Είναι περίεργο πως συμπεριφέρεται ο άνθρωπος που έχει την εξουσία. Είτε είναι πατέρας, είτε είναι πολίτης, είτε είναι παπάς, είτε είναι πρωθυπουργός, η εξουσία μοιάζει να τον επηρεάζει, να τον αλλάζει, να τον κερδίζει.

Δεν λέω οτι συμβαίνει σε όλους, αλλά συμβαίνει στους περισσότερους απο εμάς.

Ο άλλος γίνεται πλούσιος, και ξαφνικά, εκεί που έβαζε το καλό λάδι για το φαγητό του, βάζει το σκάρτο – για να βγάλει περισσότερα λεφτά.

Ο άλλος γίνεται υπουργός και για να κρατήσει τις συντάξεις του μέλλοντος, αντί να βρει καινούργιους πόρους, καταλήγει στην εύκολη διαδρομή να τους στερήσει απο εκείνους που τους δικαιούνται – έχοντας μάλιστα το θράσσος να το ονομάζει λύση.

Ο άλλος που βρίζει επι τρία χρόνια και κάτι την κυβέρνηση, μόλις πάει να ψηφίσει, πιστεύει οτι η λύση βρίσκεται στο πλαστικό προίόν, φτιαγμένο και αμπαλαρισμένο απο διαφημιστές που του λένε ακριβώς αυτό που πρέπει να ακούσει για να κάνει κάτι που θα μετανιώσει όλη την υπόλοιπη τετραετία – ή όσο, whatever.

Ακόμα λοιπόν και εμείς.

Και αυτό δεν μου ήρθε στο μυαλό ούτε με το ασφαλιστικό, ούτε με τον Ευαγγελάτο, ούτε με εμάς τους ψηφοφόρους.

Μου ήρθε με το Συμβόλαιο Ελεύθερης Συμβίωσης.

Αν έχω αντιληφθεί σωστά, το χαρτί αυτό στην πραγματικότητα είναι αυτό που λέει, ένα συμβόλαιο, μεταξύ δύο ανθρώπων, που οριοθετεί τυπικά μια κοινή ζωή που αποφασίζουν να πάρουν. Σε άλλες κοινωνίες λέγεται και γάμος, αλλά σε όλες τις κοινωνίες προϋπάρχει ως συμβόλαιο για επαγγελματικές και άλλες συμφωνίες.

Απλώς, επεκτείνεται και σε προσωπικό επίπεδο.

Ενοχλητικά trendy και μοντέρνο βέβαια, αλλά απο δικαιολογημένο έως απαραίτητο.

Τώρα, ας πούμε για παράδειγμα οτι γίνεται ένα συμβόλαιο για επαγγελματικούς συνεταιρισμούς. Την εξουσία την έχουμε εμείς. Ας πούμε οτι εξαρτάται απο εμάς να καθοριστούν οι κανόνες για την χρήση του, ποιους αφορά, γιατί και πως θα τηρείται.

Είναι δυνατόν να λέμε σοβαρά οτι αφορά όλους τους άλλους – πλήν των αλβανών;

Με ποιά λογική ο ‘αλβανός’ (αυτή η κατώτερη κάστα ανθρώπου όπως έχει μπολιαστεί στην ανόητη συνειδησή μας) έχει λιγότερα εμπορικά δικαιώματα απο όλους ‘εμάς’ τους υπόλοιπους;

Και μάλιστα με κυβερνητική σφραγίδα;

Θα βρεθούν φυσικά κύκλοι που θα υποστηρίξουν οτι αν οι αλβανοί συνεταιριστούν θα επηρεάσουν την οικονομία της ελλάδας.

Αλλά οι κύκλοι αυτοί λατρεύουν να μισούν, όλοι μπορούμε να τους ακούσουμε, αλλά δεν τους παίρνουμε και κατά γράμμα.

Εχουμε την λογική να μην είμαστε ρατσιστές. Να μην οδεύουμε την κοινωνία μας σε δρόμους βλακείας.

Σωστά;

~

Η κυβέρνηση κατέθεσε, προ ημερών, ένα ΣΕΣ. Δεν ασχολούμαι καν σε ποιους αποδείχθηκε λιγότερο τολμηρή – στην ευρωπαϊκή ένωση, ή στην ιερατική εξουσία. Αδιαφορώ, το νομοσχέδιο είναι σωστό κατ’ εμέ σε πρώτη ανάγνωση, καλώς υπάρχει, καλώς ήρθε στην επιφάνεια.

Αδυνατώ να κατανοήσω όμως γιατί άφησε έξω τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Με ποιά λογική η κυβέρνηση ασχολείται με το φύλο των ανθρώπων που επιλέγουν να κάνουν χρήση αυτού του συμβολαίου;

Με ποιά λογική ο ‘πούστης’ (αυτή η κατώτερη κάστα ανθρώπου όπως έχει μπολιαστεί στην ανόητη συνειδησή μας) έχει λιγότερα ανθρώπινα δικαιώματα απο όλους ‘εμάς’ τους υπόλοιπους;

Και μάλιστα με κυβερνητική σφραγίδα;

Όσο παράλογο θα μου φαινόταν να οριοθετήσει με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς ποιοι θα χρησιμοποιούσαν ένα συμβόλαιο εμπορικής συνεργασίας (και θα λέγαμε ξεκάθαρα αν γινόταν κάτι τέτοιο οτι μιλάμε για εποχές με άρωμα φασισμού), άλλο τόσο παράλογο μου φαίνεται κοτζαμάν υπουργός, να ασχολείται με το …φύλο του ανθρώπου που υπογράφει ένα συμβόλαιο.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως οτι η εκκλησία δεν θέλει στις τάξεις της τους ομοφυλόφιλους. Αδικο βέβαια κατ’ εμέ, αλλά αφού (και όσο) αναγνωρίζεται η εκκλησία οτι είναι αυτή που μεταφέρει τον λόγο του θεού (της), είναι δικαίωμά της να δέχεται στους κόλπους της όποιον γουστάρει.

Αλλά όταν το κράτος παρουσιάζει το συμβόλαιο λέει στην εκκλησία «δεν σας αφορά». Λογικό: πρόκειται για μία κρατική και όχι θρησκευτική συμφωνία, ως τέτοια αναγνωρίζεται, και δεν απαιτεί την συγκατάθεση του θεού. Αφού όμως δεν αφορά τον θεό όταν δύο άνθρωποι υπογράφουν ένα συμβόλαιο, με ποιά λογική αφορά το κράτος το φύλο αυτών που υπογράφουν;

Και πως γίνεται εμείς, λογικά και σκεπτόμενα όντα, να μην αντιδρούμε σε αυτόν τον (*) φασισμό;

(*) θα έβαζα το ‘βλακώδη’ αλλά δεν έχει νόημα – όλες οι φασιστικές αντιδράσεις κρύβουν βλακεία μέσα τους. Άλλες λίγο, άλλες πολύ.

Όταν μας δίνεται η εξουσία, ξαφνικά, γινομαστε σκληροί και άδικοι στους συνανθρώπους μας. Σκληροί, άδικοι, και δειλοί. Χωριζόμαστε σε ‘εμείς’ και ‘αυτοί’.

Δεν μας αρέσει όταν γινόμαστε μειοψηφία – είτε αφορά τους συνταξιούχους, είτε μας αφορά ως εργαζόμενους. Αντιδρούμε όταν καταπατούν τα δικαιώματά μας.

Γιατί αδιαφορούμε όταν είμαστε ‘πλειοψηφία’;

Γιατι το επιτρέπουμε ‘εμεις’ αυτό;

25 thoughts on “ο αλβανός και ο πούστης.

  1. Γιατί ο καθένας κοιτάει την κωλάρα του ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ. Στο ηλίθιο μυαλό του έλληνα οι αλβανοί, οι πούστηδες κτλ θα είναι πάντα μια κατώτερη κάστα ανθρώπων. Και φυσικά είναι θέμα παιδείας και κρίσης. Αλλά αν η οικογένεια, οι δάσκαλοι και το περιβάλλον είναι ρατσιστές, φασίστες, και ψηφίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κτλ τότε τα ίδια θα κάνεις κι εσύ. ΒΑΛΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΛΙΓΟ.

  2. Να κάνω μία ερώτηση; Οι Σέρβοι που απαιχθάνονται τους Αλβανούς είναι «βλακώδεις» ρατσιστές; (το Κόσοβο μας θυμίζει κάτι ίσως;) Πλεόν ο ρατσισμός δεν είναι όπως πριν από 50 χρόνια… βλακώδης. Είναι δικαιολογημένος.
    Και όσον αφορά το
    [..]Θα βρεθούν φυσικά κύκλοι που θα υποστηρίξουν οτι αν οι αλβανοί συνεταιριστούν θα επηρεάσουν την οικονομία της ελλάδας.[..]
    Αυτά τα λένε διανοούμενοι και άνρθωποι που θυμούνται το παλιό σχέδιο της Μεγαλής Αλβανίας. Δηλαδή τί; Πρέπει να ζητήσουν τα Ζαγοροχώρια οι Αλβανοί από την Αμερική για να το καταλάβουμε αυτό;
    Και ναι, είναι άθλιο για τον Αλβανό να μην έχει τα ίδια εμπορικά δικαιώματα που έχουν και οι Έλληνες και με την σφραγίδα της κυβέρνησης που λες κι εσύ… όμως δεν διάβασα ούτε στα δελτία τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης ούτε σε άλλους ειδησιογραφικούς τόπους αναφορά στο ότι εξαιρούνται οι Αλβανοί από το σύμφωνο…

  3. Ο νόμος είναι απλα προάγγελος του επόμενου νόμου που θα καλύπτει και τα «δικαιώματα» των ομοφυλοφίλων… Οι τράπεζες δεν εχουν προβλημα να δώσουν δάνειο και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια… λεφτα θα βγαλουν.Να δούμε τί θα γίνει οταν θα θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά. Δικαίωμά τους δεν είναι κι αυτό; Εσύ γιατί δεν διδάσκεις το παιδί σου οτι υπάρχει και η άλλη σεξουαλική επιλογή; Δικαίωμά του δεν είναι να διαλέξει;
    Το ΣΕΣ μας δείχνει ποσο σκατά έχουμε κάνει τις ανθρώπινες σχέσεις που πρέπει να τις καλύψουμε νομικά σε περίπτωση που τις χαλάσουμε.Σαν προσύμφωνο γάμου που κάνουν στο εξωτερικό ωστε όταν χωρίσουν να ξέρουν τι θα μοιράσουν.

  4. Cyberella, μία μικρή δόση πραγματικότητας εδώ, γιατί έχω την αίσθηση οτι τα έχεις λίγο χαμένα:

    Κατ’ αρχάς, λίγο ιστορία:

    «Ο ρατσισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια ομάδα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική, με συγκεκριμένες πεποιθήσεις) τυγχάνει αρνητικής αντιμετώπισης από μια άλλη ομοειδή ομάδα και μπορεί να διακριθεί σε πολλά είδη. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (από το αγγλικό race = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός.

    Οι ρατσιστές πιστεύουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν ανώτερη από τις άλλες.

    Γενικά η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι οι ρατσιστές απορρίπτουν την διαφορετικότητα. Επίσης, οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. θεωρούν τους «λευκούς» ανθρώπους ανώτερους από τους «μαύρους». Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.»

    Αυτό, απο την βικιπαίδια.

    Διάβασέ το καλά, εμπέδωσέ το, κατανόησέ το.

    Τώρα, να δούμε λίγο άποψη: ο ρατσισμός είναι βλακεία. Πάντα. Δεν ήταν κάποτε – και τώρα είναι δικαιολογημένος. Δεν θα είναι στο μέλλον, αλλά τώρα είναι σωστό.

    Ηταν, είναι, και θα είναι.

    Πάντα Βλακεία.

    Ο ρατσισμός είναι ο εύκολος τρόπος να ξεχωρίζουμε ανθρώπους. Όταν ακούω οτι όλοι οι (ότι θέλεις βάζεις εδώ) είναι (ότι θέλεις βάζεις εδώ), ανατριχιάζω.

    (ειδικά, όταν το ακούω απο μία γυναίκα. Το γυναικείο φύλο ένιωσε στο πετσί του τον ρατσισμό για πάρα πολλά, άγρια χρόνια.

    Ακόμα το νιώθει.)

    Αν νομίζεις οτι έστω και μία ρατσιστική συμπεριφορά είναι δικαιολογημένη, τότε σε πληροφορώ οτι ανοίγεις τον δρόμο για δεκάδες ρατσισμούς.

    Αν ορίσεις έστω και μία ομάδα ανθρώπων κατώτερη, πάντα θα βρίσκονται άνθρωποι που θα νιώθουν ανώτεροι.

    Συνήθως δεν κάνεις τέτοια λάθη. Προτείνω να το ξανασκεφτείς.

    Είμαι ανοιχτός σε κουβέντα.

  5. επίσης, προς όλους: το θέμα των αλβανών ήταν παράδειγμα.

    Παράδειγμα του πόσο μπορούμε να φτιάχνουμε κάστες, και να αντιδρούμε διαφορετικά στην κάθε κάστα, ξεχνώντας το ανώτερο στοιχείο που είναι τα δικαιώματα, και οι υποχρεώσεις μας.

    Και απο ότι φαίνεται απο τις αντιδράσεις, πετυχημένο παράδειγμα.

    Αλλά σας θυμίζω: παράδειγμα.

  6. Αλήθεια, τι θα γίνει όταν τα -αναγνωρισμένα από το νόμο- ομοφυλόφιλα ζευγάρια απαιτήσουν να μεγαλώσουν παιδιά; Θα είναι κι αυτό δικαίωμά τους, έτσι δεν είναι; Για να μη μας πουν ρατσιστές λοιπόν θα πρέπει να αλλάξουμε και το νόμο για τις υιοθεσίες κάποια στιγμή.

    Αλήθεια, γιατί νοιάζονται όλοι για το αν η εκκλησία δέχεται ομοφυλόφιλους-πολιτικό γάμο-ΣΕΣ; Αφού αυτοί που κατατακρίνουν την εκκλησία ότι δεν τα δέχεται δεν έχουν σχέση με την εκκλησία (με το σώμα της εκκλησίας, όχι με τη διοίκηση).

    Το να απορίπτουμε ένα μυστήριο της εκκλησίας δεχόμενοι τα άλλα, είναι σαν να δεχόμαστε σε ένα κράτος να εφαρμόσουμε π.χ. το ποινικό δίκαιο και το αστικό να μην το δεχόμαστε. Είναι δυνατόν να υπάρξουμε σε αυτό το κράτος;
    Η εκκλησία δέχεται όλους όσους έχουν βαπτιστεί χριστιανοί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι και στην εκκλησία υπάρχουν κάποιοι κανόνες, οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν από όποιον επιλέγει να είναι μέλος της. Λογικό δεν είναι;

  7. Αρκούδε,
    με ενόχλησε το : «Συνήθως δεν κάνεις τέτοια λάθη. Προτείνω να το ξανασκεφτείς.» που γράφεις στην Cyberella. Την μαλώνεις; Η άποψη της δεν είναι σεβαστή για κάποιον λόγο;
    Ποιο το λάθος και ποιό το σωστό και ποιος το ορίζει;

    Και αυτό είναι άσχετο με την άποψή μου επί του θέματος σε όποια μεριά και αν γέρνει…

  8. Ξανθή,

    Με την Cyberella έχουμε μιλήσει εντός και εκτός blog άπειρες φορές. Είναι φίλη και εκτιμώ την άποψή της – ακόμα και όταν με ενοχλεί.

    Όσο αφορά την απάντησή μου, κάθε άλλο παρά την μαλώνω. Απλώς με ξαφνιάζει όταν διαβάζω απο αυτήν δηλώσεις μίσους, κάτι που δεν έχω συνηθίσει. Με ξαφνιάζει επιπλέον όταν τις διαβάζω εκεί που θεωρώ οτι είναι εκτός τόπου – όπως ήταν στο παρόν ποστ που αναφέρεται στον κοινωνικό ρατσισμό, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα και μόνο τους αλβανούς.

    Και πολύ περισσότερο όταν διαβάζω τέτοια κείμενα απο μία γυναίκα.

    Είναι απολυτα θεμιτές όλες οι απόψεις σε αυτό το blog, ακόμα (και κυρίως) για θέματα που εγώ διαφωνώ. Γι΄αυτό και το «Είμαι ανοιχτός σε κουβέντα» που παρέλειψες να προσθέσεις στην πρόταση που αντέγραψες.

    Αν λοιπόν η Cyberella επιμείνει στην άποψή της, και δεν ήταν απλώς ατυχής διατύπωση (όπως θέλω να πιστεύω) το:

    «Πλεόν ο ρατσισμός δεν είναι όπως πριν από 50 χρόνια… βλακώδης. Είναι δικαιολογημένος»

    και το:

    «Αυτά τα λένε διανοούμενοι και άνρθωποι που θυμούνται το παλιό σχέδιο της Μεγαλής Αλβανίας. Δηλαδή τί; Πρέπει να ζητήσουν τα Ζαγοροχώρια οι Αλβανοί από την Αμερική για να το καταλάβουμε αυτό»

    θα ανακαλέσω το σχόλιό μου.

    Το μάλωμα όπως το αναφέρεις («Συνήθως δεν κάνεις τέτοια λάθη. Προτείνω να το ξανασκεφτείς.») δεν έχει να κάνει με την άποψή της, αλλά με την ελπίδα μου αν θέλεις, οτι ήταν ατυχής η διατύπωση.

  9. @ilias:
    Το θέμα δεν είναι αν μια μερίδα των πολιτών μιας χώρας δέχεται τις απόψεις της εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία ή όποιο άλλο ζήτημα αλλά γιατί η εκκλησία (τόσο η ηγεσία της όσο και πολλά από τα απλά μέλη της) επιμένει να έχει λόγο για το τι δέχεται το κράτος.

    Για να εξηγούμαστε, καθόλου δεν με νοιάζει που η εκκλησία δεν θεωρεί «ηθικά πρέπον» το σύμφωνο συμβίωσης ακόμα και ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, το προγαμιαίο σεξ ή οτιδήποτε άλλο πάει κόντρα στις δικές τους αξίες. Με νοιάζει όμως και με εξοργίζει που η εκκλησία θέλει και προσπαθεί διακαώς να υπαγορεύσει στο κράτος τους νόμους του και την πολιτική του όχι συμφωνα με το δίκαιο αλλά με την «χριστιανική ηθική» που στο κάτω κάτω ουδείς μας υποχρεώνει να ακολουθούμε.

    Στους κόλπους της εκκλησίας υπάρχουν κύριοι που είναι πεπεισμένοι για το επιβεβλημένο της υποχρεωτικής εφαρμογής της δικής τους ηθικής, των δικών τους αξιών, των δικών τους ιδεών για τις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες κ.λ.π. Συγνώμη κύριοι αλλά δεν θυμάμαι να σας ψήφισε κανείς από τους συμπολίτες μου σε συνταγματικά υπεύθυνες θέσεις για αυτά τα ζητήματα…

    Έκτος και είμαστε ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ και δεν το έχω καταλάβει…

  10. @KiTaSuMbA, to the point και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αλλά η κόντρα εδώ, δεν αφορά την εκκλησία.

    Αυτή είπε την άποψή της, δικαίωμά της, μαγκιά της, τέλος.

    Το θέμα είναι γιατί δεν αντιδράσαμε εμείς.

    Γιατί μία γενική ιδέα που θα έπρεπε να αφορά τους πάντες, εδώ γίνεται αντικείμενο ειδικής μεταχείρισης για μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.

    Αν αυτή η ομάδα ατόμων είχε ξεχωριστεί βάσει άλλου χαρακτηριστικού, πχ όσοι μένουν Νότια Προάστεια ή επαρχία, θα είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

    Τώρα, γιατί μένουμε απαθείς;

    Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις μία θρησκευτική οργάνωση να οριοθετεί τα μέτρα και τα σταθμά της, και άλλο πράγμα το κράτος να ξεχωρίζει μία ομάδα ατόμων με κάτι που δεν την αφορά καθόλου…

  11. Αρκούδε, το γεγονός ότι το ξανασκέφτονται το ΣΕΣ και για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι θετικό. Ασχετα βέβαια αν το ξανασκέφτονται γιατί κατάλαβαν ότι με την πρώτη προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο θα αναγκάζονταν να το υιοθετήσουν.
    Είναι χαζό να τα βάζουμε με την Εκκλησία, γιατί εκφράζει την άποψη που εκφράζει. Σε αυτούς τους Κανόνες πιστεύει και αυτά θα πρεσβεύει. Λογικό είναι. Το θλιβερό είναι το διαχρονικό και διακομματικό αλισβερίσι κυβέρνησης-εκκλησίας για τα ψηφαλάκια. Και το πιο θλιβερό είναι ότι πάντοτε μεγαλοποιούμε το μικρό και χάνουμε την ουσία. Τι θα γίνει δηλαδή αν ισχύσει το ΣΕΣ? Θα γίνουν ουρές στα συμβολαιογραφεία με στρέιτ και γκέι ζευγάρια? Μία ακόμα εναλλακτική θα είναι για όσους την επιθυμούν. Έτσι απλά.

  12. Ρε Αρκούδε, γνωρίζω τη σχέση σου με την cyber και για αυτό μου έκανε εντύπωση το σχόλιο σου.
    Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα λάθος διατύπωσης (πάντα υπάρχει περιθώριο λάθους βέβαια καθότι ότι δεν λέγεται face 2 face, ενέχει ένα κίνδυνο παρεξήγησης) γιατί αυτά που λέει τα τεκμηριώνει με τα στοιχεία της. Δεν είναι ένα «και» και ένα «αν» που τοποθετήθηκαν λάθος σε μια πρόταση και παρερμηνεύθηκαν. (Λέω εγώ τώρα).
    Όσο για τα υπόλοιπα 8 εκατομμύρια θέματα περίπου που έχουν πέσει στο τραπέζι παίζει μια διακύρηξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Και κάτι άλλο. Η γενίκευση και ο μηδενισμός δεν είναι το ίδιο και το αυτό με τον ρατσισμό.
    (εδώ κάπου να το κλείσουμε το θέμα, ή να τηλεφωνηθούμε να μπινελικωθούμε, γιατί να εξηγούμε λέξη λέξη τί γράφτηκε πως διαβάστηκε και τι εννοήθηκε είναι λίγο ταλαιπωρία)

    kitasumba Add to bookmarks που ήσουν κρυμμένος εσύ;

  13. ξανθή, το θέμα που αναφέρεις είναι ενδιαφέρον, γιατί να το περιορίσουμε τηλεφωνικα μεταξύ μας;

    «Και κάτι άλλο. Η γενίκευση και ο μηδενισμός δεν είναι το ίδιο και το αυτό με τον ρατσισμό.»

    βοήθησέ με λίγο να το καταλάβω αυτό…

  14. apos, συμφωνώ, και ήμουν γνώστης της δεύτερης σκέψης της κυβέρνησης όταν έγραψα το άρθρο – και αρκετά υποψιασμένος για το γιατί έγινε αυτή η δεύτερη σκέψη… 😉

    Δεν αλλιώνει το ερώτημά μου: εμείς, οι «πολλοί», οι «καλοί», οι «δυνατοί»…

    …δεν έπρεπε να αντιδράσουμε;

    Εκτός και εαν συμφωνούμε…

  15. Με κράζεις χωρίς λόγο. Μου γράφεις περίτρανα πως ο ρατσισμός είναι κατά το wikipedia έτσι, έτσι και έτσι κι εγώ σε αυτά που σου λέω δεν υπάρχει ίχνος της έννοιας αυτής.
    Δεν μισώ αρκούδε τους Αλβανούς. Αντιθέτως τους βγάζω το καπέλο που έχουν καταφέρει στις χώρες που έχουν μεταναστεύσει να διαπρέψουν είτε με την εργασία τους είτε με τις σπουδές τους.
    Μου αρέσει; Όχι δεν μου αρέσει θα προτιμούσα τα δικά μας παιδιά να αριστεύουν στα σχολεία. Αυτό με κάνει ρατσίστρια; Μάλλον όχι, και σε συνδυασμό με ό,τι έχει γίνει στο Κόσοβο με κάνει να νιώθω λιγότερο άνετα απέναντι στον λαό του οποίου η πορεία περί Μεγάλης Αλβανίας έχει ξεκινήσει επιβεβαιωμένα τώρα πια. Φταίνε οι Αλβανοί επειδή ζουν σε μία χώρα που επί χρόνια χρόνων ήταν πολιτικά υποκινούμενοι από μία προπαγάνδα πολιτικής σημασίας; Προφανώς και όχι. Δεν είναι θέμα βιολογίας και φυσιολογίας όπου και αναφέρεται Αρκούδε μου η έννοια του ρατσισμού. Είναι θέμα νοοτροπίας, αντιμετώπισης και κατά συνέπεια επεκτατισμού.
    Και πάλι σε ρωτώ, ο άντρας μου που πολέμησε 9 μήνες στο Κόσοβο για να παραμείνει σερβικό και απεχθάνεται τους Αλβανούς πιστεύεις πως είναι ρατσιστής;
    Δεν μισεί τον λαό όπως ο Χίτλερ τους Εβραίους, ούτε απεχθάνεται το χρώμα τους όπως οι Νότιοι Αμερικάνοι πριν από 200 χρόνια τους Αφροαμερικανούς. Αυτοί είναι οι βλακώδεις λόγοι για να μισείς.
    Βλακώδες είναι να σου πάρουν ένα κομμάτι γης που σου ανήκει, που πολέμησες και έφαγες και δυο σφαίρες, γλύφοντας αμερικάνικους κ*** (και ίσως και άλλων κρατών κ***) και να πεις, ε δεν τους απεχθάνομαι… δεν πειράζει, ας γίνουμε όλοι φίλοι.
    Για πες αρκούδε, εκεί πως νιώθεις; Είναι ρατσισμός; Όχι, είναι έχθρα.

  16. Οκ, ίσως έχεις δίκιο (και εγώ άπλετο χρόνο ;-))

    Δεδομένου πάντα ότι για μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν παίζει περίπτωση λάθους διατύπωσης όπως λες.

    Όταν το «Είμαι ανοιχτός σε κουβέντα» ακολουθεί το “Συνήθως δεν κάνεις τέτοια λάθη. Προτείνω να το ξανασκεφτείς.”, για μένα σημαίνει «Αρχίδια καπαμά».
    Κάνεις λάθος. Ξανασκέψου το – Δεν είμαι ανοιχτός όμως σε κουβέντα. Ξέρω την αλήθεια μου. (όπου θες εδώ διορθώνεις και αυτό το γράφω απλά για να το γράψω, επειδή μου αρέσει η φράση «όπου θες εδώ διορθώνεις»)

    Δεν θα κάτσω να συζητήσω αν κάποιος που ανήκει σε συγκεκριμένο φύλο/φυλή/εθνικότητα είναι κατώτερος/μαλάκας κ.ό.κ. Η αντίδραση μου σε ατάκα συναδέλφου πρόσφατα «όλοι οι άντρες κοιτάνε την ψωλή τους» ήταν «πάρε και συ ,ως άντρας, τα αρχίδια μου να τα κάνεις σετ». Γιατί ρε φίλε δεν με αφορούν πλέον οι απόψεις σου. Δεν με ενδιαφέρουν και οι απόψεις που αφορούν στοιχειώδη πράγματα. Είναι σταρχίδια μου (και αυτό θα ακουγόταν πιο ωραία από το τηλέφωνο ;-).
    Είμαι ΕΓΩ γιατί πιστεύω αυτά που πιστεύω. Πορεύομαι 33 χρόνια έχοντας χτίσει την ύπαρξή μου πάνω σε άλλα. Δεν τα συζητάω, δεν τα διαπραγματεύομαι.

    «Ο ρατσισμός είναι ο εύκολος τρόπος να ξεχωρίζουμε ανθρώπους. Όταν ακούω οτι όλοι οι (ότι θέλεις βάζεις εδώ) είναι (ότι θέλεις βάζεις εδώ), ανατριχιάζω.»

    «Όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες», «όλοι οι άντρες είναι μαλάκες», «όλες οι αδελφές είναι κακιές», «όλοι οι αλβανοί είναι κλέφτες» (ολντ τάιμ κλάσικς) = γενικεύσεις (αρνητική χροιά).
    Αντίστοιχες με τις «Όλοι οι gay είναι πιο ευαίσθητοι/όμορφοι/καλλιεργημένοι», «Όλοι οι μαύροι την έχουν ΝΑ – με το συμπάθιο», κλπ = γενικεύσεις (θετική χροιά).

    Ρατσιστικά όλα; (σου θυμίζω ότι ο ρατσισμός δεν είναι καλό πράμα όπως λέει και το γουίκιπίντια) Γενικεύσεις. Νομίζω. Άμα μου τεκμηριώσει κάποιος κάτι άλλο, το αλλάζω επι τόπου. Γιατί το τί είναι γενίκευση και τί ρατσιστικό σχόλιο, δε γαμιέται – το συζητάω και το διαπραγματεύομαι.

  17. @ξανθή
    Γενικεύσεις, έχεις δίκιο. Όταν όμως, βασιζόμενος σε αυτές τις γενικεύσεις, συμπεριφέρεσαι σε κάθε γυναίκα σαν να είναι πουτάνα απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκα, τότε πάμε στο ρατσισμό.

  18. @ Σάιμπερ 🙂

    @ ανονάϊμους (που λέει και ένας φίλος μου) έχεις δίκιο.
    Κάποιες ναι αλλά όχι όλες, υπάρχει λοιπόν διαφορά. Οι χ ρατσιστικές δεν αναγάγουν όλες σε ρατσιστικές.

  19. – Τι σε κάνει εσένα έλληνα και τον άλλον αλβανό; Ποιος σου είπε ότι αυτό το κομμάτι γης σου ανήκει; Ποιος σου είπε ότι σου ανήκει η ιστορία των αρχαίων ελλήνων; Και γενικά τι σε κάνει εσένα καλύτερο άνθρωπο από κάθε αλβανό, τούρκο, gay, άνθρωπο που έχει aids, καρκίνο κτλ. ;

    – Όπως λέει και ο αρκούδος όταν μία γενίκευση(sic) χρησιμοποιείτε για να βλάψει, υποβαθμίσει, γεννήσει μίσος κτλ κτλ τότε σταματάει να είναι μία γενίκευση και γίνεται ρατσισμός. Και γίνεται μίσος και γίνεται απέχθεια και φόβος και στραβό βλέμμα και πολλά περισσότερα.

    Άντε μην τρελαθούμε στην τελική.

    Αν το παιδί σου παντρευτεί με αλβανό/αλβανίδα τι θα του πεις; Αν ο γιος σου είναι πούστης και η κόρη σου λεσβία τι θα κάνεις;
    Αν τα φέρει η τύχη και ένας τούρκος σου σώσει την ζωή τι θα σκεφτείς;

    ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΟΤΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΛΙΘΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

    Τα σέβη μου στον αρκούδο για το ποστ του.

  20. @ Psyxiatros ΝΑΙ αλλά όχι ΟΛΕΣ
    @ ilias (καθυστερημένα) Τί θα γίνει ρε Ηλία δηλαδή άμα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ζητήσουν να υιοθετήσουν παιδιά; Γιατί ακριβώς να ΜΗΝ υιοθετήσουν παιδιά;
    @ Γιώργος Μαργαρίτης: Εννοείς αυτό; http://www.prisonexp.org/
    ή αυτό; http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment.

  21. Διαβάζω το blog καιρό τώρα και απλά ήθελα να σου πω πόσο πολύ μ’ αρέσει πολύ ο τρόπος που σκέφτεσαι.

    «Power corrupts»… Δεν λέω φυσικά κάτι καινούργιο, ωστόσο το ρητό είναι τόσο επίκαιρο…

    Η ίδια νομοτέλεια οδηγεί ανθρώπους στο ρατσισμό, στις παντός είδους διακρίσεις, στην κρεπάλη και στο βόλεμα… Κατ’ εμέ όλα τα παραπάνω φαινόμενα δεν είναι αυθύπαρκτα αλλά πηγάζουν άμεσα από τη δύναμη της άνεσης και τη θέση εξουσίας που μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας (όσο μικρή ή ποταπή μπορεί να είναι αυτή – ακόμα κι απέναντι σ’ έναν οικονομικό μετανάστη, που δεν έχει τίποτα και κανέναν εδώ, κάτι που οι Έλληνες, μην ξεχνιόμαστε, ξέρουμε καλά τι σημαίνει), σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας (κοινωνικής παιδείας κυρίως) και τον φόβο που αυτή προκαλεί.

    Η ίδια νομοτέλεια οδήγησε και κάποιους bloggers να οργανώσουν ΚΑΤΑΛΗΨΗ του σταθμού του Μετρό όχι πολύ καιρό πριν με αιτήματα που ίσως να είναι λογικά, αλλά δεν νομιμοποιούν κανέναν -και πολύ περισσότερο ανθρώπους άσχετους με τον συγκεκριμένο εργασιακό κλάδο- να τα ΑΠΑΙΤΕΙ.

    Όταν διάβασα το σχετικό post σου, απλά ήθελα να σε φιλήσω…
    Κυρίως γιατί διαβάζοντας πολλά πράγματα εδώ μέσα νιώθω ακόμα ισορροπημένος (ότι κι αν σημαίνει αυτό…).

    Ωστόσο πρώτη ευκαιρία να γράψω κάτι εδώ παρουσιάστηκε σήμερα (κατόρθωσα να έρθω σπίτι στον Η/Υ μου), οπότε και την άρπαξα. Συγχώρεσέ μου το παράταιρο του περιεχομένου του σχολίου μου, ελπίζω να κατανοείς…

    Keep up the good work…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.