Πριν απο μέρες, παρουσίασα το Point Of View. Εν τάχει, είναι ένα εξώφυλλο (μη υπαρκτού) περιοδικού, που δημιούργησα για να παρουσιάσω τις ειδήσεις που με απασχολούν στο περίβλημα ενός μέσου που είναι πιο οικείο και πιο εικαστικά δυναμικό απο τα blogs. Αυτό, που έκανα εγώ, μπορείτε να το κάνετε όλοι εσείς.

Έναν χρόνο νωρίτερα, ξεκίνησα το ask2use. Είναι μία σειρά απο εικονίδια με τα οποία οι bloggers δηλώνουν σε όποιον ενδιαφέρεται να αντιγράψει μέρος του υλικού του blog τους (π.χ. για εφημερίδες και περιοδικά) τι προθέσεις έχει. [Εχθές, έδωσα και συνέντευξη στην ‘Ψηφιακή Ελλάδα‘ για το ask2use – για αυτό περισσότερα σε άλλο post]. Είδα ένα κενό, δεν με κάλυπταν τα Creative Commons, το κάλυψα με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσα. Αυτό, που έκανα εγώ, μπορείτε να το κάνετε όλοι εσείς.

Μαζί με εμένα, στην Ψηφιακή Ελλάδα, έδιναν συνέντευξη και τρία εικοσάχρονα παιδιά – που έφτιαξαν το δικό τους παιχνίδι για υπολογιστή.

Πριν απο τέσσερα χρόνια, γούσταρα να ανοίξω ένα blog. Το είχα ξανακάνει στο παρελθόν, όταν η έννοια blog δεν είχε καν τεκμηριωθεί σαν ιδέα, και το είχα βρει πολύ έξυπνο. Με το blog μου δόθηκε η δυνατότητα να δημοσιοποιώ τις ιδέες μου, να παίρνω θέση σε όσα με απασχολούν, να εκτίθεμαι, να μιλώ. Να κρίνομαι, με βάση τον λόγο μου. Αυτό, που έκανα εγώ, μπορείτε να το κάνετε όλοι – και το έχετε κάνει ήδη αρκετοί απο εσάς :).

Όλοι πλέον μπορούμε να φτιάξουμε την δική μας (on demand) ραδιοφωνική εκπομπή. Ονομάζεται podcast – παραδείγματα μπορείτε να βρείτε παντού. Μερικοί, το έχουν ήδη κάνει. Και μπορούμε να το κάνουμε όλοι μας.

Το ίντερνετ κατήργησε τον φραγμό της δημιουργικότητας με βάση το μέσο. Δεν φτιάχνεις ακριβώς (προς το παρόν) ένα περιοδικό – αλλά το κοντινότερο ξαδελφάκι του. Δεν φτιάχνεις ακριβώς ραδιόφωνο, αλλά πλησιάζεις αρκετά. Δεν φτιάχνεις ακριβώς τηλεόραση, αλλά ότι πλησιέστερο.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι οτι εκφράζεσαι. Δημιουργείς.

Πριν απο καιρό, βρήκα ένα Γαλλικό site, στο οποίο έστελνες δημιουργίες ταινιών μικρού μήκους – αποκλειστικά γυρισμένες απο κινητό τηλέφωνο.

Είδα υπέροχες και πανέξυπνες ταινίες, εντυπωσιακές ιδέες, άξιες λόγου και προσοχής. Απο ανθρώπους σαν εσένα και εμένα.

Δεν είναι υπέροχο; Δεν είναι σπουδαίο που όλοι (όσοι έχουν πρόσβαση σε ένα μίνιμουμ τεχνολογικό εξοπλισμό – δεν είναι ακριβώς ‘όλοι’ αυτό, μην ξεχνιόμαστε) έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν με όχημα τα παραδοσιακά μέσα;

Σήμερα έπεσα σε άλλο ένα internetικό gadgetάκι: να φτιάξετε ένα περιοδικό – ολόκληρο (όχι έντυπο, προφανώς) και να του κάνετε τις σελίδες να γυρίζουν, να μπορείτε να το μοιράσετε παντού με mail – τέτοια πράγματα, τεχνολογικά.

Δείγμα; Δείγμα.

Φανταστείτε. Ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, μία εφημερίδα.

Όσο όριο έχει η φαντασία σας.

Τα μίνιμουμ που χρειάζεστε; ένα word (ακόμα και notepad θα κάνει), μία μετατροπή σε pdf, και η δωρεάν εφαρμογή του issuu.com.

Για να θυμάστε, είχε γίνει μία ακόμα προσπάθεια να στηθεί κάτι τέτοιο (θα συνεχίσω να σε linkάρω φιλαράκι, μέχρι να ξαναρχίσεις 🙂 ) απο έναν χρήστη, σαν και εμάς.

Όλοι εμείς – οι δημιουργοί της νέας πληροφορίας.

12 thoughts on “Όλοι εσείς, οι δημιουργοί

  1. Έψαχνα ακριβώς μία τέτοια εφαρμογή όταν είχα δει τα e-books του ιδρύματος Λάτση (πατήστε το μενού Πρωτοβουλίες και θα δείτε ότι είναι η ίδια εφαρμογή προφανώς). Τώρα αναθάρρησα και κατεβάζω ιδέες, θα φας πολλά λινκς-ευχαριστίες!

  2. Δεν είναι η ίδια εφαρμογή ακριβώς – η εταιρεία Ε-ΝΑ ασχολείται με το να δίνει περιοδικά, σε ηλεκτρονική μορφή με συνδρομή.

    Περισσότερα εδώ: htp://www.e-na.com http://www.e-na.gr/

    Είναι μία πολύ καλή ιδέα – αλλά παράλογα ακριβή, κατά την γνώμη μου.

    Όταν θα ομαλοποιηθεί η τιμή, θα το σκεφτώ σοβαρά.

    Και βέβαια να φτιάξεις πράγματα! θα χαρώ να τα δω…

  3. @just και cyber: μην μπερδέψουμε δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

    Το e-na, είναι μία εταιρεία που δίνει, με συνδρομή, το περιεχόμενο γνωστών περιοδικών. Έχει συνάψει συμφωνία με τα περιοδικά, και ανεβάζει content μόνο απο αυτούς.

    Το issuu.com απο την άλλη, είναι μία υπηρεσία, για να ανεβάζεις, δωρεάν (κατα δήλωσή τους) PDF αρχεία για να τα μοιράζεσαι με όλους. Κάτι σαν το YouTube των PDF δηλαδή.

    Άλλο το ένα λοιπόν, άλλο το άλλο…

  4. Ok. άρα το issu.com δεν παρέχει επαγγελματικό λογισμικό, απλώς δίνει μία δικτυακή υπηρεσία όπως ακριβώς αναφέρεις, τύπου You Tube.
    Ερώτηση: Υπάρχει τέτοιο λογισμικό, ελεύθερο εννοώ;

  5. Λοιπόν, έκανα δοκιμές με το issuu.com.

    Συμπέρασμα: ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ!!!

    Εύχομαι να παραμείνει όπως το αποκαλείς, youtube των PDF. Έχω κατενθουσιαστεί και μου λύνει τα χέρια για το λογοτεχνικό μπλογκ που θέλω να στήσω.

    Σε ευχαριστώ θερμά ρε συ Αρκούδε, να είσαι καλά.

  6. Aκόμα δεν έχω φτιάξει κάτι «εικαστικό», πειράματα κάνω με κείμενα και διακοσμητικές φωτό. Πάντως, το σχέδιο είναι, εκτός από τα λογοτεχνικά μου για το καινούριο μπλογκ, να φτιάξω και φωτοάλμπουμ από τα ταξίδια μου. Θα μου πάρει καμιά βδομάδα μέχρι να κατασταλάξω στο γραφικό μέρος των παρουσιάσεων. Ένα-δύο ίσως τα βγάλω νωρίτερα από το κανονικό μπλογκ μου αλλά θέλω αυτή την εφαρμογή για το άλλο που χτίζω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.