Δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά…
Είναι από τους δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους «κοινωνικής δικτύωσης»- έχει περισσότερα από 69 εκατ. ενεργούς χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως όμως αποκάλυψε έρευνα του ΒΒC, το δεν είναι και πολύ ικανό να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που το εμπιστεύονται… «Λιγότερες από τρεις ώρες» χρειάστηκαν οι δημοσιογράφοι της (εξειδικευμένης στην τεχνολογία) τηλεοπτικής εκπομπής «Click» για να φτιάξουν μια εφαρμογή (application) που τους επέτρεψε να εξασφαλίσουν, εν αγνοία των χρηστών που την «κατέβασαν», το όνομα, τη διεύθυνση, την ημερομηνία γέννησής τους, το όνομα του εργοδότη τους- καθώς και όλα τα αντίστοιχα προσωπικά δεδομένα των «φίλων» τους στο Facebook. Σύμφωνα με τους Βρετανούς δημοσιογράφους, «οποιοσδήποτε άνθρωπος με στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού» θα μπορούσε να δημιουργήσει μια παρόμοια εφαρμογή, ένα πρόγραμμα που μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή ενός κουίζ ή ενός παιχνιδιού.
Το πρωτοδιάβασα στο http://vraseryzi.com/bbc-stoll-facebook/.
Ψάχνοντας την ιστορία, έπεσα και στο e-lawyer:
Υπάρχει πάντα η εσφαλμένη άποψη: «ποια προστασία, αφού οι ίδιοι ανεβάζουμε τις πληροφορίες στο ίντερνετ». Δεν συμφωνώ με τη θέση αυτή γιατι δεν απαλλάσσει το facebook από την ευθύνη του να χρησιμοποιεί σωστά συστήματα ασφάλειας. Το επιχείρημα μου θυμίζει λίγο «δεν έχω να κρύψω τίποτα». Ναι, αλλά θέλεις λ.χ. να πουλήσουν τις αναγνωριστικές προτιμήσεις σου, χωρίς να το ξέρεις σε ποιον;
Διαβάστε άρθρο και σχόλια εδώ.
Φυσικά, διαβάστε την σελίδα του BBC, και την απάντηση του facebook.
Τώρα βέβαια δεν λέω οτι έγινε και η μεγάλη κλοπή (ξέρουν οι βρετανοί απο μεγάλες κλοπες προσωπικών στοιχείων) αλλά ούτε καν αυτό το λίγο δεν θέλω.
Διατηρώ σελίδα στο facebook, και ήμουν αρκετά ειλικρινής στην καταχώρηση στοιχείων. Ίσως απο αφέλεια, ενώ πολλοί είχαν πει στο παρελθόν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό.
Κατ’ αρχάς, θα αφαιρέσω μόνο (όπου αυτό είναι δυνατόν) όλες εφαρμογές (καθώς συνεχίζω να πιστεύω οτι το facebook παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο όταν δεν έχει όλα αυτά τα παιχνιδάκια), ενώ θα περιορίσω τις προσωπικές πληροφορίες.
To BBC (όπως θα έκανε κάθε σοβαρή εκπομπή) δεν αρκείται στο να τρομοκρατεί, δίνει και συμβουλές για την ασφάλεια των προσωπικών σας (μας) δεδομένων.
Και θα συνεχίζω να παρακολουθώ το θέμα…
Έχω επίσης λογαριασμό στο facebook, δεν έχω βάλει καμία εφαρμογή πέρα από μία που αναφέρει πως χρησιμοποιώ Ubuntu, σαν banner.
Το χειρότερο πράγμα ξέρεις ποιο είναι? Ότι όπως και στην οδήγηση, ακόμα και αν πάρεις όλες τις δυνατές προφυλάξεις, πάντα υπάρχει ο μαλάκας οδηγός (βλ. μαλάκας φίλος) οδηγάει εντελώς απερίσκεπτα (βλ. βάζει ότι εφαρμογή του ρθει) και όπως φαίνεται και στις δύο περιπτώσεις αυτός ο τρίτος μπορεί να την κάνει την ζημιά. Προφανώς πρόσεξες πως η εφαρμογή μπορεί να «υποκλέψει» και δεδομένα φίλων σου, οπότε ακόμα και αν εσύ έχεις πάρει όλες τις δυνατές προφυλάξεις, ένας μαλάκας φίλος σου που βάζει ότι application βρει είναι ικανός για να φτάσουν τα δεδομένα σου σε τρίτους.
Και αυτό με ανησυχεί από την στιγμή που διάβασα την συγκεκριμένη είδηση. Για να το πω πιο φορμαλιστικά, η πιθανότητα να σου κλέψουν τα δεδομένα σου απο το facebook αυξάνει αναλογικά (για να μην πω εκθετικά) με το πλήθος των φίλων σου επί το πλήθος των εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο καθένας, και είναι ανεξάρτητη από το πόσες δικλείδες ασφαλείας χρησιμοποιείς ο ίδιος.
Συνυπολογίζοντας στο σωστό σχόλιό σου: αν είναι να αφαιρέσουμε τις εφαρμογές, ΚΑΙ τους φίλους… τότε τι #$%^& το θέλουμε το facebook? 🙂
Καταρχήν, χαίρομαι που υπενθύμισες τις μεγάλες κλοπές προσωπικών δεδομένων στη Βρετανία. Να συμπληρώσω ότι πρόσφατα κατάλαβαν ότι οι κάμερες στους δρόμους ελάχιστα έως καθόλου βοηθούν στην πρόληψη του εγκλήματος. Και να ξανασυμπληρώσω (επειδή το θυμήθηκα τώρα) ότι ο προϋπολογισμών των Ολυμπιακών του λονδίνου έχει εξαπλασιαστεί (αν σας λέει κάτι).
Προσωπικά, το πρώηνbook το χρησιμοποιώ μόνο για να παίζω κανένα κουίζ. Βοηθά και στο Αλτσχάιμερ.
Πάντως, είμαι απαισιόδοξος. Νομίζω ότι όσα και να κάνουμε, οι επιτήδειοι θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.
Καλά αυτό μπροστά σε αυτό που έγινε στην Ιταλία είναι πταίσμα. Οι φορολογικές δηλώσεις των ιταλών βρίσκονται αναρτημένες στο διαδίκτυο! Εδώ το έκαναν και με την κυβερνητική σφραγίδα.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=896182
ασχετο σχολιο…. το thieft το εχεις γραψει για καποιο λογο ετσι?
thief = κλεφτης
theft = κλοπη
🙂