Δεκαεπτά περίπου εφημερίδες αυτήν την στιγμή είναι οι καθημερινές πανελλαδικής κυκλοφορίας. Μπορείς να δεις τα σημερινά εξώφυλλά τους, εδώ:

http://news247.gr/newspapers/?dtmDate=2012-02-13

Τα είδες; ωραία. Τώρα, για να συνεννοηθούμε, μιλάω σε μία από τις δύο κατηγορίες ανθρώπων. Είναι αυτοί που, για οποιονδήποτε λόγο, σωστό ή όχι, δίκαιο ή μη, δεν κατέβηκαν εχθές στο Σύνταγμα, και, αυτοί που, για οποιονδήποτε λόγο, σωστό ή όχι, δίκαιο ή μη, κατέβηκαν εχθές στο Σύνταγμα.

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, σου έχω νέα:

Ήμασταν χιλιάδες. Πολλές χιλιάδες. Προσωπική εικόνα, και μιλάω απολύτως σοβαρά, σκέψου όλη την Αμαλίας, μέχρι και τον παράπλευρο δρόμο του Ζαππείου, αυτόν που πηγαίνει από πίσω, γεμάτα με κόσμο. Σκέψου, από τις περιγραφές που έχω, ότι το ίδιο έγινε και με την Πανεπιστημίου, την Σταδίου, την Ερμού και τις παράλληλες, κλπ. την Φιλελλήνων, κοκ.

Είναι αδύνατο να μετρηθούμε, γιατί η συγκέντρωση δεν ήταν οργανωμένη, γιατί δεν είχε κοινό παρανομαστή, γιατί δεν κατέβηκαν για τον ίδιο λόγο – ο,τι θες. Πάντως σκέψου, είναι αδύνατο να μετρηθούμε πόσοι.

Μένεις στο χιλιάδες που θα αποτυπωθεί, πιστεύω, σε φωτογραφίες και βίντεο.

Ή, ακόμα καλύτερα, μένεις στο πολλοί.

Επίσης, σου έχω και άλλα νέα:

Ήμασταν όλοι. Ήταν εκεί νέοι, γέροι, εργαζόμενοι, άνεργοι, υπέροχα, υπέροχα πρόσωπα, συνταξιούχοι, αυτός που σε εξυπηρετεί στα γκούντις της γειτονιάς σου, αυτός που σου φέρνει την πιτσα το βράδυ του Champions League, αυτός που οδηγάει το μετρό σου, αυτός που γράφει την είδηση στην ιστοσελίδα σου.

Χιλιάδες από αυτούς.

Επίσης, ήμασταν όλοι σκεπτικοί. Κουρασμένοι, αναζωογονημένοι, φοβισμένοι, ελπιδοφόροι, θυμωμένοι, ήρεμοι, κριτικοί. Δεν είχαμε έναν εχθρό όλοι. Άλλος, είχε τα ΜΑΤ. Άλλος, είχε τους βουλευτές. Άλλος, είχε τους δημοσιογράφους. Άλλος, είχε τους Γερμανούς. Δεν είχε κανείς μας πέτρες. Ούτε μολότοφ. Κανείς μας. ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ.

Χιλιάδες από μας.

Κάποιοι είχαν λέιζερ και σημάδευαν περιπαικτικά τα κανάλια. Πολλοί είχαν νερό μαζί τους, αρκετοί είχαν μααλόξ ή ριοπαν, κάποιοι μάσκες νοσοκομείου, κάποιοι ακόμα καλύτερες μάσκες, ελάχιστοι κράνη για να γλυτώσουν ίσως από τίποτα πέτρες, κάποιοι είχαν μαζί τους ομπρέλες. Μερικοί, κατά πάσα πιθανότητα, είχαν και την σύνταξή τους μαζί.

Στα κανάλια, στις εφημερίδες, θα δεις ζημιές. Σε δεκατέσσερις από τις δεκαεπτά εφημερίδες, θα δεις φωτιές. Στα δελτία ειδήσεων, θα δεις κυρίως καταστροφές. Έγιναν προφανώς. Θα δεις και ΜΑΤ να ψεκάζουν τον κόσμο. Θα δεις και μηχανάκια της ΔΙΑΣ να ορμάνε στον κόσμο. Θα δεις και ανοιγμένα κεφάλια. Ίσως δεις μολότοφ. Σίγουρα πέτρες. Καμένα κτίρια. Πιτσιρικάδες με μίσος. ΜΑΤατζίδες με μίσος. Σε επαναλαμβανόμενες εικόνες, να γεμίσουν το μυαλό σου, με βαρύγδουπους τίτλους που θα αναιρεθούν την επόμενη κιόλας ημέρα, θα τα δεις όλα αυτά.

Θα δεις φόβο, καταστροφή και χάος. Και μίσος.

Και θα τρομάξεις.

Αν ήσουν εκεί, όμως, θα έβλεπες και κάτι ακόμα.

Δεν είναι ότι δεν θα τα έβλεπες όλα αυτά. Και τις κρότου-λάμψης θα έβλεπες και τον καπνό από τα δακρυγόνα, και τα πρόσωπα να κλαίνε, και την σύγχυση των χημικών και του πλήθους.

Θα έβλεπες όμως και αυτά που, ηθελημένα ή μη, η αστυνομία ήθελε να καθυποτάξει.

Θα έβλεπες ελπίδα, δημιουργική ανησυχία, απορία, αυτοκριτική, θα έβλεπες αγνώστους -τελείως αγνώστους- να σου χτυπούν την πλάτη, θα έβλεπες κάποιον να μοιράζεται μαζί σου το ριοπάν του, κάποιον να μοιράζεται το νερό του μαζί σου, κάποιον να ικετεύει «μην φεύγετε ρε παιδιά», χωρίς να σε ξέρει, να σου κάνει χώρο να κάτσεις, να σου δίνει την θέση του στο περίπτερο με τα νερά.

Θα έβλεπες πολλούς να σου χαμογελούν. Αγνώστους, παιδιά, μεγάλους, κοπέλες, αγόρια, παρέες, ηλικιωμένους, μόνους, ξένους, ολότελα ξένους, να σου χαμογελούν.

Να σου έχουν εμπιστοσύνη. Να ξέρουν ότι είσαι μαζί τους και εσύ. Και να ξέρεις ότι όλοι αυτοί είναι μαζί σου. Ότι δεν είσαι, πια, τόσο μόνος σου.

Όχι συμφωνείτε. Όχι ταιριάζετε. Όχι όλοι ίδιοι.

Απλώς, όχι μόνοι.

Είναι μυστήριο πράγμα η τεχνολογία των ΜΜΕ. Μπορεις να μυρίσεις τον φόβο, αλλά δεν σ’ αφήνουν να μυρίσεις την ελπίδα.

Τι σε έπιασε(*); Δεν μπορώ να καταλάβω τι σε έπιασε. Τα χρειαζόσουν τόσο πολύ τα λεφτά; Θα έκανες τόσα πράγματα για την υπόσχεση -και μόνο- λίγων ευρώ; Είναι δυνατόν να είναι τόσο σημαντικά;

Δεν σκέφτηκες οτι θα πληγώσεις κόσμο; Δεν σε ένοιαξε που θα ξεφτιλιστείς; Θα σε ρωτούσαν τόσα πράγματα, προσωπικά, που δεν θα τα έλεγες σε κανέναν – και θα πήγαινες να τα πεις στην τηλεόραση; Μπροστά σε όλους; Για λίγα ευρώ ρε γαμώτο;

Ξεπουλήθηκες. Δεν έχει σημασία αν άνοιξες την ψυχή σου ή κατέβασες τα βρακιά σου σε πράϊμ-τάϊμ στην ελληνική τηλεόραση, το θέμα είναι οτι έχασες ένα στοίχημα:

Κάποιος, κάπου εκεί έξω, έβαλε στοίχημα οτι θα έκανες τα πάντα για λίγα ευρώ. Οτι θα ξεπούλαγες ότι πιο ιερό είχες, για λίγα ευρώ.

Ουτε καν για λίγα ευρώ – για την ελπίδα τους.

Και συ, πήγες σαν πρόβατο, και του απέδειξες οτι είχε δίκιο.

Κάποιος, κάπου εκεί έξω, αναρωτήθηκε πόσο χαμηλά θα πέσεις αν σου κουνήσουν στο πρόσωπο πέντε-δέκα χιλιάρικα.

Και εσύ, πήγες σαν πρόβατο, και του έδειξες.

Και εγώ, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τι σκεφτόσουν. Τι ήταν πιο σημαντικό απο την αξιοπρέπειά σου –

-το καινούργιο αυτοκίνητο;
-το καινούργιο ρούχο;
-το καινούργιο σπίτι;

η υπόσχεση, η ελπίδα για όλα αυτά;

Τι από όλα αυτά ήταν πιο σημαντικό απο την αξιοπρέπειά σου;

Αυτό να καταλάβω μόνο – βοήθησέ με.

Κάποιοι άλλοι, πρίν απο σένα, ξεφτιλίστηκαν – και δεν πήραν και μία.

Και αυτό δεν είχε καμία σημασία – αρκεί να μην έκανες τέτοια βλακεία.

Τώρα;

Τώρα, δεν σου έμεινε τίποτα. Τα λεφτά -αν θα τα πάρεις- είναι λίγα, και θα τελειώσουν -γιατί πάντα τελειώνουν. Και θα μείνει μόνο μία εικόνα στον καθρέπτη, και τα βλέμματα όσων φίλων θυμούνται την κατάντια σου.

Θα μείνει μόνο η ντροπή σου.

Για λίγα ευρώ ρε πούστη μου, για λίγα γα-μη-μέ-να ευρώ….

(*) σε εσένα, που σκέφτεσαι να πας να παίξεις στο τηλεπαιχνίδι του Αντέννα «Η Στιγμή Της Αλήθειας«