Κατ’ αρχάς, όπως πάντα, η είδηση:

Αναβαθμίζεται σε κακούργημα και θα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 10 χρόνια το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικών ή προφορικών συνδιαλέξεων και της ιδιωτικής ζωής τρίτων με κρυφές κάμερες, αλλά και της χρήσης των προϊόντων υποκλοπής. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση με την οποία τροποποιείται το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα κρίθηκε αναγκαία «ενόψει της γενικευμένης, διαρκώς εξαπλούμενης και χωρίς όρια απόκτησης και χρήσης των αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων ή μαγνητοσκοπήσεων μέσω της δημοσιοποίησής τους στα ΜΜΕ, που έχει οδηγήσει στην κατάργηση της ιδιωτικής ζωής».

Ποιά η θέση μας;

Απο την μία, δεχόμαστε οτι κάθε καταγραφή είναι παράνομη, και οτι το ιδιωτικό είναι πιο σημαντικό απο το δημόσιο. Απο την άλλη, δεχόμαστε οτι κάθε παρανομία θα τιμωρηθεί ποιο εύκολα (ή και μόνο) εάν αποδειχθεί με την καταγραφή.

Απο την μία, η ιδιωτική ζωή. Απο την άλλη, η δικαιοσύνη.

Αναρωτήθηκα που είναι το λάθος και βρίσκω μια τόσο σημαντική υπόθεση να με δυσκολεύει. Γιατί, και οι δύο παράμετροι είναι όχι μόνο σημαντικοί, αλλά και ακλόνητοι.

Αρνούμαι να έχω έλλειψη ιδιωτικής ζωής, αρνούμαι όμως και να μην έχω δικαιοσύνη.

Απο την μία, θεωρώ οτι είναι μία εξαιρετική αρχή για να κατέβουν οι κάμερες παρακολούθησης, να σταματήσει η καταγραφή των email μας, να μην μου ακούει το κινητό η κάθε vodafone, να μην διαπομπεύεται δημόσια ο κάθε Ζαχόπουλος ή Κορκολής (λανθασμένο το παράδειγμα, υπήρχε παρανομία εδώ)- αλλά θα κλείσει ο Ευαγγελάτος (που μας έμαθε τόσα πολλά στις εκπομπές του).

Απο την άλλη, θα ήθελα να οδηγήσω την baby sitter που μου πλακώνει το παιδί, τον σιχαμένο που παραδέχεται οτι βάζει χαλασμένο προϊόν μαζί με το καλό και μου το ξαναπουλάει, τον παπά που σουφρώνει το παγκάρι των φτωχών και όλους αυτούς που καταγράφονται να παρανομούν, στην δικαιοσύνη.

Απο την μία, προστατεύονται οι αθώοι. Απο την άλλη, προστατεύονται οι ένοχοι.

Εδώ σας θέλω αδέλφια. Στα δύσκολα κάνουμε χαρακτήρα. Γνώμες;

.
.
Φωτό

12 thoughts on “Είναι ωραίο να τους κοιτάς, αλλά όχι να σε κοιτούν…

  1. μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία ότι η «αναβάθμιση» του αδικήματος σε κακούργημα είναι ένα ακόμα βήμα για να συγκαλύπτονται μέχρις εξαφανίσεως οι εγκληματικές πράξεις των επωνύμων.
    Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες είναι ένα ακόμα επιχείρημα στην πιο πάνω θέση μου καθώς η προστασία των προσωπικών δεδομένων κρατάει στο «σκοτάδι» τους καθώς πρέπει που εμπλέκονται στο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας και αφήνει απροστάτευτα στη βουλιμία τους τα εν δυνάμει θύματα τα παιδιά.

  2. αυτό που παρακολουθούμε συνολικά, είναι λίγο παρανοϊκό: απο την μία ζητάμε να μην μας γράφουν οι κάμερες και να μην διαβάζονται τα email μας, και να μην μας ακούνε στα κινητά, και απο την άλλη θέλουμε να βλέπουμε Ευαγγελάτο και να παρακολουθούμε Τριανταφυλλόπουλο – η ακόμα και να διαβάζουμε τα ονόματα των κατηγορουμένων – ακόμα και αν αυτοί αθωωθούν σιωπηρά μερικούς μήνες μετά.

    [Ειδικά με αυτόν τον Σφακιανάκη στην δίωξη, έχω την αίσθηση οτι κατηγορούμενοι για τέτοια θέματα θα μπορούσαν να βρεθούν και αθώοι (λιγότερο ή περισσότερο)]

    Οπότε, σε όλη αυτήν την παράνοια, είμαι πολύ περίεργος να δω που θα καταλήξω ως άποψη. Γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον (και ασφαλές) να κοιτάω και να καταγράφω για το συμφέρον μου, αλλά πολύ ενοχλητικό να με καταγράφουν (για το συμφέρων άλλων)….

  3. Ψηφίζω απόλυτη κάλυψη του απορρήτου των επικοινωνιών ακόμα κι αν αυτό δυσκολεύει κάποιες φορές τις αρχές για να βρουν κάποιον εγκληματία. Ψηφίζω την ανακοίνωση για σοβαρά εγκλήματα των ονομάτων των ενόχων αφού έχει ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διαδικασία και δεν υπάρχει δικαίωμα έφεσης για να αθωωθεί κάποιος. Ψηφίζω τις σωστές εκπομπές τύπου «Ευαγγελάτου» που βάζουν σε υποψίες στον κόσμο για τις απατεωνιές και όχι να δείχνουν τις αποκαλύψεις μόνο για να δείξουν κάτι ξανά και ξανά και να αποδείξουν τι «τσακάλια» είναι οι δημοσιογράφοι, και όχι για να ξαφνιαστούν όλοι οι καλεσμένοι με τις αποκαλύψεις. Ψηφίζω τις εκπομπές που θα αναφέρουν τις κομπίνες δίνοντας τα βίντεο στον εισαγγελέα και μόνο.

  4. edw ti8etai to all time classic erwthma «poios 8a mas fulasei apo tous fulakes?»kapws einai kai sta latinika auto,alla den en8umoumai.

    egw 8elw na mporoun na me elenksoun gia ta panta,dexomai na
    ginei auto gia thn asfaleia mou.poios mou eguatai pws de 8a strafei kapoios pou exei autes tis plhrofories (h o kollhtos tou pou tou perisseuoun merika mwv xartonomismata) enantiwn mou?

    to senario tou pshfiakou oxurou tou dan brown einai idaniko. ekei h kuvernhsh exei prosvash se ola,den to kserei kaneis kai tautoxrona kaneis den to ekmetaleuetai.ekei 8eloume na ftasoume.

    xwris sundesh me ta parapanw,proxwrw.
    sixainomai ahdiazw kai eknevrizomai molis vlepw euagelato.
    giati? as anaferw thn ekpomph pou eida tis proales me to klepsimo sth venzinh. edeiksan me tekmhria oti mas klevoun kapoioi. kai ti ekanan gia auto? tipota. 8a htan duskolo na anakoinwsoun kai poioi to ekanan? oxi.

    osoi exoun diapraksei adikhma prepei na anakoinwnontai.
    den einai gia kalupsh ta adikhmata,einai gia dhmosia gnwsh.
    ougk me tis maimoudes pou exoume mpleksei sth voulh

  5. Δύσκολο θέμα έβαλες. Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να έχουμε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη, οπότε πρέπει να επιλέξουμε. Αν θεωρούμε ότι η ιδιωτική μας ζωή είναι το σπουδαιότερο αγαθό, τότε ας κάνουμε υπομονή μέχρι να τελεσιδικήσει μια υπόθεση για να μάθουμε. Αυτό νομίζω ότι ισχύει ήδη. Αλλο βέβαια αν καταστρατηγείται. Γενικότερα, ας αποδεχθούμε ότι για να χαιρόμαστε το αγαθό αυτό, θα χάσουμε την «κλειδαρότρυπα». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην τελική, μια καλά οργανωμένη Πολιτεία (όχι η δική μας) δεν χρειάζεται «Ευαγγελάτους» για να λύνουν τα προβλήματα.
    Υπενθυμίζω ότι στη Βρετανία πρόσφατα αποφάνθηκαν ότι οι κάμερες δεν βοηθούν στη μείωση της εγκληματικότητας.
    Ένα αντίστοιχο δίλημμα είναι και το: θανατική ποινή ή ισόβια; Και εδώ καλούμαστε να επιλέξουμε: είναι η ανθρώπινη ζωή πάνω από όλα ή αυτός που κλείδωσε 40 χρόνια το παιδί του σε ένα υπόγειο και το βίαζε, πρέπει να κρεμαστεί από τα π@@@@;
    Καλούμαστε λοιπόν να επιλέξουμε. Απλά, έχω την εντύπωση ότι έχουμε εθιστεί στην «κλειδαρότρυπα».

  6. διαφωνώ καθέτως με τη διαπόμπευση οποιουδήποτε έχει διαπραξει οτιδήποτε πριν αυτό αποδειχθεί δικαστικώς και καταδικαστεί τελεσίδικα. Ο Ευαγγελάτος δεν έχει νοημα να μας δείξει ποιος αλλά τί.Για να γνωρίζουμε και να προσέχουμε. Μήπως να βγάζουμε και λίστες με όσους έγραψε η τροχαία;Τι θα κερδίσουμε γνωρίζοντας τον όνομα ενός κακούργου;
    Αντίθετα εαν γνωρίζουμε μία επιχείρηση που κλέβει θα φροντίσουμε να την μποϋκοτάρουμε.

  7. Συγνώμη Αρκούδε μου, αλλά η συγκεκριμένη τροποποίηση, καμία σχέση δεν έχει με τις κάμερες παρακολούθησης ( δεν είναι κρυφές, αλλά φανερές), και την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων ή των e mails ( γίνονται από κρατικές υπηρεσίες, όχι ιδιώτες).
    Τα παραπάνω θα συνεχίσουν δυστυχώς να υφίστανται, με τις κρατικές ευλογίες και την εισαγωγή νέων οργουελιανών νομοθετημάτων, ακόμα πιο εντατικά και κατασταλτικά.
    Το ζήτημα είναι, όπως παραδέχεται και η αιτιολογική έκθεση, τί δημοσιοποιείται στα ΜΜΕ. Αυτό τους κόφτει και μόνο.
    Για μένα δεν υπάρχει δίλλημα.
    Είμαι κάθετα αντίθετος στην με οιονδήποτε τρόπο παρακολούθηση των πολιτών από το κράτος και τις υπηρεσίες του (φανερές και μυστικές).
    Όσον αφορά στις ιδιωτικές συναλλαγές, όταν υπαρχει καταγραφή παρανομίας, τα τεκμήρια θα έπρεπε να υποβάλλονται υποχρεωτικά στην εισαγγελία και όχι να παρουσιάζονται στις οθόνες για λόγους τηλεθέασης.

  8. Το πρόβλημα φίλε cghera είναι ότι δεν μποϊκοτάρουμε! Ποιος θυμάται τα βενζινάδικα που πωλούσαν με καπέλο στο καπέλο τη βενζίνη, λόγω απεργίας; Και αυτή την εβδομάδα ξεκινησε μποικοτάζ στα ζυμαρικά. Πόσοι το ξέρουν; Η μάλλον, πόσοι θα το κάνουν πράξη;

  9. «Οποιαδήποτε κοινωνία παραχωρήσει λίγη ελευθερία για να κερδίσει λίγη ασφάλεια δεν αξίζει τίποτε από τα δύο και θα χάσει και τα δύο.» Βενιαμίν Φραγκλίνος

  10. Λες:……να μην διαπομπεύεται δημόσια ο κάθε Ζαχόπουλος ή Κορκολής (λανθασμένο το παράδειγμα, υπήρχε παρανομία εδώ)- αλλά θα κλείσει ο Ευαγγελάτος (που μας έμαθε τόσα πολλά στις εκπομπές του)…..

    Εγώ έχω και για τον Κορκολή τις αντιρήσεις μου… Ποια ήταν η παρανομία, γιατί αν θυμάμαι καλά και χωρίς να βάζω χέρι στη φωτιά, όταν έγινε δικαστήριο αθωώθηκε… Αλλά ακόμα και να υπήρχε, δεν είναι δουλεία της τηλεόρασης και του (κάθε) Μακη να τον διαπομπέυσει. Τι προστάτεψε, το δημόσιο συμφέρον? Απευθύνθηκε στα πιο ταπεινά ένστικτα του κοινού-όχλου.
    Ούτε για τον Ζαχόπουλο άξιζε η διαπόμπευση -όσον αφόρα στο τι έκανε με την γραμματέα του στο κρεβάτι- αλλά για το άν χειριζόταν αβαβά τα λεφτά του υπουργείου του. Αλλά το θέμα ήταν πάλι το σεξ. Το οποίο προφανώς και υπερασπίζομαι, αλλά όχι για να τρώμε κόσμο έτσι.
    Όσο για τον Ευαγγελάτο, είναι τραγικές και τρομολαγνικές οι εκπομπές του. Κάποια από αυτά που δείχνει είναι αλήθειες και κάποια άλλα λάσπη. Συρραμένες -αν όχι προκλημένες- καταστάσεις, ωστέ να φαίνεται άλλο από αυτό που έιναι. Και παίρνει στο λαιμό του και αθώους (περίπτωση χυμών Λακωνία).

  11. Τέλος, το θέμα είναι που αποσκοπεί αυτή η κατάσταση. Αν το συνδέσεις με την χρονική στιγμή («σκάνδαλο» Ζαχόπουλου, βίντεο μπάτσων να δέρνουν μετανάστες κλπ) αποσκοπεί στο να προστατεύσει κρατούντες και όχι εμένα και εσένα. Επίσης, μιλάει για βιντεοσκόπηση σε όχι δημόσιο χώρο, άρα τις κάμερες του δρόμου, ξέχνα το, δεν τις πιάνει.

  12. Ζητήματα όπως αυτό που έθεσες δεν έχουν εύκολες απαντήσεις, ούτε φυσικά απλές λύσεις. Άλλωστε, το δίλημμά σου είναι και πολλών άλλων. Πάντως, θεωρώ πως πρέπει να πούμε ναι στη Δικαιοσύνη, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας ως πολίτες. Δηλαδή, να πιέζουμε ως κοινωνικές ομάδες ή κινήσεις πολιτών ή ενώσεις καταναλωτών ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, ώστε οι δικαστές – και όχι μόνο – να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενημερωνόμαστε καθημερινά για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες και να τα διεκδικούμε αλλά και να τις αναλαμβάνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.