανθρώπους που χάνουν ή έχασαν την δουλειά τους, εσύ για την ομάδα του Παναθηναϊκού που δεν θα έχει για άλλη μία χρονιά δικό της γήπεδο, και εσύ που οι φίλαθλοι θα είναι εξαγριωμένοι.

Αν ήσουν ελαχίστως σωστός, θα άφηνες την δικαιοσύνη ανεπηρέαστη. Δεν θα κλαιγόσουν, ούτε θα απειλούσες. Οι τραμπουκισμοί μπορεί να δουλέψουν, αλλά δεν θα ξεχαστούν.

(Το mall βέβαια χτίστηκε με τέτοιους τραμπουκισμούς, και λειτουργεί με τέτοιους τραμπουκισμούς. Είχες καλό δάσκαλο φαίνεται)

Είναι περίεργο, αλλά μου θυμίζει άλλη μία υπόθεση – της γειτονιάς μου: στο Παγκράτι, μέσα στο Άλσος, ο ίδιος δήμαρχος ετοιμάζεται να κόψει δέντρα – για να φτιάξει ένα θέατρο. Η γειτονιά του Αλσους όμως έχει ξεσηκωθεί για το… κυλικείο που θα φτιαχτεί, μέσα στο Αλσος, με θύματα κομμένα δέντρα, ως… παράπλευρη απώλεια.

Είναι απλό: αν κόβεις δέντρα, δεν έχεις δικαιολογία. Αν ήθελες θέατρο τόσο πολύ, ας το έχτιζες αλλού. Αν ήθελες να βγάλεις απο κάπου το κόστος κατασκευής του, δεν σε εμπόδιζε κανείς να κάνεις κυλικείο – καφετέρια εκτός άλσους.

Αλλά όχι. Ψεύδεσαι. Δεν θέλεις να φτιάξεις θέατρο, κυλικείο θέλεις να φτιάξεις. Το θέατρο είναι η μάσκα. Δεν θέλεις να φτιάξεις γήπεδο, εμπορικό θέλεις να φτιάξεις. Το γήπεδο είναι η μάσκα.

Και οι μάσκες, ως γνωστόν, πέφτουν κάποτε.

Και μια που τ’ αναφέραμε, τι γίνεται με το site των εκατομμυρίων; Πως πάει;

10 thoughts on “του βοτανικού ο μάσκας.

  1. Εγώ δεν θα διαφωνίσω με την πρότασή σου για δικαιοσύνη.Αρκεί να την εμπιστευόμαστε και να κάνει καλά τη δουλειά της. Διότι όπως και όλοι οι θεσμοί που είχαν κάποια αξία κάποτε τώρα πιά δεν την έχει, ούτε χαίρει εμπιστοσύνης των πολιτών.
    Νομιζω;

  2. Α…και για το Mall… παράνομο ξεπαράνομο με τραμπουκισμούς ή μη, τίγκα είναι. Και νομίζω οτι το ξέρει κι η κουτσή Μαρία (αλήθεια τι κάνει αυτή;πως πάει το πόδι της -τάδε έφη Ντάλια-) οτι είναι αυθαίρετο αλλά όλοι εκεί πάνε για διασκέδαση και ψώνια. Προσωπικά δεν πάω μονο και μόνο για αυτό και γίνομαι και περίεργος στους φίλους μου.

  3. @cghera, έχεις δίκιο, δεν διαφωνούμε. Ειδικά στο δεύτερο μέρος. Στο πρώτο, αφήνω την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της δεν σημαίνει οτι την εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια, αλλά την κρίνω αφού τελειώσει, με βάση το όποιο σκεπτικό μου. Δίκαιο δεν είναι;

  4. Χθες το βράδυ καθώς γύριζα από την δουλειά μου έτυχε να ακούσω μια συνέντευξη του δήμαρχου σε ένα γνωστό αθλητικό ραδιόφωνο. Από αυτά που είπε, με έπεισε ότι είναι καλό να γίνει το γήπεδο. Αν χτίζοντας ένα γήπεδο και ένα τύπου «Mall» σημαίνει ότι στην Αλεξάνδρας θα υπάρχει ένας χώρος πράσινου, τότε εγώ σαφώς και τον υποστηρίζω. Και μην ξεχνάμε ότι αυτό το έργο θα δώσει δουλειά σε πολύ κόσμο τουλάχιστον για 3 χρόνια.

    Και όσο αφορά το website. Δεν νομίζω ότι το να δώσεις 45.000Ε για ένα τέτοιο portal που να περιέχει και hosting, και καταχώρηση όλων των στοιχείων μέχρι εκείνη την στιγμή και support κλπ κλπ είναι πολλά. Και μην μου πεις για τα 900.000 και κάτι ευρώ γιατί όντως αυτό είναι μεγάλο ποσό αλλά ήταν άλλες οι συνθήκες (site για Ολυμπιακούς αγώνες που ποτέ δεν έτρεξε με support για τρελές επισκέψεις κλπ κλπ)

  5. Δημήτρη, όπως λέω και στο άρθρο, εγώ δεν διαφωνώ πουθενά στο να γίνει το γήπεδο. Τα βλέπω τα θετικά του, και τα αντιλαμβάνομαι.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι θα «την πέσω» στον Τσίπρα ή σε οποιονδήποτε άλλο πάει στα δικαστήρια για να σταματήσει το έργο. Αδιαφορώ πλήρως και για το παρκο στην Αλεξάνδρας, και για τις εκατοντάδες δουλειές, και για τις επιτυχίες του Βωβού, και για τα κέρδη του Δήμου – αν με αυτόν τον τρόπο αδικήσω κάποιους.

    Ο σκοπός, δεν αγιάζει τα μέσα.

    Οπερ, μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε οτι θίγεται απο την κατασκευή, και ως εκ τούτου προσφεύγει στα δικαστήρια.

    Αν ήμουν δήμαρχος, και σκεφτόμουν το καλό όλων των Αθηναίων, θα άφηνα το δικαστήριο να βγάλει απόφαση. Σιωπηρά. Αν όμως είχα άλλα συμφέροντα θα κινούμουν παρασκηνιακά.

    Τρομοκρατώντας, και τραμπουκίζοντας.

    «Αν δεν δεχθείτε, θα έχουμε επανάσταση. Όποιος δεν συμφωνεί είναι εναντίον μας, εχθρός του δήμου, του παναθηναϊκού, και υπεύθυνος.»

    Αυτό είναι ξεκάθαρη απειλή, και σαφής επηρεασμός της δικαστικής απόφασης. Στο δικό μου βιβλίο, σημαίνει οτι δεν έχει επιχειρήματα για αυτά που λέει η αντίπαλη πλευρά, και χτυπάει όπου -αλλού- μπορεί.

    Ετσι, υποψιάζομαι οτι το έργο είναι βρώμικο, και η πλευρά που το αμφισβητεί έχει κάποιο δίκιο.

    Βλέπεις, με την συμπεριφορά τα έχω, και όχι με το έργο. Το έργο κρίνεται αποκλειστικά απο την συμπεριφορά.

    Μόνο οι γκάνγκστερ κινούνται με τέτοιους τρόπους, όχι οι δήμαρχοι.

    ~ Για το πόρταλ δεν σε αντιλαβάνομαι:

    Σαράντα πέντε χιλιάρικα είναι πολλά, αλλά μπορούν, έστω και δύσκολα, να δικαιολογηθούν.

    Εννιακόσια όμως δεν δικαιολογούνται με τίποτα.

    Που διαφωνούμε;

  6. Επειδή δεν είμαι τον μεγάλων Post περιεκτικά όμως οι απόψεις μου είναι:

    1. Δεν βλέπω κακό να λες τι μπορεί να συμβεί. Αν το πεις πριν υποκινείς ενώ μετά απλώς κερδίζεις από την κατάσταση.
    2. Δεν βλέπω τίποτα το παρασκηνιακό στην όλη στάση. Παρασκηνιακό θα ήταν αν τα μαθαίναμε αυτά από την πλευρά του κου Τσίπρα.
    3. Από το άρθρο που έβαλες και όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα, ο Δήμαρχος Αθηναίων έχει εκφράσει όλα τα επιχειρήματα του. Ο κος Τσίπρας όχι, και κυριότερο δεν έχει προτείνει μια εφικτή εναλλακτική. Προσοχή: εφικτή όχι οποιαδήποτε.
    4. Αν χρεώνεις το site του 1 εκ. ευρώ στον δήμαρχο σαν αξίωμα μαζί σου. Αν το χρεώνεις στο άτομο τότε κάνεις μεγάλο λάθος.
    5. Δεν είμαι Αθηναίος ούτε Παναθηναϊκός.

    Αυτά.

  7. Αντιληπτές οι απόψεις σου, και σεβαστές.

    Οι δικές μου, αντίστροφα:

    5. Δεν είμαι ούτε Παναθηναϊκός, ούτε ανήκω στον Συνασπισμό

    4. Στο αξίωμα το χρεώνω κατ’ αρχάς – δεν έχω τίποτα προσωπικά με τον άνθρωπο. Αλλα ο άνθρωπος παίρνει τις αποφάσεις. Γιατί κάνω λάθος να του τις χρεώνω;

    3. Ο κος Τσίπρας έχει πάει στα δικαστήρια. Ή άλλοι έχουν πάει, you get the point. Νόμιμο και σωστό. Εκεί θα εκφραστούν όλα τα επιχειρήματα.

    2. Παρασκηνιακό, είναι να απαντάς στα κανάλια για κατι που αφορά και αποφασίζεται στο δικαστήριο. Αυτό εννοώ.

    1.Το «κακό» είναι να τρομοκρατείς με επεισόδια που (ελπίζεις ή υποθέτεις) οτι θα συμβούν ή/και να απαντάς στους αντίδικους με προσωπικές αιχμές. Είναι απλό: αν το κάνεις πριν την απόφαση δικαστηρίου, προσπαθείς να την επηρεάσεις. Αν προσπαθείς να επηρεάσεις απόφαση δικαστηρίου, δεν υπάρχουν άλλα λόγια – κάνεις τραμπουκισμούς.

    Αυτή είναι η θέση μου σε αυτό το ποστ.

  8. Eγώ πάλι εδώ και χρόνια έχω μια ελαφρά διαφορετική άποψη: Γιατί πρέπει να ανακατευτεί με κάποιο τρόπο η Πολιτεία για να φτιάξει μια ομάδα γήπεδο; Λεφτά δεν έχουν οι ΠΑΕ? Ας βρουν ένα μέρος και ας το φτιάξουν.
    Και αν θέλει ο Δήμος να κάνει ανάπλαση, ας κάνει.
    Ξέρω ότι είμαι άσχετος με τα ποδοσφαιρικά, αλλά κάθε φορά που ακούω επιχειρήματα τύπου ‘η πολιτεία να βοηθήσει’ και τα σχετικά, απλά γελάω. Γιατί που ζητάνε από την «Πολιτεία να βοηθήσει», ξεχνάνε (προφανώς σκόπιμα) ένα βασικό πράγμα:
    Η Πολιτεία δεν έχει δεκάρα τσακιστή κατά συνέπεια κάπου αλλού θα τρέξει να βρει χρήματα. Στους Βωβούς και στους Μουγκούς με το αζημίωτο.

  9. Αγαπητέ Apos το θέμα είναι οτι αν δεν κάνει κάτι ο δήμος γκαρίζουν όλοι οτι η πολιτεία δεν βοηθά τον αθλητισμό κλπ κλπ. Η πολιτεία νομίζω οτι έχει κάποιες δεκάρες (τα δικά μας δημοτικά τέλη) και οφείλει να τα διαχειριστεί το δυνατόν καλύτερο γιατί κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με τίποτα. Ο ένας θέλει γήπεδο ο άλλος πάρκο ο τρίτος θέατρο και τέταρτος πάρκιν για το αμάξι του. Προσωπικά συμφωνώ με τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο θέμα των εταιρειών αθλητισμού όπως οι ΑΕ του ποδοσφαίρου (και οχι οι ερασιτεχνικες). Αλλά θυμίσου πριν απο χρόνια οι φίλαθλοι της ΑΕΚ έκαναν πορεία για να μην πέσει κατηγορία από τα χρέη η ομάδα τους και να την χορηγήσει το κράτος. Και αναφέρω μια περίπτωση μονο. Οι φίλαθλοι είναι πολλοί για να μην τους υπολογίσει λοιπόν η πολιτεία. Και νομίζω οτι ο ΠανΑΘΗΝΑϊκός από το δήμο του θα ζητούσε χώρο, έτσι δεν είναι; Τώρα για τα διαπλεκόμενα ας βγαλουν άκρη τα δικαστήρια.

  10. Ναι αρκούδε μου, οι μάσκες θα πέσουν… πότε όμως; Όταν θα έχουν γεμίσει εκείνοι, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους τις κοιλιές τους; Πότε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.