Λεφτά! Υπερδιπλασιασμός Κερδών! Διαφημίσεις! Πελάτες! Έσοδα! Γουάου! Γιές!

«Υπερδιπλασιάστηκαν τα συνολικά έσοδα του ομίλου Ηellas Οnline στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 119,3% φτάνοντας τα 74 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο, από 33,7 εκατ. ευρώ, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα από υπηρεσίες LLU και από υπηρεσίες προς εταιρικούς πελάτες.»

Απο το in.gr

Ελα όμως που εγώ ξέρω οτι έχουν απολύσει ένα σωρό άτομα απο τον όμιλο (και απο την εταιρεία του οποίου είναι η HOL, και απο την ίδια την HOL, και απο θυγατρικές);

Να το ξεκαθαρίσουμε λίγο;

Απολύσεις (σημαίνει κατ’ αρχάς) ένα μόνο πράγμα:

Ανικανότητα διαχείρισης προσωπικού.

Ανικανότητα διαχείρισης.

Και αυτό, είναι το καλό σενάριο:

Γιατί εχοντας δουλέψει για μεγάλες εταιρίες, σας ενημερώνω οτι υπάρχουν περιπτώσεις που η αρθρόα αύξηση προσωπικού γινόταν εν γνώσει των εταιριών οτι δεν χρειάζονταν, αλλά που δημιουργούν ένα κύμα αισιοδοξίας στην αγορά, που μεταφράζεται σε θετική εικόνα της εταιρίας.

Ητοι, «η εταιρία πρέπει να πηγαίνει καλά, γιατί παίρνει κόσμο»

Όταν δεν τους χρειαστούμε μετά, τους διώχνουμε.

Οπότε, δύο είναι τα σενάρια για μία οποιαδήποτε εταιρία που απολύει: Είτε έχει άχρηστους, που δεν ξέρουν πότε και γιατί προσλαμβάνουν, και δεν ξέρουν πότε και γιατί απολύουν, (οπότε ποιος λογικός άνθρωπος θα εμπιστευτεί μία εταιρία με άχρηστους σε διευθυντικές θέσεις) είτε έχει σκληρούς επιχειρηματίες που αδιαφορούν για τον κόσμο τους.

Και όπως έχω πει πολλές φορές, όταν μια εταιρία αδιαφορεί για τους ίδιους της τους ανθρώπους, φαντάζεστε πως βλέπει πελάτες και μετόχους: σαν κοτόπουλα.

Όταν όμως μια εταιρία απολύει (αρκετούς) ανθρώπους, και μετά ανακοινώνει υπερδιπλασιασμό των κερδών – πως ονομάζεται;

(*) Το τρίτο πρόσωπο, είναι όπως πάντα και το πιο άτυχο: άνθρωποι που έχουν απολυθεί, και που δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να αγοράσουν ουτε καν τις υπηρεσίες που πουλάει η (κατά τα άλλα) πετυχημένη εταιρία τους….

5 thoughts on “Τα τρία πρόσωπα των απολύσεων….

  1. Πρώτο μου σχόλιο στον Αρκούδο

    Να τολμήσω να θέσω στο θέμα μια άλλη διάσταση(και ας είμαι σίγουρος ότι θα πέσουν πολλοί να με φάνε). Να ρωτήσω λοιπόν πως αντέδρασαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην εταιρεία κατά την χρονική διάρκεια που έγιναν οι απολύσεις?

    Υποθέτω ότι αντέδρασαν με παρόμοιο τρόπο όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, δηλαδή … χωρίς να αντιδράσουν. Που θέλω να καταλήξω? Αν η εταιρεία δεν «πονέσει», αν δεν δει δηλαδή δυσαρεστημένους πελάτες από δίκτυα που ξαφνικά έπαψαν να λειτουργούν, αν δεν δει τα κέρδη να εξανεμίζονται για ημέρες, τότε δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τίποτε.

    Κάτι τέτοιο θέλει πολύ προσπάθεια όμως και πάνω από όλα συναδελφικότητα, κάτι που σήμερα που ο κάθε ένας κοιτάει την πάρτη του και μόνο αυτή, ακούγεται απλά σαν ανέκδοτο.

  2. Κατα βάση, συμφωνούμε.

    Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι όμως, είναι ο «αδύναμος κρίκος» – έχουν πολλά να χάσουν, ίσως περισσότερα απο κάθε άλλο μέρος της ιστορίας.

    Οι πελάτες απο την άλλη, έχουν μόνο να κερδίσουν. Όχι αν μποϋκοτάρουν την εταιρία, αλλά αν δείξουν, με σαφή και κατανοητό τρόπο, οτι τους νοιάζει αν η εταιρεία απολύει.

    Αν η ποιότητα της αντιμετώπισης μίας εταιρίας προς τους εργαζομένους γίνει (απο τους καταλανωτές) added value, όπως είναι το όνομα ή η παρουσία της στην αγορά, οι εταιρίες έχουν ΜΟΝΟ κέρδος.

    Κλασσικό παράδειγμα αναφοράς, τα γραφεία και ο τρόπος εργασίας της Google (και όχι μόνο). Ακόμα και αν θεωρήσει κανείς οτι η Google είναι η πηγή του κακού, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το θάρρος της και την ποιότητά της όσο αναφορά την αντιμετώπιση των εργαζομένων της….

  3. Μαζί σου σε όσα λες, απλά όταν έγραψα για αντίδραση εννοούσα για καθολική αντίδραση, αντίδραση δηλαδή από όλους όσους μένουν πίσω. Όσο και ουτοπικό και ανέφικτο και αν ακούγεται, πιστεύω ότι είναι η μοναδική δυστυχώς λύση.

    Όσο για τους πελάτες, ναι θα μπορούσαν και αυτοί να αντιδράσουν διαλέγοντας να αγοράζουν μόνο από εταιρείες που αποδεικνύουν έμπρακτα την λεγόμενη κοινωνική τους ευθύνη, αλλά Αρκούδε όταν δεν αντιδρούν σε άλλα και σε άλλα, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο και για αυτόν το λόγο?

    Το παράδειγμα της Google είναι χαρακτηριστικό για το πόσο μπορεί να αναπτυχθεί μια εταιρεία εκτός από άλλους παράγοντες ΚΑΙ από το πως φέρεται στους υπαλλήλους της … αλλά φαντάζομαι ότι οι δικοί μας μανατζαραίοι και διευθυντάδες όταν παίρνουν τα email με τις εικόνες από τα γραφεία της Google, όταν διαβάζουν για αυτή και το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει για να χαίρονται πάνω από όλα να εργάζονται οι υπάλληλοι της για αυτή, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι «ωχουελαμωρετωρα το δικό μου πακέτο να πέφτει κάθε μήνα και όλοι οι υπόλοιποι ας πανε να …»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.