Μια κουβέντα που είχα προχθές, με έβαλε σε σκέψεις, σκέψεις που λέω να τις μοιραστώ…

Το θέμα ήταν αν υπάρχουν «όμορφοι/ες και άσχημοι/ες» – και αν υπάρχουν, αν θα γνωρίσουν τον έρωτα και την αγάπη.

Η θέση μου είναι αυτή: Δεν υπάρχουν όμορφοι και άσχημοι, ή καλύτερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΧΗΜΟΙ. Αντικειμενικά, η κάθε εποχή έχει τους δικούς της κανόνες ομορφιάς, το αναγνωρίζω. Ομως δεν αρέσουν όλοι σε όλους, είναι μία καθαρά υποκειμενική διαδικασία. Είναι μεγάλη αδικία να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και να λέμε «τι άσχημος που είμαι, δε θα με αγαπήσει κανείς». Είναι αδικία όχι μόνο σε εμάς, αλλά κυρίως σε αυτούς ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ.

Sorry, αλλά οι ποιό μεγάλοι έρωτες τις ζωης μου, κοπέλες που αγάπησα με όλη μου την καρδιά, δεν ήταν Κλόντιες Σίφερ. Και θα στεναχωριόμουν έαν μάθαινα οτι στεναχωριόντουσαν για την εμφάνισή τους – γιατί δεν τις αγάπησα γι’αυτό.

Η εμφάνιση είναι η τροφή της χημείας, που με την σειρά της είναι υπεύθυνη για δυσκολίες αναπνοής, τρεμάμενα πόδια, αδυναμία σωστής έκφρασης λόγου (όλα αυτά που με συντομία τα αναφέρουμε ως «έρωτα»). Αλλά για μένα ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΕ ΚΑΝΟΝΕΣ.

Δεν ερωτεύτηκα ποτέ την Σάντρα Μπούλοκ για παράδειγμα – ούτε κανείς άλλος, από όσους ξέρω. Η ομορφιά της είναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ, υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που η εμφάνισή της τους εκνευρίζει.

Αυτό που παραδέχομαι(*), είναι η πιθανότητες. Οταν είσαι όμορφος/η έχεις περισσότερες πιθανότητες να γνωρίσεις κόσμο. Αλλά, συγνώμη, αρνούμαι να κάτσω στον καθρέφτη, και να στεναχωρηθώ για τις πιθανότητές μου. Προτιμώ να διαθέσω την ενέργειά μου ωστε οι -ίσως λιγότερες- επιλογές μου να αξίζουν περισσότερο…

(*) Εχω πάντως προσωπικά μιλήσει με υπέροχες κοπέλες, που μου εκμυστηρεύτηκαν οτι τις όμορφες γυναίκες, τις πλησιάζουν ποιό δύσκολα οι άντρες.

4 thoughts on “Περι ομορφιάς…

  1. Εγω πιστεύω οτι η «αντικειμενική» ομορφιά που θεωρούμε στον κόσμο μας έχει σχέση με την πλειοψηφία της «υποκειμενικής» ομορφιάς. Τι εννοώ; Οτι οσο περισσότεροι θεωρουν μια γυναίκα (ή έναν άντρα) ομορφη τοσο πιο πολύ ανεβαίνει και η γενική άποψη για το πόσο όμορφη είναι. Κάλιστα μέσα σε 1000 που θεωρούν την Κλόντια Σίφερ «θεά» υπάρχει κάποιος που την θεωρεί «σχεδόν σαβούρα» με βάση τα γούστα του. Τελικά ομως επικρατεί η πλειοψηφική άποψη. (καθαρα δημορατικά!) Για παράδειγμα εγώ θεωρώ την Πάμελα Άντερσον επιεικώς απάισια και μάλιστα στην πρό πλαστικών εποχή την θεωρούσα πιο όμορφη.Μεγάλος πληθυσμός όμως την θεωρεί sex symbol.
    Απο την άλλη μεριά με βάση πράγματα που έχω ακούσει η ομορφιά στους ανθρώπους, έχει να κάνει με την ομοιομορφία του προσώπου και τον καθρεπτισμό της δεξιάς πλευράς στην αριστερή. Πάλι όμως αυτό δεν είναι απόλυτο (θυμηθείτε την ελιά της Σιντυ Κροφορντ)

  2. Μια φορά ένας φίλος τρελλάθηκε, χτυπιόταν, δεν μπορούσε να χωνεύψει ότι δεν μου αρέσει η Αντζελίνα Τζολί. Επίσης, όταν του είπα ότι μου αρέσει η Νάταλι Πόρτμαν και η τραγουδίστρια των Lacuna Coil, γέλαγε και μου είπε ότι δεν έχω γούστο κ.λπ. Εκτός από την μονόπλευρη στάση του συγεκριμένου ατόμου, εδώ βλέπουμε την υποκειμενικότητα του υποκειμένου και την αντικειμενικότητα του αντικειμένου. Λίγες φορές μπορούμε να συναντήσουμε μία τέτοια διαλεκτική σχέση ανάμεσα σε δύο στοιχεία.

    Σε άρθρο της WikiPedia λέει πολλά και ενδιαφέροντα αλλά εγώ θα σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό κατά την δική μου άποψη:
    «Η ομορφιά γενικά είναι το χαρακτηριστικό ενός ατόμου, ενός τόπου, ενός αντικειμένου ή μιας ιδέας που προσφέρει μια αέναη εμπειρία απόλαυσης, ευχαρίστησης, νοήματος και ικανοποίησης», και «Η έννοια του ‘όμορφου’ συχνά περιλαμβάνει και την περίπτωση όπου μια ύπαρξη βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία και αρμονία με την φύση, κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα έλξης και συναισθηματικής ευημερίας» και τέλος «στην πιο βαθυστόχαστή της έννοια, η ομορφιά μπορεί να δημιουργεί μια περίοπτη εμπειρία θετικής αντανάκλασης γύρω από το νόημα της ύπαρξης κάθε ατόμου. Υποκείμενο δε της ομορφιάς είναι οτιδήποτε συνηχεί με την προσωπική ολοκλήρωση.»

    Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το άρθρο.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B9%CE%AC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.