Όσο πιο πολύ περνάει ο καιρός, τόσο νιώθω ότι το blog μου βασίζεται κυρίως σε πολιτική/κοινωνική αναζήτηση, και έχει ξεφύγει από τα χαλαρότερα θέματα του παρελθόντος του.

Είναι λογικό – αλλά δεν είναι και απαραιτήτως ευχάριστο. Θα ήθελα να έχω χρόνο και μυαλό να γράψω κάτι πιο χαλαρό, σχεδόν υποχρεωτικά, να μην γίνει μία μονότονη παράθεση από φόβους – αλλά πάλι, δεν είναι εύκολο, τόσα σημαντικά πράγματα γίνονται γύρω μας, που μυαλό.

Σπάζοντας λοιπόν την συνήθεια, ας δούμε ένα χρηστικότερο άρθρο που θέλω να θυμάμαι, ώστε αν ω μη γένοιτο πάει κάτι στραβά με τον υπολογιστή μου, να μπορώ να επανέλθω με τα βασικότερα προγράμματα που χρησιμοποιώ δεν μπορώ να λειτουργήσω χωρίς αυτά, χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο. Ευκαιρία, να γνωρίσετε και εσείς μερικά από αυτά.

Taskbar Shuffle
Είναι ένα μικρό προγραμματάκι, που αναλαμβάνει μία πολύ σημαντική δουλειά: Να αλλάζει την σειρά των προγραμμάτων στην taskbar. Σε επόμενες εκδόσεις των Windows αυτό είναι αναμενόμενο – αλλά στα XP δεν υπήρχε, και πραγματικά μου έλυσε τα χέρια. (Το website του κατασκευαστή έκλεισε αλλά ήταν αρκετά δημοφιλές και το βρίσκετε εύκολα)

Dropbox
Πλέον το ξέρουν όλοι, αλλά όταν το είχα πρωτοχρησιμοποιήσει ήμουν μάλλον από τους λίγους. (Υπόψιν ότι έχει ακούσει ουκ ολίγα για την ασφάλεια των αρχείων του, και την περιέργεια των εργαζομένων του)

GreenShot
Το απόλυτο πρόγραμμα για να φωτογραφίζεις την οθόνη του. Σώζει αυτόματα στον δίσκο, ελέγχεις την ποιότητα, μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις στην εικόνα. Αθόρυβο, αναβαθμίζει τέλεια το πλήκτρο PrintScreen του υπολογιστή σου.

VolumeMouse
Scrollάροντας στην taskbar αυξομειώνεις τον ήχο του μηχανήματος. Δεν έχω ιδέα πως δούλευα πριν. (τσεκάρετε το site του κατασκευαστή, έχει και άλλα προγράμματα, ίσως τα βρείτε ενδιαφέροντα)

NotesHolder
Το είχα από τότε που θυμάμαι τον υπολογιστή μου, είναι ένα μικρό τύπου Notepad πρόγραμμα που «καρφιτσώνει» σε μία γωνιά, ανοίγει αυτόματα μόλις πας επάνω του το mouse, σώζει αυτόματα ο,τι του γράφεις, τα καταχωρει ανα ημερομηνία, και έχει και καλή αναζήτηση. Δεν είναι δωρεάν μόνο, αλλά το δωρεάν κομμάτι του κάνει την δουλειά μια χαρά. (USB Mode)

XMPlay
Mp3 (και όχι μόνο) player, που το βασικό του προσόν είναι ότι με το skin «Windows Classic 2 Mini» πιάνει ελάχιστο χώρο στην οθόνη μου. Υπάρχουν πολλά, εμένα μου κάνει την δουλειά που χρειάζομαι αυτό. (USB Mode)

FoldersPopUp
Από τις τελευταίες προσθήκες, με μεσαίο κλικ οπουδήποτε στο Desktop, ή Shift-μεσαίο κλικ οπουδήποτε, ανοίγει ένα μενού στο οποίο έχεις σώσει τα προγράμματα, τους φακέλους και τα link που χρησιμοποιείς πιο συχνά, για εύκολη μετάβαση. Μεγάλο του προσόν, ότι δουλεύει και στο παράθυρο που ανοίγει όταν πας πχ να σώσεις ένα αρχείο, και έτσι μεταφέρεσαι εύκολα από φάκελο σε φάκελο. Είναι υπο κατασκευή, οπότε ίσως να μην είναι και το πιο ολοκληρωμένο (πριν χρησιμοποιούσα το QuickCliq που είναι πιο κολοφτιαγμένο, αλλα ίσως λίγο πιο βαρύ και αργό) (USB Mode)

Executor
Το διαμαντάκι μου. Του αναθέτεις ένα πλήκτρο, σου εμφανίζει ένα πεδίο, και κάνεις αναζήτηση στα προγράμματα/φακέλους/link/διαδικασίες που έχεις επιλέξει – κοινώς, ένα text launcher. Του έχω φορτώσει τα πάντα, και παραμένει γρήγορο και εξαιρετικά αξιόπιστο. Για skin έχω αυτό. Είναι αδύνατο να δουλέψω σε υπολογιστή χωρίς να το έχω. Hint: του έχω αναθέσει το πλήκτρο Insert που δεν μου χρειαζόταν, και έτσι γλυτώνω τον άβολο συνδυασμό πλήκτρων (USB Mode)

XNView
Για οργάνωση και πείραγμα σε φωτογραφίες. Δεν είναι photoshop, αλλά η δυνατότητα να πειράξεις με ενδιαφέροντες τρόπους πολλές μαζί (γράφοντας πχ επάνω τους την ημερομηνία που τραβήχτηκαν από την EXIF πληροφορία του αρχείου) είναι ασυναγώνιστη. Καλό και για μετονομασίες αρχείων. (USB Mode)

StrokeIt
Το ακριβώς αντίθετο του Executor – εκείνο δουλεύει με τον πληκτρολόγιο, τούτο ενεργοποιεί καταστάσεις (όπως Copy/paste), ανοίγει sites και πηγαίνει σε φακέλους και προγράμματα, σχεδιάζοντας ένα σύμβολο στην οθόνη (δύσκολο να το εξηγήσω, τούτο το video ίσως το περιγράφει καλύτερα). (νομίζω και USB Mode)

LeDimmer
Για μενα που δουλεύω βράδυ, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Σκοτεινιάζει την οθόνη – εκτός από το πρόγραμμα που δουλεύεις εκείνη την στιγμή. Χρήσιμο και για τα αδιάκριτα βλέμματα 🙂 Στο site δεν έχει screenshots, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι είναι εδώ. (USB Mode)

Texter
Το βασικότερο πρόγραμμα για να κάνω οποιονδήποτε κώδικα (και όχι μόνο). Γράφεις μερικούς χαρακτήρες, και αυτό τους αντικαθιστά με το κείμενο που του έχεις δώσει. Πχ, αν γράψω Lorem και πατήσω {TAB} θα μου γράψει αυτόματα όλο αυτό:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam et arcu mauris, a congue augue. Nullam feugiat elementum nisl vitae consectetur. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Quisque dignissim dolor vel felis vestibulum mollis. Quisque volutpat urna vel dolor dignissim aliquet. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Nam blandit urna sollicitudin felis aliquet rhoncus. Donec enim tortor, laoreet et posuere placerat, feugiat non nibh. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam condimentum turpis nec justo mollis a ullamcorper ligula tempor.

Με έχει γλυτώσει από ΤΟΝΟΥΣ δακτυλογράφησης, κυρίως κώδικα, και με βοηθάει να γράφω χωρίς απαραιτήτως να θυμάμαι το σύνολο της εντολής σε σχεδόν κάθε πρόγραμμα (πολύ βολικό). Θέλει όμως προφανώς εκπαίδευση για οτιδήποτε γράψεις. Ο δημιουργός του το έχει παρατήσει, αλλά μπορείτε ακόμα να το βρείτε. (USB Mode)

AutoHotKey
Θυμάστε το Texter που μόλις σας έγραψα; Ε, φτιάχθηκε με αυτό το πρόγραμμα. Βασικά, μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε με αυτό το πρόγραμμα, από ένα Notepad, μέχρι έναν Mp3 player ή μία μεγάλη εφαρμογή. Δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί τι γράφεις και να το αντικαθιστά (όπως κάνει το Texter) αλλά εξελίχθηκε πολύ σύντομα σε κάτι με τεράστιες δυνατότητες. Είναι λίγο δύσκολο αν προσπαθήσεις να εντρυφήσεις, αλλά αποζημιώνει για τον κόπο σου, και οι βασικές λειτουργίες γίνονται πανεύκολα. Must για όσους θέλουν να δοκιμάσουν προγραμματισμό, και με εξαιρετικά καλή βάση dedicated ενδιαφερόμενων και online βοήθειας. (USB Mode… σχεδόν.)

Αυτά. Ότι γράφω ότι είναι σε USB Mode είναι προγράμματα που μπορεί ο καθένας να τα έχει μαζί του σε ένα stickάκι, δεν θα του λείψουν σε κανένα μηχάνημα 🙂 και δεν χρειάζονται εγκατάσταση / ή τρέχουν σε όλα τα μηχανήματα σας μέσω Dropbox. Όλα δε είναι για Windows XP, εκεί τα δουλεύω. Δεν κάνω αναφορά στα Sublime (ο καλύτερος code editor για μένα, πολύ παραμετροποιήσιμος, όπως τον χρειάζομαι), XAMPP που φτιάχνει έναν σέρβερ στο μηχάνημά σου για προσομοίωση πριν ανεβάσεις κάτι – κλπ, αυτά είναι πιο τεχνικά και ενδιαφέρουν λιγότερους.

Είχα υποσχεθεί και στο παρελθόν ότι θα ενημερώνω με καινούργια ευρήματα, αλλά δεν είμαι πολύ τυπικός σ’ αυτά – οπότε… 🙂

Μοιραστείτε και εσείς στα σχόλια: Ποια προγράμματα δεν μπορείτε να αποχωριστείτε; Τι ξεκινάει αυτόματα με το που ανοίγετε το μηχάνημα; Τι σας εκνευρίζει που λείπει στον ξένο υπολογιστή που καθίσατε; 🙂

Λοιπόν, δεν θα το πιστέψεις, αλλά αυτό το blog ήταν, κάποτε, χαλαρό blog. Να, πήγαινε πίσω να δεις και μόνος σου: Και πλάκες έκανε, και τα ωραία του είχε, δεν το είχε φάει η μαυρίλα και η μιζέρια.

Τώρα, θα μου πεις, να γίνεται ο κακός χαμός και να γράφω άσχετα; Δύσκολο. Οπότε, επιλέγεις τα θέματα, και προχωράς αναλόγως.

Αλλά έλα που, κάπου-κάπου, γίνομαι και γω παιδί 🙂

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Sensible Soccer 96/97.

Sensible Soccer - Amiga

Ω, oui.

Παίξαμε όταν ήμασταν παιδιά, για σας δεν ξέρω, μα εγώ το είχα γονατίσει στην Amiga μου. Μετά μεγάλωσα ξέρω γω, το ξέχασα, ήρθαν άλλα παιχνίδια, πιο κλασάτα, Fifa, Pes, λουξ, έψα, αναβαθμιστήκαμε.

Αυτό το κακόμοιρο πάλι, όχι.

Κάποιοι όμως, δεν το ξέχασαν, σας διαβεβαιώ!

Προχθές, ο φίλος Βασίλης, μου έστειλε ένα link. Είναι μία εταιρία, που επανακυκλοφορεί παιχνίδια για PC (κυρίως, αλλά όχι μόνο) με την βοήθεια ενός προγράμματος που λέγεται DosBox. Το κάνει επί πληρωμή, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα το βρείτε και δωρεάν. Όπως και να χει, $6 είναι αυτά, κάτι λιγότερο σε ευρώ, χαλάλι. Υπόψιν: είναι η έκδοση για PC, όχι για Amiga. Για κάποιους έχει νόημα αυτό, εγώ γέρασα τόσο που δεν θυμάμαι διαφορές.

(Θα σου δώσω link στο τέλος)

Και το αγόρασα.

Το παιχνίδι εγκαταστάθηκε θαυμάσια στον υπολογιστή μου, το έτρεξα, και… ω-ναι, το παλιό-καλό Sensible Soccer, Fullscreen, να μη το χορταίνουν τα δακρυσμένα ματάκια μου.

Βέβαια, κομμάτι παλιό, αρχαίο, και οι παίκτες Βαζέχα, Τοχούρογλου, Καραταΐδης, Αγορογιάννης, Κετσπάγια, Μητρόπουλος, Κολιτσιδάκης, Καλιτζάκης – μέχρι και Πάντελιτς έχει -ναι, τον ίδιο.

Ψευτοέπαιξα μερικά παιχνίδια, μα ήταν πολύ γρήγορο λέμε – ή εγώ γέρασα, και πολύ δύσκολο – ή εγώ γέρασα. Και πως να ταυτιστείς με Τσαλουχίδη; Χαριτωμένο, αλλά κομμάτι παλιό.

Άκου λοιπόν να δεις τι έκανα: Ότι κάνω καμιά δεκαριά χρόνια τώρα. Αρχισα να ψάχνω.

Λέω, ο μόνος βλαμμένος δεν μπορεί να είμαι, η εταιρία βγάζει το παιχνίδι άρα έχει ενδιαφέρον το πράγμα, κάτσε να δούμε τι κάνουν οι άλλοι, οι πιο βλαμμένοι από εμένα.

Αυτοί οι άλλοι λοιπόν, εδώ και μερικά χρόνια, έχουν πάρει την έκδοση για PC, έχουν ξεψαχνίσει τον κώδικα, και κάνουν ….ανανεώσεις πρωταθλημάτων! Δηλαδή, η εταιρία το παράτησε το 97, αλλά αυτοί οι κουλοί συνέχισαν να ανανεώνουν ομάδες, παίκτες, στατιστικά και ονόματα (να σου θυμίζω πόσα πρωταθλήματα είχε; άει γειά σου) σε τρέχουσες περιόδους.

(Θα σου δώσω link στο τέλος είπαμε, μη βιάζεσαι. Διάβασε, έχει και άλλο ενδιαφέρον)

Πότε λοιπόν σταμάτησαν να ασχολούνται; Αμ, δεν σταμάτησαν. Έχουν φτιάξει έκδοση ακόμα και για την σαιζόν 2012-2013! Μήτρογλου στο Swos λοιπόν – ενδιαφέρουσα προοπτική!

Η εγκατάσταση χρειάστηκε λίγο brainstorming, που για άλλους είναι εύκολο, αλλά εγώ είμαι σαράντα, (και στα μούτρα σου) και μου χρειάστηκε λίγο παραπάνω – αλλά έγινε!

Και να ο Κοντρέρας, και να ο Μανωλάς, και να ο Αρκούδας (σιγά μη δεν) και να ο Πετρόπουλος. (Και τα στατιστικά να μην είναι απογοητευτικά λάθος!)

Ψήνεσαι, έ;

Περίμενε, έχει και άλλο:

Έχει όμως και Φουστέρ. Και Τοροσίδη. Χμ. Δεν μ’ αρέσει να έχω παίκτες που έφυγαν, χαλάει την γεύση ρε φίλε, και, σου θυμίζω ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΟΜΑΔΩΝ!. Συγγνώμη που φωνάζω, αλλά με τρώει από το 97 αυτή η αδικία. Πολύς καιρός.

Όμως αυτοί, κάπως το έκαναν. Ξύπνιοι είναι, δεν αντιλέγω, αλλά πως;

Έφτιαξαν έναν Editor φίλε μου.

(Στο τέλος τα links)

Ω, yeah.

Εναν editor που αλλάζεις ονόματα παικτών των ομάδων, εμφανίσεις (μισό, να σκουπίζω ένα δάκρυ) ακόμα και (χαρτομάντιλο) την εμφάνιση των παικτών όπως μαλλιά ή χρώμα δέρματος!

Ναι ρε φίλε.

(Είπαμε, κάτω τα links, αν συνεχίσεις να με πρήζεις, δεν θα τα βάλω. Να κάτσεις να διαβάσεις ρε, τόσο κόπο έκανα.)

Όμως, το παιχνίδι παρέμενε ενοχλητικά γρήγορο. Ενοχλητικά; Όοοχι, γιατί ένα site στην Γαλατία, παρείχε συμβουλές για το πως να αλλάξεις και την ταχύτητα του DosBox, να γίνει πιο …παλιό.

Ανακεφαλαιώνοντας: Παίζω Sensible Soccer. Σήμερα. Με τον Μήτρογλου. Και προσθέτω και Βλαχογιάννη Βλαχοδήμο αν κάνω κέφι. Σε φυσιολογικούς για την ηλικία μου ρυθμούς.

Ναι ρε φίλε.

ΝΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ!

(συγνώμη, καταλαβαίνεις)

~

(μισό να παίξω ένα παιχνίδι όσο εσύ αντιλαμβάνεσαι το μεγαλείο της στιγμής και μεγαλώνει η ζήλια σου και επιστρέφω)

(ουφ, ωραία ήτανε)

Πάμε στα που και πως; Πάμε.

Ένα, αγοράζεις το παιχνίδι απ’ εδώ http://www.gog.com/gamecard/sensible_world_of_soccer_9697. ΔΕΝ επιμένω να το αγοράσεις – σίγουρα κάπου θα μπορέσεις να το βρεις, δεν έκαναν πυρηνική φυσική οι άνθρωποι, έτοιμα δωρεάν προγράμματα συγκέντρωσαν και τα πούλησαν. Αλλά εγώ εκεί το βρήκα, είναι εύκολο, μπαμ-ταμ, ηνστάλ, το προτίμησα από τις εναλλακτικές – έχω και μία ηλικία, πληρώνονται αυτά. Θέλει (πιστωτική ή χρεωστική) κάρτα (ή Paypal, νομίζω) και εγγραφή. [UPDATE: Μέσω @L_Gnou έρχεται και αυτό το link από το abandonia.com (tweet), με το οποίο το στήνεις μόνος σου, δωρεάν (μέρες που είναι…) – χρειάζεσαι όμως, όπως ανέφερα, και το DOSbox]

Δύο, λοιπόν, install. Εμένα δούλεψε, καλή τύχη σε σένα. Τρέξτο, να δεις αν παίζει. Αν παίζει προχωράς, αν όχι, δεν μπορώ να βοηθήσω. Αν έπαιξε, χάσε πέντε μηδέν γιατί πάει γρήγορα, και γέρασες, και κλείστο. Έχεις δουλειά ακόμα. Α, και δώσε φιλιά στον Κούλη.

Τρία, κατεβάζεις από εδώ http://synchronatedswos.blogspot.gr/2012/10/synchronated-swos-2012-13-v1_18.html το τελευταίο update ομάδων. Τσεκάρεις για ιούς αν είσαι έξυπνος (εγώ δεν ήμουν), ένα zip αρχείο είναι, ξεζίπαρέ το κάπου. Ανοιξέ το, έχει έναν φάκελο PC. Μέσα του έχει έναν φάκελο Data και ένα sws.exe. Μετονόμασε το sws.exe ENGLISH.EXE (εγώ το έβαλα κεφαλαία, κάνε όπως γουστάρεις, δεν ξέρω αν υπάρχει πρόβλημα). Θυμήσου που είναι ο φάκελος.

Τέσσερα, πήγαινε εκεί που έκανε install το πρόγραμμα (αν πάταγες κουμπιά χωρίς να διαβάζεις τι λένε μάλλον είναι στο C:\GOG Games\Sensible World of Soccer 96-97\) και θα βρεις μέσα επίσης έναν φάκελο Data και ένα English.exe. Κράτα αντίγραφο και από τα δύο (εγώ το έκανα μετονομάζοντάς τα σε oldData και oldEnglish.exe)

Πέντε, πήγαινε στον προηγούμενο φάκελο, εκεί που unzipαρες (αυτόν που σου είπα να θυμάσαι) κάνε copy τον φάκελο data και το english.exe, πήγαινε στην εγκατάσταση του παιχνιδιού, κάνε paste. Κανονικά, δεν θα σου ζητήσει να αντικαταστήσει τίποτα, γιατί ήσουν φρόνιμος και με ακούς που σου μιλάω.

Έξι, τρέξε ξανά το παιχνίδι. Παίζει; Με γειά. Διασκέδασέ το, φάε πέντε γκολ γιατί δεν πρόλαβες να το μάθεις πριν, βιαζόσουνα – και μετά κλείστο γιατί έχουμε κι άλλα. Δεν παίζει; Κάτι πήγε στραβά. Υπόψιν, δεν μπορώ να βοηθήσω. Σιγουρέψου ότι τα έκανες σωστά, όπως τα γράφω, και αν είσαι σίγουρος, πέτα ένα comment μπας και ξέρει κανείς άλλος.

Επτά, πάμε να κάνουμε το παιχνίδι λίγο πιο αργό. Δηλαδή, φυσιολογικό για την ηλικία μας. Πήγαινε στον φάκελο που εγκατέστησες το παιχνίδι, και άνοιξε το αρχείο dosbox_SWOS.conf με ένα notepad. Έκανες αντίγραφο πριν το κάνεις; Όχι; Θέλω να είσαι πονηρός, να μην είσαι κορόιδο, μόνοι μας τα σκεφτόμαστε αυτά. Κλείστο, κάνε αντίγραφο (ο πιο εύκολος τρόπος είναι επιλέγεις το αρχείο/copy/paste και θα φτιάξει μόνο του ένα Copy of dosbox_SWOS.conf και ξαναάνοιξε το dosbox_SWOS.conf. (Και να σκέφτεσαι την επόμενη φορά. Τι εννοείς αν εγώ κράτησα μπακαπ; Να κοιτάς την δουλειά σου. Ορίστε μας).

Οκτώ, μόλις άνοιξες ένα κατεβατό από γράμματα. Μη σκιάζεσαι, άκου εμένα. Ψάχνεις το cycles=auto (είναι κάπου στην μέση, αν θυμάμαι καλά), και το κάνεις cycles=fixed 10000. Στο δικό μου μηχάνημα, και με την δική μου ηλικία, αυτό είναι που αντέχω (εντάξει;). Σώσε, και τρέξε το παιχνίδι. Σου κάνει; Θαυμάσια. Όχι; Άλλαξέ το σε κάτι άλλο. Όσο πιο μεγάλο το νούμερο, τόσο πιο γρήγορα πάει το παιχνίδι.

Εννιά, πριν κλείσεις το dosbox_SWOS.conf . Εγώ ενοχλούμαι από την fullscreen έκδοση, αν ενοχλείσαι και εσύ, βρες την γραμμή fullscreen=true (κοντά στην αρχή) και κάντην fullscreen=false. Σώσε, παίξε. Παραδόξως με fullscreen πάει λίγο πιο γρήγορα (στο δικό μου μηχάνημα) γι’ αυτό και η επιλογή 10000 στο προηγούμενο.

Δέκα. Πήγαινε εδώ, http://swoes.info/editor_downloads/ και κατέβασε την έκδοση 1.3.0 (ή μεγαλύτερη αν βρήκες αυτό το ποστ οκτακόσια χρόνια αφότου γράφτηκε – να ζήσεις να μας θυμάσαι). Όπως πάντα, scan για ιούς, και αποσυμπίεση. Στον φάκελο που δημιουργήθηκε, βρίσκεις και τρέχεις το SwoEditorS.exe, κάνεις File/Load team file/ πας στον φάκελο data εκεί που εγκατέστησες το παιχνίδι, και επιλέγεις ένα team. Η Ελλάδα, πχ είναι το TEAM.015. Αλλάζεις ονόματα, στατιστικά, εμφανίσεις, πειραματήσου. Σώσε, και θα τα δεις να γίνονται – όταν κλείσεις, και ξανατρέξεις το παιχνίδι. Έχει και help, αξίζει να του ρίξεις μία ματιά.

Και τώρα τράβα, γίνε πάλι παιδί.

Keep SWOS alive! 🙂

Τούτο το blog έχει κυριολεκτικά απ’ όλα. Και χρήσιμα, και πολιτικά, και κοινωνικά, και αστεία, – έ, τώρα θα αποκτήσει και την πρώτη του συμβουλή.

Τι να κάνετε λοιπόν αν μαγειρεύοντας, ξεχάσετε το τηγάνι με το λάδι στο μάτι της κουζίνας, και αυτό πιάσει φωτιά!

Μου το έστειλαν με email, δυστυχώς με avi αρχείο. Δυσκολεύτηκα λιγουλάκι, αλλά κατάφερα να το βρω στο YouTube, για να το μοιραστώ μαζί σας.

Όταν όμως το βρήκα, βρήκα και μία παλαιότερη έκδοσή του – σας την βάζω πρώτη, έτσι, για ιστορικούς λόγους.

Δείτε το, γιατί σε όλους μπορεί να συμβεί….

Πρώτα, η παλιά διαφήμιση:

Υστερα, η μοντέρνα (και πιο σκληρή):

Θυμηθείτε – οτι και να κάνετε, μην ρίξετε νερό!

Αντε, και καλά μαγειρέματα…!

Το in.gr έχει φέτος μία κίνηση που θεωρώ οτι αξίζει τον κόπο να αναφερθεί:

Στο αφιέρωμα για τις γιορτές του 2007, στην δεξιά στήλη, υπάρχει χώρος για διαφημίσεις. Εκεί, όποιος κάνει κλικ, «αναγκάζει» τον διαφημιζόμενο να πληρώσει ένα ποσό στην ΜΚΟ «Χαμόγελο του παιδιού»

http://www.in.gr/review2007/

Διαβάζουμε επίσης:

Το in.gr δεν εισπράττει χρήματα για τις διαφημίσεις – το σύνολο του ποσού θα δοθεί απευθείας απο τους χορηγούς στο «Χαμόγελο του Παιδιού»!

Αξιόλογο πιστεύω, ως ενέργεια.

Οι σκέψεις μου:

1. Μόνο ένας χορηγός; Είμαι σίγουρος οτι αν τους …»τρελάνουμε» στα κλικ θα πειστούν και άλλοι διαφημιζόμενοι οτι αξίζει να …»δαπανήσουν» τα λεφτά τους

2. Όλοι κερδίζουν. Οι χορηγοί, γιατί δέχονται κλικ, το in.gr γιατί βοηθάει, οι χρήστες γιατί βοηθάνε με ένα απλό κλικ, και περισσότερο απο όλους το Χαμόγελο του Παιδιού, γιατί τα έχει ανάγκη αυτά τα λεφτά (θα επανέλθω σε αυτό)

Ας κλικάρουμε λοιπόν. Ας χαρίσουμε ένα Χαμόγελο με ένα click!

Η Βέρα μου πρότεινε και άλλον έναν τρόπο να βοηθήσουμε: Μπορούμε μέχρι τις 20/12/2007 να δώσουμε παιχνίδια στο ΤΡΑΜ, και αυτό με την σειρά του θα τα δώσει στα παιδιά στο ΠΙΚΠΑ!

Διαβάστε:

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 17/12 μέχρι και την Πέμπτη 20/12 καλούνται οι αθηναίοι πολίτες να αφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια για παιδιά νοητικής ηλικίας μέχρι και 6 ετών στα εκδοτήρια του τραμ ( στάσεις ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ, ΑΧΙΛΛΕΩΣ, ΣΕΦ, ΠΛ. ΚΑΤΡΑΚΗ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ). Ενδεικτικά μάλιστα προτείνονται κούκλες, αρκουδάκια, αυτοκινητάκια, μαρκαδόροι και μπλοκ ζωγραφικής, επιτραπέζια και κατασκευές.

Εδώ όλο το Project απο το ΤΡΑΜ

Με προτάσεις όπως «μαρκαδόροι και μπλοκ ζωγραφικής» στ’ αλήθεια νομιζω οτι το μόνο που μας σταματάει, είναι η βαρεμάρα μας.. ας κουνηθούμε λοιπόν!

Είναι μόνο μέχρι την Πέμπτη!

Εγιναν δύο οι διαφημιζόμενοι στο αφιέρωμα του in.gr! Αν ξέρετε καμία εταιρία που να ενδιαφέρετε ενδιαφέρεται, προτείνετέ το! (όχι σε ‘μένα, σε αυτούς :))

Καθαρίζω το σπίτι μου, στην διαδικασία μετακόμισης Εκατοντάδες πράγματα, περιοδικά και βιβλία που καθόντουσαν αμέριμνα στις βιβλιοθήκες μου επι σειρά ετών, βρεθηκαν στην κριτική ματιά της προσπάθειας κουβαλήματος – και έχασαν.

Δεκάδες Bell -κάποτε είχα χρόνο να τα διαβάζω όλα αυτά- , περιοδικά που φύλαξα χωρίς μετα να μπορώ να θυμηθώ γιατί, άλλα που θυμήθηκα γιατι – αλλά ήταν αργά πια, καθώς είχαν χάσει την σημασία τους. Η ιστορία επτά ετών, αποκαθηλώνεται.

Το ερώτημα ήταν τι να τα κάνω όλα αυτά. Να τα πετάξω;

Flashback.

Πάντα κρατούσα τα πάντα. Το σπίτι μου στην Πάρο είχε έναν τοίχο, μεγάλο σε πλάτος, γεμάτο με κασόνια. Στα κασόνια είχα περιοδικά (χι-λιά-δες). Τα είχα στοιβάξει (τα κασόνια) σαν βιβλιοθήκη, και ήμουν πολύ περήφανος για την ατελείωτη συλλογή μου με SpiderMan. Φυσικά, στην σκληρή μετακόμιση της δεκαετίας του 90, όλα αυτά πήραν πόδι – και μετανιώνω οικτρά για αυτό.

Στα πράγματα που φυλάω, για ανεξακρίβωτους λόγους, είναι απο σήματα του στρατιωτικού μου κασκέτου, μέχρι παιδικά παιχνίδια. Όλα αυτά τα κουβαλάω σαν βάρος ενός παρελθόντος που δεν με βολεύει ακριβώς, αλλά είναι σαν να το έχω χρεωθεί. Αν τα έχανα, δεν θα μπορούσα να θυμηθώ ούτε ένα απο αυτά που φιλοξενούνται στις κούτες. Αλλά θα στεναχωριόμουν να τα πετάξω.

Επιστροφή στο τώρα.

blog_garbage.jpgΤι τα κάνουμε λοιπόν τόσα περιοδικά και βιβλία;

Αρνούμαι να τα πετάξω «στα σκουπίδια». Αυτά που είναι άχρηστα για μένα, είναι -συνήθως- εξαιρετικά χρήσιμα για κάποιον άλλον.

Τα βιβλία για παράδειγμα, οι γονείς της ελεάνας θα τα αξιοποιήσουν σε μία απο τις βόλτες τους στις φυλακές – όποτε πηγαίνουν και δίνουν ρούχα και άλλα στους φυλακισμένους.

Για τα παλιά έπιπλα και πράγματα, ο Δήμος έχει την λύση. Κατεβάζεις ότι μεγάλο και άχρηστο έχεις, ενημερώνεις τον δήμο Αθηναίων (καλέστε στα Δημοτικά διαμερίσματα, η λίστα είναι εδώ) και τα παραλαμβάνουν – δωρεάν. Αν, βεβαια, πρώτα δεν έχει περάσει ο γνωστός «παλλλιάααατζζζζζζήηςςςς» και τα «απαλλωτριώσει». Χρήσιμο πάντα να κοιτάξετε στην στήλη των εφημερίδων «Ζητώ να μου χαρίσουν» – εγώ βρήκα μια φοιτήτρια, αλλά ο σε άθλια κατάσταση τετραθέσιος καναπές μου ήταν δύσκολος για την γκαρσονιέρα της Ιωάννας…

Τα δε περιοδικά, βρήκα άλλη λύση: Έξω απο τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Άγιο Ελευθέριο, έχει στάντ απο δωρεάν εφημερίδες, που φαλήρησαν και σταμάτησαν να βγαίνουν. Έχθες το βράδυ άφησα πιλοτικά 50-100 περιοδικά. Η λογική ήταν οτι οι ταξιδιώτες θα εκτιμούσαν να έχουν κάτι να διαβάζουν στην πρωϊνή διαδρομή τους.

Μέχρι το μεσημέρι σήμερα είχαν εξαφανιστεί.

Τα παιδικά παραμύθια, σαν αυτά που μοίραζε η εφημερίδα Το Θέμα, ψάχνω μία οικογένεια μεταναστών στην πολυκατοικία μου να τα δώσω. Τα παιδιά τους θα τα εκτιμήσουν περισσότερο απο τον κάδο των σκουπιδιών.

Αυτά λοιπόν, είναι τα σκουπίδα που συζητάγαμε; Όχι. Άχρηστα για μένα, χρήσιμα για άλλους.

Τι είναι τα σκουπίδια λοιπόν σύντροφοι;

Υ.Γ. Ο Void, στο blog Μία Παρέα, καταθέτει άλλη άποψη για τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Μπείτε, και ρίξτε μία ματιά….

Τσαντίστηκα πολύ βλέποντας να κλείνει ο Gelial μετα την δημοσίευση της εφημερίδας το Άρθρο. Όχι που σταμάτησε το site του, όσο για τον λόγο που το σταμάτησε.

Άδικο να σταματάει ένα blog – για μία παρεξήγηση.

(Για την ιστορία: Η εφημερίδα «Το Άρθρο» δημοσίευσε ένα Post του Gelial χωρίς να τον ρωτήσει, πράγμα που τον έφερε σε δύσκολη θέση καθώς γνωστοί του δεν ήξεραν το blog του, αλλά το ανακάλυψαν απο την εφημερίδα…)

Γιατί η εφημερίδα μετά απο αυτό άρχισε να ρωτάει τους bloggerάδες (αυτήν την εικόνα έχω τουλάχιστον), που σημαίνει οτι δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα, ενώ ο Gelial αν δεν έμπαινε, θα συνέχιζε να γράφει κανονικά εκεί που τον ξέραμε τόσο καιρό.

Τσαντίστηκα τόσο, που είπα να κάνω κάτι για αυτό – με ξέρετε άλλωστε.

Και, φυσικά, έκανα. 🙂

Με την βοήθεια άλλων σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών (sic), ψάξαμε να βρούμε πως θα καταφέρουμε να λύνουμε στο μέλλον τέτοιες παρεξηγήσεις: ο blogger να δηλώνει εξ’αρχής πως σκοπεύει να διαθέσει το blog του, ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξέρει τι προθέσεις έχει ο blogger με το που βλέπει τον δικτυακό του τόπο.

Ο σκοπός είναι να καταφέρουμε να συννενοηθούν τα δύο μέρη με εκατέρωθεν καλή διάθεση, και όχι να προστατέψουμε με κώδικες αμφίβολλης ποιότητας τον bloggerά. «Πιστεύω» αυτής της προσπάθειας είναι ότι όλοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, και αυτό που τα χαλάει όλα είναι οι παρεξηγήσεις.

Και είμαι διατεθημένος να το αποδείξω:

Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο ask2use.com.

ask2use.jpg

Αφού διαβάσετε καλά περι τίνος πρόκειται, πηγαίντε στην σελίδα «Κατεβάστε τα εικονίδια», συμπληρώστε την φόρμα (που στην πραγματικότητα έχει ερωτήσεις σχετικά με το πως θέλετε να διαθέσετε το blog σας), και αντιγράψτε τον κώδικα στο template της σελίδας σας.

Θα εμφανιστούν εικονιδιάκια, που θα προειδοποιούν τον κάθε ενδιαφερόμενο τι σκοπούς διάθεσης έχετε για το blog σας.

Ανώνυμα, δωρεάν, και ελπίζω αποτελεσματικά!

Δια-δώστε το!

Έχετε σκοπό να κάνετε δώρα σε φίλους και γωστούς;

Ναι;

Ωραία.

Καταρχάς, θυμηθείτε οτι και γνωστός σας είμαι, και (κατα πάσα πιθανότητα) φίλος, συνεπως δεν βρίσκω κανέναν λογο να μην με γράψετε στην λίστα των υποψηφίων.

Κατά δεύτερον, αν ακολουθήσετε την συμβουλή μου, θα τους κάνετε να χαμογελάσουν, όχι μόνο με το δώρο, αλλά και με το περιτύλιγμα:

Πρώτον, χρησιμοποιήστε περιτύλιγμα απο …περιοδικά και φυλλάδια, συνεπώς ανακυλώστε. Τα τι και πως, θα τα βρείτε σε αυτό το πληρέστατο άρθρο. Επισημαίνω ότι η πρώτη ύλη βρίσκεται άφθονη σε περιοδικά και εφημερίδες (κυρίως κυριακάτικες) είναι πολύ πρωτότυπη, φθηνή, και εξαιρετικά βολική.

Δεύτερον, χρησιμοποιήστε ένα Rip-Cord (είναι αυτή η ταινία που τραβάμε για να σκίστει το περιτύλιγμα απο γλυκά και άλλα) για να κάνετε το άνοιγμα των δώρων σας πιο εύκολο και πολύ πρωτότυπο. Εδώ ένα επεξηγηματικό άρθρο (με bonus γουστοζικο τραγούδι στο τέλος του).

Ιδού δύο καλές ιδέες για τις γιορτές. Τώρα πηγαίνετε να προσθέσετε τον φίλο σας τον αρκούδο στην λίστα….

Εσείς, πόσο μεγάλη την έχετε; Διότι ένας τύπος ανακάλυψε οτι δεν είναι το θέμα να την έχεις μεγάλη, αρκεί μόνο να ξέρεις και να έχεις όρεξη να την χρησιμοποιείς. Και μικρή να την έχεις, πάλι θα κάνεις την δουλειά σου – μια χαρά…

Πιθανόν να το έχετε ξανακούσει. Εγώ πάντως, ομολογώ – πρώτη φορά το άκουσα.

Ο τύπος αυτός λοιπόν, πήρε τρεις φωτογραφίες (μία με μηχανή ανάλυσης πέντε, μία οχτώ, και μία δεκατριών megapixels) και φωτογράφησε ένα μωρό. Ύστερα, τύπωσε την κάθε μια σε μέγεθος μικρής αφίσας και έδειξε τα αποτελέσματα σε περαστικούς.

Η ερώτηση ήταν ποια φωτογραφία ήταν τραβηγμένη με την φωτογραφική των 13 megapixels.

Μόνο ένας απο τους πολλούς κατάφερε να εντοπίσει ποια φωτογραφία ήταν τραβηγμένη με την καλύτερη φωτογραφική – και αυτός μάλλον το πέτυχε κατά τύχη.

Μήπως λοιπόν η υψηλότερη ανάλυση στην φωτογραφική (που την χρυσοπληρώνουμε κιόλας) δεν έχει αντίκρυσμα στις (απλές, ερασιτεχνικές) φωτογραφίες μας;

Το πλήρες άρθρο το βρίσκετε εδώ.

Αυτο στα υπόψιν, τώρα που έρχονται γιορτές.

Α, και μία πρόταση για τους γονείς: Φέτος, μην πάρετε XBox ή αντίστοιχα παιχνίδια) στους μπόμπιρές σας: Δοκιμάστε να τους παρασύρετε με ένα μικροσκόπιο ή ένα σετ χημείας, ή ένα σετ δημιουργικότητας τέλος πάντων. Οταν θα γίνει μεγάλος (και θα κάνει ό,τι γουστάρει έτσι και αλλιώς) ας το διεκδικήσει τότε. Όσο μπορείτε, δοκιμάστε να τους ενθαρρύνετε να παίζουν δημιουργικά….

Υ.Γ. Δεν πιστεύω να παρεξηγήσατε την εισαγωγική πρόταση, ε; Δεν έχετε βρώμικα μυαλά εσείς, σωστά; 🙂

Αστείο, αλλά στην πληροφορική ισχύει – τέσσερις καμμένους δίσκους έχω μέχρι τώρα στην δεκαετή ασχολία μου με τους υπολογιστές, αυτά που χρειαζόμουν τα βρήκα μόνο αν τα είχα μοιραστεί με άλλους.

Πως το λέγανε εκείνο το πρόγραμμα που χρησιμοποιούσα για να….

..έλα ντε; Όσα προγράμματα χρησιμοποιούμε πολύ, το κάνουμε σχεδόν μηχανικά, με αποτέλεσμα να προσπερνάμε την ονομασία ή την προέλευσή τους.

Τούτο δω δεν είναι post – με την στενή σημασία του όρου. Αφού χρησιμοποιώ διαρκώς καινούργια προγράμματα, θα το εμπλουτίζω κάθε φορά με κάτι νέο.

Και συνιστώ να κάνετε το ίδιο: σχολιάστε προτείνοντας προγράμματα άγνωστα στο ευρύ κοινό, που σας είναι απο χρήσιμα εώς απαραίτητα.

Και αν με το καλό (κακό) τα χρειαστείτε, θα ξέρετε τουλάχιστον που θα τα ξαναβρείτε…

Αρχίζω:

FlashNote

Μικρό (αλλά θαυματουργό) notepad που μένει πάντα ανοιχτό (ακόμα και όταν το κλέινεις) σώζει αυτόματα, και είναι επανέρχεται με έναν εύκολο συνδυασμό πλήκτρων – πολύ χρήσιμο για να κρατάς σημειώσεις.

http://softvoile.com/flashnote/?s=fn

Notes Holder

Επίσης για φύλαξη γρήγορων κειμένων – με άλλη λογική. «Αγκιστρώνεται» σε μία άκρη της οθόνης, και όταν το ακουμπάς εμφανίζεται. Σώζει το κείμενο αυτόματα, το χωρίζει ανα μέρα, και επίσης σημαντικό – έχει και υπενθύμιση.

http://notes.aklabs.com/

TaskBar Shuffle

Χρησιμοποιώ την μπάρα εργαλείων μου κάθετα, και όχι οριζόντια όπως όλος ο κόσμος. Αυτό μου δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια, καθώς μπορώ να έχω περισσότερα αρχεία ανοιχτά. Το πρόβλημα όμως είναι όταν θέλω να κινούμαι γρήγορα, δεν θέλω να ψάχνω ποιο -απο τα πολλά- προγράμματα είναι αυτό που θέλω να χρησιμοποιήσω.

Την λύση δίνει το TaskBar Shuffle που επιτρέπει να μετακινείς (αλήθεια, γιατί δεν το έχει κάνει ακόμα η Microsoft? είναι τόσο απαραίτητο..) τα ανοιχτά σου προγράμματα (αρχεία, φακέλους) ωστε να αλλάζεις την σειρά τους, και να έχεις για παράδειγμα πάντα πρώτο το mail πρόγραμμά σου (ακόμα και αν το άνοιξες τελευταίο).

http://www.freewebs.com/nerdcave/index.htm

Stroke it

Προσομειώνει εντολές (άνοιξε, κλείσε, αντέγραψε άνοιξε αρχείο, κλπ) με κινήσεις του mouse. Μαθαίνεται δύσκολα, αλλά μετά γίνεται απαραίτητο…

http://www.tcbmi.com/strokeit/

CDEx

Απο τα καλύτερα προγράμματα CD ripping

http://cdexos.sourceforge.net

LockNote

Όσοι έχουν usb και μέσα του γράφουν passwords πρέπει να κατεβάσουν αυτό το πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση, ανοίγει με έναν κωδικό, και λειτουργεί σαν ένα κανονικό notepad. Απαραίτητο εργαλείο για να φυλάτε ότι χρειάζεστε μακρυά απο αδιάκριτα μάτια…

http://locknote.steganos.com/

Folder Marker

Δεν μοιάζει χρήσιμο, αλλά δίνει μία ευκολία για να βρίσκετε γρήγορα ποιός φάκελος έχει τί. Δουλειά του, να χρωματίζει με εικονίδια τους φακέλους, ανάλογα με το περιεχόμενό τους (το ορίζετε εσείς).

Δεν χρειάζεται εγκατάσταση.

http://www.foldermarker.com/

UPDATE:

Audocity

Από τα καλύτερα προγράμματα για να «πειράζετε» mp3 αρχεία.

http://audacity.sourceforge.net/

Vsubst

Πρόγραμμα για να ορίζετε τα folder που θέλετε να εμφανίζονται σαν σκληροί δίσκοι. Βολεύει σε προγραμματισμούς, κλπ

http://www.ntwind.com/software/utilities/visual-subst.html

~

Όλα τα προγράμματα είτε είναι απολύτως δωρεάν, είτε έχουν και δωρεάν (lite) έκδοση.

Περιμένω τα δικά σας (και προσθέτω και άλλα δικά μου).