ΙΜΕΙ, κλοπες και ιδιωτικότητα

Όλα ξεκίνησαν απο ένα mail που έλαβα απο τον Νίκο Ανδρουλακάκη.

Έγραφε:

Η συσκευή του κινητού σου τηλεφώνου έχει ένα 15ψήφιο κρυφό αριθμό σειράς, που αποτελεί την ηλεκτρονική ταυτότητα της συγκεκριμένης συσκευής.

Σε περίπτωση λοιπόν κλοπής του τηλεφώνου σου, η εταιρία που σου παρέχει τη σύνδεση (panafon, telestet,cosmote) μπορεί με τον αριθμό αυτό να μπλοκάρει τη συσκευή, ώστε να είναι άχρηστη στον κλέφτη.

Μπορεί βέβαια να μην ξαναβρείς το κινητό σου, αλλά, αν το έκαναν όλοι αυτό, τότε δεν θα είχαν ενδιαφέρον οι κλέφτες για κινητά τηλέφωνα. Θα χάλαγε ένας από τους κρίκους της αλυσίδας: παραγωγή – κατανάλωση.

Για να βρεις τον κωδικό αυτό αριθμό της συσκευής σου, πληκτρολόγησε:

*#06# (αστεράκι, δίεση,μηδέν, έξη, δίεση)

θα εμφανιστεί ένας 15ψήφιος αριθμός, τον οποίο πρέπει να σημειώσεις σε ένα ωραίο χαρτάκι και να περιμένεις μέχρινα σου κλέψουν το τηλέφωνο! Στείλε αυτή την πληροφορία σε όσους μπορείς!

Με τον κίνδυνο να κάνω μαλακία, το δοκίμασα στο κινητό μου.

Πράγματι, μου εβγαλε έναν αριθμό, 15ψήφιο τον οποίο και σημείωσα.

Δεν έμεινα όμως εκεί. Έστειλα ερώτημα στην Cosmote, για το κατα πόσο αυτός ο αριθμός θα ήταν χρήσιμος:

Κυκλοφορεί ως φήμη οτι εάν μου κλέψουν το κινητό, και σας ενημερώσω το ΙΜΕΙ του κινητού μου, μπορείτε να προχωρήσετε σε πλήρη φραγή των κλήσεων που (μπορεί να) γίνουν απο αυτό το κινητό – ανεξαρτήτως ποια κάρτα sim θα χρησιμοποιήσει ο κλέφτης.

Υσχύει κάτι τέτοιο; εάν κρατήσω τον αριθμό ΙΜΕΙ του κινητού μου, τι άλλα στοιχεία χρειάζεστε για να προχωρήσετε σε μια τέτοια κίνηση;

Ευχαριστώ πολύ.

Την Παρασκευή το έστειλα, Δευτέρα (πριν απο λίγο) η απάντηση:

Αξιότιμε κύριε Αρκούδε,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε, που επικοινωνήσατε με την Εταιρία Κινητής Τηλεφωνίας COSMOTE, μέσω INTERNET, και για το ενδιαφέρον σας για την Εταιρία μας.

Σχετικά με το ερώτημα σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την παρούσα χρονική στιγμή η COSMOTE δεν προβαίνει σε αναζήτηση, εντοπισμό ή μπλοκάρισμα συσκευής, μέσω του IMEI.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών

Κρατάω το “την παρούσα χρονική στιγμή”, καθώς και το “σε αναζήτηση, εντοπισμό ή μπλοκάρισμα συσκευής” πουτ εγώ μεταφράζω “όχι τώρα αλλά ίσως αργότερα” αλλά και δεν θα το κλειδώνουμε μόνο, αλλά θα στο βρίσκουμε κιόλας.

Κάποτε, η (τότε) Panafon αν δεν κάνω λάθος είχε μία υπηρεσία στην οποία (απλοποιημένα το λέω, δεν θυμάμαι πολλά) αγόραζες μία συσκευή και σου έβρισκε ανα πάσα στιγμή το αυτοκίνητο σου που την είχες βάλει.

Δεν ξέρω τι έγινε αυτό, και αν ισχύει ακόμα.

Ερώτηση: Θέλουμε τέτοια υπηρεσία; (όχι οτι παιζει κανέναν ρόλο τι θέλουμε εμείς, αλλά λέμε τώρα)

Θα γλυτώσουμε μερικές κλοπές (με ότι συνεπάγεται αυτό) αλλά θα “πουλήσουμε” λίγη απο την ιδιωτικότητά μας.

Αναρωτιέμαι….

Πολύ κακό... >:(Κακό :(Μέτριο :|Καλό :)Πολύ καλό! :D (6 ψήφοι, βαθμολογία: 4.50 / 5)
Loading...Loading...
 1. Φυσικά και θέλουμε! Σκέψου αν έστω και οι μισοί στέλναμε το ΙΜΕΙ και αχρηστεύαμε τις μισές κλεμμένες συσκευές…

  Just my 0,02.

  • Θοδωρής
  • July 3rd, 2006 2:35pm

  Εγω θα ήθελα μια τετοια υπηρεσία … ετσι για το γαμώτο …

 2. Κοίτα να δεις, ο κος Ανδρουλακάκης ήταν καθηγητής μου στη σχολή μου πέρυσι (άσχετο)!

  Το ΙΜΕΙ αναγράφεται και πάνω στο κουτί της συσκευής.

 3. Dimitri – θοδωρή, τι γίνεται όμως με την “ιδιωτικότητά” μας;
  Ασφαλώς δεν ζω κάτω απο το πρίσμα οτι όλα είναι αγαθά και οτι δεν μπορεί να γίνει και τώρα, αλλά γενικά μιλάω: τι είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε στον βωμό της ασφάλειάς μας και της άνεσής μας;

  Γιάννη, γνώμη για την υπηρεσία;

 4. Παέι, πάπαλα η” ιδιωτικότητά” μας. Σύμφωνα με την έκφραση του e-lawyer με αφορμή ένα σχετικό ποστ που έβαλα σήμερα για την Cosmote:

  ο υπολογιστής και τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό διαμορφώνουν, ως προς τα μη εκούσια διαθέσιμα δεδομένα, μία σφαίρα ιδιωτικότητας που αναπτύσσει την ίδια αμυντική “ζώνη” που θα είχε το συρτάρι του γραφείου μας. Στο οποίο κανείς δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση για σκοπούς άμεσης διαφήμισης.

  Το αναφέρω διότι η Cosmote “υποχρεώνει” τους συνδρομητές του MSN Messenger να βλέπουν φάτσα-κάρτα τη “διαφήμισή” της ως καρτέλα επικοινωνίας του Msn. Βρέθηκε όμως μια μεσοβέζικη λύση από έναν μπλόγκερ που μου άφησε σχόλιο. Για ρίξτε μια ματιά στο ποστ μου προς αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων τερτίπιων από τις εταιρείες.

  ΥΓ. Γιατί κάθε φορά που θέλω να βάλω link σε σχόλιο δεν μου βγαίνει; Πως γράφεται η διατύπωση σε link;

 5. @ Αρκούδε

  Το έχω ακούσει και εγώ παλαιιότερα ότι μπορείς πηγαίνοντας στην εταιρεία που είσαι συνδρομητής το ΙΜΕΙ της συσκευής σου να μπλοκάρουν τη συσκευή.

  Όμως είχα ακούσει και το εξής: Ότι για να γίνει αυτό δεν αρκεί μόνο να πας στην εταιρεία και να πεις “Αυτό είναι το ΙΜΕΙ, μου το έκλεψαν, μπλοκάρετέ το”, αλλά ότι χρειαζόταν να έχεις και κάποια βεβαίωση από αστυνομικό τμήμα ότι όντως έχει κλαπεί η συσκευή.

  Σε 1-2 φίλους που έτυχε να τους κλέψουν το κινητό παλαιότερα, τους είχα προτρέψει να απευθυνθούν στην εταιρεία για να μπλοκάρουν τη συσκευή, ή εν πάσει περιπτώση να μάθω τη διαδικασία κλπ, αλλά δε το έκαναν.

  • John G.
  • October 25th, 2006 10:59am

  Δεδομένο ότι το κινητό τηλέφωνο αποτελεί ιδιωτική συσκευή του χρήστη – σε αντίθεση με έναν υπολόγιστη, ο οποίος μπορεί να μοιραζεται-, οι παροχείς υπηρεσιών Κινητού Επιχειρείν μπορούν να γνωρίζουν ένα σύνολο από σημαντικά προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα για τον χρήστη και να προσαρμόζουν της υπηρεσίες τους καταλλήλως.

  Αναφορικά με το IMEI τώρα, θα συμφωνήσω τον Dimitris και τον Θεοδωρή ότι η δυνατότητα φραγής είναι πολύ χρήσιμη. Είτε προσφέρουν αυτή την δυνατότητα είτε όχι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γνωρίζουν ήδη τα προσωπικά μας δεδομένα (π.χ. δυνατότητα εντοπισμού θέσεις και πολλά άλλα) οπότε η κατάσταση δεν αλλάζει.

  • Ντεπη
  • May 20th, 2007 11:06pm

  θέλω να μου πείτε πως και τι κωδικο θα βάλω σε ένα κινητό για να ακούω συνομιλίες όλη μέρα. Δηλαδή αν γίνεται να κάνω υποκλοπή της ομιλίας που έχει καθημερινά. Αν σας δώσω τον αριθμό του μπορεί να γίνει κάτι? Θέλω να ακούω τι λέει και τι κάνει.
  Ευχαριστώ για την σύντομη απάντησή σας.

 6. Αυτή η απορία δεν μπορεί να απαντηθεί εδώ, Ντέπη.

  Προτείνω, μάλιστα, να μην γίνεται δημοσίως, διότι κάποιος θα “ενδιαφερθεί” και θα υπάρχουν μπλεξίματα.

  Αλλα, αν θέλεις, μου απαντάς:

  Γιατί θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο;

  • vagelaras
  • July 30th, 2007 6:53pm

  γεια σου αρκουδε θελω να σου κανω μια ερωτιση,υπαρχει προγραμμα το οποιο μπορει να ωβρισκει το κινητο μεσο ΙΜΕΙ οπου και να βρισκετε?και αν ναι πως λεγετε και που μπορω να το βρω??
  ……ευχαριστω……

 7. @vagelaras: Δυστυχώς δεν γνωρίζω. Στην θέση σου θα καλούσα την εταιρεία κινητής για να μάθω περισσότερα (αν και εκεί, κατά πάσα πιθανότητα, θα σου ζητούσαν χαρτί εισαγγελεα…)

  • panos
  • March 12th, 2008 5:36pm

  re mou eklepsan t kinito mesa stin ta3i.exv anathesei se ena filo poy doyleyei stin sony ericsson an iparxei programma na to vrw.etsi kai vrw poios mou to eklepse ua pethanei!!!!!!!!!!!!an iparxei kana programmataki steile.

  • panos
  • July 28th, 2008 10:23am

  θελω να αγορασω την αναλυση κλησεων ενος κινητου wind για τους μηνες μαιο, ιουνιο, ιουλιο. αν καποιος μπορει να υποκλεψει την αναλυση ας επικοινωνησει μεσω mail και θα πληρωθει

 8. πως μπορω να ανακτησω δεδομενα που εχω διαγραψει ( επαφες μυνηματα ) … μου ειπαν οτι γινεται

  • MurdereSs
  • November 30th, 2008 3:58pm

  Εννοείται!! Ακόμα και να μην μου βρουν το κινητό ποτέ θα το έκανα! Βασικά πριν μια βδομάδα μου το έκλεψε ένας πακιστανός στο τρένο..Το κατάλαβα κάπως αργά. Μια φίλη μου, μου είπε πως με τον σειριακό αριθμό της συσκευής, αν πάω στη Sony Ericsson θα το μπλοκάρουν εκεί… Κι όταν λέω μπλοκάρουν, δεν θα είναι ενεργή καμία λειτουργία του κινητού…Βλέπω βέβαια πως πολλοί λένε το αντίθετο.. Εγώ θα πάω και θα σας πω.. Ελπίζω να γίνει! Τον έχω άχτι! :p

 9. pws mporw na kleidwsw mhnumata sto sonny ericson???????? an kserei kapois as me kanei add sto ellenipepas@hotmail.com thanx

 10. Μία καινούρια ιστοσελίδα άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχτεί όλους τους φίλους της κινητής τηλεφωνίας. Σκοπός της είναι η εύρεση και η επιστροφή των χαμένων κινητών τηλεφώνων μέσω του μοναδικού αριθμού ΙΜΕΙ που αντιστοιχεί σε κάθε μία συσκευή.

  Αναλυτικότερα:

  Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στους Έλληνες χρήστες, με δυνατότητα για απεριόριστες καταχωρήσεις συσκευών όλων τον τύπων, δημιουργώντας μόνο ένα λογαριασμό.

  Γίνετε μέλος στην κοινότητα, ενημερωθείτε για την υπηρεσία ταυτοποίησης, καταχωρήστε τις συσκευές σας και βγείτε κερδισμένοι.

  Σε περίπτωση απώλειας, σημειώστε το τηλέφωνο ως χαμένο και στην συνέχεια αφήστε το μήνυμα σας μαζί με το στίγμα της τοποθεσίας πάνω στον χάρτη ενημερώνοντας έτσι όλα τα μελή, τους επίσημους συνεργάτες (συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής και χοντρικής πώλησης) και τους χρήστες του διαδικτύου.

  Ενημερωθείτε επίσης για τις περιοχές υψηλού κινδύνου μέσα από την περιοχή της αναζήτησης και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις υπόλοιπες ενότητες της ιστοσελίδας όπου παρουσιάζονται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω διαδικασίες (εύρεσης ή απώλειας ενός κινητού τηλεφώνου) αλλά και το φόρουμ, στο οποίο αναρτώνται νέα και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις!

  Ευελπιστούμε στην συμβολή και την ενεργό συμμετοχή σας για την δημιουργία ενός πληρέστατου και λειτουργικού εργαλείου για την ανεύρεση και την επιστροφή των συσκευών στους νομίμους κατόχους τους.

  Επισκεφτείτε σήμερα κιόλας την υπηρεσία στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.imei.gr και καταχωρήστε την δικιά σας συσκευή.

  Με εκτίμηση
  Η ομάδα του imei.gr

  • vagelaras
  • October 1st, 2009 2:01pm

  Είχα ένα κινητό πριν 5 χρόνια που μου το έκλεψαν (πιθανότερο μία Αλβανίδα). Ήταν ένα gx25. Αναρωτιέμε αν γίνεται να το βρω έτσι από περιέργεια. Να δω ποιος το έχει!…

  • rena
  • November 19th, 2011 2:42pm

  mia erwtisi,egw den exw kanei kati tetoio sto kinito mou k ex8es to apogeuma mou ir8e ena minima apo agnwsto ari8mo pou elege kratiste auto to minima k meta o ari8mos imei einai:………… pira til k i kopela eipe pws den esteile kapoio minima,oute eixe ton ari8mo mou k omws auto to minima simera mou ir8e alles poses fores…mporei kapoios na mou e3igisei ti sumvainei??????

  • giwrgos89
  • November 28th, 2011 2:32am

  ego paidia simera piga na pouliso to iphone 4 pou eixa gia na apro to kainourio kai to edina 400 euro kai o agorastis itan apateonas kai ekei pou m metrouse ta lefta eida pos ola kala einai ala molis efuge kai efuga kai ego metrisa ta lefta aki eida pos m edose 350 euro kai epidi m epekse poustia ti boro na kano gia na kano toublo to kinito??.thanks

  • ΜΑΡΙΝΑ
  • November 7th, 2012 8:26pm

  KALHSPERA PAIDIA SORRY GEIA TIN ENOXLHSH….YPARXEI KAMIA PI8ANOTITA NA ME BOI8ISETE ME TO KINITO MOY? XALASE TO KINHTO MOY K EPREPE NA PARO TO PALIO STO OPOIO EXO KSEXASEI TO KODIKO PROSBASHS…K PREPEI NA TO MPLOKARISA KIOLAS APO M…K EXO MEINEI XORIS KINHTO…MOY ZHTANE 40 K EYRO GIA NA MOY TO KSEMPLOKAROUN DOKIMASA ME TO IMEI ALLA TIPOTA SYNEXEIA MOU BGAZEI LA8OS KODIKO..AN MPOREITE NA ME BOI8ISETE….EYXARISTO!!!

  • αντωνης
  • June 30th, 2013 11:56am

  Καλημερα εχω κ γω μια ερωτιση…εχω τν υποπσια οτο παρακολουθουνε το κινητο μου..γ αστινομια βασικα θα ηθελα να ρωτησω ειναι νομιμο αυτο?? μπορουν τι γινεται με τιν παραβιαση των προσωπικων μου δεδομενων και τα δικαιοματα μου σε αυτα??? Το νομιμο δεν ειναι να ζιτισουν αδεια απο εισαγγελεα και μονο αν εχω πρα3ει πινικο αδικημα???`

  • kostas
  • July 15th, 2013 3:37pm

  mia erwtisi…
  an m klepsoun to kinito… to klidosw, kai to vriskw meta … borw na to 3eklidwsw ???

  • vasilis
  • July 31st, 2013 8:19pm

  an to exoun klepsei to kinito meta mporw na brw me kapoio tropo to seiriako ari8mo?

  • master
  • August 8th, 2013 6:36pm

  @vasilis
  Ean to tilefwno exei leitourgiko android k exeis perasei sto playstore to gmail sou tote pigenontas sto Google Dashboard tha s vgalei ton IMEI arithmo tou kinitou s kathos k tin teleytaia energopioisi!

  • anna
  • January 29th, 2014 2:50am

  μου κλεψανε το κινητο σημερα στο λεωφορειο 608. Υπαρχει καποια ελπιδα να το βρω με καποιο τροπο.Γινετε να το ξεκλιδωσουν γτ το ειχα ασφαλισμενο..LG L5 optimus :( :(

 11. mou klepsane to iphone 3g 8 giga me arithmo imei 011612006528375 me serial no. 88824FEQY7H an vrethei pedia dinete amivi euxaristw. mail johny6761@hotmail.com

 12. kalispera tha thela na rotisw exasa mou klepsane edw kai 4 mines ena iphone 3g 8 giga mavro mporw na to vro meso imei 011612006528375 pou exei kai exw to kouti tou kai ola ta parelkomena mazi vriskete meso doriforo giati afta den exoune icloud opos exoun ta iphone 4 kai 5 pou exoune to ios7 mesa kai den spane gia kanena logo. iparxei periptosi na vrethei me imei?

  • vasia il.
  • May 13th, 2014 11:50pm

  εχασα το κινητο μ κ πηγα στη vodafone με το ΙΜΕΙ και μου ειπαν οτι δεν μπορει να γινει τιποτα.. και καλα δηλαδη..δεν τους συμφερει να γινει τιποτα , γιατι απο τη στιγμη που σου κλεβουν το κινητο πας κ αγοραζεις αλλο… οπότε όλα αυτά περί μπλοκαρίσματος της συσκευης ή ποσο μαλλον κ εύρεσης της αποτελουν παραμύθια …

  • Manolis st
  • June 3rd, 2014 7:31pm

  Μου εχουν κλεψει το κινητο μου galaxy s2 που το ειχα εναμιση μηνα μονο και δεν μπορω να κανω τιποτα ουτε να το αχρηστεψω γιατι δεν ειχα κατεβασει λενε μια εφαρμωγη.πρπει να βρεθει μια λυση.δεν μπορουν να συνεχιζουν να κλεβουν κινητα στις μερες μαςΜπορειτε να φανατστειτε?εχω το κουτι του κινητου,ακουστικα τα παντα αποδειξει αγορας και δεν εχω την συσκευη….δεν θα θελατε να εισται στην θεση μου

  • Nena
  • June 11th, 2014 3:53pm

  θα ήθελα να σας ρωτήσω αν δώσεις κάπου το ΙΜΕΙ μπορεί να βάλει χρήματα στον λογαριασμό του κινητού σου;; υπάρχει αυτή η δυνατότητα;;

  σας ευχαριστώ πολυ!

  • giannis vasilopoulos
  • July 25th, 2014 1:06am

  ena pragma exw na sas po ta iphone 4s kai 5 an exeis perasei mesa to ios7 kai exeis kai to icloud den mporoun na klapoun gia kanenan logo an to exeis energopisei ta exei kanei etsi i aple pou otan mpei sto internet vlepeis se olo ton kosmo pou vriskete mou eixan klepsei kai emena to iphone kai to vrika meta apo 2 evdomades apo agorasti kai to pira piso

  • Anonymous
  • August 20th, 2014 9:26pm

  αντωνης :
  Καλημερα εχω κ γω μια ερωτιση…εχω τν υποπσια οτο παρακολουθουνε το κινητο μου..γ αστινομια βασικα θα ηθελα να ρωτησω ειναι νομιμο αυτο?? μπορουν τι γινεται με τιν παραβιαση των προσωπικων μου δεδομενων και τα δικαιοματα μου σε αυτα??? Το νομιμο δεν ειναι να ζιτισουν αδεια απο εισαγγελεα και μονο αν εχω πρα3ει πινικο αδικημα???`

  • χρηστος
  • October 9th, 2014 11:53am

  οχι φυσικα αυτο σημαινει οτι ο οποιοσδηποτε μπορει να σε εντοπισει που εισαι ανα πασα στιγμη ,μαλιστα στα αντροιδ γινεται ιδη ,με καπιοιο λογισμικο που επιτυδες δεν θα πω ποιο ειναι,,,,,,,,,,,, εγω δεν θελω ,κ ας μου κλεψουν το κινητο ,προτιμω να το χασω παρα να χασω την ιδιοτικοτητα μου ,κ τα προσωπικα μου δεδομενα που τα εχω χασει πριν καν γεννηθω ,το 80

  • Φίλιππος
  • December 5th, 2014 10:11am

  Τι σημαίνει και τι πρέπει να κάνω σε αυτό που εμφανίζει στο κινητό μου: Το viber στη διαδικασία της ανάγνωσης επαφών έχει υποκλαπεί

 1. No trackbacks yet.