Ο φίλος μου ο Μανώλης με έβαλε στο κόλπο, αν και είχα ακούσει λίγα από το blog του vrypan και το oxygen

Τι συμβαίνει; Σας τα λέω όπως μου τα είπε ο Μάνος:

Η γνωστή μας Sony, για να αποτρέψει την αντιγραφή των CD της, τους έβαλε έναν κώδικα που αποσκοπούσε στο μπλοκάρισμα αυτής της διαδικασίας.

Έβαζες το CD και έκανες κλικ σε ενα i Agree ‘Συμφωνώ’ που έλεγε ότι θα εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα που θα απέτρεπε τις αντιγραφές, και φυσικά, αν και όποτε ήθελες μπορούσες να το απεγκαταστήσεις μέσω της γνωστής διαδικασίας του Control Panel.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν καθόλου έτσι. Μάζί με το ‘φανερό πρόγραμμα’ εγκαθιστούσε και ένα ακόμα, που χρησιμοποιώντας την τεχνολογία plug and play, εγκαθίστατο κατευθείαν στο λειτουργικό, κρυβόταν μαεστρικά και είναι πρακτικά αδύνατο να το απεγκαταστήσεις.

Δεν ήξερες καν οτι υπάρχει.

Στην συνέχεια, το πρόγραμμα εγκαθιστούσε ‘φίλτρα’ στο CD-rom του χρήστη, και απαγόρευε την αναπαραγωγή και την αντιγραφή CD της Sony.

Σας θυμίζω: Το πρόγραμμα είναι παράνομα εγκατεστημένο, και λειτουργεί με τρόπους που ο χρήστης δεν έχει εγκρίνει – και είναι τόσο κακογραμμένο, που προκαλεί πολλές φορές τις γνωστές ‘μπλέ οθόνες’ και crash των συστημάτων που τρέχει.

Και αυτό συμβαίνει σε όλους όσους έτρεξαν CD της Sony, νομιμότατο, στον υπολογιστή τους.

Σε όλους εμάς δηλαδή.

Πως ανακαλύφθηκε αυτό; Ο Μάρκ κορυφαίος προγραμματιστής της εταιρείας SysΙnternals είδε οτι το μηχάνημά του είχε συχνές καταρρεύσεις, χωρίς προφανή λόγο και γνωρίζοντας αρκετά καλά το λειτουργικό, αποφάσισε να βρει τι τρέχει.

Μόλις βρήκε τον υπεύθυνο, έγινε έξαλλος, και το δημοσίευσε στο blog του.

Και όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, έγινε χαμός – μέχρι και το περιοδικό Wired προτείνει να μπουκοτάρουμε την Sony.

Άλλες αντιδράσεις, με ειδικά blogs (πως λέγονται άραγε η vortal κατεύθυνση στα blog?) και υπογραφές

Αυτή η διαδικασία που ακολούθησε ο Mark, ονομάζεται reverse engineering και σύμφωνα με το ‘Συμφωνώ’ που έκανε κλικ, απαγορεύεται να το κάνει – ως αποτέλεσμα, η Sony απειλεί με μηνύσεις!

Συνοψίζω: Η Sony εγκαθιστά κρυφά παράνομα και επικίνδυνα προγράμματα στο λειτουργικό μας, με κάθε μουσικό cd της που ακούμε, και μόλις έγινε γνωστό απείλησε να κάνει μήνυση στον άνθρωπο που τα αποκάλυψε. Επιπλέον, αρνείται να βάλει στον δικτυακό της τόπο το πρόγραμμα που σταματάει την λειτουργία του παράνομου προγράμματος – και ούτε λόγος για απεγκατάστασή του.

Συμπεράσματα, δικά σας.

Δεν σας λέω τι να κάνετε, αλλά αν αγοράσω CD της Sony, να με φτύσετε κατάμουτρα. Ούτε στις γιορτές, ούτε μετά.

Να δούμε μετά ΠΟΥ θα βρούνε μαλάκες να τους χώνουν τα κωλοπρογράμματά τους.

Θα επανέλθω, μόλις βρω χρόνο, με όλα τα Cd που παίζουν στην Ελλάδα απο την Sony.

Ευχαριστίες στον Μανώλη, για την πλήρη εξήγηση.

(*) Ο τίτλος κλεμμένος απο το περιδικό Wired.

6 thoughts on “Boycott Sony (*)

  1. Πάντως η SonyBMG αποφάσισε να αποσύρει από την αγορά όσα CD είχαν την «προστασία» (XCP)

    Επίσης «δεσμεύτηκε» για την διάθεση προγράμματος που θα αφαιρεί τo XCP

    Περισσότερα στα παρακάτω links:

    http://www.insomnia.gr/comments.php?catid=7&id=953

    http://www.insomnia.gr/comments.php?catid=7&id=961

  2. JustAnother, είναι η ρίζα του γνωστού μας Μπουκοτάζ, κοινώς δεν αγοράζω συννειδητά προϊόντα απο μία συγκεκριμένη πηγή (εταιρεία, χώρα, κλπ) εξ’αιτίας μίας αντίθεσής μου όχι προς το προϊόν, αλλά ως αντίδρασης..

  3. Whatever methods we use to teach skills and knowledge at the professional stage involve us in many assumptions about how we learn professional skills, knowledge and values, what we learn and why, and what we expect students and trainees to do with that learning. ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.