Το έλαβα με email, και το δημοσιοποιώ, χωρίς να ξέρω αν ισχύει….
Καλημέρα!!
Συνέβη το ακόλουθο σε 4 συναδέλφους στο τμήμα μας, including myself!!
Μας πήρε τηλέφωνο μια ευγενέστατη κοπέλα που καμιά υποψία δεν κινούσε, άλλους σε σταθερό και άλλους σε κινητό, και υποστηρίζοντας ότι είναι από εταιρεία courier επιβεβαίωνε τα στοιχεία του σπιτιού και ποιες ώρες θα είμαστε εκεί. Όσοι ρωτήσαμε ποιος μας στέλνει courier η απάντηση ήταν «από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας».
1) Κανείς μας δεν έλαβε κάτι από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας
2) Μια συνάδελφος, η οποία είχε δεχτεί τηλεφώνημα, γύρισε από 4μερο της 28ης και της είχαν αδειάσει το σπίτι!!!
Θα σας παρακαλούσαμε να μας πείτε αν έχετε λάβει παρόμοιο τηλεφώνημα
Σε περίπτωση που δεχτείτε ΜΗ ΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ και ποιες ώρες θα είστε στο σπίτι! Απλά ρωτήστε από πού μπορείτε να πάτε να παραλάβετε εσείς το γράμμα!!
Τώρα, απο μόνο του δεν είναι παράλογο να το έχει σκεφτεί κάποιος διαρρήκτης, – αν και ίσως πρόκειται για οτιδήποτε άλλο (πλάκα, σύμπτωση), και το γεγονός οτι έγινε διάρρηξη σε 4ήμερο δεν είναι αφύσικο φαινόμενο.
Ας το θεωρήσουμε πάντως αληθινό, αφού μοιάζει πιθανό να είναι.
Δύο-τρείς συμβουλές που μπορώ να σκεφτώ:
– Είμαστε έξτρα προσεκτικοί όταν κάποιος μας καλεί απο απόρρητο νούμερο – ότι και αν δηλώνει οτι είναι, δεν το πιστεύουμε. Προσωπικά, πάντα (πάντα!) ζητάω ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και καλώ εγώ πίσω. Αν δεν μπορεί, ή δεν θέλει να μου το δώσει, αγνοώ το τηλεφώνημα και δεν δίνω κανένα απολύτως στοιχείο. Ακόμα και ο συνδιασμός Όνομα – νούμερο τηλεφώνου μπορεί να είναι εντυπωσιακά χρήσιμος σε όποιον έχει κακό σκοπό.
– Δίνουμε μόνο ό,τι χρειάζεται ο συνομιλητής μας: Αν είναι τράπεζα, πχ, και θέλει να μας πουλήσει κάρτα, δεν έχει κανέναν λόγο ούτε να ξέρει, ούτε να του πούμε την διεύθυνσή μας. Γενικά, είμαστε πολύ φειδωλοί στα στοιχεία που δίνουμε, και πάντα -δεν είναι ντροπή- ζητάμε να μάθουμε γιατί μας κάνουν μία ερώτηση, ή τι θέλουν να πιστοποιήσουν με την απάντησή μας, πριν απαντήσουμε.
– Θυμόμαστε καλά τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε. Εν ανάγκη, γράφουμε κάθε εισερχόμενο τηλέφωνο σε ένα χαρτί με ώρα και αριθμό. Αν για παράδειγμα το email ισχύει, τότε ο διαρρήκτης θα χρησιμοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα τον συνδυασμό τηλέφωνο – διεύθυνση, για να καλέσει λίγο πριν την διάρρηξη, ώστε να πιστοποιήσει οτι κανείς δεν είναι στο σπίτι και μπορεί να δράσει ελεύθερος. Αν θυμόμαστε οτι κάποιος μας κάλεσε και έχουμε την παραμικρή υποψία – αν μας διαρρήξουν, ενημερώνουμε την αστυνομία.
– Αν το email ισχύει, δεν είναι κακή ιδέα να κάνουμε εκτροπή του τηλεφώνου μας όταν λείπουμε για πολλές συνεχόμενες ημέρες – και κρίνουμε πάντα απο τον συνομιλητή μας αν πρέπει να τον ενημέρωσουμε για το που ήμαστε (δεν λέμε με το που το σηκώνουμε «α, λυπάμαι, είμαι εκτός Αθηνών»!)
Με αφορμή ένα κατά πάσα πιθανότητα μουσαντένιο e-mail έγραψες ένα πάρα πολύ καλό και χρησιμο ποστ!
ΕΥΓΕ!
Δεν έχει σημασία αν είναι μουσαντένιο ή όχι, σημασία έχει οτι βασίζεται σε κάτι που είναι πιθανό να κάνουμε όλοι μας – συμπεριλαμβανομένου και εμένα.
Απο αυτή την σκέψη βγαίνουν και οι οδηγίες…
Thanks! 🙂