Πιστεύω ειλικρινά στον άνθρωπο. Στις καλές προθέσεις του. Καμιά φορά μάλιστα, σε βαθμό παρεξήγησης, θεωρώ ότι όλοι το καλό θέλουν, απλώς με άλλον τρόπο ο καθένας.

Κάπως έτσι ξεκινάω να αντιμετωπίσω την ηρωίδα του σημερινού μου post.

Το όνομά της είναι Ελεονώρα Ζουγανέλη. Τραγουδίστρια με καλή φωνη θεωρώ, μου ήταν παντελώς άγνωστη, μέχρι που συμμετείχε σε ένα μυστήριο κοινωνικό πείραμα:

Βάλθηκε να αποδείξει ότι είμαστε ζώα.

Η Ζουγανέλη είναι τραγουδίστρια. Ναι; Ναι. Έβγαλε και έναν δίσκο πρόσφατα. Ναι; Ναι. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου λέγεται «Αττική Οδός».

Και είναι, με διαφορά, το πιο γελοίο τραγούδι που έχω ακούσει.

Ωραία, μπορεί να μην είναι το πιο γελοίο τραγούδι που έχω ακούσει, αλλά είναι σίγουρα το πιο γελοίο τραγούδι που έχω ακούσει να ξεφεύγει από τα Παρατράγουδα της Πάνια, ή την άλλη την γελοία εκπομπή στο extra.

Και εν πάσει περιπτώσει, είναι το πιο γελοίο τραγούδι που έχω ακούσει τόσες φορές, από τόσους «σοβαρούς» σταθμούς, κανάλια και μεταδόσεις.

Σας αφήνω να το απολαύσετε στην ίδια σκηνή που το πρωτάκουσα. Ενδιαφέρον έχουν και οι εκφράσεις και τα σχόλια των παρεβρισκομένων.

(να αφήσουμε στην άκρη γιατί ως σοβαρός άνθρωπος έβλεπα Dancing with the stars show. Θα το πιάσουμε άλλη φορά)

Αυτό είναι.

Τώρα, θεωρώ τον εαυτό μου σκεπτόμενο άνθρωπο, αλλά όχι ιδιαίτερα έξυπνο. Όπερ, υπάρχουν σίγουρα πολλοί πολύ πιο έξυπνοι άνθρωποι απο μένα. Επειδή είναι τόσοι πολλοί, σίγουρα κάποιοι εξ’ αυτών δουλεύουν δίπλα στην Ζουγανέλη. Μερικοί, πιθανότατα είχαν συμμετοχή στην κατασκευή του τραγουδιού.

Επειδή δεν είναι ηλίθιοι, όταν το τραγούδι άρχισε να λέει για βίδες που συγκρατούν τα δάκρυα, πρέπει να το ‘πιασαν το υπονοούμενο ότι δεν είναι τραγούδι, είναι παρατράγουδο. Πρέπει δηλαδή να κατάλαβαν οτι καλός ο Παπαδόπουλος και η Μπαλτζή, αλλά κάποια πράγματα γράφθηκαν σε χαρτοπετσέτες (και στις χαρτοπετσέτες έχουν γραφθεί και περίφημα πράγματα / αλλά αυτό δεν είναι ένα από αυτά)

Όσο βλάκας και να είσαι, το πιάνεις το νόημα.

Έναν δύο μήνες μετά, κάθε φορά που ακούω την λέξη Ζουγανέλη στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα μίντια, ακολουθεί η Αττική Οδός.

Κάτι πάει στραβά σ’ αυτήν την εικόνα. Εξυπνοι άνθρωποι να προωθούν αυτό το άθλιο πράγμα; τι προσπαθούν να αποδείξουν;

Κάντε μία προσπάθεια μαζί μου να καταλάβουμε.

Ενα, το τραγούδι είναι τελικά καλό. Είμαι ένας βλάκας και μισός που δεν ξέρει από μουσική, αλλά αυτό το τραγούδι θα έκανε και σκύλο να κλαψει. Δεν έχει ούτε ένα νόημα σε στίχους, σε μουσική μπορεί να είναι πιασάρικο – αλλά το νυχτικό που φοράει η ηρωίδα οδηγώντας στην αττική οδό σε κάνει να ντρέπεσαι να το τραγουδίσεις ανοιχτά. Πιασάρικο που το μουρμουράς λοιπόν δεν έχει πετύχει τον σκοπό του.

Δύο, παραδεχόμαστε ότι δεν είναι καλό, αλλά είναι το καλύτερο δυνατόν για να προωθηθεί ο δίσκος. Εδώ, θέλω να θέσω μια προσωπική οπτική. Αν είχα οποιαδήποτε συμμετοχή στην κατασκευή του δίσκου, και έβγαινε δίσκος με τέτοιο τραγούδι εν αγνοία μου (γιατί μόνο εν αγνοία μου θα μπορούσε να βγει) θα απέσυρα άμεσα όλους τους δίσκους, θα πλήρωνα αποζημίωση αυτούς που το έχουν αγοράσει, και θα τους έκαιγα σε δημόσια θέα. Αφου τους είχα πατήσει με μία μπουλτόζα. Αυτομαστιγώνοντας τον εαυτό μου. Με καρφία.

Τρία, δεν το ξέρουμε ότι το τραγούδι είναι μάπα. Όπου και να έχω δει αναφορά στο τραγούδι, απο κάτω υπάρχουν σχόλια που λένε «μαζεύτε το». Όχι «καλό είναι μωρέ, δεν βαριέσαι» αλλά «μαζεύτε αυτό το σίχαμα πονέσαν τ’ αυτιά μου». Οπότε, ως δικαιολογία δεν στέκει.

Τέσσερα, και ο λόγος που κάθομαι σαν μαλάκας να ασχοληθώ με αυτό το τραγούδι: Το τραγούδι είναι μάπα, το ξέρουμε, αλλά εσείς θα το ακούσετε.

Γιατί το λέμε εμείς.

Εκεί, όμως ξεπερνάμε την πλάκα. Εκεί υπάρχει η προσβολή.

Αφού πρόκειται για έξυπνους ανθρώπους, ότι λανσάρουν τέτοιο τραγούδι με προσβάλει. Με προσβάλει σαν να μου έδιναν να φάω σάπιο κρέας, ή μουχλιασμένο γάλα λέγοντάς μου «εμείς ξέρουμε για σένα». Και αν όσο αντιστέκομαι, τόσο περισσότερο μου το σερβίρουν, τόσο περισσότερο με προσβάλλουν.

Στην αρχή γέλαγα, αλλά με την επιμονή τους έχω θυμώσει σοβαρά.

Όχι ότι δεν το ήξερα, ή ότι δεν το φανταζόμουν, αλλά όσο και να πληρώνονται κάποιοι άνθρωποι για να προωθούν (αναφέρομαι σε δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ιδιοκτήτες σταθμών, κλπ) αυτό το πράγμα, επειδή ακριβώς είναι γελοίο, γίνεται πιο εκνευριστικό.

~

Τούτο το blog το έχω φτιάξει για να μιλάω εξ ονόματί μου. Να μην λέει κανείς άλλος για λογαριασμό μου τι ψηφίζω ή τι εννοώ όταν ψηφίζω, τι αγοράζω ή τι εννοώ όταν αγοράζω, τι θέλω ή τι εννοώ όταν θέλω αυτό που θέλω.

Οι image makers αυτού του ντουνιά την πάτησαν, γιατί δεν μπορούν να μιλήσουν για λογαριασμό μου.

Όσες φορές λοιπόν και να με μπουκώσετε με αυτό το τραγούδι, επειδή έχω blog, και δική μου σκέψη, δεν θα με πείσετε ότι είναι καλό. Πρόκειται για ένα αισθητικά άσχημο τραγούδι, και με προσβάλει κάθε φορά που μου το πλασάρετε.

Υ.Γ. Μου ψιθύρισαν ότι ο πατέρας Γιάννης Ζουγανέλης διακωμωδεί το τραγούδι της κόρης του σε σκετς.

Αν ισχύει, τότε ένα μεγάλο μπράβο στον Γιάννη, ένα μεγάλο μπράβο στην Ελεονώρα αν μιλιέται ακόμα με τον πατέρα της – αλλά κρατάω ότι το τραγούδι είναι τόσο χάλια που δουλεύονται ακόμα και μεταξύ τους. Και, το πιο σημαντικό, συνεχίζουν να δουλεύουν και εμάς.

Υ.Γ. Δύο: Επειδή δεν είμαι ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος, και δεν γράφω με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο, καμιά φορά δεν τα καταλαβαίνουν όλοι. Για να το κάνω λοιπόν κατανοητό, με τα καθίκια που επιμένουν να πλασάρουν αυτό το έκτρωμα είμαι θυμωμένος. Με την Ζουγανέλη δεν είμαι θυμωμένος, είμαι, απλώς, απογοητευμένος. Αλλά νέα είναι, έχει χρόνο να επιδιορθώσει αυτή την σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά στην καριέρα και στην πορεία της.

Υ.Γ. Τρία: Κρατήστε την σοβαρή πιθανότητα να είμαι ένας άμουσος μαλάκας. Αν σας αρέσει το τραγούδι, κανένας μαλάκας δεν θα έπρεπε να σας πει ότι είναι βλακεία: δικαιούται να πει μόνο ότι το θεωρεί, ο ίδιος, βλακεία. Προσωπική η γνώμη μου, όχι παγκόσμιο θέσφατο. Μη τρελαθούμε κιόλας.

13 thoughts on “Κλαίω κι οδηγώ.

  1. Εδώ φάγαμε στη μάπα το «Θωμά είσαι σπίτι» επειδή το τραγουδούσε η Πρωτοψάλτη! Και μην ακούσω κάποιον να λέει ότι έχει πολύ καλό στίχο γιατί θα αρχίσω να τραβάω τις τρίχες από τις μασχάλες μου. Στην Αττική Οδό θα κολλήσουμε;!
    Πάντως για να πούμε και του στραβού το δίκιο και ο Λάκης Παπαδόπουλος έχει τραγουδήσει με τον Μητροπάνο το «Για να ‘σε εκδικηθώ».
    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάπως πρέπει να ζήσουν και αυτοί οι άνθρωποι! Δεν είναι όλοι διεθνούς έκτασης καλλιτέχνες όπως η Δέσποινα Βανδή και ο Σάκης Ρουβάς! 🙂

  2. Φίλε αρκούδε,ξέρεις ότι εκτιμώ πολύ τη γνώμη σου και συμφωνω μαζί σου όσον αφορα το σκεπτικό αυτού του post.Απλά νομίζω ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.Δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο τραγούδι της Ζουγανέλη,αλλά πολύ περισσότερα τραγούδια παρόμοιου στυλ που έχουν προκύψει τα τελευταία περίπου 8-10 χρόνια.
    Εγώ νιώθω ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας βγάζοντας τραγούδια χωρίς νόημα, με κλεμμένες μουσικες ή ακόμα και μουσικές που είναι ίδιες μεταξύ τους (υπάρχουν άπειρα ελληνικά κομμάτια που έχουν εντελώς το ίδιο μουσικό θέμα).
    Και αναρωτιέμαι.Ποιος φταίει??
    Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι φταίνε οι τραγουδιστές.Προκειμένου να κάνουν καριέρα και να βγάλουν τα προς το ζην,τραγουδάνε ό,τι μα ό,τι χαζομάρα τους δίνουν.Θα μου πεις,επιλογή τους είναι.
    Απλά,νομίζω ότι φταίνε οι παραγωγοι που το προωθούν όλο αυτό.Αλλά θα μου πεις,αν τους ρωτήσεις,θα σου απαντήσουν:πλασάρουμε αυτό που αρέσει στον κόσμο.Και που το ξέρουν αυτό??(ρωτώ εγώ)Βλέπουν τη τεράστια απήχηση που έχει στο κοινο.
    Τώρα το θέμα είναι το εξης:Φταίει το κοινο?Που τρώει αμάσητο ότι του δώσουν?Που δεν ανεβάζει ψηλά τον πήχη? Ή φταίνε όλοι οι παραγωγοί που μας έχουν κάνει τέτοια πλύση εγκεφάλου που να θεωρούμε ότι μας αρέσουν όλα αυτά τα παρατράγουδα??
    Νομίζω ότι είναι ένας φαύλος κύκλος,και έχει χαθεί πια το πως ξεκίνησε κ το προς τα που κλίνει..
    Συγνώμη για την μεγάλη απάντηση,απλά επειδή με έχει προβληματίσει και μένα πάρα πολλές φορές το συγκεκριμένο θέμα,θεωρώ ότι αυτή είναι πολύ μεγάλη κουβέντα…

    Τι φταίει για μένα?Η έλλειψη παιδείας, που μας κάνει ανίκανους να μπορούμε να απαιτήσουμε κάτι που να έχει να μας προσφέρει κάτι καλό και σημαντικό παρά τα «μεθυσμένα κλάμματα στην Αττική οδό»…

  3. Το άκουσα πρώτη φορά και ομολογώ ότι ΝΑΙ, θα μπορούσε να είχε γράψει τους στίχους ο Καρβέλας για τα παρατράγουδα που αναφέρεις πιο πάνω όπως είχε κάνει παλαιότερα.. Σαν μουσική όμως νομίζω ότι ο Λάκης είναι από τους καλύτερους Έλληνες συνθέτες και το έχει επενδύσει σωστά.. Φαντάζομαι ότι θεωρείς φάουλ που σαν έμπειρος στα μουσικά δρώμενα δεν πήρε χαμπάρι την πατάτα του στίχου.

  4. Εμένα μου κάνει εντύπωση που το διαχωρίζεις από το σωρό. Υπάρχει κανένα ελληνικό «σουξέ» που να μην είναι φόλα και να μην προωθείται ελεϊνά; Ένα, έτσι για δείγμα;

  5. Δεν καταλαβαίνω πως ο Φρέντι Γερμανός και ο Γιάννης Ζουγανέλης και οι δύο άνθρωποι που χτύπησαν το κατεστημένο πολιτικά ή πολιτισμικά με τον δικό τους τρόπο να έχουν παιδιά που εργάζονται στην show biz και να αναπαραγάγουν αυτή τη φθηνό και εφήμερο θέαμα… τροφή για τις μάζες… όπως πολύ καλά είπες «σάπιο κρέας, ή μουχλιασμένο γάλα».
    Αν υπάρχει κάπου κάποια ειρωνεία τύπου «Βερχόφεν», πραγματικά δεν την βλέπω.

  6. Η μουσική βιομηχανία παραπονιέται απο την εποχή του Npaster εως σήμερα για τον σκληρό πόλεμο της πειρατείας.

    Χωρίς να εξετάζει, την αξία των προϊόντων, αλλά και να αναθεωρεί τα κανάλια διανομής.

    Το Sellaband είναι ένα site, στο οποίο ακούς τις δουλειές των καλλιτεχνών και καλείσαι να δώσεις κάποιο ποσό (απο 10$) αν θέλεις να βγάλουν δίσκο. Στόχος ειναι τα 50000$, χρηματα για μια αξιοπρεπη παραγωγή.

    ΣΚέψου τώρα, αυτό να δουλευε για όλους τους καλλιτέχνες! Πόσες ευκαρίες θα είχαν ορισμένοι να βγάλουν δίσκο..και πόσοι όχι.

  7. Θυμάμαι μια συνέντευξη που είχε δώσει η Πέγκυ Ζήνα, πάνε τώρα πολλά χρόνια… Την είχαν ρωτήσει για το «αν πας με αλλη θα σου σπασω το κεφαλι» και είχε πει οτι η ίδια είχε αντιρρήσεις για το τραγούδι, αλλά ο παραγωγός της ξεκαθάρισε οτι αν δεν το πεί, δεν θα βγάλει καθόλου δίσκο! Το θυμάται κανείς αυτό το τραγούδι; Δεν καταλαβαίνω τι θέλουν ακριβώς να καταφέρουν οι παραγωγοί και γιατι πουλάνε σουξεδάκια της κακιάς ώρας σερβιρισμένα απο ταλαντούχους καλλιτέχνες. Δυσκολεύομαι πάντως να πιστέψω οτι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο που θέλει να μειώσει το IQ μας.

  8. Φϊλτατε Αρκούδε..

    Πραγματικά με εξέπληξε το κείμενο, όχι ότι έχεις άδικο σαφώς αλλά επειδή πολλούς μήνες τώρα έχω σκεφτεί να γράψω για την κατάσταση της παιδείας στην χώρα μας. Γιατί το πρόβλημα που έχεις δεν ειναι με την Ζουγανέλη και το συγκεκριμένο, είναι ότι έχεις φρικάρει (όπως και εγω) και δεν πάει άλλο με τους ηλίθιους στίχους που παντα ειναι ερωτικοί και ανέμπνευστοι. Δεν παει αλλο με τα σκυλάδικα. Δεν εχουμε ροκ, ποπ, φανκ, τζαζ, πανκ, ουτε καν μεταλ πλεον.
    Και μην πουμε ότι ειναι ποπ ο Ρουβας γιατι οποιος θελει να μαθει τι ειναι ποπ μπορει να κανει ενα google it για roxette.
    Ειναι γενικότερο το πρόβλημα αρκουδε. Και σε σχεση με το συγκεκριμενο που ειναι ικανοποιητικό μουσικα και ΑΘΛΙΟ στιχουργικα, υπαρχουν αλλα 100.000 κομματια που ειναι ΑΘΛΙΑ γενικοτερα , με κλεμμενα ρεφραιν, με αθλιους στιχους, με copy paste σολα και παει λεγοντας…
    Φτιαξε μια αφισα Αρκουδε σχετική.. αξίζει. Επισης καλα ειπε ενας για το κομματι αυτο «καλα κανει και κλαιει η κοπελα, αφου εχει 6 ευρω η εισοδος-εξοδος στην Αττικη οδο.».
    :))

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.