Πριν απο μερικούς μήνες, ένα περίεργο post εμφανίστηκε στο ADSLGr:
Αντιγράφω τα σημαντικά σημεία:
Την 19-1-2009 έλαβα από δικαστικό επιμελητή «Πράξη Διεξαγωγής Ακρόασης» από την Ε.Ε.Τ.Τ. σχετικά με την αίτηση που κατέθεσε η Εταιρία Cosmote – Κινητές Τηλεπικοινωνίες A.E. για την διαγραφή του domain name whatsup.gr από τον σημερινό φορέα του ονόματος χώρου, εμένα δηλαδή (Βαρυτιμίδη Χρήστο) κατηγορώντας με ότι την κατοχύρωση του domain name, την έκανα κακόπιστα, παράνομα και καταχρηστικά προσβάλλοντας τα νόμιμα δικαιώματά της. Το αιτιολογικό της αίτησης διαγραφής είναι ότι επειδή η Cosmote έχει κατοχυρώσει το σήμα whatsup ώς λεκτικό και με απεικόνιση ήδη από το 2001, ως επακόλουθο αιτείται την διαγραφή του σημερινού φορέα.
Στην κατηγορία τους εναντίον μου, αναφέρουν ότι εγώ τους στερώ την φήμη τους από την χρήση του ονόματος που αυτοί φυσικά δεν θέλησαν να κατοχυρώσουν το 2001 (το domain κατοχυρώθηκε από εμένα τον Αύγουστο του 2003!! και ο καταχωρητής που ανανέωσε το domain το 2005 ήταν η Otenet!!!). Το δε όνομα whatsup δεν είναι λεκτική εφεύρεση της Cosmote όπως για παράδειγμα είναι η λέξη cosmoκάρτα, αλλά είναι έκφραση – ιδιωματισμός που χρησιμοποιείται κατά κόρον, από το 1949 σαν έκφραση από τον Bugs Bunny αλλά και από όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση. Η διαδικασία κατοχύρωσης έγινε από εμένα νομότυπα – όπως φυσικά και από την επιτροπή που συνεδρίασε για την έγκριση κατοχύρωσης που έγινε – και βάσει του κανονισμού λειτουργίας για την διαχείριση – έγκριση domain name ισχύει η σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αίτησης.
Αυτά, στις 19/1/2009
Εκτοτε, πολλές κουβέντες έγιναν, οι δύο πλευρές πήγαν στην ΕΕΤΤ, και τελικά, μόλις εχθές, η ΕΕΤΤ, έβγαλε απόφαση (οι επισημάνσεις δικές μου):
Μόλις χθες μου επιδόθηκε η απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ.
Η οποία διαγράφει το domain από εμένα, και το δίδει στην Cosmote.Την απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.
http://www.netfans.gr/apofasi/Σαν ένα σχόλιο σχετικά έχω να πω ότι όλοι οι ισχυρισμοί της Cosmote βάση της απόφασης είναι αληθινοί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση όλοι οι δικοί μου ισχυρισμοί είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν στην απόφαση είτε θεωρήθηκαν ανακριβής.
Για παράδειγμα θα σας πω ότι μου ζητήθηκαν τα στατιστικά επισκεψιμότητας από το 2003 έως την ημέρα της ακρόασης και τους τα έδωσα και αυτοί όπως θα δείτε γράφουν στην απόφαση ότι το blog το λειτουργώ «κατ΄ απόδειξη» από τις 26-11-2008 έπειτα δηλαδή από την καταγγελία της Cosmote.
Αφού λοιπόν server files δεν είναι απόδειξη για την Ε.Ε.Τ.Τ., αφού λοιπόν ευχαριστήριο της Livepedia.gr τον Δεκέμβριο του 2007 δεν είναι απόδειξη λειτουργίας για την Ε.Ε.Τ.Τ. τότε απόδειξη είναι ο ισχυρισμός της Cosmote ότι το λειτουργησα έπειτα από την καταγγελία.Θα τα πούμε λοιπόν στα αστικά δικαστήρια.
Και ως απάντηση στον χρήστη breadfan
Καλη τυχη φιλε μου και ευχομαι να δικαιωθεις..Οσο για την ΕΕΤΤ απλα ντροπη τους…Αν ειναι δυνατον εν ετη 2009 να μην αναγνωριζονται στοιχεια επισκεψιμοτητας μεσω file server..
ο συντάκτης απαντά:
Μα φίλε μου δεν είναι ότι δεν δέχτηκαν κάτι που είναι δικό μου απλά όπως τα server files, αλλά κείμενο το οποίο αναρτήθηκε από τους διαχειριστές του livepedia.gr ιστοσελίδα που υποστηρίζεται και από τον ΟΤΕ.
Το κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ
Απλά όπως ο τίτλος είμαι ένας μίκρος για το μέγεθος του OTE, αλλά δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση.
Αύριο θα έχω κάνει upload και τα πρακτικά της ακρόασης αλλά και το υπόμνημα που κατέθεσα. Ώστε να δείτε ότι κατά την διάρκεια της ακρόασης το 1 από τα 3 μέλη της επιτροπής αφού είχε ολοκληρώσει την κατάθεση της θέσης η COsmote είπε το μέλος ότι «ωραία όλα αυτά που μας είπατε αλλά δεν μας έχετε πει που ο κ. Βαρυτιμίδης ήταν κακόπιστος όταν εσείς κατοχυρώσατε ως εμπορικό σήμα μία απλή φράση της αγγλικής που την έλεγε ο Bugs Bunny»Έλεος.
Αυτά, ιστορικά.
Το εν λόγω blog λειτουργεί ακόμα (τις στιγμές που γραφόταν αυτό το ποστ), και μπορείτε να το επισκεφθείτε εδώ: http://www.whatsup.gr – ένα πολύ πετυχημένο όνομα για blog, by the way.
Αφού έχουμε τα στοιχεία, ας πάμε και στην άποψη μου:
ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ; ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ;
Επειδή έχετε λεφτά/εξουσία/δύναμη, θα φάτε απο τον χρήστη το domain του; Γιατί; Γιατί ΕΣΕΙΣ βαρεθήκατε να τσακιστείτε και να κλείσετε ένα domain;
Αλλωστε γιατί να τρέχετε; ΟΠΟΤΕ θέλετε, ΟΠΩΣ θέλετε, θα πάτε να το κλείσετε. Τι και αν το έχει κλείσει, τρία χρόνια μετά ένας άλλος άνθρωπος; Θα του το κλέψετε, και θα κάνετε το κόμμάτι σας.
Σας πείραξε ο άνθρωπος; Σας το άρπαξε; Τόσα χρόνια είχατε κατοχυρώσει το όνομα, τώρα που το έπιασε ο άλλος σας πείραξε;
Και η πλάκα είναι οτι εχετε domain: whatsup.com.gr. Τι έγινε; Δεν είναι αρκετά trendy; δεν είναι αρκετά cool; δεν είναι αρκετά wow; έχει πολλά γράμματα και μπερδευτήκατε; Και δεν φτάνει αυτό, ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. Αδειο μένει. Αχρείαστο.
Οχι, έτσι; Μόνο .gr υπάρχει για εσάς. Τα άλλα δεν είναι domain; Ίσως δεν πουλάνε διαφημιστικά – όπως διαφημιστική και άχρηστη είναι και όλη η ύπαρξη του consept σας…
Έπρεπε -λέει- ο άνθρωπος να ξέρει οτι υπάρχει trademark, και να ξέρει οτι δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει. Πως να το ξέρει; Πως να ξέρει οτι είναι κατοχυρωμένο; Αντιθέτως, η ΕΕΤΤ θα μπορούσε να το ξέρει – και να του το κόψει εξ αρχής – αλλά αυτό θα σήμαινε έξτρα δουλειά, και δεν το θέλουμε αυτό, σωστά;
Καλύτερα να γαμήσουμε την ζωή ενός χρήστη.
Συγχαρητήρια λοιπόν. Είστε πιο δυνατοί, πιο ισχυροί – και πιο άδικοι επίσης.
Και αυτό, εγώ τουλάχιστον, θα το θυμάμαι.
Κάθε φορά που θα βλέπω whatsup, σε διαφημίσεις ή οπουδήποτε αλλού, θα θυμάμαι το blog ενός χρήστη, που του το κλέψατε χρησιμοποιώντας την δύναμη που εγώ σας έδωσα.
Και που δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση να σας ξαναδώσω.
Update: Η Cosmote κέρδισε το όνομα στο δικαστήριο(;), συνεπώς δεν το έκλεψε, το έκανε απολύτως νόμιμα. Μην με ρωτήσετε όμως αν ήταν και ηθικό αυτό που έκανε.
Μη μου πεις μια εταιρία νίκησε ένα πολίτη στα δικαστήρια!
μμμμμ
οκ
Οχι ακόμα δικαστήρια… μέχρι τώρα, μόνο μέχρι την ΕΕΤΤ έχει φτάσει το θέμα.
Η Vodafone τα γνωστά που έχεις επαναλάβει άπειρες φορές
H Comote, τον Γερμανό και τώρα αυτό.
Η Wind (στην οποία είμαι ανέκαθεν) χάλια εξυπηρέτηση πελατών.
Πρέπει να βρω τρόπο να το κόψω το γ…..νο.
Δεν νομίζω ότι θα σταθεί σε όποιοδήποτε δικαστήριο πάντως (αν και χτες μόλις έγραψα για τη Δικαιοσύνη).
Είχα ασχοληθεί επιφανειακά κάποια στιγμή με την κατοχύρωση σήματος, για χάρη ενός φίλου.
Η κατοχύρωση ενός σήματος λεκτικά δεν συνεπάγεται και την κατοχύρωση του domain.
Δες πχ αυτό: http://www.wind.gr
Μαγαζί γωνία θέλουνε με τον τσαμπουκά.
Και μετά μιλάνε για δημοκρατίες και κουραφέξαλα.
Αει σιχτίρ!
ntaksi,8elw na dw ton tupo ths etairias otan elege «ela mwre,8a tou kanoume mia parathrhsh kai 8a tou to paroume»
kai meta na ton riksw apto mpalkoni
Loipon, exete kathe dikaio kai eseis kai o kyrios me to blog tou. ki egw mazi tou eimai. foitw sto oikonom. panepisthmio, kai prosfata diavasa ena biblio sxetika me tin katoxyrwsh epwnymias ktl. kai ekei, i alitheia einai oti mallon kerdizei o ote… kai pali omws.. mallon, giati isxyei kai i arxh ths protereotitas. omws o ote einai tetoia epixeirisi pou mporei na ennoisei oti thigetai.. Ayta grafontai sto emporiko dikaio.
Θυμίζει τότε που, όταν πρωτοσυστάθηκε η οργανωτική επιτροπή του «Αθήνα 2004», θέλανε να αποκτήσουν την αποκλειστική χρήση της ονομασίας… «Ολυμπιακός» και των παραγώγων του!
Α, και βεβαίως υπάρχει το αντιπαράδειγμα του (κολοσσού) Gmail, που φυσικά δεν μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει…
http://en.wikipedia.org/wiki/Gmail#Trademark_disputes
Καλησπέρα σας. Είμαι ο «πρώην» πια ιδιοκτήτης του domain whatsup.gr.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι κάποιος με οικονομική επιφάνεια για να τους πάω κόντρα, ακόμα το σκέφτομαι για τα δικαστήρια διότι «είναι αρκετά τα λεφτά Άρη».
Θα μπορούσα να πω πολλά. Αλλά δεν θα το κάνω διότι έχω απογοητευτεί ακόμα μία φορά από την αντιμετώπιση που είχα από την απόφαση της επιτροπής. Δυστυχώς το κατοχύρωσα 13-8-2003 και όχι πριν τις 30-12-2002 οπότε και δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε (όποιος κατοχύρωσε πριν αυτή την ημερομηνία δεν μπορεί η επιτροπή να διαγράψει domain).
Περίμενα να έχει θετική κατάληξη μιας και δεν εμποδίζω την εμπορική ονομασία ενός προϊόντος, και κυρίως δεν «κλέβω» βάση στατιστικών επισκεψιμότητας την «φήμη» του προϊόντος.
Δυστυχώς το internet λογοκρίνεται. Φράσεις που είναι απλές και καθημερινές κατοχυρώνονται σαν εμπορικά σήματα και εμποδίζουν την ανάπτυξη του internet σαν θεματοφύλακα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Μπορεί πολλοί να διαφωνούν με τα γραφώμενα μέσα στο blog μου, αλλά είμαι σίγουρα ότι και αυτοί που διαφωνούν θα ήταν πάντα υπέρμαχοι στο να μπορώ να εκφράζω αντίθετες από αυτούς απόψεις….. δυστυχώς σύντομα το blog θα πάψει να υπάρχει…
Ζυγίζω ακόμα το θέμα για το εάν το κυνηγήσω στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (σε μία πρώτη κουβέντα μόνο τα παράβολα για να γίνει κλήση της Ε.Ε.Τ.Τ. σε δίκη κοστίζουν 1,500 ευρώ)
Είδωμεν.
Χάρηκα που κάποιοι είναι ελεύθερα μυαλά…..
re vreite kanena gnwsto sas lefta kai peite tou na xorhghsei to paidi,etsi gia thn kontra sthn cosmote!!
ego leo mipos oloi emeis pou asxoloumaste me to internet na voithisoume giati o kathenas tha mporouse na itan sti thesi tou. as steiloun ola ta megala sites sta meloi tous gia afto to thema kai as voithisoume oloi.
an theloun poulato… an afto den einai traboukismos tote ti einai?
Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη, πραγματικά….
Δεν θα χρειαστώ τα χρήματα κατά πάσα πιθανότατα θα καταφέρω να τα μαζέψω. Θα χαιρόμουν για την όποια πληροφορία όμως θα μπορούσε να μου παρέχετε και η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαδικασία της δίκης και δεν το έχω εγώ σκεφτεί. Όποιος έχει κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ας μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου στο προσωπικό μου email cv@upmate.gr ή cv@chillout.gr
Ευχαριστώ και πάλι για την θετική σας διάθεση.
Δεν είναι τόσα πολλά τα παράβολα για το Διοικητικό Εφετείο.
Το θέμα είναι ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο επιτρέπεται να γίνει το αργότερο σε 30 μέρες απο την επίδοση της απόφασης της ΕΕΤΤ.
Eπίσης αν σε ενδιαφέρει απλώς για την τιμή των όπλων μπορεις να πας στο Συνήγορο του Πολίτη που με σωστή νομική εκπροσώπηση μπορείς να το κερδίσεις σε ηθικό επίπεδο.
Aυτό έκανε ο διαχειριστής του didyma.gr που του πήρε το όνομα χώρου ο Δ. Κρανιδίου. Βλ. εδώ σχετικό υλικό
http://e-didyma.gr/EETTsynexeia.html
Θεωρητικά είναι cybersquatting γιατί η cosmote το έχει σαν κατοχυρωμένο trademark πριν κατοχυρώσει το παιδί το domain name.Στο εξωτερικό το κόστος μια κανονικής δίκης τέτοιου είδους είναι περίπου 10.000 δολάρια Αν όμως και οι δύο πλευρές πάνε σε UDRP(Uniform Dispute Resolution Process) που έχει φτιάξει o ICAΝN για αυτές τις περιπτώσεις τότε το κόστος πέφτει περίπου σε 3.000 δολάρια.Στο UDRP ελέγχονται κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες έτσι ώστε να δούν αν όντως υπάρχει κακοπιστία ή προσπάθεια εκμετάλλευσης κάποιου trademark. Ρίξτε μια ματιά στη wikipedia για περισσότερα info για το τι σημαίνουν.
http://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Domain-Name_Dispute-Resolution_Policy
http://en.wikipedia.org/wiki/Cybersquatting
Βέβαια από την άλλη η ΕΕΤΤ δεν νομίζω πως έχει κάποια παρόμοια διαδικασία εδώ στην Ελλάδα και από αυτά που λέγονται είναι εμφανές πως δεν υπάρχει κακοπιστία και αν η υπόθεση πάει σε σε κάποιο»δικαστήριο » που έχει γνώση το παιδί έχει ελπίδες να «αθωωθεί»
Kαι στην τελική τα λεφτά που θα δώσει η cosmote για να τον τρέξει στα δικαστήρια θα μπορούσε να του τα δώσει για να το αγοράσει και ίσως και να της περίσσευαν….
Κατά τη γνώμη μου δεν είναι περίπτωση cybersquatting, αλλά κλασική περίπτωση reverse domain name hijacking (=ανάστροφη διαρπαγή ονόματος χώρου).
Όπως όταν η Deutsche Welle πήγε να πάρει το http://www.dw.com από μία άλλη εταιρία και έφαγε πόρτα από τον WIPO, ο οποίος έκρινε ότι η καταγγελία ήταν καταχρηστική.
http://www.wipo.int/amc/en/domains/decisions/html/2000/d2000-1202.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_domain_hijacking
Οπότε θα μπορούσε να δικαιωθεί και στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης της ΕΕΤΤ.
Αλλά και ο Συνήγορος υπάρχει ακόμη.
Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος για την τροπή που παίρνει η συζήτηση…
@e-lawyer, έχω αντιληφθεί σωστά από τα γραφόμενά σου ότι κατ’ αρχάς έχει κάποια βάση η θέση του Χρήστου;
Γιατί αν είναι έτσι, τότε ο αρχικός εκνευρισμός μου για την απαράδεκτη αντιμετώπιση από πλευράς ΕΕΤΤ (και εταιρείας, στον βαθμό που της αναλογεί) του όλου θέματος δεν ήταν εντελώς εκτός λογικής…
@Χρήστο, καλή δύναμη
@chris, αυτή ήταν και η αρχική πρόθεσή μου 🙂
Κατά τη γνώμη μου, νομικά ο Χρήστος έχει δίκιο 100%.
Στην ΕΕΤΤ όμως είναι δύσκολο να το βρει (με αίτηση ανάκλησης λ.χ.).
Στο Διοικητικό Εφετείο ή εναλλακτικά στο Συνήγορο του Πολιτη έχει πιο πολλές πιθανότητες να κερδίσει.
Είναι οριακό το θέμα πάντως είτε είναι cybersquatting είτε είναι reverse domain name hijacking.Μιας και η συγκεκριμένη περίπτωση είναι λίγο διαφορετική…
H Deutsche Welle δεν πήγε να πάρει το DeutscheWelle.com αλλά το dw.com.Kai προφανώς έφαγε πόρτα.Εκτός και αν έχει κατοχυρωμένο και το DW σας trademark που μου φαίνεται υπερβολικό.Ελπίζω να γίνεται κατανοητό τι εννοώ και προς θεού δεν παίζω τον συνήγορο της ΕΕΤΤ…Ίσα ίσα…
Όπως και να χει πάντως για να μην παρεξηγηθώ είμαι με το μέρος του παιδιού..Προτείνω να ακολουθήσει την συμβουλή του e-lawyer και να το «κυνηγήσει» το θέμα και αλλού και να μην περιοριστεί στην ΕΕΤΤ….
Ειλικρινά ευχαριστώ. Too many data και θα τα χρησιμοποιήσω…. Ευχαριστώ τον arkoydo για την ευκαιρία που μου έδωσε αναρτώντας το θέμα στο blog σου, αν και η ΕΕΤΤ έπειτα από προτροπή της Cosmote χρησιμοποίησε εναντίον μου την έκθεση του προβλήματος μου στο adslgr.com
Είδωμεν. Σύντομα (και πριν την προθεσμία) θα κατατεθεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ή αίτηση για ανάκληση της απόφασης της Ε.Ε.Τ.Τ.
Θα σας ενημερώσω όταν έχω νεότερα.
Το δικαστήριο ορίστικε τελικά για τις 10-12-2009 θα σας ενημερώσω για ότι τελικά αποφασιστεί. Ελπίζω να δικαιωθώ μιας και εκ του πονηρού η Cosmote περίμενε να πάρει το όνομα whatsup.gr ώστε να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το whatsup.com.gr που είχε κατοχυρώσει προγενέστερα.
Θα δούμε λοιπόν.
Καλή επιτυχία Χρήστο, να μας κρατήσεις ενήμερους.
Θα παρακαλούσα οποισδήποτε αναγνώστης του blog που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και ήταν αναγνώστης του Blog whatsup.gr να επικοινωνήσει μαζί μου στο email cv@upmate.gr για την υπόθεση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
@e-lawyer
από όσα γνωρίζω (γιατί όλο και κάποια ψιλά γράμματα θα μας ξεφεύγουν), οι 2 εταιρείες ποθ αναφέρεις στο παράδειγμα σου, Deutsche Welle και Diamond Ware ασκούν εμπορική δραστηριότητα κλπ και όπως τα λέτε σε νομικό επίπεδο κλπ. Και στη συνέχεια πάμε στο μέρος που λενε για κακοπιστία κλπ.
επειδή έχω κατοχυρώσει πολλά ονόματα ΑΠΛΑ τηλεφώνησα σε φίλους που εργάζονται σε ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΕΣ στην Ελλάδα και το πρώτο πράγμα που με ρώτησαν ήταν:
«ο φίλος έχει ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΗ εμπορική δραστηριότητα δηλάδή ειναι επιχείρηση στην Ελλάδα και ασκεί αυτή την δραστηριότητα, έχει καταχωρημένο το domain σε αυτό το επάγγελμα;»
Αν όχι τότε απλά το χάνει. Αν ΝΑΙ τότε πάς δικαστήριο και αρχίζει ο αγώνας όπως στην περίπτωση που αναφέρεις παραπάνω γιατί ΑΠΛΑ και οι 2 έχουν εμπορική δραστηριότητα!
Τώρα αν και ο ίδιος ο καταχωρητης (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ στην Ελλάδα) κάνει λάθος, τότε θα δείξει το δικαστήριο!
Τι λέτε ρε παιδιά, δίκιο είχε η cosmote. Το σήμα ήταν κατοχυρωμένο όπως αναφέρεις (το ψάχνεις εύκολα εδώ: http://www.gge.gr/4/search.asp βάζοντας WHAT) και σου ήταν γνωστό το οτι επειδή σου δώσαν το domain δε σημαίνει ότι το δικαιούσαι, εσύ έπρεπε να γνωρίζεις εάν καταπατάς δικαιώματα τρίτων. Εάν διάβαζες προσεκτικότερα αυτά που υπέγραφες και τους κανονισμούς των hostmaster δε θα βρισκόσουν τώρα στην δύσκολη θέση να σου παίρνουν το domain. Αυτές οι γραφικότητες με τον καλό Δαυίδ και τον κακό Γολιάθ περιτεύουν..
Αγαπητέ Σπύρο. Το «Ψάχνεις εύκολα εδώ» βάζοντας το what ακούγεται πραγματικά εύκολο αλλά δεν υπάρχει πουθενα στις οδηγίες που «υπέγραψα» στις 13-8-2003. Το εάν μπορούσα να φανταστώ ότι ο κοινός αγγλικός ιδιωματισμός «what’s up» είναι κατοχυρωμένος από μία μεγάλη εταιρεία θα με είχε γλιτώσει από τα έξοδα που κάνω τώρα, αλλά σίγουρα θα με εξοργίζει η απλότητα του συλλογισμού σου όταν θεωρείς «απλό» το να μπορούν να δεσμεύουν μεγάλες εταιρείες άσχετες έννοιες από το αντικείμενό τους και να στερεί το δικαίωμα της έκφρασης από ένα απλό πολίτη. Μη προσπαθείς να με κάνεις να φανώ αφελής που θα πολεμήσω έναν ανεμόμυλο με ένα δόρυ. Γραφικές (συγνώμη που στο λέω) είναι οι απόψεις σου (μιας και ενστερνίζεσαι τις θέσεις της Cosmote – εκτός και αν έχεις κάποια θέση σε αυτή) διότι η Cosmote εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η κατοχύρωση από την πλευρά μου το 2003 εμποδίζει την προβολή του προϊόντος της και έχει απώλεια εσόδων. Ποιός; Εγώ! Εμποδίζω τον κολοσσό της κινητής τηλεφωνίας να προβάλει το προϊόν της. Όταν ανενόχλητη η Cosmote προβάλλει το προϊόν της μέσα από την εταιρική της ιστοσελίδα όπως κάνουν όλες οι άλλες εταιρείες. ΑΠλά το 2008 αποφάσισε να επενδύσει σε προϊόντική ιστοσελίδα που θα έχει το όνομα του προίόντος. Κατοχύρωσε λοιπόν το whatsup.com.gr και θέλησε και το whatsup.gr
Ερώτημα λοιπόν Δεν μπορούσε να το προβάλλει από την διεύθυνση whatsup.com.gr γιατί δηλαδή να πρέπέι να αποκτήσει και το whatusp.gr που στο κάτω κάτω της γραφής το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια….. Αυτήν δεν την ενδιέφερε το domain. Άλλωστε εάν την ενδιέφερε μπορούσε να το κατοχυρώσει μέχρι τις 13-8-2003. Αυτό φίλε μου είναι απλό… Δεν την Ενδιέφερε. Και τις γραφικότητες τις αφήνω στην κρίση των αναγνωστών. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι (άσχετα με την κατάληξη που θα έχει η δική μου υπόθεση στο δικαστήριο) ότι οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να αρπάξει ένα domain μία έννοια από οποιονδήποτε χρήστη εάν αυτή έχει κατοχυρώσει εμπορική ονομασία. Αυτό είναι ελληνική εφεύρεση. Άλλωστε όσο γνωρίζω στην Ελλάδα τα ονόματα εκχωρούνται προς χρήση. Ενώ για παράδειγμα το .com γίνεται πώληση και υπάρχει ιδιοκτησία. Εδώ ιδιοκτήτης είναι η Ε.Ε.Τ.Τ. απλά εμείς είμαστε οι «διαχειριστές» των domain names.
Συγνώμη εάν είμαι επιθετικός αλλά κουράστηκα να είναι απλό για την Cosmote να λέει ότι είμαι κλέφτης και να είναι ακατόρθωτο να αποδείξω το απλό ότι η Cosmote προσπαθεί να κλέψει ένα domain name απλά γιατί κατοχύρωσε μία τόσο κοινή έκφραση για προϊόν. Κουράστηκα να την παλεύω. Και που να βλέπατε τι μου σέρνουνε με διάφορους «μάρτυρες» αλλά και τρελλλλλλές αποφάσεις τις Ε.Ε.Τ.Τ. που δεν στηρίζονται σε αποδείξεις αλλά σε ισχυρισμούς ενώ οι αποδείξεις που προσκόμισα εγώ απλά δεν ληφθηκαν υπόψιν, αλλά αγνοήθηκαν. αυτά γιατί μάλλον το κούρασα….
Αγαπητέ Χρήστο,
Οι αποφάσεις δικαστηρίων καθορίζονται μόνο από τους νόμους και όσο άδικη και να μοιάζει η cosmote και η EETT νομικά έχουν δίκιο. Το κατά πόσο μπορούσε εξ’αρχής να κατοχυρώσει η cosmote το whatsup είναι άλλο θέμα αν και δε μου φαίνεται παράλογο όταν έχουν κατοχυρωθεί τόσες κοινές λέξεις ως εμπορικά σήματα.
Για το ότι είναι ελληνική πατέντα να μη δικαιούσαι το domain εάν έχει άλλος trademark κάνεις λάθος, ψάξε στο internet για udrp faq. Εν ολίγοις η άποψή μου είναι ότι παίρνοντας domain που έχει ήδη κατοχυρωμένο σήμα για τέτοιου είδους χρήση είναι ρίσκο και η αντίστοιχη απόφαση δε θα πρέπει να σε εκπλήσσει. Βάλε και την απόφαση online εάν θέλεις γιατί έτσι δε βγαίνει πολύ νόημα.
Μπορείς να δεις την απόφαση στο http://www.upmate.gr/apofasi/
Ενδιαφέρον,. τι να πώ, δεν είναι τόσο απλό. Εάν υπάρχει δικαστική εξέλιξη θα την περιμένω με ενδιαφέρον.
Χρήστο μην αμελήσεις να χρησιμοποήσεις σαν επιχείρημα το archive.org. Είναι πολύ πιο έγκυρο από server logs ή οτιδήποτε άλλο.
Στις 8/9/2007:
http://web.archive.org/web/20070908215326/http://www.whatsup.gr/
symfono me olous sas