Αυτή η εποχή, έχει κυρίως χαμένους.

Κάποτε, έχω την αίσθηση ότι όλοι ήταν ικανοποιημένοι αν, κοιτώντας την ζωή τους, έβλεπαν μία οικογένεια, ένα δικό τους σπίτι, ένα αυτοκίνητο.

Ίσως και μία έχρωμη τηλεόραση.

Σήμερα, μοιάζει όλοι να θέλουν να γίνουν κροίσοι. Αυτοκίνητα, σπίτια, κινητά με hands free, ρολόγια και τσάντες αξίας, τίποτα να μας ξεχωρίζει απο τους πλούσιους. Όλοι μία κάστα, και δεν μπορεί, κάποιους πρέπει να εκνευρίζει σοβαρά αυτή η τακτική.

Εμείς και οι πλούσιοι ίδιοι; αστειεύεστε;

Στην πραγματικότητα ο τρόπος για να αποκτήσεις το αγαθό άλλαξε – ήρθε πιο κοντά. Οι φημισμένες τσάντες longchamp (περί τα 600 ευρώ η μία) πουλιούνται κάτω απο το βλέμμα μας – κυρίως σε πελάτες που έχουν να πληρώσουν μία περιουσία.

Όσοι δεν έχουν, χρεώνονται. Σε πιστωτικές, σε δάνεια, στην ζωή.

Όσοι δεν μπορούν, ή είναι ήδη χρεωμένοι, αγοράζουν φθηνά αντίγραφα απο τους μαύρους.

Η πιθανότητα να μην την επιθυμήσουν, μοιάζει να μην είναι επιλογή.

Σε τι διαφέρουμε απο τους πλούσιους; Σε απολύτως τίποτα. Μοιάζουμε το ίδιο, οδηγούμε τα ίδια αυτοκίνητα, ντυνόμαστε το ίδιο (τουλάχιστον στις καθημερινές μας διαδρομές).

Και μήπως, μεταξύ μας, είναι αυτοί πλούσιοι;

Με τον ίδιο τρόπο που τα «αποκτήσαμε» εμείς, με τον ίδιο τα αποκτήσανε αυτοί. Μεγάλες επιχειρήσεις, με τρελούς τζίρους είναι σοβαρά υπερχρεωμένες σε επαγγελματικά δάνεια και υπερτιμημένες μετοχές.

Εταιρείες δημιουργούν εταιρείες (που δημιουργούν εταιρείες) για να καλύπτουν με ύποπτες και σκοτεινές διαδρομές κρυφά τιμολόγια.

Όλα δανεικά, όλα ξένα.

Κοιτάζω το κινητό μου. Εκατό χιλιάδες δραχμές έκανε. Κάποτε θα ντρεπόμουν να δώσω τόσα λεφτά.

Τώρα μεγάλωσα.

Οι ίδιοι άνθρωποι που «μεγαλώσαμε» και αποκτήσαμε ευθύνες, αδυνατούμε να απεργήσουμε.

Δεν μας παιρνάει απο το μυαλό να κατεβούμε στους δρόμους, να τσακωθούμε με την εξουσία, να πούμε στο αφεντικό μας «αντε γαμήσου». Απο την στιγμή που θα μας κοροιδέψουνε, μέχρι την στιγμή που θα το ξεχάσουμε ούτε ένα μάτι δεν προλαβαίνει να ανοιγοκλείσει.

Όλα υπολογισμένα, τα αγαθά μας (που δεν είναι δικά μας, δανεικά απο την τράπεζα είναι) μας κρατούν σαν αλυσίδες όταν πάμε να σηκωθούμε.

Νιώθουμε ελεύθεροι γιατί πάμε για «σκι στον Παρνασσό» ή «διακοπές στην Μύκονο» αλλά αγνοούμε πλήρως την πραγματική ελευθερία του να μην έχεις ρεύμα για δέκα μέρες.

Δεν ανησυχώ για μας – προσαρμοζόμαστε δύσκολα.

Για τα παιδιά μας ανησυχώ: αν είμαστε εμείς το πρότυπό τους, ή που θα μας πάρουν χαμπάρι και θα αντιδράσουν, ή που θα ομαλοποιηθούν με το σύστημα.

Ποιός θα τολμήσει να τους πει την αλήθεια;

4 thoughts on “Θλιβερό, χρυσό κελί.

  1. Καλησπέρα.
    Σαν άνθρωποι όλο θέλουμε περισσότερα. Να αποκτήσουμε ότι έχει ο γείτονας, ότι μας γυαλίσει, ότι φοράει ο/η τάδε στάρ. Ευθύνη μηδέν, όλα τα φορτώνουμε σε καρτες, στους γονείς μας, σε χρέη.
    Οι εταιρείες παίρνουν συνεχώς δάνεια για να τα βγάλουν πέρα. Χρωστανε παντού.
    Το κράτος το ίδιο. Δεν ξέρω που θα καταλήξουμε και την λέξη πτώχευση δεν θέλω να τη σκέφτομαι. Τα παιδιά όμως δεν θα την σκεφτούν σαν και εμάς. Ισως και να τη ζήσουν.

  2. http://ditchmonkey.blogspot.com/
    Αν δεν το έχεις δει ακόμα, ρίξε μια ματιά. Ο τύπος πίστεψε τόσο στο downsizing που τώρα μένει πραγματικά στο δάσος. Χωρίς τίποτα. Και συνεχίζει να είναι στέλεχος εταιρείας και να δουλεύει κανονικά.
    Η απόδειξη σε όλους, πως τίποτα δεν μας είναι πραγματικά αναγκαίο.
    Και κάτι που λέει στο «Fight club»:
    «The things you own end up owning you».
    Είναι όλα στο χέρι μας. Αν όμως δεν αλλάξουμε εμείς, τότε οι πιθανότητες είναι να γίνουν έτσι και χειρότερα τα παιδιά μας. Κάποια θα αντιδράσουν (όπως αντέδρασα εγώ), τα περισσότερα όμως θα συνεχίσουν αυτή την κατάσταση.

  3. Τι να το κάνεις το ρευστό αν όλη μέρα τρέχεις για να το πολλαπλασιάσεις χωρίς να προσέχεις ταυτόχρονα και την ποιότητα της ζωής σου; Τι να τα κάνεις τα αγαθά αν δεν έχεις έναν άνθρωπο να τα μοιραστείς; Πεθαίνουμε για να αποκτήσουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο και ένα σπίτι. Πλούσιος είναι αυτός ο άνθρωπος που τον περιτριγυρίζει η αγάπη και διαθέτει ένα εισόδημα ώστε να συντηρήσει αξιοπρεπώς μια οικογένεια καθώς και τον ανάλογο χρόνο για να χαρεί τα αγαθά που απόκτησε με μόχθο -μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα -. Και ας μην έχει καινούργιο αυτοκίνητο. Μπορεί και με το παλιό να πάει μια εκδρομούλα. Δείξε στα παιδιά σου που βρίσκεται ο πραγματικός πλούτος. Το τελευταίας τεχνολογίας πανάκριβο laptop κάποτε θα χαλάσει. Κάποτε θα θεωρηθεί ξεπερασμένο. Ένα τραπέζι γεμάτο ωραίες γεύσεις, μια ταινία στο σινεμά, μια βόλτα στο πάρκο θα τον συντροφεύουν μέχρι τα γεράματα και θα γίνουν οι ιστορίες που θα ακούνε τα εγγόνια σου… (ξέρω ότι δεν έχεις παιδιά… -ακόμα- )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.