Ο Τσάρλτον Χέστον, ένας από τους τελευταίους θρύλους του Χόλιγουντ, πέθανε το Σάββατο (σημ. 5/4/2008) σε ηλικία 84 ετών στην κατοικία του στο Μπεβερλι Χιλς. Στο πλευρό του βρισκόταν η σύζυγός του Λίντια Κλαρκ, επίσης ηθοποιός, με την οποία παντρεύτηκαν το 1944 και έζησαν μαζί 64 χρόνια.

Ο Χέστον, που είχε τιμηθεί το 1959 με το Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ταινία «Μπεν Χουρ» και ο οποίος είχε υποδυθεί τον Μωυσή στην ταινία «Οι Δέκα Εντολές» του Σεσίλ Ντε Μιλ το 1956, έπασχε τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Κανένας δεν θα μπορούσε να ζητήσει μια πιο γεμάτη ζωή από αυτήν. Κανένας δεν θα μπορούσε να δώσει περισσότερα στην οικογένειά του, στη δουλειά του, στην πατρίδα του», έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «έζησα μια υπέροχη ζωή. Εζησα αρκετά για δυο ανθρώπους».

Ο Τσάρλτον Χέστον, όμως, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και ύστερα δεν απασχόλησε το κοινό τόσο για τις φιλμικές του ερμηνείες, όσο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Όσο ήταν δεμένος στο άρμα των Δημοκρατικών υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών (SAG), δηλαδή από το 1965 έως το 1971. Από τις αρχές του 1980 και μετά, ο Τσάρλτον Χέστον γίνεται οπαδός του υπέρμετρου νεοσυντηρητισμού που εξέφρασε πολιτικά και κοινωνικά στις Η.Π.Α., ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο Χέστον ξαφνικά αποκτά τα χαρακτηριστικά του υπερπατριωτισμού και του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών (SAG). Ο Χέστον δημιουργεί στις αρχές του ’80 μια συντηρητική οργάνωση με το όνομα «Ηθοποιοί που δουλεύουν για μια Ένωση Ηθοποιών» (AWAG), η οποία προσπαθούσε να προωθήσει μέσα στο Συνδικάτο των Ηθοποιών τις ριγκανικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Κύριος σκοπός της AWAG ήταν να σταματήσει να είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο Σωματείο για να πιάσει κάποιος δουλειά σε ένα κλάδο και συγκεκριμένα σε αυτόν των ηθοποιών (right-to-work law), το οποίο ουσιαστικά θα αναιρούσε την παντοδυναμία της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών (SAG) και θα περιόριζε στο έπακρο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στο Χόλιγουντ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο υπερσυντηριτικός πλέον Χέστον να είναι και επίσημα ο πρώτος ηθοποιός που δέχτηκε επίσημη επίπληξη στην ιστορία της Ένωσης SAG το 1986 και να γίνει το «μαύρο πανί» για την ανέκαθεν προοδευτική κοινότητα του Χόλιγουντ, η οποία είχε τραβήξει τα πάνδεινα την περίοδο του Μακαρθισμού. Η συντηρητική στροφή του Χέστον κορυφώνεται το 1998, όταν και γίνεται πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Οπλοκατοχής. Ηγούμενος μιας Ένωσης που αποτελείται από τα πλέον συντηρητικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας και η οποία διαπνέεται από ρέντνεκ ρατσιστικές αντιλήψεις, ο Τσάρλτον Χέστον δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος για να πάρει κάποιος το όπλο από τα χέρια του είναι «από τα κρύα, νεκρά χέρια του». Ο Μάικλ Μουρ στο αποκαλυπτικό «Ακήρυχτο Πόλεμο» στοχοποίησε την Ένωση και προσωπικά τον Χέστον, ο οποίος αποχώρησε μαινόμενος από τη συνέντευξη που του έπαιρνε ο σκηνοθέτης, λόγω των «ενοχλητικών» ερωτήσεων του.

Tο άρθρο που έγραψε ο Γιάγκος Αντίοχος για το περιοδικό Σινεμά, έκανα απλώς μερικές διορθώσεις, για να μην γίνονται ιστορικά λάθη, καταλαβαίνετε.

Το πρωτότυπο βρίσκεται εδώ.

Την ίδια άποψη κουβαλάω απο τότε που είδα τον «Ακήρυχτο Πόλεμο».

Χέστον τον λε(γα)νε τον άνθρωπο. Δεν ήταν τυχαίο. ΔΕΝ τον λέγανε Χέστον. John Charlton Carter τον λέγανε. Μετά έγινε Χέστον. Ούτε και αυτό είναι τυχαίο.

15 thoughts on “Πέθανε ο Τσάρλτον Πως-Τον-λένε.

  1. Μονομερές και ανιστόρητο άρθρο. Ο Ήστον ασχολιόταν πολύ ποιο πριν απο το τέλος των ’70s με την πολιτική Ξεχνάει οτι κατέβαινε και συνόδευε τον Mάρτιν Λούθερ Κίνγκ sthw πορείες του ή όταν έκανε μποϋκοτάζ σε πρεμιέρες του που το Σινεμά ήταν χωρισμένο. πού είναι αυτά. Όταν εναντιωνόταν στον πόλεμο του Βιετνάμ.

    Και δεν καταλαβαίνω εσύ θεωρείς προοδευτικό να είναι κάποιος αναγκασμένος να δένεται σε ένα συνδικάτο που διαφωνεί για να πιάσει δουλειά, εγώ αυτό το λέω δικτατορία των συνδικαλιστών.

    Όσο για τον απαράδεκτο Μάικλ Μούρ ο οποίος εσκεμμένα προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση οτι ο Ήστον είναι ρατσιστής(ρατσιστής που κατεβαίνει σε πορείες για πολιτικά δικαιώματα μαύρων, ήμαρτον) όταν ο άνθρωπος είπε κάτι πολύ λογικό, «Που οφείλεται ο μεγάλος αριθμός φόνων στην αμερική? Στο ότι η Αμερική είναι μια πολυπολιτισμική χώρα» λέγοντας το προφανές που συμφωνούν και δεκάδες κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες οτι λόγο των πολλών διαφορετικών πολιτισμών είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχεις εθνική ομόνοια. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να το αντιληφθεί ένας ελληνάρας που δεν έχει αναγκαστεί να ζήσει σε πολυπολιτισμική περιοχή να δεί τις τριβές που δημιουργούνται για τα ποιό απλά θέματα.

  2. Μου αρέσει που σχολιάζεις στο blog ενός …ελληναρα.

    Δεν καρπώνομαι την πατρότητα του άρθρου για να διεκδικήσω την ιστορικότητά του. Υπάρχει συντάκτης, και λινκ, απεύθυνεσαι εκεί.

    Κρατάω βέβαια την συμφωνία του αρθρογράφου και του σχολιου σου οτι «Από τις αρχές του 1980 και μετά, ο Τσάρλτον Χέστον γίνεται οπαδός του υπέρμετρου νεοσυντηρητισμού » πράγμα που συνάδει με το να έχει αλλάξει και πριν να κατέβαινε σε πορείες και μετά να κρατούσε τα ηνία μίας ένωσης που «αποτελείται από τα πλέον συντηρητικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας και η οποία διαπνέεται από ρέντνεκ ρατσιστικές αντιλήψεις».

    Σημειώνω όμως με προσοχή στο σχολιό σου το «[…] Που οφείλεται ο μεγάλος αριθμός φόνων στην αμερική […] το προφανές που συμφωνούν και δεκάδες κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες οτι λόγο των πολλών διαφορετικών πολιτισμών είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχεις εθνική ομόνοια.» λες και οι φόνοι είναι αποτέλεσμα …εθνικής ομόνοιας(!)

    …ή μπορεί και να είναι.

    Ο καθείς δικαιούται να έχει την άποψή του 🙂

    (α, για να γνωριζόμαστε: είμαι μισός γάλλος. Έχω ζήσει και στην Γαλλία, και στην Ελλάδα. Στην Γαλλία ήμουν ψιθυριστά «το ελληνάκι» και στην Ελλάδα «το γαλλάκι». Αυτό ως σχόλιο για τα πολυπολιτισμικά…)

  3. περι εθνικής ομόνοιας. Πόσες πιθανότητες έχεις να τσακωθείς με έναν έλληνα καθώς γνωρίζεις τον τρόπο που σκέφτεται αφού μεγάλωσες με τα ίδια ερεθίσματα. Πόσες πιθανότητες να τσακωθεί ένας μουσουλμάνος με ένα μουσουλμάνο αφού και οι δύο ξέρουν τι προσβάλει τον άλλο. Ανέμιξε τους τώρα και πές μου πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τσακωθούν μεταξύ τους. Σε περιοχές που μεγάλωσαν μικτά από τρείς γενιές και πάνω εξαφανίζεται το πρόβλημα καθώς συντίθεται μια ενιαία εθνική κουλτούρα αλλά δεν είναι και ότι ποιο εύκολο,

    Για την οπλοκατοχή.
    Γνωρίζεις τον λόγο της συνταγματικής κατοχύρωσης της οπλοκατοχής στης ΗΠΑ. Προτάθηκε ώς ανάγκη ύπαρξης πολιτοφυλακής για την προστασία των πολιτών όχι απο εξωτερικό εχθρό αλλά ως προστασία απο την ίδια την αυταρχικότητα του κράτους. Ξεπερασμένο μέσο στη σήμερινή εποχή αλλά βαθιά χαραγμένο στην κουλτούρα των Αμερικάνων.

  4. Εντυπωσιακό: δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένος να κάνω κουβέντα στο ποστ περι του θανάτου του Χέστον.

    Ευτυχώς, η κουβέντα μας δεν περιορίζεται -ουτε καν αναφέρεται- σε αυτόν. Πάλι καλά.

    Για τις δύο σημειώσεις σου, απαντώ:

    Είναι αδύνατο να κατανοήσω το σκεπτικό που λέει οτι θα τσακώνονται περισσότερο οι αλλοθρησκοι μεταξύ τους, απο ότι οι ομόθρησκοι. Χαίρομαι πάντως που «συμφωνούν και δεκάδες κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες» μαζί σου.

    Για την οπλοκατοχή. Είμαι εναντίον κάθε μορφής οπλοκατοχής, σε όλα τα επίπεδα – απο τον πολίτη, μέχρι την αστυνομία και τον στρατό. Πόσο δε μάλλον της νόμιμης. Αδιαφορώντας αν είναι «βαθιά χαραγμένο στην κουλτούρα των Αμερικάνων» θεωρώ απολύτως επικίνδυνο για όλους τους θεσμούς και τους νόμους (μεταξύ των άλλων και της Δημοκρατίας) να λύνουμε τις διαφορές μας με τα όπλα.

    Ένας βλάκας που κρατάει νόμιμα μία καραμπίνα. Μάλιστα. Ωραία σκέψη.

    Συνεπώς, για να απαντήσω στο σχόλιό σου, Οχι. Ούτε γνωρίζω, ούτε αναγνωρίζω τον λόγο.

  5. Α, και μία ακόμα σημείωση. Με δεύτερη ανάγνωση, πρόσεξα ότι σύμφωνα με τα όσα μου έχεις γράψει μέχρι τώρα καταλαβαίνω το εξής:

    Το γεγονός οτι γίνονται πολλοί φόνοι, είναι συνεπαγόμενο της αδυναμίας κατανόησης μεταξύ αλλόθρησκων – και όχι του γεγονότος οτι αυτοί που τσακώνονται μεταξύ τους κατέχουν νόμιμα όπλα.

    Αν κατανόησα σωστά τα λεγόμενά σου, προσωπικά, βρίσκω ένα λάθος στο συμπέρασμά σου. Αλλά όπως είπα και πριν, ο καθείς δικαιούται της άποψής του.

  6. Δεν ξέρω γιατί καταπίαστηκες με αυτό το θέμα. Αλλά χάρηκα, διότι με αυτό που είπες για τη γαλλική σου καταγωγή, γιατί θυμήθηκα κάτι: όταν πάω στην Αργεντινή είμαι ο «’Ελληνας του πρώτου κόσμου και του κόκκινου διαβατηρίου» και όταν είμαι στην Ελλάδα, η «ψωνάρα από την Αργεντινή».
    Περίεργη περίπτωση αυτός ο Ίστον. Θυμάμαι πριν από χρόνια που δήλωσε δημόσια ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ. Όσο για την οπλοκατοχή, ετοιμαζόμουν να σου γράψω αυτό που είπε ο Politakis για το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Είναι όντως περίεργο και τόσο μέσα στη συνείδησή τους. Κάποτε ρώτησα έναν Έλληνα δικαστή του ΣτΕ γιατί δεν το αλλάζουν το Σύνταγμα στις ΗΠΑ να καταργήσουν την οπλοκατοχή (συμφωνώ μαζί σου για τα όπλα) και μου απάντησε: «Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το Σύνταγμά τους είναι τέλειο. Έκαναν μερικά amendments και έως εκεί». Κάτι λέει και αυτό, νομίζω.
    Συγγνώμη, αν σε κούρασα. Μάλλον ήμουν ντοπαρισμένος!

  7. Δε θέλω να σχολιάσω αρνητικά ή να υποστηρίξω τον κύριο Heston αλλά θέλω να κάνω μία παρατήρηση στις παρατηρήσεις σου.
    Αν θυμάσαι καλά ο Moore τελικά έβγαλε συμπέρασμα στο Bowling with Columbine πως δεν ευθύνονται τα όπλα που διακινούνται με μεγάλη ευκολία στης Η.Π.Α. Το συμπέρασμα ήταν πως ο λόγος για τις σφαγές που γίνονται στα σχολεία (και συγκεκριμένα στο Columbine High School) είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δηλαδή όταν στις προσιτές ώρες για τα παιδιά (ειδήσεις των 8) παρουσιάζονται με όλη την ωμότητα συλλήψεις και σκληρές σκηνές που είναι πέρα ως πέρα αληθινές (δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι εγκληματίες φαίνεται από της αμερικάνικες ειδήσεις «τυχαίνει» να είναι μαύροι, αυτό θα πει ρατσισμός με την κυβερνητική βούλα).
    Ασφαλώς και ο Michael Moore έδωσε στο ντοκιμαντέρ του «αρνητικά πρόσημα» στον κύριο Heston. Στο κάτω – κάτω ποιος μπορεί να συμπαθεί ένα δημόσιο πρόσωπο που υποστηρίζει την οπλοχρησία;

  8. εκεί που λέω ειδήσεις των 8) θέλω να πώ «ειδήσεις των οκτώ»
    (duuuuh)
    Αρκούδε ίσως είναι καιρός να βγάλεις τα xtream emicons… τα xtream μόνο 🙂

  9. @apos: Απο τον καιρό του Moore έτρεφα μία αντιπάθεια για τον Χέστον. Μόλις είδα την είδηση, σκέφτηκα να ενημερώσω και τους άλλους που μοιράζονται την αντιπάθεια μαζί μου 🙂

    @Cyberella & apos: το συμπέρασμα δεν είναι ουτε καν οτι φταίνε οι ειδήσεις. Είναι που οι σφαίρες είναι τόσο φθηνές.

    Αν μία σφαίρα κόστιζε όση ζημιά έκανε (πόσο κοστολογούμε την ανθρώπινη ζωή?) τότε δεν θα είχαμε ούτε έναν νεκρό απο τυχαίο πυροβολισμό (έχουν και τέτοια στο Αμέρικα)…

    @Cyberella, σωστό για την αντιμετώπιση του Moore. Αλλά, και ένα επιπλέον συν: την Οργάνωση Υπέρ της Οπλοκατοχής, ηγετική μορφή του οποίου ήταν ο αποθανών, είχε (αν θυμάμαι καλά, διορθώστε με) ως κύριο χρηματοδότη ….βιομηχανίες όπλων.

    Αχ αυτά τα λόμπι εκει στο Αμέρικα, αχ!

  10. Ότι και να λέτε, άνθρωπος που βγαίνει κραδαίνοντας το καρυοφίλι και λέει «θα το πάρετε από τα νεκρά μου χέρια», είμαι μαλάκας! Τελεία και παύλα. Χέστηκα για τους ηλίθιους Αμερικάνους που θέλουν να κουβαλάνε κουμπούρια, ας πάνε να σκοτωθούν. Δεν με ενδιαφέρει να «αντιληφθώ» τη μαλακοκουλτούρας τους, γιατί απλά δεν έχουν. Τον ατάλαντο, το νεοφασίστα, τον αντιπαθώ μόνο και μόνο γιατί ειχε ένα οπλοστάσιο στο σπίτι του και γιατί «μαχότανε» για το δικαίωμα του κάθε ανεγκέφαλου βλαχοαμερικάνου να έχει τον προσωπικό του πύραυλο για «προστασία».
    ΑΙ ΣΙΧΤΙΡΙΑ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ! ΟΥΣΤ!
    @ arkoudos: Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου σου. Χαίρομαι που ανακαλύπτω πως δεν είμαι ο μοναδικός που αντιπαθεί τον Χέστον εξαιτίας της NRA (έστω και αν εγώ εκφράζομαι πιο ακραία).

  11. ouao,posa polla diaforetika 8emata! kouventoula kanonikh!

    gia ti na prwtomilhsw?
    as arxisw..
    diafwnw sto oti oi tsakwmoi ginontai metaksu allo8rhskwn.
    oi tsakwmoi ginontai metaksu entelws diaforetikwn antilhpsewn,
    apo diafores aities,eite metaksu enos hli8iou kai enos allou (oxi aparaithta hli8iou).

    ta opla kai h katoxh tous einai panta ena mperdemeno 8ema.
    alloi pisteuoun oti to na exeis oplo einai akoma mia proklhsh gia na kaneis ena megalo eglhma,enw alloi lene pws sou parexei asfaleia.kai oi 2 tous exoun stoixeia na to uposthriksoun.
    dikh mou apopsh (kai gia akomh mia fora 8a deiksw thn apopsh mou pws ola sthrizontai sthn an8rwpinh nohmosunh) einai oti an dwseis se enan nohmona an8rwpo ena oplo 8a skotwsei thn arkouda,enw an to dwseis se enan hli8io 8a skotwsei ton kunhgo epeidh ton kerdise sto poker
    apla pragmata. ta MME opws eipe kapoios fusika einai to aitio KAI gia auto,megalh mastiga ta MME na ta kanoume nta.

    h amerikh einai pisteuw h dunamh twn MME se olo ths to megaleio. einai an8rwpoi programmatismenoi gia na zoun etsi.den exoun dikes tous skepseis,exoun oneira a8lia kai tipotenia,dn blepoun politika pera apo th muth tous kai oti pei h oprah einai nomos a-pa-ra-va-tos. tous lupamai pou etuxe kai gennh8hkan mposta se auth th megalh 52 politeiwn thleorash..

    PS:h anafora sto zwo arkouda htan entelws sumptwmatikh kai se tipota dn exei na kanei me ton poluagaphmeno mas blogger
    PS3: arkoude sou esteila ena mail,dn kserw an to eides
    PS4: pou phge to PS2???

  12. Ο Moore είπε και κάτι άλλο: τα ίδια και περισσότερα όπλα έχει ο πληθυσμός του Καναδά, όμως τέτοια εγκλήματα (όπως αυτό που έγινε στο Columbine High που μαθητές σκότωσαν εν ψυχρώ τους συμμαθητές τους) δεν συμβαίνουν.
    Συμφωνώ ασφαλώς με τον elfako πως η Αμερικάνικη νοοτροπία είναι καθ’ολα καθοδηγούμενη, από τα όνειρα του μέσου Αμερικανού μέχρι και τις επιθυμίες του.
    Παρόλα αυτά με ξενίζει η αντιπάθειά σου για τον εκλιπών όταν δεν ήταν άμεσα υποκινητής του παραπάνω εκλήματος και ας μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος αυτός αντιπροσώπευε μία συγκεκριμένη μάζα ενώ οι πραγματικοί εγκληματίες που επιρεάζουν ολόκληρες χώρες βρίσκονται εν ζωή (λ.χ. G.W. Bush).

  13. Να μην λέμε πάλι τα ίδια σε στυλ «παιδεία, κρίση, περιβάλλον κτλ» γιατί δεν έχει νόημα. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι κάποιος έιναι περισσότερο «νοήμων» από τον άλλον. Το να κρατάς στα χέρια σου κάτι με το οποίο μπορείς να αφαιρέσεις μια ζωή τόσο εύκολα είναι ένα δικαίωμα που ΚΑΝΕΝΑΣ στην τελική δεν πρέπει να το έχει. Γιατί μπορεί να είσαι νοήμων και να σκοτώσεις «κατά λάθος».

    Βλέπω ότι κανένας δεν αναφέρει κάτι για την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ εκτός από ένα έξυπνο σχόλιο του αρκούδου («Αν μία σφαίρα κόστιζε όση ζημιά έκανε…»). Να αλλάξουν το σύνταγμα όταν υπάρχει μια τέτοια βιομηχανία από πίσω; WTF!

    Όσο για τα περί πολυπολιτισμικής περιοχής και τα λοιπά ένα πράγμα έχω να πω μόνο. Μαλακίες! Άλλο να υπάρχουν τριβές κι άλλο να υπάρχουν νεκροί.

    Εδώ στο ελάντα από το πρωί μέχρι το βράδυ μόνο τριβές υπάρχουν. Αν είχα όπλο στα χέρια μου και σκότωνα όποιον με «έτριβε» δεν θα έμενε κάνενας ζωντανός.

    Τέλος αρκούδε γράφεις: «Είμαι εναντίον κάθε μορφής οπλοκατοχής, σε όλα τα επίπεδα – απο τον πολίτη, μέχρι την αστυνομία και τον στρατό. Πόσο δε μάλλον της νόμιμης.»

    Δεν ξέρω γιατί αλλά έιμαι σίγουρος ότι το 99% αυτών που το διαβάσανε είπανε «Τι λέει ρε ο μαλάκας;». Αλλά αν κάτσουν να σκεφτούν ένα λεπτό λίγο χωρίς να είναι κολλημένοι σε στερεότυπες αντιλήψεις στο τέλος θα πούνε «Μπράβο». Ή τουλάχιστον αυτό θέλω να ελπίζω εγώ.

    Καλημέρα.

  14. @Politakhs: «Πόσες πιθανότητες έχεις να τσακωθείς με έναν έλληνα…Ανέμιξε τους τώρα και πές μου πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τσακωθούν μεταξύ τους.» Αφού τσακώνονται τόσο εύκολα λοιπόν, δώσ’ τους κι ενα όπλο να σκοτωθούν πιο γρήγορα, σωστά?? ωραία λογική…
    Άσε που, προσωπικά, πιο εύκολα τσακώνομαι με Έλληνες -που έχουν παρόμοιες στενόμυαλες και φοβικές αντιλήψεις.
    Δεν «τσακώνονται» οι αλλόθρησκοι ή οι αλλοεθνείς μεταξύ τους, αλλά εκείνοι που θέλουν να θεωρούν ότι είναι μόνοι τους σε αυτόν τον κόσμο και όσοι διαφέρουν από αυτούς δεν έχουν δικαίωμα (συν)ύπαρξης. Και αν το έχουν, είναι επειδή οι ίδιοι τους κάνουν τη χάρη να τους το δίνουν!
    Και κάτι ακόμα, λίγη σημασία έχει αν ένας άνθρωπος με τέτοιες αντιλήψεις επηρεάζει λίγους ή περισσότερους ανθρώπους. Κανείς δεν γεννιέται επηρεάζοντας ολόκληρες χώρες. Και αυτόν κάποιος τον διαμορφώνει. Μπορεί να είναι τα ΜΜΕ, όπως αναφέρθηκε, με τη μεγάλη σε εμβέλεια δύναμή τους, μπορεί να είναι ένα καθημερινό περιστατικό, που δεν παρακολούθησαν παρά λίγα άτομα. Αυτές οι μικρές, καθημερινές συμπεριφορές είναι που συσσωρεύονται, για να δημιουργήσουν αργότερα τα κύματα μίσους που βλέπουμε γύρω μας.

    ΥΓ: Αρκούδε συγχαρητήρια για το blog!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.