Στην βόλτα μου έπεσα σε μία περίεργη κόντρα.

Η αφίσα της διαμαρτυρίας για το σκότωμα της φώκιας, σήκωσε αντιδράσεις για την αποκρουστική της εικόνα.

Οι δύο γνώμες που πήρα χαμπάρι είναι απο τον OldBoy και τον Ανεμο1.

Γιατί;

Μερικοί αναστατώντονται στην θέα της φωτογραφίας. Είναι προφανώς ψηφιακά πλασμένη, ψεύτικη, φτιαγμένη για να σοκάρει. Γιατί όμως ξεσηκώνει την αντίδραση;

Θυμάμαι την αντίδραση των ευρωπαίων όταν στα τσιγάρα τους αποφασίστηκε να μπουν φωτογραφίες με σάπια πνευμόνια και πληγιασμένες καρδιές, με σκοπό να θυμίσουν τις συνέπειες του καπνίσματος.

Ακόμα και εδώ, στην φτωχή μας Ελλάδα, θραύση έκαναν τα χαρτόνια που μέσα τους μπαίναν τα πακέτα τσιγάρων που γράφανε οτι «Το Κάπνισμα Προκαλεί Καρκίνο».

Το καταλαβαίνω κάποιος να μην θέλει να το δεί. Το καταλαβαίνω να αντιδρά – γιατί του χαλάει το στομάχι, γιατί του ανεβάζει την πίεση, γιατί δεν τον αφήνει να κοιμηθεί ή να φάει.

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί δεν αντιδρά σε αυτό που δημιουργεί τέτοιες αφίσες, σε αυτό που προκαλεί όλο αυτόν το θόρυβο:

– Δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι του ανθρώπου που τον τρόμαξε;

– Βαριέται;

Θα έλεγε κανείς οτι χτυπούν τον ταχυδρόμο για τα άσχημα νέα που έφερε…

~

Λυπάμαι, αλλά νομίζω οτι είναι πιο σημαντικό να μην σκοτώνονται οι μικρές φώκιες – και αν αυτή η διαφήμιση γλυτώσει έστω και μία, ή αν επηρεάσει έστω και έναν άνθρωπο να αντιδράσει (εναντίον του φονικού, όχι της διαφήμισης), καλώς υπάρχει.

Αποψή μου, και άποψή σας. Αν θέλετε, την συζητάμε.

Να σας θυμίσω όμως ένα «ανέκδοτο»;

Προχθές έπεσα πάνω σε καμιά πενηνταριά βιβλία που έγραφαν πόσο κακό κάνει το κάπνισμα. Και το σταμάτησα αμέσως. Το διάβασμα.

Υ.Γ. Η εν λόγω αφίσα είναι εδώ. Όποιος θέλει, κάνει κλικ και την βλέπει – για να καταλάβει και για τι πράγμα μιλάμε.

  1. Και οι δύο, παρά την όποια διαφωνία τους μου είναι εξαιρετικά συμπαθείς, και να μην παραλείψετε να διαβάσετε συνολικά τα blog τους []

3 thoughts on “Απο τι φοβάσαι να κρυφθείς;

  1. Καλύτερα αρνητική αντίδραση, παρά καθόλου αντίδραση… Το θέμα είναι να τυπωθεί με κάποιον τρόπο στον εγκέφαλο… Είναι αυτό που λέμε «ξυπνήστε γιατί χανόμαστε»… Δεν έχουμε χαθεί εντελώς ακόμη… Παν μέτρον άριστον, για να είμαστε καλά!.. 🙂

  2. Να επισημάνω οτι παίζονται τεράστια συμφέροντα σ’ αυτήν την υπόθεση. Η άλλη πλευρά – αυτοί που θηαυρίζουν απο το εμπόριο γούνας – ξοδεύει υπέρογκα ποσά για διαφήμιση και προβολή. Αλλά επειδή βάζουν μισόγυμνες μοντέλες στην διαφήμιση τους, τρέχουν τα σάλια σε όλους τους λιγούρηδες και ΚΑΝΕΙΣ δεν σκέφτεται πόσα πτώματα χρειάζεται για να γίνει μια γούνα.

    Οι καλοπροαίρετοι και ευαίσθητοι όπως ο Oldboy (δεν το λέω ειρωνικά αυτό – κυριολεκτώ) βλέπουν το πτώμα μόνο όταν τους το δείχνουμε γυμνό και ματωμένο [*]. Οταν η Naomi Cambel τους δείχνει ακριβώς το ιδιο πτώμα μαζι με λίγο βυζάκι, το θεωρούν φυσιολογικό – για να μην σου πω και αισθησιακό.

    [*] πτώματα βασανισμένων ζώων δεν συγκινούν κανέναν πια. Γι’ αυτό και η αντιστροφή των ρόλων στην επίμαχη αφίσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.