Επειδή scripta manem, στις 4/4/2007 έγραψα ένα post για την Ikea. Αν εξαιρέσουμε τα τρία τελευταία σχόλια που ήταν απολαυστικά, το post απο μόνο του ήταν αρκετά διασκεδαστικό. Απο ότι φαίνεται όμως, άφηνε μία γεύση οτι δεν την πάω την ΙΚΕΑ, καθόλου μάλιστα.

Ουδέν αναληθέστερο:

Είμαι μεγάλος φαν των ΙΚΕΑ αντικειμένων. Και για την τιμή τους, και για το σχέδιό τους, και για την φιλοσοφία τους.

Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω οτι η λογική «λιγότεροι εργαζόμενοι για να έχετε εσείς καλύτερες τιμές» δεν μου αρέσει κα-θό-λου, αλλά αν εξαιρέσουμε αυτήν την τρελή απλούστευση, κατά τα άλλα είμαι, όπως είπα, φαν.

Αλλά όταν είμαι φαν με μία εταιρεία, απο χημική αντίδραση, δεν γουστάρω να το διαφημίζω στο μπλογκ μου.

Ειδικά τις μεγάλες πολυεθνικές.

Ομως.

Ομως αδέλφια, το ΙΚΕΑ έχει γενέθλια.

Μεγάλο να γίνει με άσπρα μαλλιά – δεν διαφωνώ.

Αλλά, στην έντυπη διαφήμιση που κάνει για το γεγονός, γράφει δύο πολύ σημαντικά πράγματα:

Πρώτον, την Παρασκευή 24 (που είναι και τα γενέθλια) θα δίνει δωρεάν …κεφτεδάκια (οκ, αυτο δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό – είναι όμως νόστιμο)

και Δεύτερον, την ίδια μέρα, το 20% των εσόδων θα πάει στους εργαζόμενους.

Σας αφήνω λίγο να το σκεφθείτε.

Το είκοσι τοις εκατό των εσόδων, θα πάει στους εργαζόμενους.

Τώρα, αν εγώ μαλώνω το MAD και τον Χόντο για τον τρόπο που χειρίζεται τους εργαζομένους του, και όλες τις εταιρείες που ξεχνάνε οτι ο εργαζόμενος είναι value που (στην καλύτερη) πηγαίνει χαμένο, δεν πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στο ΙΚΕΑ;

Πρέπει.

Άρα, «να ζήσεις ΙΚΕΑ και χρόνια πολλά, και πάντα να έχεις τέτοια μυαλά» 🙂

(και μην μου αρχίσετε πάλι τα «δεν το περίμενα αρκούδε να διαφημίζεις τα
ΙΚΕΑ, ε; 🙂 )

23 thoughts on “Να ζήσεις ΙΚΕΑ, με τέτοια μυαλά

  1. δεν το περίμενα αρκούδε να διαφημίζεις τα ΙΚΕΑ.
    😆
    Πλάκα κάνω βέβαια, δικό σου είναι το βλογ, ότι θες του κάνεις.

    Και εμένα με ενοχλεί παααααααρα πολύ η αντίληψη «για να πληρώνετε φθηνότερα δεν έχουμε υπαλλήλους για αυτό πηγαίνετε το δίσκο σας στο κατάλληλο ράφι». Δεν έχω πρόβλημα προσωπικά να το κάνω, εδώ το κάνω και σε μαγαζιά που έχουν υπαλλήλους.

    Τώρα, η κίνηση «στα γενέθλια μας το 20% θα πάει στου εργαζόμενους» καλή είναι, αλλά κάτι σε
    ¨να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι» μου κάνει.

    Τες πα, παρότι έχω ψωνίσει από ΙΚΕΑ, τα αποφεύγω.
    Το μόνο που με αρέσει είναι τα μπιχλιμπίδια που έχει.
    Ίδια λογική έχω και για JUMBO, Carrefour, MALL και λοιπές αηδίες….

  2. Ε, εδώ να σημειώσω: Δεν με ενοχλεί προσωπικά επειδή πρέπει να πάω στο ράφι να πάρω τα πράγματά μου.

    Με ενοχλεί επειδή αν δεν δώσεις εργασία στους εργαζομένους της χώρας που περιμένεις να πουλήσεις – που περιμένεις να βρουν τα λεφτά οι εργαζόμενοι για να αγοράσουν;

    Προφανώς μιλάω σε γενικότερο πλαίσιο, αλλά με ενοχλεί ελαφρώς να γίνεται η απλούστευση «λιγότεροι εργαζόμενοι – φθηνότερα προϊόντα» γιατί, α) πρόκειται για απλούστευση – δεν έχουν πάντα άμεση εξάρτηση αυτά τα δύο, και β) μόνο κακό μπορεί να κάνει, σε όλους.

    Anyway, άποψή μου, μην επεκταθούμε.

    Πέραν αυτού, όπως είπαμε, παραμένω φαν.

  3. Νομίζω πως τα «παίρνεις» από παντού. Από την 3E από την ΙΚΕΑ και ένας θεός ξέρει μήπως τα παίρνεις και από την Microsoft. (αν και τον τελευταίο καιρό σε βλέπω να παίζεις με το iPhone που είχες «κάνει δώρο» στη γυναίκα σου) 😛 😛 😛

  4. τουλαχιστον δινουνε καλα λεφτα η για ενα κομματι ψωμι ξεπουλιεσαι;

    θα παω Παρασκευη να φουσκωσω με τα Σουηδικα κεφτεδακια (αν και φανταζομαι θα εχουν περιρισμο κατα ατομο)

  5. Τι μου λείπει, τι μου λείπει….
    Πέρα από πλάκα το πρώτο σου σχόλιο με αντιπροσωπεύει πλήρως!
    «αν δεν δώσεις εργασία στους εργαζομένους της χώρας που περιμένεις να πουλήσεις – που περιμένεις να βρουν τα λεφτά οι εργαζόμενοι για να αγοράσουν;»

  6. @orck, για ένα πιάτο κεφτεδάκια. 🙂

    @philos εμ; Πάντως, για να μην αισθάνεσαι (αισθανόμαστε) μόνος (μόνοι) αυτού του είδους η φιλοσοφία καλύπτεται πλήρως απο το (για άλλη μία φορά) εξαιρετικό Post του talos ( http://histologion-gr.blogspot.com/2008/10/blog-post.html ) – δες το βίντεο του Rick Wolff και θα καταλάβεις.

    Είναι τόσο ξεκάθαρο, που θα μπορούσα να το κάνω ποστ μόνο του (αλλά το έκανε ο Μιχάλης, και εγώ καλύπτομαι)

  7. Και επειδή είμαι αντιδραστικός και είχα μια ερώτηση, έψαξα λίγο και βρήκα μια απάντηση:
    «Όπως μας ανέφεραν τα ίδια διευθυντικά στελέχη (managers),τα χρήματα θα δοθούν στα άτομα με τα οποία ο κάθε πελάτης επικοινωνεί κάθε φορά που επισκέπτεται το κατάστημα είτε για βοήθεια, είτε για πληροφορίες, είτε για να πληρώσει.»
    http://209.85.135.104/search?q=cache:1BfCn-bxKu0J:www.politis.com.cy/cgibin/hweb%3F-A%3D827591%26-V%3Darticles+ικεα+γενεθλια&hl=el&ct=clnk&cd=3&gl=gr
    Ήθελα να μου διευκρινιστεί το «εργαζόμενοι»…
    Πάντως, το «να σε κάψω Γιάννη, να σ΄αλείψω μέλι» δεν μου φεύγει, αλλά από το ολότελα….

  8. γμτ, έψαξα παντού να βρω μία μαμημένη ανακοίνωση απο το IKEA, και κατέληξα να παίρνω τηλέφωνο για να σιγουρευτώ ότι ισχύει το γεγονός πριν το ανεβάσω.

    Την είδηση που βρήκες την βρήκα και εγώ – αλλά επειδή ήταν κατεβασμένη, είπα να μην την λινκάρω. Διαβάζοντάς την, δεν κατάλαβα καθόλου αυτήν την παράγραφο, και μάλλον μπερδεύτηκα, παρά ξεκαθάρισε για μένα.

    Anyway, πήρα τηλέφωνο, ρώτησα αν ισχύει για τους εργαζομένους, μου είπαν «ναι», και καλύφθηκα. Αν παρ’ ελπίδα οι εργαζόμενοι γίνουν… διευθυντάδες, να είσαι σίγουρος οτι θα πέσει το κράξιμο της αρκούδας (κυριολεκτικά).

    Όσο για την τελευταία παρατήρησή σου, την διάβασα και πριν. Διαφωνώ λίγο με το ύφος της – γιατί η εταιρία χρωστάει να κάνει μόνο α) αυτά που υποχρεούται δια νόμου, β) αυτά που υποχρεούται δια ηθικής (βλέπε Χόντο ή MAD), γ) αυτά που υποχρεούται βάσει της σύμβασης εργασίας που έχει με τους εργαζόμενους.

    Οτιδήποτε λιγότερο, το κράζω. Οτιδήποτε περισσότερο, το συγχαίρω.. 🙂

  9. Πάντως, δεν έχει και λίγους εργαζόμενους το ΙΚΕΑ, συγγνώμη κιόλας. Την οικονομία κυρίως την κάνουν επειδή τα περισσότερα τα φτιάχνουν στην Κίνα και την κάθε Κίνα του πλανήτη με μισό ευρώ. Και επειδή το φτιάχνεις μόνος σου στο σπίτι.
    Στην τελική, καλύτερα να έχεις δέκα ανθρώπους να δουλεύουν και να εξυπηρετούν καλά (όπως οι ΙΚΕΑδες) παρά 40 αργόσχολους που σε κοιτάνε με μισό μάτι, τους παρακαλάς να σε εξυπηρετήσουν και σου απαντάνε με το αθάνατο ελληνικό: «Δεν το έχω, μου έχει τελειώσει».

  10. Έχουν συλλογική σύμβαση (για τα ΙΚΕΑ εννοώ)? Γιατί τα Jumbo πχ δεν έχουν.

    Δεν ξέρω apos αν έχουν λίγους ή πολλούς και για την εξυπηρέτηση θα συμφωνήσω. Απλώς, η λογική «έχουμε λιγότερους υπαλλήλους για να έχουμε χαμηλότερες τιμές» -μόνοι τους το λένε, δεν το λέω εγώ- δε με βρίσκει σύμφωνο.

    (13, και οι άλλες τέσσερις δικές μου. Να σε πάρω τηλέφωνο καλύτερα?) 😆

  11. Λογικά πρέπει να έχει συλλογική σύμβαση. Είναι πολυεθνική που σημαίνει πως θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής ένωσης. (λέω τώρα… :/ )
    Πάντως ο Άπος έχει δίκιο. Το ΙΚΕΑ έχει και ταμείες μπόλικους (μα πάαααρα πολλούς), και κιόσκια εξυπηρέτησης πελατών στο «display» και κόσμο στις αποθήκες που μεταφέρουν τα προϊόντα. Δηλαδή οκ. Εγώ πλέον πιστεύω στην κατάσταση που είμαστε πως όποια εταιρία πολυεθνική έρθει στην Ελλάδα και κάνει υποκαταστήματα, τόσο το καλύτερο διότι κάποιοι θα βρούν εργασία. Σε ταμείο, παραλλαβές, αλλαγές, μεταφορές, αποθήκη, τηλεφωνικά κέντρα, παιδότοπους (μην ξεχνάμε και τον παιδότοπο στο ΙΚΕΑ) κ.ο.κ.
    Αυτιά 😛

  12. το ΙΚΕΑ ειναι μακραν το καλυτερο καταστημα
    εχει παιδοτοπο, εχει χωρο για να αλλαξεις το μωρο σου, να καθησει η μητερα να το θηλασει (μεχρι και επιθεματα στηθους, πανες και ταλκ εχουν μεσα)
    τα jumbo απο την αλλη δεν εχει ΤΙΠΟΤΑ, ακομη και για ρεστα λεπτων σου δινουν αχρηστες βλακειες (θα το κανω θεμα στο μπλογκ μου και καταγγελια στις αρμοδιες αρχες)

  13. Άντε γιατί τον έχετε θάψει τον κοντοχωριανό μου τον κύριο Ingvar Kamprad, γερο-μπισμπίκη τον ανεβάζετε και γερο-μπισμπίκη τον κατεβάζετε. 😛

    Τώρα για εκείνο το κουλό “λιγότεροι εργαζόμενοι για να έχετε εσείς καλύτερες τιμές”, αναρωτιέμαι σοβαρά για το πόσοι υψηλόμισθοι σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων, έστυψαν του εγκεφάλους τους για να το βγάλουν… Έλεος δλδ. σε εποχή με αυξημένη ανεργία είναι σκέτη βλασφημία…

  14. “λιγότεροι εργαζόμενοι για να έχετε εσείς καλύτερες τιμές”. Είχα διαβάσει σε εγφμερίδα ότι η ΙΚΕΑ Ισπανίας (θέλω να πιστεύω και σε άλλες χώρες -γιατί θα πρέπει αυτό να είναι πολιτική της εταιρείας) στις προσλήψεις υπαλλήλων δίνει προτεραιότητα σε άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες (π.χ. ανύπαντρες μητέρες, κ.λπ.) επίσης βρήτε μου ένα κατάστημα που:
    να σου προσφέρει καφέ όσο θέλεις με 1€
    γεύμα με 4 €
    παιδότοπο
    συν όλα τα άλλα που αναφέρθηκαν πιο πάνω
    Επίσης, επιστροφή προϊόντων ή χρημάτων!!! σε όποια (σχεδόν) κατάσταση κι αν τα επιστρέψεις – τα προϊόντα. Μου επέστρεψαν χρήματα όταν διαπίστωσα ότι το κρεβάτι που αγόρασα δεν μου έκανε, (καταστραμένη συσκευασία κ.λπ. μου αντικατέστησαν σπασμένη λάμπα και για να καταλάβετε το πνεύμα των Σουηδών σας περιγράφω το εξής περιστατικό. Κυρία αφού έχει πληρώσει προσπαθώντας να βάλει στην τσάντα ένα γυάλινο βάζο το σπάει. Τότε η υπάλληλος της λέει να πάει να πάρει ένα άλλο!!! τι να λέμε τώρα;

  15. Είναι γεγονός! Την Παρασκευή βρέθηκα στο ΙΚΕΑ και όταν έφτασα στο εστιατόριο με έκπληξη διαπίστωσα ότι τα κεφτεδάκια με συνοδευτικό μακαρόνια ή πατάτες τα έδιναν δωρεάν!
    Δεν ήξερα ότι το 20% το προσέφεραν στους εργαζομένους, εδώ το διάβασα – και χαίρομαι πολύ γιατί ψώνισα ένα σωρό πράγματα…

  16. για το 20% που πήγε στους υπαλλήλους του ικεα μην χαιρεστε και πολυ. είναι μικτά και όχι καθαρα που σημαίνει ότι πάνω από το 1/3 του ποσού το πήρε το ικα τώρα θα μου πείτε καλά έκανε αλλά από πότε το ικα φορολογεί και τα δώρα μιας εταιρίας που άμα θελει τα δίνει;ο κλεψας του κλεψαντος αλλά άμα είσαι μισθωτός ποιόν να κλέψεις;

  17. 16 Ιαν. 2009
    χωρίς σχόλια

    Κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου η Σουηδια άφησε τα στρατεύματα των ναζί να προελάσουν ανενόχλητα μέσα από την χώρα.Με αυτή την επιλογή φαίνεται να συμφωνούσε και ο κύριος Invgar Kamprad ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ΙΚΕΑ καθώς αποτελούσε ενεργό μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας. Ωστόσο κάπου στο 1950 παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος προφανώς επειδή η ιδιότητά του αυτή θα έβλαπτε την εικόνα και την κερδοφορία τις επιχείρησής του.Ο ρόλος του από κει και πέρα περιορίστηκε σε αυτόν του χρηματοδότη του per engdahl προσωπικού του φίλου και ηγέτη του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας. Ντοκιμαντέρ της Σουηδικής τηλεόρασης προσφέρει ανατριχιαστικά στοιχεία για τη δράση της συγκεκριμένης πολυεθνικής. Το ΙΚΕΑ για να τροφοδοτήσει 150 καταστήματα του σε 22 χώρες και να καταφέρει να έχει κέρδη μέχρι και 10,4 δις ευρώ το 2001 εκμεταλλεύεται τη φτηνή εργασία παιδιών στην Ινδία,το Πακιστάν,το Βιετνάμ και την Ινδονησία. Ποιο συγκεκριμένα το ΙΚΕΑσυνεργάζεται με προμηθευτές σε όλο το κόσμο που διαθετουν στις προαναφερθείσες χώρες μικρά εργοστάσια στα οποία δουλεύουν ακόμα και 14 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα παιδιά ηλικίας 6,7,8 χρονών. Τα παιδιά αυτα που κατασκευάζουν τα πάμφθηνα χαλιά του ΙΚΕΑ αποτελουν ουσιαστικά σκλάβους των προμηθευτών καθώς έχουν δοθεί σε αυτούς ως ενέχυρο για δάνεια που ζητούν οι οικογένειες τους. Τα παιδιά δεν επιστρέφονται αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά ύψους 35 δολαρίων (με τους τόκους). Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται η δεν είναι όσο παραγωγικά πρέπει τα παιδιά αυτά κακοποιούνται, καίγονται με τσιγάρα, κρεμιούνται ανάποδα από δέντρα.
    Επιπλέον πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτές το ΙΚΕΑ χρησιμοποιει φτηνή καταναγκαστική εργασία πολιτικών κρατουμένων. Στη Μπούρμα της Ινδίας χρησιμοποιούνται από προμηθευτές του ΙΚΕΑ οι πολιτικοί κρατούμενοι της επαρχίας αυτής, όσοι δηλαδή αντιστέκονται στην ανελέητη εκμετάλλευση, στα σχέδια ντόπιων αφεντικών, καθώς και στα προγράμματα του ΔΝΤ και της ΠΤ. Πέρα όμως από τους φυλακισμένους εργάτες το ΙΚΕΑ διατηρει εργοστάσια στη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Ταϊλάνδη και άλλες φτωχές χώρες ώστε με τα ψίχουλα που δίνει στους εργάτες του να εκτοξεύει τα κέρδη του πουλώντας βέβαια φτηνά για τους βολεμένους καταναλωτές του δυτικού κόσμου αλλά με τεράστιο περιθώριο κέρδους για το ίδιο..
    Μια άλλη ειδικότητα του IKEA είναι να κατασκευάζει την εικόνα μιας ευαίσθητης κοινωνικά και οικολογικά επιχείρησης. Έτσι ενώ μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω και πολλα περισσότερα που μας είναι απλώς άγνωστα και δυσεύρετα, χρηματοδοτεί μαζί με την Unicef προγράμματα ενάντια στην παιδική εργασία(!!!) Η υποκρισία και το ψέμα στο μεγαλείο της.. με διαμεσολαβητή τη Unicef, σπόνσορα το ΙΚΕΑ και στόχο την εξιλέωση των συνειδήσεών μας.
    Όσα αναφέρθηκαν, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις ισως, χαρακτηρίζουν τη δράση κάθε πολυεθνικής και απλά επαναλαμβάνουν κάποιες από τις συνήθεις τακτικές τους.

    Το παράδειγμα του ΙΚΕΑ είναι μόνο ενδεικτικό και το
    όνομα της εταιρίας θα μπορούσε να υποκατασταθεί από αμέτρητα άλλα
    γνώριμα ονόματα, κρίκους στην αλυσίδα του συστήματος εκμετάλλευσης.

    Ενός συστήματος που υπάρχει όσο το συντηρεί η παθητική συνενοχή και για το οποίο η μόνη λύση είναι η ανατροπή.

  18. ζητω το τσιρκο!αμα ηταν ετσι ολοι οι εργατες θα χανε αυτοκτονησει και οι ικεαδες τζαμποαδες και λοιποι θα παραιτουνταν.και αμα ειναι ετσι μη ψωνιζετε τιποτα,η παραιτηθητε και ψαξτε »τη δουλεια των ονειρων σας»,και μη μας πειτε οτι σας χαλανε οι σουπερ τιμες.πολυ μελο το καναμε το θεμα :/
    Οσο κιαν γουσταρετε τετοιες ακρεες καταστασεις οσων αφορα τουλαχιστον το θεμα αυτο,δε προκειται να ξαναεπαναληφθουν οπως μπορει να γινοταν παλαιοτερα.

    Καποιοι μιλουν για φιασκο εναντιον τους ενω οι ιδιοι ειναι η χειροτερη παγιδα του αιωνα;οεο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.