Τι είναι πάλι τούτο;
Τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας για την Κίνα, με την οποία θα περιορίζει την πρόσβαση των Κινέζων χρηστών Internet σε χιλιάδες ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να περιέχουν περιεχόμενο «ακατάλληλο» για την κινεζική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Google Inc.
Ποιος τολμά να λογοκρίνει την Google; μα, ασφαλώς η ίδια η Google!
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η νέα υπηρεσία για την Κίνα, στη διεύθυνση www.google.cn, θα προσφέρει στην ουσία μια αυτολογοκρινόμενη εκδοχή του δημοφιλούς συστήματος αναζήτησης του Google.
Δηλαδή, τι θα λογοκρίνει; Πορνογραφικό υλικό; Ναι, αλλά όχι μόνο:
Από την πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση θα διασφαλίσει με τον τρόπο αυτό ότι οι χρήστες του Διαδικτύου εντός των εδαφών της δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν στοιχεία για «καυτά» θέματα όπως η ανεξαρτησία του Θιβέτ και της Ταϊβάν ή η παράνομη παραθρησκευτική οργάνωση Φαλούν Γκονγκ
Και για ποιον ακριβώς λόγο; Μα, για τα λεφτά (τα κάνεις όλα;)
Με τον τρόπο αυτό επίσης η Google Inc θα προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στη δεύτερη μεγαλύτερη ιντερνετική αγορά του κόσμου, όπου κυριαρχεί η τοπική μηχανή αναζήτησης της Baidu Inc.
Όλο, συμμαζεμένο, εδώ – και εδώ επίσης σχόλια…
Μα, να τα κάνεις όλα για τα λεφτά ρε γαμώτο;
Σκατά δημοκρατία του διαδικτύου…
σκατά δημοκρατία του δικτύου γιατί σκατά πολιτική στην Κίνα! Τι περιμένεις από ένα από τα πιο βάρβαρα και ολοκληρωτικά καθεστώτα (που το ξεπερνάνε κάτι Σ.Αραβίες,Κορέες κτλ να το χαίρονται) του πλανήτη. Εδώ έβλεπα οδοιπορικό στην Κίνα, σε ένα πανεπιστήμιο και οι επιτροπές φοιτητών ΔΕΝ άφηναν να θιχτούν σοβαρά θέματα όπως πχ του πανεπιστημίου ή πολιτικής αλλά πιό ουδέτερα όπως «πως διαβάζετε;», «ποιοί είναι καλύτεροι στα μαθηματικά, αγόρια ή κορίτσια» κτλ!
Όσο για το google, δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση. Η κινέζικη αγορά είναι αχανής, αλλά με ιδιαιτερότητες. δεν θα μπορούσε να μην προσαρμοστεί αναλόγως.
Μα δεν τα βάζω με την Κίνα, γιατί το καθεστώς της είναι γνωστό – τα βάζω με το Google, γιατί αντί να πει «εγώ έτσι δουλεύω, δεν λογοκρίνομαι», λέει «πείτε μου πως θέλετε να στηθώ, για να με πληρώσετε».
Και, αν το καλοσκεφτείς, δυστυχώς ή ευτυχώς, η δημοκρατία του διαδικτύου εξαρτάται απόλυτα από μηχανές όπως το Google..
Κρίμα ρε γαμώτο, και είχα καλη εντύπωση γι’ αυτούς…
όσο μία εταιρία διογκώνεται, γίνεται τύπου Microsoft. Για μία τόσο λαμπρή εταιρία όπως η Google ήταν μοιραίο. Αντίβαρο σε αυτά είναι μόνο η δημιουγική κοινότητα των hackers (με την πρωταρχική έννοια) σε επίπεδο διαδικτύου και η πολιτική βούληση σε επίπεδο κράτους. για το πρώτο κάτι γίνεται, για το δεύτερο άστα!…
Δυστυχώς όταν μπεις στο χορό, θα πρέπει να χορέψεις. Όπως το λέει και ο stormrider. Μην περιμένεις από εταιρίες τέτοιου μεγέθους να δείξουν ήθος και δημοκρατικότητα. Ναι μεν το Google εξυπηρετεί όλους εμάς, αλλά δεν το κάνει για τη ψυχή της μαμάς του. Ε;
Πριν αρκετούς μήνες είχα μάρει ένα mail από φίλο που έδινε αυτό το link: http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4183340.stm
Αφορά τη λογοκρισία της Κίνας στην εισαγωγή παιχνιδιών που «θίγουν» την εσωτερίκη προπαγάνδα! Άρα μια εταιρία που αποσκοπεί στο κέρδος όπως η Google Inc. ή βάζει φίλτρο ή αποχαιρετά την αγορά.
Δείτε και κάτι ενδιαφέρον εδώ
http://geeksaresexy.blogspot.com/2006/01/google-execs-are-getting-paid-1-per.html
Ws kinezo kati poy eimai, na sas pw oti gia merikes meres sthn kina h kybernsh eixe kopsei to google, Oso kai na paideyomoyn den ebgaine, pws to katorthonane oi atimoi.
To xeirotero einai na mpeis se internet cafe sthn kina, opoy mono me taytothta kai logokrisia toy ti tha deis. eytyxws me to laptop to apofyga kai ekana thn doyleia moy mia xara.
Alla h tynisia einai 10 fores xeiroteri kai kaneis den milaei giati den einai fontamentalistiki.