Για αυτούς που νομίζουν ότι όλα στην ζωή είναι τυχαία, ένας αμερικανός έχει μία άλλη οπτική για το ζήτημα:
Εκατσε και πήρε όλες τις μεγάλες εταιρείες, και κατέγραψε τα διοικητικά τους συμβούλια. Υστερα, ανακάλυψε περίεργους συνδέσμους:
Ο κύριος Χ που δουλεύει στην Α εταιρεία, αλλά εκτός απο το δ/σ της εταιρείας αυτής, συμβαίνει να συμμετέχει και στην εταιρεία Β στην οποία όμως συμμετέχει και ο κύριος Ψ της ανταγωνίστριας της Α εταιρείας…
Εν ολίγοις, στο παράδειγμα που δείχνω στην φωτογραφία, η Coca Cola και η Pepsi βρίσκονται να έχουν συμβούλους στην εταιρεία Target.
Συνεπώς, και με δεδομένο ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν ΚΟΙΝΟΥΣ συμβούλους, το φαινόμενο lobbying κατευθύνει τις εταιρείες που ορίζουν την (οικονομική και όχι μόνο) τύχη όλων μας…
Η εκπληξη εδώ, δεν είναι η -προφανής κατά πολλούς- σύνδεση του κεφαλαίου, αλλά η επινοητικότητα του κόσμου, σαν τον κατασκευαστή της ιστοσελίδας, και η δυναμική του internet που παίρνει μία ιδέα, και την κάνει κοινή γνώση σε όλους.
Ετσι αν αύριο, σας παρασύρουν σε ένα ψεύτικο ερώτημα (εμάς ή τους άλλους) δύο μεγάλοι ανταγωνιστές, ρίξτε μια ματιά μήπως (μήπως λέμε) τα έχουν κάνει πλακάκια, σε συμβούλιο τρίτης μεσολαβήτριας εταιρείας….
Η σελίδα βρίσκεται στην διεύθυνση www.theyrule.net και την βρήκα στην (πολύ καλή κατά την γνώμη) μου στήλη Διαδίκτυο του in.gr
Καλά, τώρα το ανκαλύψανε στο Αμέρικα το κόλπο; Εδώ είμαστε πρωτοπόροι απο χρόνια. Παράδειγμα: Κατασκευαστική εταιρία -μεγάλη- έχει μοιραστεί σε (ή έχει συντεθεί απο) κομματάκια των οποίων οι διευθυντές ανήκουν σε αντίπαλα κόμματα και το παίζουν σε πολλά ταμπλό. Για παν ενδεχόμενο, προσλαμβάνουν και αργόμισθους προστατευόμενους των βουλευτών της περιφέρειάς τους -ίσως για τούτο πάχυναν τελευταίως. 😉
Στην ουσία είναι ΜΙΑ η εταιρία, αλλά στην πράξη πολλές. Για να βγει αληθινή η ρήση «τα φαινόμενα απατούν».