Τσαντίστηκα πολύ βλέποντας να κλείνει ο Gelial μετα την δημοσίευση της εφημερίδας το Άρθρο. Όχι που σταμάτησε το site του, όσο για τον λόγο που το σταμάτησε.
Άδικο να σταματάει ένα blog – για μία παρεξήγηση.
(Για την ιστορία: Η εφημερίδα «Το Άρθρο» δημοσίευσε ένα Post του Gelial χωρίς να τον ρωτήσει, πράγμα που τον έφερε σε δύσκολη θέση καθώς γνωστοί του δεν ήξεραν το blog του, αλλά το ανακάλυψαν απο την εφημερίδα…)
Γιατί η εφημερίδα μετά απο αυτό άρχισε να ρωτάει τους bloggerάδες (αυτήν την εικόνα έχω τουλάχιστον), που σημαίνει οτι δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα, ενώ ο Gelial αν δεν έμπαινε, θα συνέχιζε να γράφει κανονικά εκεί που τον ξέραμε τόσο καιρό.
Τσαντίστηκα τόσο, που είπα να κάνω κάτι για αυτό – με ξέρετε άλλωστε.
Και, φυσικά, έκανα. 🙂
Με την βοήθεια άλλων σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών (sic), ψάξαμε να βρούμε πως θα καταφέρουμε να λύνουμε στο μέλλον τέτοιες παρεξηγήσεις: ο blogger να δηλώνει εξ’αρχής πως σκοπεύει να διαθέσει το blog του, ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξέρει τι προθέσεις έχει ο blogger με το που βλέπει τον δικτυακό του τόπο.
Ο σκοπός είναι να καταφέρουμε να συννενοηθούν τα δύο μέρη με εκατέρωθεν καλή διάθεση, και όχι να προστατέψουμε με κώδικες αμφίβολλης ποιότητας τον bloggerά. «Πιστεύω» αυτής της προσπάθειας είναι ότι όλοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, και αυτό που τα χαλάει όλα είναι οι παρεξηγήσεις.
Και είμαι διατεθημένος να το αποδείξω:
Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο ask2use.com.
Αφού διαβάσετε καλά περι τίνος πρόκειται, πηγαίντε στην σελίδα «Κατεβάστε τα εικονίδια», συμπληρώστε την φόρμα (που στην πραγματικότητα έχει ερωτήσεις σχετικά με το πως θέλετε να διαθέσετε το blog σας), και αντιγράψτε τον κώδικα στο template της σελίδας σας.
Θα εμφανιστούν εικονιδιάκια, που θα προειδοποιούν τον κάθε ενδιαφερόμενο τι σκοπούς διάθεσης έχετε για το blog σας.
Ανώνυμα, δωρεάν, και ελπίζω αποτελεσματικά!
Δια-δώστε το!
Γεια χαρ αρκουδε..συγχαρητήρια για την προσπάθεια anyway αλλα για την ώρα δεν μπορω να καταλαβω ουσιαστικα τι προσφερει η υπηρεσια – επαναλαμβανω ουσιαστα – με αυτο που ηδη μας προσφερει το creative commons. Στο blog μου εχω μαρκαρει τα παντα ως free για μη κερδοσκοπικη χρηση…ας πουμε οτι παει ένα έντυπο η μια υπηρεσια και αγνοεί την θέληση μ ου….τι εγινε τιποτα. Με την εννοια οτι επειδη ολα αυτα δεν εχουν νομικη υποσταση..αν θελω θα πρεπει να καταληξω στα δικαστηρια..αλλιως ειτε βάλω 10000 σηματακια που να λενε για τις διαθέσεις ειτε 1 τελικα δεν εχει την ιδια αξια!
Θα ηθελα γενικα την γνώμη σου οσο αναφορα ..την ουσια του προβλήματος..
ευχαριστω για τον χρονο σου!
Πολύ σωστό το σχόλιο!
Στο site σημειώνω οτι η προσπάθεια δεν είναι καινούργια, και σαφώς καλύτερο – και νομικά στηριζόμενο – είναι το Creative Commons.
Δυσκολεύομαι πάντως να εξηγήσω το Creative Commons, την χρήση και την λειτουργία του, σε έναν απλό χρήστη. Αντιλαμβάνομαι την ουσιαστική του χρησιμότητα σε έναν ημιεπαγγελματία – αλλά οι δυο στους τρείς που με ρωτήσανε πως θα προστατευτούν απο την κακή χρήση των κειμένων τους, είναι χρήστες που θέλουν ΑΠΛΑ τα πράγματα, και όχι περίπλοκα.
Η ιδέα μου να δημιουργήσω κάτι καινούργιο – και όσο το δυνατόν πιο αυτονόητο σχεδιαστικά, είναι οτι τα Creative Commons υπάρχουν τόσο καιρό – αλλά δεν τα χρησιμοποιεί ο κόσμος.
Οι bloggers θέλουν κάτι απλό, και εύκολα κατανοητό – όπως ακριβώς είναι το blog τους – αυτό θέλησα να φτιάξω.
Για το θέμα των δικαστηρίων, δεν είναι δουλειά μου. Ξέρω ότι ενενήντα τοις εκατό πρόκειται για παρεξηγήσεις, και αυτό πάω να καλύψω. Αν καταφέρω να πείσω εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα και site να σεβαστούν τις προθέσεις των δημιουργών, δεν θα το πετύχω με απειλές:
Προτιμώ τις καθαρές εξηγήσεις…
Μαζί σου Αρκούδε, από άποψη προθέσεων και φιλοσοφίας, και συγχαρητήρια που κάθησες και έκανες κάτι αντί να αερολογείς απλώς για το θέμα όπως κάνουμε οι περισσότεροι.
Η δική μου επιφύλαξη έχει να κάνει με το forking των προσπαθειών, βέβαια, όσο και με το γεγονός ότι είναι δύσκολο να διαφυλάξεις κείμενα που προστατεύει το ask2use απέναντι τουλάχιστον σε sites που δεν υπόκεινται στον ελληνικό νόμο (πχ. κείμενα στα αγγλικά μπορεί να καταλήξουν αναδημοσιευμένα οπουδήποτε). Οι άδειες Creative Commons είναι μεν πιό περίπλοκες στη φιλοσοφία (κυρίως η ρήτρα share alike), αλλά η μετάφρασή τους σε πολλές γλώσσες (μεταξύ των οποίων και η ελληνική, πρόσφατα) και η υποστήριξή τους από μιά διεθνής κοινότητα δημιουργών και επαγγγελματιών νομικών και πληροφορικής τους δίνει μιά βαρύτητα που μπορεί να υποστηριχθεί ακόμα και στο δικαστήριο, αν παραστεί ανάγκη. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως αξίζει να στηριχθούν προσπάθειες όπως το ask2use, κι ίσως είναι ευκαιρία να γίνει κάποια στιγμή μιά δημόσια συζήτηση για τη σύγκλιση των συστημάτων αδειοδότησης (μην ξεχνάμε και την GFDL που χρησιμοποιεί πχ η Wikipedia) προς όφελος της διάδοσης γνώσης.
Ακριβώς – σκοπός μου δεν είναι να αντικαταστήσω το Creative Commons, όσο να δημιουργήσω ένα ενδιαφέρον, που τελικά και θα οδηγήσει τους bloggers να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με το θέμα της αξιοποιήσης των προσπαθειών τους, και τους ενδιαφερόμενους (εφημερίδες, κανάλια, κλπ) να αντιληφθούν οτι πρέπει να σέβονται τα κείμενα των άλλων.
Γιατι το πρόβλημα δεν είναι οι blogger, είναι οι ενδιαφερόμενοι.
Όσο περισσότερο καταστεί σαφές οτι οι blogger ξέρουν ΤΙ θέλουν να κάνουν με τα κείμενά τους, τόσο θα ακουστεί η φωνή τους και θα αξιοποιηθεί η προσπάθειά τους.
Οσα περισσότερα ask2use, (Creative Commons, ή οτιδήποτε άλλο)δουν στις σελίδες, τόσο θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν κανόνες.
Ο εκατέρωθεν σεβασμός, ξεκινάει με καθαρές εξηγήσεις.
Απο την άλλη να σας ρωτησω κάτι! Αρκετα απλο. Αν εμεις ως content creatiors θελουμε να εχουμε απόλυτο έλεγχο στην χρηση του content μας τοτε …οι υπάρχουσες νομικες υπηρεσιες και κανονισμοι σε καλυπτουν και σου δινουν τα εργαλέια να καταχυρώσεις νομικα τα πνευματικα σου δικαιώαμτα – κειμενα φωνη κτ λκτλ και μετα οποιος τολμήσει να στα πάρει ..απλα τηλεφωνείς στον δικηγόρο σου και του… γ@μ@ς. Τελος.
Ολοι οι αλλοι εχουμε ελευθερο το content μας ..και το αφηνουμε έτσι για να ενθαρύνουμε την χρηση του..και το περικλείουμε λιγο νεφελώδεις οσο αναφορα την νομικη τους υπόσταση στην ελλαδα – κανόνες οπως το creative comments.
Οποιος δηποτε blogger και podcast αν θελήσει να προστατευσει νομικα τα κειμενα του..τοτε μπορει να το κάνει ο νόμος του δίνει τα εργαλεία..και επισης ΠΟΛΥ ετυκολα μπορει να μυνησει μετα το κάθε μονιτορ …για την χρηση..ΑΡΚΕΙ να εχει λάβεθ τα μετρα του.
αν ομως δεν εχει κάνει κατι..και ενια στο φλου..οπως σχεδον ολοι μας..μετα δεν μπορεις να ελενηεις φυσικα κανενα για την χρηση που θα γινει!
Καλημέρα Αρκούδε.
Εγώ δεν μπλέκω σε τόσο πολύπολοκα συστήματα. Έχωω γράψει ένα κείμενάκι σαν sidebar και θεωρώ ότι αυτά είναι τα πνευματικά μου δικαιώματα στο blog μου.
Το κέιμενο είναι το παρακάτω:
«Σε αυτό το ρημαδο-blog ο καθένας είναι ελεύθερος να διατυπώσει την αποψή του και να την στείλει ανεξάρτητα αν είναι σύμφωνει ή διαφωνεί με τον συγγραφέα των post. Επιπλέον, τα post γράφονται από εμένα, δηλαδή είναι πνευματικά μου τέκνα, αλλά ανήκουν σε όλους, καθώς ο οποιοσδήποτε είναι ελεύθερος να τα ανατυπώσει, να τα αναπαράγει και να τα «αναπληκτρολογήσεi», αφού πάρει την άδειά μου και φυσικά όχι για την απόκτηση κέρδους. (να μου πείτε ποιός θα κερδίσει αν αναπαράγει τις μαλακίες που γράφεις…)
Θεωρώ ότι με καλύπτει…
Πολύ αξιόλογη η προσπάθεια.
Προφανώς και δεν τίθεται θέμα (γιατί με προβλημάτισε λίγο) το ότι η άδεια είναι στα ελληνικά, καθώς αν κάποιος δε καταλαβαίνει ελληνικά, και άρα δε καταλαβαίνει την άδεια, τι να τα κάνει τα ελληνικά άρθρα των blogs!?
Αν και ήδη έχω παραφορτώσει την sidebar μου, και ήδη έχω βάλει CC και Clopy-paste banners, θα βάλω και τα «δικά» σου για να είμαι πιο κατανοητός σε αυτούς που δε ξέρουν εγγλέζικα…
Και εγώ θα προτιμούσα η προσπάθεια αυτή να είναι εναρμονισμένη με τα CC. Ο λόγος είναι ότι τα CC έχουν (όπως γράφεις άλλωστε) αρκετή νομική δουλειά από πίσω τους ώστε να παρέχουν (όσο είναι δυνατό) μεγαλύτερη νομική κάλυψη.
Ξέρω ότι έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια εξελινισμού των CC. Θα ψάξω για λεπτομέρειες ώστε να σας φέρω σε επαφή. Όπως το βλέπω, ιδανικά θα έπρεπε το ask2use να εξηγεί πώς να χρησιμοποιήσεις το CC.
Μήν ξεχνάμε ότι δεν αρκεί να γράψω ένα όρο χρήσης. Μπορεί αυτό που λέω (π.χ, λέω ένα ακραίο, «Απαγορεύεται κάθε αναφορά από τρίτους χωρίς την άδειά μου») εκεί να μην στέκει νομικά.
μου αρέσει πολύ η ιδέα σου!
πώς περνάς τον κώδικα στην σελίδα (άσχετος, άσχετος)
Yoreeka, είναι σωστή η ερώτησή σου… Από ότι βλέπω η GoldieC (κατα κόσμον Χρύσα) το έχει εγκαταστήσει στο blog της– ίσως μπορέσει να σε βοηθήσει…
Να και μία από τις καλύτερες ελληνικές προσπάθειες στο χώρο του Internet! Μπράβο!
Όταν ο άνθρωπος είναι αφιερωμένος στην πρόοδο και δεν
kill the time με άσκοπες ενέργειες ,είναι βέβαιον ότι θα
επιτύχει,όπως ο Αρκούδος.ΜΠΡΆΒΟ ΣΟΥ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!
KenPeren
Αγαπητή φίλη αγαπητέ φίλε. Είδα το blog σου και μου άρεσε. Αν συμφωνείς θα ήθελα να το προσθέσω στο δικό μου blog. Ευχαριστώ Theogr.