Δυσκολευόμουν να το κατανοήσω. Έκανα αναζήτηση και βρήκα το κείμενο στο site του ΚΚΕ. Ακόμα δυσκολεύομαι να το συλλάβω:
Θα ήθελα όμως να θυμίσουμε το εξής, για να κατανοήσουν οι λαοί και ιδιαίτερα οι νεότεροι άνθρωποι: Το Δυτικό Βερολίνο, όπως και το Ανατολικό, ήταν μέσα στην καρδιά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το τείχος το επέβαλε ο ιμπεριαλισμός να υψωθεί και έγινε ακριβώς παραμονές, όταν τα νατοϊκά στρατεύματα απειλούσαν να εισβάλουν στο Βερολίνο, ιδιαίτερα βεβαίως στο Ανατολικό Βερολίνο, στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Και ρωτάμε: Δεν είχε δικαίωμα ένας λαός, μια εξουσία εργατική ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σεβαστεί τα σύνορά της και να υψώσει το τείχος μέσα στο έδαφός της; Σκεφθείτε αν μέσα στην Αθήνα είχαμε τρεις- τέσσερις δήμους που ανήκαν σε έναν στρατό Κατοχής, θα ήταν ελεύθερα, μπες βγες; Γιατί η Δυτική Γερμανία στην ουσία λειτουργούσε με το ΝΑΤΟ, με τους Αμερικανούς σαν στρατός Κατοχής. Απ’ τη μία μεριά ευθύνεται για τη διαίρεση της Γερμανίας και από την άλλη ήθελε τη βίαιη προσάρτησή της.
Δεν το χωράει το μυαλό μου. «Δεν είχε δικαίωμα να υψώσει το τείχος για να προστατευτεί;»
Δεν μπαίνω στην διαδικασία να αντικρούσω την πιθανότητα να στέκει ιστορικά η θέση της κας Παπαρήγα. Η Ανατολική Γερμανία δηλαδή, να χτίσει τον τοίχο για να προστατευτεί από ενδεχόμενη εισβολή.
Αλλά δεν γιορτάζουμε την πτώση των συνόρων, αγαπητή Αλέκα. Εγώ τουλάχιστον, δεν γιορτάζω την διάλυση ενός κράτους.
Ο τοίχος είναι συμβολικός. Συμβολίζει την απαγόρευση. Συμβολίζει τους φαντάρους που πήγαιναν δύο δύο για να πυροβολήσει ο ένας τον άλλον, αν πήγαινε να διαφύγει. Συμβολίζει τα συρματοπλέγματα, τις νάρκες, τους ελεύθερους σκοπευτές που ήταν από μέσα, ρε συ Αλέκα, όχι απ’ έξω. Συμβολίζει όλους αυτούς που προσπάθησαν με την ζωή τους να φύγουν. Να ελευθερωθούν από όλα όσα αυτό συμβόλιζε. Δεν πάλευαν να μπουν μέσα τελικά ρε συ Αλέκα. Να βγουν έξω πάλευαν.
Προφανώς η Παπαρήγα δεν είναι χαζή. Τις ξέρει τις ιστορίες. Τους ξέρει τους νεκρούς. Την ξέρει την φυλακή. Η ιστορική εικόνα ενός απολυταρχικού καθεστώτος μπορεί να βλάπτει το κίνημα που εκπροσωπεί, αλλά η ανεπανόρθωτη ζημιά γίνεται από όλους όσους ξεχνούν τις βασικές, ανθρώπινες ανάγκες, όπως η ανάγκη για ελευθερία, και σκέφτονται μόνο τον εχθρό.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός από αυτόν που ξεχνά την ελευθερία Αλέκα μου. Όπως και αν τον λένε, όποτε και αν έζησε.
Και κάθε φορά που μελετάς την ιστορία με κράτη, θα σε ξεχνά η ιστορία των ανθρώπων.
Υ.Γ.: Αν αντιληφθείς τι λέω, κάνε μου και μία χάρη. Μην υπερασπίζεσαι ταυτόχρονα το δικαίωμα ενός κράτους σαν της Ανατολικής Γερμανίας να χτίζει ένα τοίχος, και καταδικάζεις στην ίδια κουβέντα το τοίχος του αίσχους που έχει χτίσει το κράτος του Ισραήλ. Είναι τρομαχτικός αυτός ο συσχετισμός. Και κάνεις πολύ μεγαλύτερο κακό από όσο νομίζεις.
Είχα πεταχτεί ως εκεί.
Πόσο δίκιο έχεις για όσα λες για το τείχος.
Αλλά και πόσο η ιστορία γράφεται από τους νικητές και μόνο…
Καλημέρα, τα λέμε αργότερα.
Δεν αναφέρθηκε ακόμα πως πριν το τείχος υπήρχε στο ίδιο σημείο συρματόπλεγμα στο έδαφος για να ορίζει τα 2 διαφορετικά κράτη αλλά περισσότερο να αποτρέπει την φυγή από την Ανατολή στη Δύση. Πολλές οικογένειες είχαν χωριστεί, ο άντρας ζούσε στην Ανατολή που είχε δουλειές και η γυναίκα στη Δύση με τα παιδιά. Το ΣΚ πήδαγε ο άντρας το συρματόπλεγμα και έβρισκε την οικογένεια ή πέρναγε η μάνα τα παιδιά πάνω από τα σύρματα για να δουν τον πατέρα τους για λίγο.
Υπάρχουν φωτογραφίες με τους στρατιώτες να κάνουν τα στραβά μάτια. Όταν παράγινε αυτό βέβαια, δόθηκαν πιο αυστηρές εντολές, για εκτέλεση όσων περνούσαν τα σύρματα. Μετά χτίστηκε το τείχος γιατί είχε παραγίνει το κακό και η διαρροή στη Δύση ήταν πολύ μεγάλη.
Τη θέση του ΚΚΕ δεν τη σχολιάζω, όπως πάντα φοράει παρωπίδες και βλέπει τις καταστάσεις καθαρά υποκειμενικά.
Καλή σας μέρα.
Όταν όλος ο κόσμος έμενε έκπληκτος από την κατάρευση του υπαρκτού, εμείς εδώ και ο τότε ΣΥΝ ειδικά, δίκαζε τον Α.Παπανδρέου κι ασχολούμασταν αν θυμάστε με τις κούτες ΠΑΜΠΕΡΣ που υποτίθεται ότι με αυτές μετέφεραν τα λεφτά…
Δηλαδή, πόσο γελοίο ήταν αυτό… Ποτέ η Αριστερά δεν σχολίασε και δεν έκανε την αυτοκριτική της για όλα αυτά. Και ακόμη και σήμερα, ερμηνεύουν την πραγματικότητα χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη την ιστορία…
Ερμηνευτικό: Λέγοντας ΣΥΝ, τότε, εννοούμε ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτερικού βασικά.
Η στάση του ΚΚΕ σε τέτοιες καταστάσεις και γεγονότα είναι εξηγήσιμη αν σκεφτούμε ότι αντί για πολιτικές θέσεις, αναμασούν ένα ξεπερασμένο δόγμα, κάτι σαν την ορθοδοξία. Αλλάζει ποτέ θέσεις η ορθοδοξία; δεν αλλάζει.
Ρε συ Αρκουδε, τι ασχολησε; Αφου ειναι ταγαρι η γυναικα, και δυστηχως την ψηφιζουν! Παντου ο κουμουνισμος κατερευσε, και αυτη εκει να σου λεει για ιμπεριαλισμο, προτεκτορατο, και για προλεταριους!!!! Καμια εξελιξη τελειως ακυρη.
Ποσο σωστος είσαι ρε αρκουδε…
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσοτερο.
τα φιλιά μου.