Σας να μην μας έφταναν όλα τα άλλα…

Μία περίεργη ιστορία έχει αποκαλυφθεί εδώ και λίγο καιρό. Η όλο και αυξανόμενη ποιότητα των εκτυπωτών, μας οδήγησε σε μία γενιά που η εκτύπωση στο σπίτι έχει γίνει σχεδόν εφάμιλλη επαγγελματικών μηχανημάτων.

Με την σειρά του αυτό οδήγησε σε σκέψη τις αρχές.

Είναι δυνατόν να τυπώνει όποιος θέλει, ότι θέλει;

Ανήσυχες οι εταιρείες κατασκευής εκτυπωτών, απο τα αντίγραφα χαρτονομισμάτων και επίσημων εγγράφων που πλαστογραφούνταν χάρη στην απαράμιλλη ποιότητα των μηχανημάτων τους, ανήσυχες και οι αρχές που δεν μπορούσαν να ξεχωρήσουν ποιός τύπωσε τι.

Έτσι, ξεκίνησε το αδιανόητο:

Φίλοι αναγνώστες, οτιδήποτε τυπώσετε, μπορεί, με τις κατάλληλες συνθήκες, να οδηγήσει πίσω σε εσάς.

Αν και φαίνεται απίστευτο, κάθε γράμμα σας – μία ερωτική επιστολή, ένα απειλητικό σημείωμα, μία πλάκα τυπωμενη απο τον αγαπημένο σας (και ως τώρα ανώνυμο) εκτυπωτή, φέρνει και μία υπογραφή.

Αόρατα απο το γυμνό μάτι, κάθε εκτυπωτής τυπώνει μία σειρά απο κουκίδες.

Αυτές οι κουκίδες, όταν αποκρυπτογραφηθούν, περιέχουν μεταξύ άλλων την ημερομηνία εκτύπωσης, και τον σειριακό αριθμό του εκτυπωτή.

Η τεχνολογία πρωτοεφαρμόστηκε απο την εταιρεία Xerox, αρκετά (κάπου είκοσι) χρόνια πριν, και σήμερα την εφαρμόζουν πολλές μεγάλες εταιρείες.

Με τις ευλογίες αυτών που παρακολουθούν, βεβαίως.

Απίστευτο;

Το χειρότερο είναι οτι οι εταιρείες δεν κάνουν απολύτως τίποτα παράνομο – αν και κανείς δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκωδικοποιήσει τις κουκκίδες αυτές απο όλους τους εκτυπωτές. Φυσικά, ελέγχεται αν είναι παράνομο να μην το αναφέρουν πουθενά στα έντυπα που συνοδεύουν την συσκευασία των εκτυπωτών οι εταιρείες…

(στον δικό σας αναφέρεται; έχετε τα χαρτία του; διαβάστε και πείτε μου!)

Εκτός απο εκείνους που …ξέρουν καλά.

Φυσικά, εκτός απο τους …τρομοκράτες και τους …εμπόρους ναρκωτικών, ανησυχούν και οργανώσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ισχυρών, όπως η Greenpeace, ή αντι-MacDonalds οργανώσεις.

Την ανακάλυψη αυτής της απίστευτης ιστορίας την έκανε η EFF η οποία υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα του καθενός μας.

Αν θέλετε να δείτε αν έχετε και εσείς ρουφιάνο εκτυπωτή, δείτε την λίστα της eff.

Διαβάστε: την έρευνα της eff, ένα εκτενές άρθρο της Washigton Post (από το 2005!), και ένα δύο άρθρα απο τον pathfinder της εποχής.

Ρουφιάνε, θα σε βγάλω απο την πρίζα!

4 thoughts on “Ο εκτυπωτής μου, ο ρουφιάνος!

  1. – Εκτός από τους εκτυπωτές, το ίδιο κάνουν και τα φωτοτυπικά μηχανήματα, φαξ και ότι άλλο τυπώνει. Σχετικό άρθρο: http://www.pcworld.com/article/id,118664-page,1/article.html

    – Μην αγοράζετε τους εκτυπωτές σας με πιστωτική κάρτα, αγοράστε τους με μετρητά, από καταστήματα επαρχιακά που δεν έχουν κάμερες εγκατεστημένες. Έτσι κανείς δεν θα ξέρει ποιός τύπωσε τα χαρτιά σας (εκτός και άν έχουν άλλο έντυπο για να το συγκρίνουν, οπότε χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή σας για μία εκτύπωση μόνο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.