Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) δεν θα έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάω – αλλά τούτο το blog φημίζεται να έχει διάφορα, άσχετα μεταξύ τους πράγματα, καρκίνους, xampp, ask2use (το θυμάστε το ask2use?), point of view, έρωτες, πάθη, μίση, γέννες και περιπέτειες του μαγκάιβερ.

Τι να κάνω, θα το ανακατέψω και αυτό εδώ, να δούμε τι θα μας βγάλει η σούπα στο τέλος.

Όσοι δεν ξέρετε λοιπόν για τι πράγμα μιλάω, δείτε ένα άλλο ποστ. Ο υπόλοιπος που κατάλαβες και σε ενδιέφερε, προχώρα:

Λοιπόν, στο θέμα μας: Xampp και Dropbox. Ήτοι, το xampp όπως το ξέρατε, απείραχτο, αλλά! το htdocs του, οι σελίδες που έχεις φτιάξει με κόπο και ιδρώτα δηλαδή, να σώζονται σε φάκελο του Dropbox για να τα έχεις πρόχειρα από παντού. (και όπως σωστά σημειώνει ο @NickRaptis, μιλάμε για Windows. Είναι προφανώς εξίσου εφικτό για Linux/OsX, αλλά δεν ξέρω να σας πω περισσότερα)

Κουκλί, και καιρό το έψαχνα για να μην έχω παντού στικάκια με xampp(άκια).

Dropbox
Το dropbox εγκαθίσταται by default στο My Documents. Δεν μας κάνει αυτή η εγκατάσταση, διότι, όπως επεσήμανε και ο φίλος Βασίλης, αν είσαι σε δίκτυο δεν έχει τα ίδια δικαιώματα το xampp με σένα / αρα δεν γράφει εκεί.

Η λύση είναι να το μεταφέρεις αλλού. Ακόμα και αν το έχεις εγκαταστήσει και τέλος, απλώς δεξί κλικ στο εικονίδιο, Preferences.. / DropBox folder location και πατάς το move. Του δίνεις φάκελο ΕΚΤΟΣ My documents, με πιο βολικό κάτι αμέσως κάτω από root, πχ D:/DropBoxFiles/. Υπόψιν: 1. θα πάρει ώρα, εξαρτάται από το πόσα αρχεία θα μεταφέρει. 2. Παίζεις με επίσημες διαδικασίες όπως είναι το move, αλλά παίζεις με τα αρχεία σου επίσης. Κανα backup, δεν ξέρω, ίσως δεν βλάπτει γενικώς.

Απο εδώ είσαι έτοιμος. Πάμε να συνδέσουμε το Xampp

Xampp
Το xampp θέλει εγκατάσταση σε root folder. Το ξέρεις, το ξέρω – αλλά το που θα διαβάζει τα αρχεία όμως, δεν το ξερες, είναι μέρος του configuration. Άγιοι άνθρωποι.

Βρίσκεις λοιπόν τον φάκελο apache/conf μέσα στο xampp και ανοίγεις (φτιάξε πρώτα ένα αντίγραφο, μην στα λέω εγώ) το httpd.conf.

Εκεί ψάχνεις για DocumentRoot (γραμμή 188 σε μένα) και την κάνεις από «/xampplite/htdocs» την διεύθυνση του folder του Dropbox που έχεις για αυτήν την δουλειά πχ «D:/DropBoxFiles/My DropBox/xamppFiles/». Το αυτόν, και στην γραμμή 215 που γράφει < Directory "C:\DropBox\My Dropbox\xampp\htdocs" >

Σώζεις, και δοκιμάζεις.

Έτοιμος;

Αν ναι, αυτό που πέτυχες είναι ότι αλλαγές κάνεις να ενημερώνονται αυτόματα στο Dropbox και άρα α) στο cloud, και β) σε όλα τα συνδεδεμένα μηχανήματα (δουλειά/σπίτι/laptop). Επίσης, το Dropbox έχει και εκδόσεις (ω, ναι) που σημαίνει ότι όχι μόνο (υποτίθεται) δεν χάνεις την δουλειά σου άμα καταφέρεις να σακατέψεις τον υπολογιστή σου, αλλά βρίσκεις και παλαιότερο file μετά την σαχλαμάρα που έκανες να σβήσεις ξερω γω 50 γραμμές κώδικα. Ω, ναι. Και επίσης και πολλά άλλα καλά όπως πχ μοιράζεσαι τον φάκελο με κάποιον που εμπιστεύεσαι και δουλεύετε μαζί, και έχετε όλα τα αρχεία κοινά. Και άμεσα. Ω, ναι-ναι-ναι.

Υστερόγραφα:

1. Με ενδιέφερε να μεταφέρω σελίδες, όχι βάσεις. Υπάρχει όμως βοήθεια και γι’ αυτό Την ιδέα την πήρα απο εδώ. Θυμήσου όμως ότι μεταφέρεις και τα password connection σου. Ετσι, στο λέω. (Για βάσεις δεν ξέρω, αν ξέρει κανείς ας αφήσει comment)

2. Καλά τα comment, αλλα επειδή δεν ξέρω πολλά, μην περιμένεις βοήθεια. Δες το σαν forum: Αν έχεις απορία και την ξέρω θα στην λύσω, αν όχι, θα σιωπήσω μπας και απαντήσει ο επόμενος αναγνώστης.

Αυτά, καλή επιτυχία.

5 thoughts on “Xampp (lite) με Dropbox

  1. Πολύ χρήσιμο καθώς όπως απάντησα και στο twitter χρησιμοποιούν πάρα πολλοί το Dropbox και θέλουν κ έναν γρήγορο τρόπο να μεταφέρουν ό,τι σελίδες φτιάχνουν τοπικά γρήγορα

    Thx για το καταπληκτικό tutorial 🙂

  2. Ω, ΤΙ ωραίο post, άνοιξες νέους δρόμους μπροστά μου!!!! Και για να ρωτήσω και το άλλο τώρα μιας και είμεθα κάπως εις το θέμα: έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ το xampp σε εγκατάσταση εκτός root, π.χ. σε stick ή what have you, κάνα HD από το οποίο να δουλεύεις και σε άλλα μηχανήματα;

  3. @Sophia το usb stick ΕΙΝΑΙ root, παίρνει δηλαδή γράμμα δίσκου, πχ J:\ Αυτό, για το xampp είναι αρκετό, και παίζει περίφημα στο στικάκι μου. Υπόψιν ότι πάντα κατεβάζω την lite έκδοση (και για λόγους χώρου, και για «μεταφορικότητα»). Εχθές το βράδυ πχ, πήρα την εγκατάσταση που είχα στο στικ μου, που ήταν μεταγενέστερη αυτής που είχα στον HD, το έκανα copy/paste και έπαιξε χωρίς άλλη αλλαγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.