Ανατροπή 12/10/2012. Δέκα το βράδυ. Ανοίγω την τηλεόραση, στο 66:25″

update: Είχα βάλει το video εδώ, αλλά έσκαγε η σελίδα μου. Δες το από το site τους.

Πρετεντέρης: Πάμε λοιπόν στον κύριο Χρυσόγονο, που ακούω.. που τον έχουμε, συγνώμη που σας διέκοψα προηγουμένως, περιμένω να μου πείτε ποιος θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα αυτών των μέτρων, γιατί, ξέρετε, προφανώς όλοι οι καθηγητές μπορείτε να, ε, αρθρογραφείτε με την μιά όψη, ή την άλλη, αλλά πρέπει κάποιος τελικά να πει, είναι συνταγματικό αυτό, ή δεν είναι – ποιος θα το πει αυτό;

Χρυσόγονος: Για τα θέματα συντάξεων, το αρμόδιο είναι το ελεγκτικό συνέδριο – το οποίο, ήδη, έχει γνωμοδοτήσει…

Πρετεντέρης: Ναι, α, γνωμοδότ… μάλιστα.

Χρυσόγονος: …σύμφωνα με το άρθρο 79 του Συντάγματος, ήταν υποχρεωτική η γνωμοδότηση αυτή, δεν ελήφθη, βέβαια, καθόλου υπόψη…

Πρετεντέρης: Μάλιστα.

Χρυσόγονος: …από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εεεε, για θέματα Ιδιωτικού Δικαίου, (ο)που υπάρχουν και αυτά, θα είναι αρμόδιος ο Άρειος Πάγος, και για θέματα Δημοσίου Δικαίου θα είναι αρμόδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο στην απόφασή του 668 του 2012 στην οποία δέχθηκε την συνταγματικότητα, των μέτρων που είχαν ληφθεί στο Πρώτο Μνημόνιο, είχε θέσει, με σαφή τρόπο κόκκινες γραμμές, για το μέλλον, οι οποίες, παραβιάζονται τώρα, επίσης κατά τρόπο προφανή.

Πρετεντέρης: Συνεπώς πιστεύετε ότι, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενδέχεται να κρίνουν ορισμένα από τα μέτρα αυτά, αντισυνταγματικά;

Χρυσόγονος: Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο διατηρήσουν σταθερή την γραμμή την οποία έχουν χαράξει, με την γνωμοδότηση το ένα, και με την απόφαση το άλλο, ασφαλώς, θα κρίνουν πολύ μεγάλο μέρος των μέτρων ως αντισυνταγματικά, και αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου…

Πρετεντέρης: Πρέπει να προσφύγουν οι πολίτες για να αποφασιστεί αυτό;

Χρυσόγονος: Ναι, πρέπει να προσφύγει ο κάθε ενδιαφερόμενος, δεν υπάρχει επεκτατικό αποτέλεσμα στα ένδικα

Πρετεντέρης: Μάλιστα.

Χρυσόγονος: ..μέσα που θα ασκηθούν, όποιος δεν αμφισβητήσει την νομιμότητα και την συνταγματικότητα δεν μπορεί να (βγει) από…

Πρετεντέρης: Κύριε Δένδια μπορεί να μπλέξει όλη η ιστορία, σε δικαστήρια και σε… γιατί βλέπω όντως, αυτό που επισημαίνει ο κύριος Χρυσόγονος είναι αλήθεια, ότι και το Ελεγκτικό Συνέδριο, και ο Άρειος Πάγος, και ο…. ο Επιστημονικός Σύμβουλος…

Δένδιας: Μιλάμε κατ’ αρχήν για γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου…

Πρετεντέρης: Όλα είναι γνωμοδοτήσεις αυτά, έχετε δίκιο..

Δένδιας: …και νομίζω, εε…

Πρετεντέρης: Αλλα, ανοίγει μία ιστορία εεε… δικαστηρίων..

Δένδιας: Μα, [χαμογελώντας] ξέρετε, στην Ελλαδα είμαστε, όλα ανοίγουν μία ιστορία δικαστηρίων! Αλλά, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε μία συνταγματοποίηση της πολιτικής ζωής και της ανάγκης επιβίωσης της χώρας. Εάν κάποιος θίγεται, μπορεί να προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη, έχει κάθε δικαίωμα, εν ευθέτω χρόνο, και, επιτρέψτε μου να σας προβλέψω ότι, ως συνήθως, αυτός ο χρόνος θα είναι μακρότατος, για πέντε, για έξι, για επτά, για οκτώ χρόνια μιλάμε…

Χρυσόγονος: Επιχαίρετε γι’ αυτό κύριε Υπουργέ;

Δένδιας: …είναι να κριθεί, εάν και κατά πόσον, κύριε, θα μου επιτρέψετε κύριε καθηγητά να μην σας διακόπτω, δίνετε και κακό παράδειγμα στους φοιτητές σας έτσι, λοιπόν, απο εκεί και πέρα λοιπόν,

Πάγκαλος: Αν ήταν το μόνο…

Δένδιας: …σε ευθέτω χρόνο, σε αυτό το χρόνο νομίζω, θα μπορεί να αποφανθεί η Ελληνική δικαιοσύνη, για το εάν, και κατά πόσον, υπάρχει ή δεν υπάρχει…

Πρετεντέρης: Άρα, δεν, δεν βλέπετε να υπάρχει μία επιπλοκή…

Δένδιας: ..δεν νομίζω όμως ότι θα υπάρχει…

Πρετεντέρης: Κύριε Παπαδημούλη…

Δένδιας: …κάτι άμεσο.

Συμμετέχουν:
Γιάννης Πρετεντέρης, Δημοσιογράφος και αρθρογράφος
Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ
Νίκος Δένδιας, Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και βουλευτής Κέρκυρας
Θεόδωρος Πάγκαλος, Πρώην βουλευτής Α’ Περιφέρειας Αθηνών

Αν σχολιάσω, αν βάλω τίτλο, θα πάω φυλακή. Και δεν μπορώ να πάω φυλακή, γιατί έχω δύο παιδιά, και μία γυναίκα, και μια όποια ελευθερία, και μόνο αυτό σκέφτομαι, μόνο αυτό με κρατάει από το να σχολιάσω -τίποτα άλλο. Όλες οι άμυνές μου έχουν πέσει, μόνο αυτό με κρατάει: Δύο παιδιά, και μία γυναίκα, και ένα σπίτι, που γυρίζω κάθε βράδυ, μια οικογένεια, και μία αξιοπρέπεια, να μην γίνω σαν τα μούτρα τους.

Μόνο μία παρατήρηση που έκανα εχθές:

Όχι, αυτό δεν μας αξίζει.

13 thoughts on “Ανατροπή

  1. Όταν κάποιος σου λέει κατάμουτρα ότι σε έχει γραμμένο και που να χτυπηθείς κάτω αυτός θα κάνει ότι θέλει κι εσύ τον ψήφισες να σου τα λέει αυτά και συνεχίζεις να τον κοιτάς όλα τα αξίζεις…, ΝΑΙ λοιπόν όλα τα αξίζουμε και το ύφος και το δούλεμα και την προσβολή. Τίποτα δεν κερδίζεται με τσιριμόνιες, νομικούρες και χαρτούρες εδώ που έχουμε φτάσει πιά. Ούτε η αξιοπρέπεια. Και ναι αυτό είναι και το τρομακτικό.

  2. Εγώ θα το έπαιρνα αλλιώς πάντως (αναφέρομαι στο τουιτ). Ας κρατήσει το ειρωνικό υφάκι ο κάθε κ. δενδιας δεν με ενοχλεί γιατί δεν τον βλέπω όπως και δεν βλέπω τέτοιες εκπομπές (κάντε το και εσείς, η ψυχική σας υγεία θα βελτιωθεί κατακόρυφα 🙂 ). Το να μην πεινάσουμε, να έχουμε δουλειά, υγεία κλπ όμως είναι δικαίωμα μας.

  3. Κάθε φορά που σε διαβάζω νιώθω ότι να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.
    Είναι τυχερά τα παιδιά σου, και σου εύχομαι να τα βλέπεις γερά μέχρι τα βαθιά σου γεράματα.
    Συνέχισε έτσι και δεν έχεις να χάσεις,παρά μόνο να κερδίσεις την αγάπη και τον σεβασμό φίλων αλλά και αγνώστων.

  4. Σημειωτέον μιλάμε και για πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος με μεγάλη χαρά και απόλυτη φυσικότητα μας λέει πόσο αργεί η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας.

  5. επικρατεί η αντίληψη ότι αν θέλουμε να ζούμε 150 χρόνια αρκεί να το βάλουμε στο Σύνταγμα και στη συνέχεια είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να το υλοποιήσει και υπόλογη να αποζημιώσει όποιον πεθάνει στα 149.

    γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μας αξίζει απόλυτα το ειρωνικό ύφος του Δένδια στο δρόμο προς την εξαφάνιση.

  6. @j95 και έτσι, αντί να διορθώσουμε το Σύνταγμα, με τις όποιες ασάφειες, παραλογισμούς, «διευκολύνσεις», μπορεί να έχει, αφήνουμε τον κάθε… τέλος πάντων, πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, νυν Υπουργό Δημοσίας Τάξης, Υπουργό της παρούσας κυβέρνησης, να ειρωνεύεται ότι το δίκιο του (ή το «δίκιο του», δεν αντιλέγω) ο πολίτης για να το βρει, πρέπει να πεθάνει πρώτα από γηρατειά.

    Ότι τα δικαστήρια για να κριθεί το αίτημά σου, πρέπει πρώτα να κάνεις υπομονή – και αν δεν μπορείς να την έχεις, ή δεν αντέχεις να την έχεις, ή δεν μπορείς να την έχεις, ή δεν θα ζήσεις αρκετά για να την έχεις – λυπάμαι, ειρωνικότατα, ειρωνικότατα λυπάμαι, αλλά έχασες.

    Την δικαιοσύνη.

    Την δικαιοσύνη σου έχασες.

    Ξανασκέψου το.

    OXI λοιπόν, κανένας τέτοιος δεν μας αξίζει. Επιμένω.

  7. ΥΓ αηδία, κανονικότατο εμετό με καρότα προκαλεί η ευκολία με την οποία τα ελληνικά δικαστήρια, δικαστήρια που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεκάδες φορές το χρόνο (και καταδικάζεται η Ελλάδα και πληρώνουμε εμείς), αποφασίσανε ότι «παραβιάζεται η ΕΣΔΑ» αν ο ΔΕΗτζής πάρει σύνταξη 2500 αντί για 3000 που κανόνισε με τους πάτρονές του ή αν ο αρχιδικαστής πάρει 5.000 μισθό αντί για 6.000.

  8. δεύτερον ειρωνεύεται εντός συγκεκριμένου context: ότι αυτό είναι το σύνταγμά σας. Όποιος θέλει να πάει με αυτό για να υπερασπιστεί την παλιά Ελλάδα, θα πάει *με αυτό για να υπερασπιστεί την παλιά Ελλάδα*. Μόνο που η παλιά Ελλάδα είναι τόσο Για τον Πούτσο που ακόμα και μια απλή προσφυγή για να την υπερασπιστείς θέλει 7-8 χρόνια (εκτός αν την κάνουνε οι ίδιοι οι δικαστές και είναι για την πάρτη τους φυσικά). Και φυσικά δεν παραβιάζεται κανένας νόμος.

  9. Καλησπέρα. Πιστεύω πως διαθέτω τον μέσο όρο του δείκτη νοημοσύνης. Τόσο που να αντιλαμβάνομαι την κενότητα ανθρώπων που τυπικά μπορεί να είναι απόφοιτοι κάποιου Παν/μίου αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για άτομα με παντελή έλλειψη παιδείας. Ενας τέτοιος είναι ο Πάγκαλος αλλά φοβάμαι και οι άλλοι δυο υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής -ο ένας είναι ο «δημοσιογράφος».
    Εξαιρετικά περιέγραψες φίλε μου το τι έγινε (και το τι δεν έγινε) στη συγκεκριμένη εκπομπή. Πολλές φορές αναρωτιέμαι για την βασιμότητα του ερωτήματός σου. Με λύπη μου σου λέω ότι ναι μας αξίζει και η ειρωνεία του Δένδια, και η αποφορά βόθρου των λόγων του πάγκαλου, και η πρόστυχη συμπεριφορά του πρετεντέρη απέναντι σε ένα πανεπιστημιακό δάσκαλο.
    Μας αξίζει γιατί αν διατρέξεις όλα τα ελληνικά ιστολόγια σε κάθε άρθρο ή ανάλυση θα βρεις τουλάχιστον ένα που θα δικαιολογεί και θα αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά. Σκέψου το και θα συμφωνήσεις μαζί μου. Αρα η όποια αλλαγή θα προέλθει από εμας τους ίδιους και όχι από τον όποιο Δένδια.
    Φιλικά Αντώνης

  10. @ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ προφανώς θα προέλθει από εμάς. Το «δεν μας αξίζει» δεν είναι (μόνο) επισήμανση γεγονότος, αλλά (και) προτροπή για την διόρθωσή του.

    Υ.Γ.: Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, δεν υπερασπίζομαι τον Χρυσόγονο. Δεν τον γνωρίζω, δεν ξέρω αν είναι καλός, ή κακός στην δουλειά του, αν είναι έξυπνος, ή απλώς πιάνει μία καρέκλα – παρότι το αγενές σχόλιο του Πάγκαλου με ξεπερνά. Μέμφομαι απλώς το πόσο εύκολα, ένας υπουργός με πλήρη ευθύνη του αντικειμένου, αντί να ντρέπεται επιχαίρεται που, «φευ, αφού τα δικαστήρια είναι τόσο αργά, θα αργήσετε πολύ να δικαιωθείτε – τι κρίμα». Την ειρωνεία και το θράσος του απέναντί σε κάτι που του τονίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό, και άρα εξορισμού άδικο (μέχρι να αποφασιστεί κάτι άλλο) μέμφομαι, και με αυτήν τα βάζω.

  11. Για το αν θα έχεις γυναίκα σπίτι και παιδιά και σε ποια κατάσταση δεν σε νοιάζει; Αυτό σίγουρα δεν σου αξίζει.!!
    Φιλικά το λέω, γιατί τα πάντα έχουν και ένα όριο. Η αξιοπρέπεια όμως είναι και η τελευταία κόκκινη γραμμή! δεν νομίζεις;

  12. Γιατι παιδια βλεπουμε ηλιθιους για να γινουμε και εμεισ ηλιθιοι και ανεκτικοι κλεινουμε την τηλεοραση πρεντεντερη δενδια και τρεμη τον τσιμα τον αφηνουμε μονο toy !!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.