Πριν από αρκετό καιρό, είχα ανεβάσει ένα post περί ρατσισμού. Ο τίτλος ήταν «Δεν είμαι εγώ ρατσιστής, εσύ είσαι αλβανός«, και είχε γραφτεί τον παλιό, καλό καιρό του Δεκεμβρίου του 2004.

Συγκέντρωσε σχόλια, όχι πολλά, αλλά πολύ ουσιαστικά – και καθόλου μα καθόλου αστεία: σ’ αυτό το ποστ, είμαι περήφανος να πω, ακούστηκαν εξίσου και οι δύο πλευρές με μακροσκελή, αξιοπρεπή και σοβαρά κείμενα. Μπορεί να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε αλλά το επίπεδο σε γενικές γραμμές παρέμεινε υψηλό.

Πριν απο λίγες ημέρες, άγνωστο πως, ο επισκέπτης με το όνομα vag το βρήκε, και άφησε ένα σχόλιο. Απάντησα, απάντησε κάποιος άλλος, ξανααπάντησε ο επισκέπτης, λόγο στον λόγο ανέβηκε και στα πρόσφατα σχόλια.

Τελευταίο σχόλιο (μέχρι την ώρα που γραφόταν τούτο το ποστ) ήταν μια σύνδεση μεταξύ μεταναστών και Τουρκίας (ή/και γενικότερων εχθρών, όπως οι Εβραίοι[*] και οι Μασόνοι). Απάντησα στον vag ότι δεν έβλεπα σύνδεση, και ο πάντα παρεμβατικός, και εξαιρετικός στην σκέψη του antidrasi+sex μπήκε στον κόπο να μου εξηγήσει την σύνδεση.

Η απάντηση μου βγήκε τόσο από καρδιάς, που ένιωσα την ανάγκη να την κάνω ξεχωριστό post. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Ιδού:

@antidrasi+sex: …και την Α1. Και δεν είμαι τόσο αφελής όσο θέλω να δείχνω κατά καιρούς :). Δεν χάνω την σύνδεση, απλώς δεν την δέχομαι ούτε καν σε πλαίσιο συζήτησης.

Δεν θέλω ξένες (υπερ)δυνάμεις που μας μισούν τόσο που ξημεροβραδιάζονται για να βρουν έναν τρόπο να τσαλακώσουν την απαράμιλλη ελληνική μας καταγωγή και ποιότητα να γίνουν αφορμή, ή αιτία, ή πρόσχημα να καταπατούμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν θέλω ένας οικονομικός μετανάστης από το Πακιστάν να χάνει την ζωή του, την αξιοπρέπειά του, την ύπαρξη του από ηδονισμένους πολεμοχαρείς που ανατριχιάζουν στην ιδέα ότι ένας πόλεμος φτιάχθηκε ειδικά γι’ αυτούς, και κατασκευάζουν λόγους να πατήσουν άλλους, ασθενέστερους συνανθρώπους μας μόνο και μόνο επειδή μπορούν – ή επειδή νιώθουν ότι δικαιούνται να το κάνουν.

Χρόνια τώρα, χάρη σε αντίστοιχα προσχήματα, φερθήκαμε απάνθρωπα σε Ρομ, σε μετανάστες, ακόμα και σε Έλληνες που δεν ταίριαζαν στο προφίλ του υπερέλληνα.

Προφανώς διαλογίζονται συνδέσεις. Και είναι τόσο εμφανείς που ούτε καν ένας αφελής δεν μπορεί να προσπεράσει. Και, επειδή από την άλλη πλευρά υπάρχουν εξίσου φανατικοί και διορισμένοι πολεμοχαρείς, κάποια από αυτά τα λεγόμενα μπορεί να έχουν βάση.

Αλλά έχουν βάση αποκλειστικά και μόνο σε έναν κόσμο στον οποίο ζουν οι ίδιοι και οι φοβίες τους: ούτε εσύ, ούτε εγώ φοβόμαστε ή μισούμε τους Τούρκους. Και ούτε ο Τούρκος blogger θα μισούσε εμάς τους δύο. Θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε αρμονικά και ποιοτικά (και εξαιρετικά ουσιαστικά) αν δεν υπήρχαν και από τις δύο πλευρές αυτοί που δεν ζουν χωρίς να σκοτώσουν.

Αλλά, παρότι υπάρχουν αυτοί, και υπάρχουν και οι λόγοι που αυτοί δημιουργούν με μεγάλη επιτυχία, δεν συνδέεται με το γεγονός ότι ο οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα (και την Τουρκία επίσης) πεθαίνει.

Οι φανταστικοί εχθροί έχουν δημιουργήσει εντελώς πραγματικούς νεκρούς.

Και τώρα, με την άδειά σου, θα πάρω αυτό το κείμενο που έγραψα από καρδιάς, και θα το αναρτήσω σε ποστ, όπως ακριβώς του αξίζει.

Και, πιστός στον λόγο μου, αυτό έκανα. Το παλιό, καλό σχόλιο – καθώς έχει ξεφύγει κατ’εμε λίγο από την βασική του αναζήτηση, δεν χρειάζεται πλέον, να φορτώνεται με σχόλια.

Ας δούμε αν εδώ μπορούμε πολιτισμένα να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας.

[*] γνωρίζετε άλλωστε καλά την θέση μου για το Παλαιστινιακό ζήτημα – αλλά αυτό δεν με κάνει αντί- τίποτα. Ούτε αντί-εβραίο, ούτε αντί-ισραηλινό.

17 thoughts on “Οι φανταστικοί εχθροί που έχουν δημιουργήσει εντελώς πραγματικούς νεκρούς.

 1. Από περιέργεια υπάρχει κανένας λόγος να δώσεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων οτι συμπαθείς τους Παλαιστίνιους σε μια ανάρτηση που μιλάς για τον ρατσισμό ; Μονο και μόνο η ανάγκη που ένοιωσες να «απολογηθείς» εκ των προτέρων για οποιαδήποτε μη-αρνητική κουβέντα για τους εβραίους είναι immensely revealing. (δεν μιλώ αρνητικά για σένα αλλά για την κοινωνία μας)

 2. Με αφορμή το post σου και το πρώτο comment θυμήθηκα ότι το πιο αντιρατσιστικό σύνθημα είναι το «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ».
  Και εξηγούμαι: Ρατσισμός είναι να θέλεις ο άλλος να γίνει Έλληνας για να τον σεβαστείς. Για να τον αγαπήσεις. Εγώ δεν θέλω κανένας Αλβανός να γίνει Έλληνας αν δεν το θέλει. Όπως δεν θέλω να γίνει Έλληνας ούτε ο Γάλλος, ούτε ο Μαροκινός ούτε ο Ιάπωνας.
  Τους σέβομαι ακριβώς όπως είναι. Κι είναι όλοι άνθρωποι.
  Γι’αυτό σας το λέω! Βαθιά αντιρατσιστικό σύνθημα! Οι άνθρωποι πρέπει να συνυπάρξουν μες στη «διαφορετικότητα» τους! (με πολλά εισαγωγικά η διαφορετικότητα).

  Φοίβος
  (τρίτης γενιάς μετανάστης. Το χωριό του παππού μου είναι πλέον στα σύνορα από τη μεριά της Βουλγαρίας, γιαγιά από Μικρά Ασία. Ελληνάρας σου λέει μετά χαχα)

 3. Παράθεμα: buzz
 4. @abravanel, πολύ εύστοχο το ερώτημα σου: Ασφαλώς ήθελα να αποφύγω το «εσύ που αγαπάς τους εβραίους» επιχείρημα, θα καταλάβεις γιατί αν διαβάσεις την αντίθετη άποψη στο προηγούμενο ποστ μου – αλλά αυτό δεν αναιρεί την εξαιρετική παρατήρησή σου.

  @FivosV, συμφωνούμε απόλυτα. Δεν χρειαζόμαστε να φτιάξουμε καινούργιους έλληνες για να συμπαθήσουμε, χρειαζόμαστε ανοχή, κατανόηση και σεβασμό στο «διαφορετικό» που μας χτυπά την πόρτα.

 5. «ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΤΕ
  ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΑΓΡΑΜΑΤΕ…..»
  ΓΙΑΤΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝ ΤΑ 4……

 6. «Θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε αρμονικά και ποιοτικά»… Μπορούμε…

  Ο παρορμητισμός μου για παρέμβαση λοιπόν, έγινε αιτία για ποστ. Χαίρομαι! Ειδικά που σε έκανα να γράψεις πάνω από 140 χαρακτήρες 😉

  Τώρα, γιατί ενώ εκ πρώτης όψεως συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του ifestionas1, έσω την εντύπωση ότι βλέπουμε το ίδιο πράγμα από τελειώς διαφορετική σκοπιά? Μάλλον θα φταίνε τα κεφαλαία…

 7. ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΓΙΝΟΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΕΙΧΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΔΙΩΞΑ

 8. @eratw τι εννοείς «να σέβεται την Ελλάδα»; Προφανώς ζητάμε από όλους να είναι νόμιμοι – είτε είναι Έλληνες, είτε είναι μετανάστες, αλλά αυτό είναι ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής ή παιδείας. Και με τον ίδιο τρόπο τους αντιμετωπίζουμε.

  Οπότε, δεν αναφέρεσαι στην νομιμότητα. Κάπου αλλού είναι ο σεβασμός που αναφέρεις. Που;

 9. ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΙΤΩ ΝΑ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ ΟΡΓΙΖΟΜΑΙ ΔΕ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΙΜΑΙ ΔΕ ΥΠΕΡΑΙΕΣΘΗΤΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΕ ΚΟΥΡΑΣΕΙ

 10. antidrasi+sex ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΑΚΟΜΑ…. S_eratw, ΑΠΑΙΤΕΙΣ, ΟΡΓΙΖΕΣΑΙ, ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΤΗ, ΡΑΤΣΙΖΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΒΟΗΘΑΣ……… ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΣΟ ΚΡΥΟ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΟΥ….. ΓΙΑΤΙ ΑΠ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ…….. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΑ… ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΑΤΟ…. Η ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΙΔ. ΑΣΦΑΛΕΙΑ??? ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ. Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ… ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ….. «ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ» ΛΟΙΠΟΝ, ΛΕΝΕ…. ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟ??? ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΙ ΗΤΑΝ, ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ… » ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»……. ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΠΟΤΕ????? ΕΛΕΟΣ!!!! (ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΥΣΕΣ ΑΥΤΗΝ?)

 11. ΓΙΑΝΝΗ ΤΟ ΠΡΩΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΘΑ ΣΕ ΛΕΩ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΚΟΥΔΕ
  ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΙΣ 10 ΝΟΕΜ.2009 11-57 ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΛΕΞΕΩΝ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΘΑΙΝΩ ΘΑ ΣΕ ΛΕΩ ΓΙΑΝΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΚΟΥΔΑ ΤΕΑ Α11’57 ΡΟΜ ΣΥΓΝΩΜΗ

 12. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΙΦΑΙΣΤΙΩΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΗ .ΕΣΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΔΕΝ ΑΓΓΙΞΕΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΑΝΕ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΙ ΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛ. ΣΗΜΑΙΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

 13. KAΛΗ ΜΟΥ ΕΡΑΤΩ, ΜΗ ΘΥΜΩΝΕΙΣ…… ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΜΟΡΦΩΤΗ….. ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ ΣΕ ΕΙΠΕ…….
  ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΑ……. ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ, ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ……. ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΟΣ, ΑΣΧΗΜΟΣ, ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΣ…….. Α! ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ….. ΚΑΨΤΑ ΒΡΕ…. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΓΙΖΕΣΑΙ…..

 14. Προσπαθήστε να θέτετε τις θέσεις σας χωρίς να επιτίθεστε ο ένας στον άλλον. Είναι προφανές ότι διαφωνείτε, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να τσακώνεστε, σωστά;

 15. ΓΙΑΝΝΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΣΧΕΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.