Όπως -αθόρυβα, όπως κάνουν οι μεγάλες εταιρείες (χα!)- ίσως πήρατε χαμπάρι, ένα νέο εικονίδιο κοσμεί την ομάδα των ask2use(rs):

Είναι το εικονίδιο «Επικοινωνήστε με τον Δημιουργό» που αλλάζει λίγο την φιλοσοφία των εικονιδίων, προσθέτοντας κάτι πιο χρηστικό στην γκάμα των επιλογών σας:

Μέχρι τώρα τα εικονίδια έμεναν απλώς στην οπτική πλευρά, τώρα, κάνοντας ένα κλικ στο καινούργιο εικονίδιο, ανοίγει το email σας και μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον δημιουργό, ζητώντας του δικαιώματα χρήσης.

Λίγο ιστορικό της κατασκευής:

Η κα Σπυροπούλου απο την Ελευθεροτυπία, ήθελε να δημοσιεύεσει μέρος του ποστ μου για τους 129 λόγους που δεν θα ψηφίσω τους δύο μεγάλους. Έψαξε λοιπόν να βρεί τις σελίδες επικοινωνίας αλλά φευ! Το προηγούμενο upgrade τους αρκούδου εξαφάνισε (δια παντός) τις σελίδες επικοινωνίας.

Πρόβλημα. Αν δεν έχεις επικοινωνία, πως θα σου ζητήσουν δικαιώματα;

Η κα Σπυροπούλου άφησε ένα comment στο post, έγινε (τυχαία) άμεσα αντιληπτό, και τα δικαιώματα δόθηκαν κανονικά.

Το πρόβλημα όμως παρέμενε: Εμείς, οι bloggers ΔΕΝ έχουμε πάντα το email μας για επικοινωνία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να θέτουμε τους όρους, αλλά δεν βοηθούμε να τηρηθούν απο τους επαγγελματίες που σέβονται την δουλειά μας.

Το κενό καλύπτει το καινούργιο εικονίδιο που όταν κάνεις κλικ επάνω του δεν σε πηγαίνει στην σελίδα επεξήγησης των υπόλοιπων ask2use εικονιδίων, αλλά στο mail του χρήστη.

Φυσικά, το σύστημα (ένα απλό javascript είναι) ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ του χρήστη που εισάγει το email του, και έτσι θα μάθω οτι το χρησιμοποιήσατε μόνο απο δύο πηγές: 1) αν έχετε την καλωσύνη να με ενημερώσετε (*), και 2) απο το technorati.

(*) Υπόψιν, επειδή έχει αρχίσει να δημιουργείται παρεξήγηση: Δεν χρειάζεται να ζητάτε άδεια για να το χρησιμοποιήσετε. Την άδεια την έχετε εξαρχής. Αυτό που ζητάω είναι μία απλή ενημέρωση (και αυτό δεν είναι καθόλου απαραίτητο).

Απλώς με κάνει χαρούμενο να ξέρω οτι σας άρεσε 🙂

Σκέφτομαι να βάλω ένα paypal δωρεάς, γιατι τα έξοδα συντήρησης είναι α-πί-στευτα (και μεγαλώνουν με κάθε έναν απο εσάς που κάνει χρήση) αλλά δυσκολεύομαι να βρώ τρόπο να σας πείσω οτι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή σας 🙂

Το εργαλείο είναι (και θα παραμείνει) δωρεάν για την κοινότητα των bloggers.

Τι είναι το ask2use, χρησιμοποιήστε στο blog σας τα εικονίδια.

Σχόλια και παρατηρήσεις, ευπρόσδεκτα στα comments.

10 thoughts on “ask2use: νέο εικονίδιο!

 1. Κακό κακό κακό
  Το να βάλεις το email έτσι είναι πλέον spamoπαγίδα.

  Μπορούμε αν θες να δουλέψουμε σε εναλλακτικές:

  α) Άν ο blogger έχει σελίδα με φόρμα επικοινωνίας να τον πηγαίνει εκεί (στα στοιχεία που δίνει θα δίνει το url της σελίδας αντί για το email του)

  β) Αν ο blogger δεν έχει σελίδα με φόρμα επικοινωνίας, τότε μπορούμε να βρούμε κάποιο τρόπο να τους στήσουμε εμείς κάτι.

 2. Ερώτηση: το κόστος συντήρησης είναι μεγάλο εξ’αιτίας του bandwith που τρώει?

  Μήπως θα βοηθούσε αυτοί που έχουν την τεχνική ικανότητα να κάνουν host τις εικόνες στο site τους αντί για να τις παίρνουν πάντα από το δικό σου?

 3. Βασικά πήγα να γράψω αυτό ακριβώς που έγραψε ο koyan.

  Για τους φίλους του blogspot αυτό μπορεί να λυθεί εύκολα με ένα απλό javasriptάκι, το οποίο «δημιουργεί» το email on the fly, κάνοντας π.χ. concat 2-3 strings. Γενικά κάτι πολύ απλό, το οποίο όμως προφανώς είναι δύσκολο να κατανοηθεί από έναν crawler.

  Για το wordpress μάλλον η λύση με την φόρμα επικοινωνίας είναι η μοναδική λύση (ή μήπως όχι? Αν το εικονίδιο π.χ. ήταν link σε μία *εικόνα* με το email?)

  Καλή κίνηση πάντως.

 4. Σωστή η σκέψη σας, το έχω ήδη μελετήσει ως πρόβλημα. 🙂

  Οι χρηστες που δίνουν το email τους πάντως, είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες: α) οι έμπειροι, που έχουν ήδη φόρμα (ή ξέρουν τι να κάνουν) και β) οι άπειροι που δεν έχουν ούτε φόρμα, ούτε γνώσεις.

  Σας θυμίζω οτι δεν είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του email – συνεπώς αναλόγως τι χρήστης είσαι, κάνεις και την επιλογή σου.

  Note @koyan: Όοοοοχι φόρμα εμείς για χρήστες. (Κακό, κακό κακό) 🙂 Θα χρησιμοποιηθεί απο spammers, και θα βγουν πολύ (πολύ-πολύ) χειρότερα προβλήματα (με κορυφαίο την αποβολή απο τον server)

  Κύριοι και κυρίες: ότι javascript κώδικα έχετε (που να κάνει «αμπλαούμπλα το email» (επιστημονικός λόγος αυτός, δεν θέλω σχόλια) please, be my guest! 😀

 5. @koyan: Οι bloggers είναι (by default) άνθρωποι που δεν (χρειάζεται να) ξέρουν τίποτα για servers, bandwidth, κλπ. Έτσι, ο μόνος τρόπος είναι να φιλοξενήσω τα εικονίδια εγώ.

  Φυσικά με συμφέρει γιατι αν χρειαστεί να ενημερώσω κάτι (όπως όταν έβαλα το ticker για την Αμαλία ή το ihelp.gr) ή να κάνω αλλαγή (όπως όταν άλλαξα όλα τα εικονίδια να παίζουν σωστά σε μαύρο φόντο) δεν χρειάστηκε να ενημερώσω τους δεκάδες χρήστες να πάρουν τα καινούργια εικονίδια.

  Είχε γίνει ολόκληρη (σύ)σκεψη για αυτό, και το να τα φιλοξενώ εγώ είναι, πρακτικά, η μόνη λογική λύση.

  Το bandwidth φυσικά τσακίζεται γιατί σκέψου: εκατοντάδες blog επί εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα …

  … αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος 🙂

  Εσείς να είστε καλά 😀

 6. οκ…. Τωρα κοκκινησα…
  Χαιρομαι παντως που αποτελεσα την αφορμη για να βρεθει λυση.
  Εξαιρετικη προσπαθεια όπως σας ειχα πει. Μολις ξεμπερδεψω με τα τρεχοντα της επικαιροτητας θα δημοσιευσω τις νεες οδηγιες και το όλο concept 🙂
  Φιλικα
  Λ.Σ.

 7. Συμφωνώ να συνεχίσεις να τα δίνεις από το site σου όπως τώρα, αλλά δεδομένου ότι αρκετοί από τους bloggers μπορούν να κάνουν παραπάνω πράγματα, δεν θα ήταν άσχημη μία σελίδα «Πως μπορώ να βοηθήσω» όπου θα αναφέρονται τα προβλήματα του remote hosting των φωτογραφιών και πιθανές λύσεις (πχ. Στο wordpress κάντε αυτό, στο blogger κάντε αυτό, αν ξέρετε κάντε αυτό)…..

 8. http://apasxolisi.wordpress.com/
  Το 2004 ΔΕΧΘΗΚΑ «ΚΑΝΙΒΑΛΙΚΗ», ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ αποζημίωση ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ …ΜΕ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΜΕ «ΨΕΥΤΟΑΝΤΑΓΩΓΗ» 100.000 ευρώ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ …ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.