Όσο πιο πολύ περνάει ο καιρός, τόσο νιώθω ότι το blog μου βασίζεται κυρίως σε πολιτική/κοινωνική αναζήτηση, και έχει ξεφύγει από τα χαλαρότερα θέματα του παρελθόντος του.

Είναι λογικό – αλλά δεν είναι και απαραιτήτως ευχάριστο. Θα ήθελα να έχω χρόνο και μυαλό να γράψω κάτι πιο χαλαρό, σχεδόν υποχρεωτικά, να μην γίνει μία μονότονη παράθεση από φόβους – αλλά πάλι, δεν είναι εύκολο, τόσα σημαντικά πράγματα γίνονται γύρω μας, που μυαλό.

Σπάζοντας λοιπόν την συνήθεια, ας δούμε ένα χρηστικότερο άρθρο που θέλω να θυμάμαι, ώστε αν ω μη γένοιτο πάει κάτι στραβά με τον υπολογιστή μου, να μπορώ να επανέλθω με τα βασικότερα προγράμματα που χρησιμοποιώ δεν μπορώ να λειτουργήσω χωρίς αυτά, χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο. Ευκαιρία, να γνωρίσετε και εσείς μερικά από αυτά.

Taskbar Shuffle
Είναι ένα μικρό προγραμματάκι, που αναλαμβάνει μία πολύ σημαντική δουλειά: Να αλλάζει την σειρά των προγραμμάτων στην taskbar. Σε επόμενες εκδόσεις των Windows αυτό είναι αναμενόμενο – αλλά στα XP δεν υπήρχε, και πραγματικά μου έλυσε τα χέρια. (Το website του κατασκευαστή έκλεισε αλλά ήταν αρκετά δημοφιλές και το βρίσκετε εύκολα)

Dropbox
Πλέον το ξέρουν όλοι, αλλά όταν το είχα πρωτοχρησιμοποιήσει ήμουν μάλλον από τους λίγους. (Υπόψιν ότι έχει ακούσει ουκ ολίγα για την ασφάλεια των αρχείων του, και την περιέργεια των εργαζομένων του)

GreenShot
Το απόλυτο πρόγραμμα για να φωτογραφίζεις την οθόνη του. Σώζει αυτόματα στον δίσκο, ελέγχεις την ποιότητα, μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις στην εικόνα. Αθόρυβο, αναβαθμίζει τέλεια το πλήκτρο PrintScreen του υπολογιστή σου.

VolumeMouse
Scrollάροντας στην taskbar αυξομειώνεις τον ήχο του μηχανήματος. Δεν έχω ιδέα πως δούλευα πριν. (τσεκάρετε το site του κατασκευαστή, έχει και άλλα προγράμματα, ίσως τα βρείτε ενδιαφέροντα)

NotesHolder
Το είχα από τότε που θυμάμαι τον υπολογιστή μου, είναι ένα μικρό τύπου Notepad πρόγραμμα που «καρφιτσώνει» σε μία γωνιά, ανοίγει αυτόματα μόλις πας επάνω του το mouse, σώζει αυτόματα ο,τι του γράφεις, τα καταχωρει ανα ημερομηνία, και έχει και καλή αναζήτηση. Δεν είναι δωρεάν μόνο, αλλά το δωρεάν κομμάτι του κάνει την δουλειά μια χαρά. (USB Mode)

XMPlay
Mp3 (και όχι μόνο) player, που το βασικό του προσόν είναι ότι με το skin «Windows Classic 2 Mini» πιάνει ελάχιστο χώρο στην οθόνη μου. Υπάρχουν πολλά, εμένα μου κάνει την δουλειά που χρειάζομαι αυτό. (USB Mode)

FoldersPopUp
Από τις τελευταίες προσθήκες, με μεσαίο κλικ οπουδήποτε στο Desktop, ή Shift-μεσαίο κλικ οπουδήποτε, ανοίγει ένα μενού στο οποίο έχεις σώσει τα προγράμματα, τους φακέλους και τα link που χρησιμοποιείς πιο συχνά, για εύκολη μετάβαση. Μεγάλο του προσόν, ότι δουλεύει και στο παράθυρο που ανοίγει όταν πας πχ να σώσεις ένα αρχείο, και έτσι μεταφέρεσαι εύκολα από φάκελο σε φάκελο. Είναι υπο κατασκευή, οπότε ίσως να μην είναι και το πιο ολοκληρωμένο (πριν χρησιμοποιούσα το QuickCliq που είναι πιο κολοφτιαγμένο, αλλα ίσως λίγο πιο βαρύ και αργό) (USB Mode)

Executor
Το διαμαντάκι μου. Του αναθέτεις ένα πλήκτρο, σου εμφανίζει ένα πεδίο, και κάνεις αναζήτηση στα προγράμματα/φακέλους/link/διαδικασίες που έχεις επιλέξει – κοινώς, ένα text launcher. Του έχω φορτώσει τα πάντα, και παραμένει γρήγορο και εξαιρετικά αξιόπιστο. Για skin έχω αυτό. Είναι αδύνατο να δουλέψω σε υπολογιστή χωρίς να το έχω. Hint: του έχω αναθέσει το πλήκτρο Insert που δεν μου χρειαζόταν, και έτσι γλυτώνω τον άβολο συνδυασμό πλήκτρων (USB Mode)

XNView
Για οργάνωση και πείραγμα σε φωτογραφίες. Δεν είναι photoshop, αλλά η δυνατότητα να πειράξεις με ενδιαφέροντες τρόπους πολλές μαζί (γράφοντας πχ επάνω τους την ημερομηνία που τραβήχτηκαν από την EXIF πληροφορία του αρχείου) είναι ασυναγώνιστη. Καλό και για μετονομασίες αρχείων. (USB Mode)

StrokeIt
Το ακριβώς αντίθετο του Executor – εκείνο δουλεύει με τον πληκτρολόγιο, τούτο ενεργοποιεί καταστάσεις (όπως Copy/paste), ανοίγει sites και πηγαίνει σε φακέλους και προγράμματα, σχεδιάζοντας ένα σύμβολο στην οθόνη (δύσκολο να το εξηγήσω, τούτο το video ίσως το περιγράφει καλύτερα). (νομίζω και USB Mode)

LeDimmer
Για μενα που δουλεύω βράδυ, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Σκοτεινιάζει την οθόνη – εκτός από το πρόγραμμα που δουλεύεις εκείνη την στιγμή. Χρήσιμο και για τα αδιάκριτα βλέμματα 🙂 Στο site δεν έχει screenshots, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι είναι εδώ. (USB Mode)

Texter
Το βασικότερο πρόγραμμα για να κάνω οποιονδήποτε κώδικα (και όχι μόνο). Γράφεις μερικούς χαρακτήρες, και αυτό τους αντικαθιστά με το κείμενο που του έχεις δώσει. Πχ, αν γράψω Lorem και πατήσω {TAB} θα μου γράψει αυτόματα όλο αυτό:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam et arcu mauris, a congue augue. Nullam feugiat elementum nisl vitae consectetur. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Quisque dignissim dolor vel felis vestibulum mollis. Quisque volutpat urna vel dolor dignissim aliquet. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Nam blandit urna sollicitudin felis aliquet rhoncus. Donec enim tortor, laoreet et posuere placerat, feugiat non nibh. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam condimentum turpis nec justo mollis a ullamcorper ligula tempor.

Με έχει γλυτώσει από ΤΟΝΟΥΣ δακτυλογράφησης, κυρίως κώδικα, και με βοηθάει να γράφω χωρίς απαραιτήτως να θυμάμαι το σύνολο της εντολής σε σχεδόν κάθε πρόγραμμα (πολύ βολικό). Θέλει όμως προφανώς εκπαίδευση για οτιδήποτε γράψεις. Ο δημιουργός του το έχει παρατήσει, αλλά μπορείτε ακόμα να το βρείτε. (USB Mode)

AutoHotKey
Θυμάστε το Texter που μόλις σας έγραψα; Ε, φτιάχθηκε με αυτό το πρόγραμμα. Βασικά, μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε με αυτό το πρόγραμμα, από ένα Notepad, μέχρι έναν Mp3 player ή μία μεγάλη εφαρμογή. Δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί τι γράφεις και να το αντικαθιστά (όπως κάνει το Texter) αλλά εξελίχθηκε πολύ σύντομα σε κάτι με τεράστιες δυνατότητες. Είναι λίγο δύσκολο αν προσπαθήσεις να εντρυφήσεις, αλλά αποζημιώνει για τον κόπο σου, και οι βασικές λειτουργίες γίνονται πανεύκολα. Must για όσους θέλουν να δοκιμάσουν προγραμματισμό, και με εξαιρετικά καλή βάση dedicated ενδιαφερόμενων και online βοήθειας. (USB Mode… σχεδόν.)

Αυτά. Ότι γράφω ότι είναι σε USB Mode είναι προγράμματα που μπορεί ο καθένας να τα έχει μαζί του σε ένα stickάκι, δεν θα του λείψουν σε κανένα μηχάνημα 🙂 και δεν χρειάζονται εγκατάσταση / ή τρέχουν σε όλα τα μηχανήματα σας μέσω Dropbox. Όλα δε είναι για Windows XP, εκεί τα δουλεύω. Δεν κάνω αναφορά στα Sublime (ο καλύτερος code editor για μένα, πολύ παραμετροποιήσιμος, όπως τον χρειάζομαι), XAMPP που φτιάχνει έναν σέρβερ στο μηχάνημά σου για προσομοίωση πριν ανεβάσεις κάτι – κλπ, αυτά είναι πιο τεχνικά και ενδιαφέρουν λιγότερους.

Είχα υποσχεθεί και στο παρελθόν ότι θα ενημερώνω με καινούργια ευρήματα, αλλά δεν είμαι πολύ τυπικός σ’ αυτά – οπότε… 🙂

Μοιραστείτε και εσείς στα σχόλια: Ποια προγράμματα δεν μπορείτε να αποχωριστείτε; Τι ξεκινάει αυτόματα με το που ανοίγετε το μηχάνημα; Τι σας εκνευρίζει που λείπει στον ξένο υπολογιστή που καθίσατε; 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.