Το Σάββατο, πριν τα ντέρμπι, τις πετυχημένες (ή αποτυχημένες) λαγάνες και τις ταραμοσαλάτες με ψωμί ή με πατάτα, πριν τις βουτιές των ξένων χρηματιστηρίων, πριν τους έρωτες της Κυριακής και τις απογοητεύσεις τις Δευτέρας, πριν ανακοινωθούν καπου τέσσερα δις για τους Παλαιστίνιους, ελπίδα και κατάρα μαζί, πριν τσακωθείς με τον γείτονα, πριν ανακαλύψεις οτι γουστάρεις την κοπελίτσα στο ψιλικατζίδικο, πριν πας βόλτα και δεις τον ήλιο, ή βόλτα και χαζέψεις το φεγγάρι,

…το Σάββατο λοιπόν,

…κάποιοι, κάπου, πήραν χαμπάρι οτι μας πλησιάζει ένας αστεροειδής.

Μεγάλος.

Τόσο μεγάλος που θα σκότωνε τους περισσότερους κατοίκους μιας μεγαλόπουλης και τα όνειρα όλου του πλανήτη.

Αυτό το Σάββατο. Θυμάσαι τι έκανες; Θύμωνες, έκανες έρωτα, λιγουρευόσουν μία μακαρονάδα, ή την ταραμοσαλάτα της δευτέρας, τσακωνόσουν με την κοπέλα σου- με το αγόρι σου, κοιτούσες έξω και έλεγες ωραία μέρα θα κάνει αύριο, ετοίμαζες χαρταετό, έγραφες ποστ, αναρωτιόσουν αν να πάρεις την κυριακή εφημερίδα, και αν ο Νικοπολίδης θα αποκρούσει το σουτ του Καραγκούνη ή αν θα χαμηλώσει τις τιμές του το Internetικό Victoria Secret.

Κάποιοι μάθαιναν οτι ο κόσμος μπορεί να τελειώσει με την μορφή που τον ξέρουμε. Κάποιοι, έβλεπαν έναν βράχο, και έλεγαν θα περάσει κοντά. Πολύ κοντά.

Πόσο κοντά;

Είναι Σάββατο, ίσως βράδυ, και λίγοι άνθρωποι είδαν μία πέτρα και -δεν μπορεί- το σκέφτηκαν το τέλος.

Ίσως λίγο, ίσως πολύ.

Εγώ, μπορεί να αναρωτιόμουν πως να πω ψέματα στην γυναίκα μου για να καταφέρω να το δω τον αγώνα του Ολυμπιακού, άλλος πως να φάει διακόσια ευρώ απο τον συνεταίρο του, άλλος πως να ανακοινώσει στους γονείς του οτι έχει καρκίνο, άλλος πως θα καταφέρει να κλέψει ένα φιλί απο την χαριτωμένη θεά που την λατρεύει, αλλά αυτή δεν ξέρει τίποτα, ο τραπεζίτης σκαρφίζεται σενάρια για να βάλει χέρι σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, το πρεζόνι αναρωτιέται που θα βρει για την επόμενη φιξιά, ο τραγουδιστής με τι να κάνει ρήμα η λέξη «αγάπη», ο παντρεμένος αν είναι καλύτερα με την γυναίκα του ή να πά να μείνει μόνος του να ησυχάσει απο την γκρίνια της, ο παλαιστίνιος κρατάει στα χέρια του το νεκρό παιδί του και ορκίζεται εκδίκηση, ο άστεγος βρίσκει μία χάρτινη κούτα και λουφάζει γιατί κάνει κρύο, και η Κούνεβα προσπαθεί να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι του νοσοκομείου και αναρωτιέται πως θα είναι η ζωή απο ‘δω και μπρός.

Και ο βράχος πλησιάζει.

Αν το μαθαίναμε;

Τι απο όλα αυτά θα είχε σημασία; Τι θα μέτραγε; Αν το μαθαίναμε θα είχαμε πνιγεί στα «σ’ αγαπώ» και στα «σε μισώ», στα «σου είπα ψέματα» και στα δάκρυα.

Θα είχαμε δύο αληθινές ημέρες.

Και ύστερα, ο αστεροειδής θα συνέχιζε την πορεία του, και εμείς θα κοιταζόμασταν σαν χαζοί, θα γελάγαμε, θα αγκαλιαζόμαστε, θα φιλιόμαστε και θα μονιάζαμε. Όλοι αδέλφια, κανείς το κακό κανενός αδελφού του, τον ίδιο τρόμο μοιρασμένοι, την ίδια ανακούφιση χαρισμένη.

Μα δεν το μάθαμε.

Και έτσι, το ίδιο μουντρούφληδες συνεχίσαμε, και βρίσαμε για το ποδόσφαιρο, είπαμε ψέματα στην γυναίκα μας, δεν είπαμε στον γέρο μας πόσο τον αγαπάμε, βρίσαμε τον γείτονα, δουλέψαμε το κράτος και φάγαμε τα δις, ορκιστήκαμε αιώνιο μίσος στον αιώνιο εχθρό μας και σχεδιάσαμε μια υπέροχη νύχτα αγκαλιά με ένα χαρτόκουτο.

Για σκέψου το λίγο: Θα είχαμε δύο αληθινές ημέρες.

Και μία ολόκληρη ζωή.

(δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι εντελώς αληθινό. Διαβάστε το εδώ.. Update: Περισσότερα απο την Citronella, που έχει και βίντεο.)

8 thoughts on “δύο αληθινές ημέρες

  1. gasp! Δεν το ήξερα καν… ήμουν από αυτούς που έτρωγα σουπιές και ταραμάδες. Ωραίος τρόπος να πεθάνεις, καθώς τρως ταραμά!

  2. Wow! Έγραψες όσα περίπου σκέφτηκα αλλά πολύ πιο εύστοχα!

    Είναι πραγματικά ένα μάθημα, γιατί ενώ παρακολουθούμε με τόσα μέσα το Διάστημα γύρω μας, να που προέκυψε ο ξαφνικός επισκέπτης – έχουμε συχνά τέτοιες διελεύσεις, παρά το ότι αυτή ήταν από τις πιο κοντινές.

    Αλλά αυτό το μονο δυο μέρες είναι σίγουρα κάτι που σε μουδιάζει κάπως όταν το σκέφτεσαι.

  3. Διάβασα σήμερα το πρωί την είδηση και οι αρχικές μου σκέψεις ήταν πάνω κάτω οι ίδιες:
    Π.χ. πόσο μαλάκας θα ήμουν αν είχα κάτσει σπίτι να προετοιμάσω τη δουλειά για τον επόμενο πελάτη, αντί να πάω στην Κατάληψη Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και να αράξω στο γρασίδι με φίλους που είχα μήνες να δω.
    Δεν προχώρησα όμως την σκέψη μου παραπέρα. Γιατί πολύ συχνά σκέφτομαι στη ζωή μου: χαλάρωσε, αύριο μπορεί και να περάσει από πάνω σου μια νταλίκα. Ή να κερδίσω 10 εκατομύρια. Ή να περάσει από πάνω μου μια νταλίκα αφού έχω κερδίσει 10 εκατομύρια (δεν είναι δικό μου αυτό, νομίζω ο Ντίλινγκερ το έλεγε).

    Και στην παραπέρα σκέψη, εγώ θα είμαι απαισιόδοξος σε σχέση με εσένα:
    Γιατί ΑΝ το μαθαίναμε, αρκετοί, οι μυαλωμένοι θα έκαναν αυτό που περιγράφεις. Οι άλλοι, οι κομπλεξικοί, αυτοί που έτσι και αλλιώς κάνουν και την «φυσιολογική» καθημερινότητα μας κόλαση, θα έβρισκαν ευκαιρία να ξεσπάσουν: Με το μυαλό στην ατιμωρησία, θα έκλεβαν, θα λεηλατούσαν, θα βίαζαν, θα έκαναν όλα όσα τώρα φοβούνται ή κάνουν εν κρυπτώ.
    Και αν εν τέλει την γλυτώναμε, δεν θα άλλαζε τίποτα. Μπορεί και να γινόντουσαν τα πράγματα χειρότερα. Η ανθρωπότητα, θα έβαζε τόσο μυαλό όσο έβαλαν οι ΗΠΑ μετά την 11/9 ή ο κόσμος ολάκερος μετά τους 2 Παγκόσμιους.

    Αν πάλι τα σκέφτηκες όλα αυτά, και δεν ήθελες να τα γράψεις, γιατί δεν ήθελες άλλο ένα μίζερο, γκρινιάρικο, απαισιόδοξο ποστ, ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΑΜΕΣΩΣ.

  4. @Cyberella, Θα προτιμούσα οκτώ αστεροειδείς πάνω απο το κεφάλι μου, παρά σουπιές! μπλιάχ 🙂

    @Citronella επισκέπτης, δεν θα πεις τίποτα.

    @antidrasex: ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! δεν σβήνω τίποτα. Και ξέρεις γιατί ρε φίλε; γιατί εσύ, που νομίζεις οτι είσαι απαισιόδοξος, έχεις περισσότερες ελπίδες να κάνεις καλύτερο τον κόσμο απο μένα, τον «αισιόδοξο».

    Και πούσαι; καμιά μέρα, να πάρεις μαζί σου στα γρασίδια να αράξουμε. ..

  5. Το άρθρο του in.gr έχει εικόνα αρχείου. Από την πτώση αστεροειδή στα Σόδομα φαντάζομαι… 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.