Εκνευρισμένος ανώνυμος αναγνώστης με ενημέρωσε για ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων που ξεκαθαρίζει τα πράγματα: €45.000 η ανακατασκευή του portal (ποσό μεγάλο, αλλά λογικό). Για τα περαιτέρω €700.000, θα επανέλθω μόλις αντιληφθώ που πήγαν…
Εξαιρετική η συμβολή του Γιάννη Καρακατσάνη (έτσι σε θέλω φιλαράκι) που επικοινώνησε με τον Δήμο για πληροφορίες…
 

Για να δούμε, γιατί αυτή η χρονιά δεν ξεκινάει καθόλου καλά.

(ή ξεκινάει πολύ καλά, αναλόγως των διαθέσεων :))

Είμαι Δήμος. Μεγάλος. Έχω ένα εκατομμύριο ευρω για να διαθέσω. Τι μπορώ να αγοράσω;

– Έναν μόνιμο χώρο για να στεγάζω τους απόρους;

– Χώρους εκπαίδευσης τεχνών για τους δημότες μου;

– Χώρους για αδέσποτα σκυλιά, γατιά και λοιπά ζώα;

– Υπηρεσίες εκτακτης υγείας;

Οχι.

Οχι δα.

Πήρα το 75% απο την ευρωπαϊκή ένωση. Μου τα έδωσε και λέω να τα διαθέσω σε…

Ενα portal!

Ω ναι.

(καλή χρονιά, σας είπα; )

Ω, ναι.

Κοντά ένα εκατομμύριο ευρώ έκανε το καινούργιο «portal» (ας μην πιάσουμε τώρα τι είναι portal και τι είναι site, ε; ) του Δήμου Αθηναίων.

Μονόγλωσσο. Ελληνικό. Μόνο. Γκρικ. Ονλυ.

Και λες, καλά.

Θα έχει τεχνολογία, θα έχει βαβούρα θα έχει….

…όχι, ούτε έτσι δεν τα λες.

Είναι ολοκληρωμένο το έργο. Οτι βλέπετε αδέλφια.

Παπάδες να κάνει, τόσο δεν κοστίζει.

Θα ξενύχτησαν νυχθημερόν να μπαλώνουν και να φτιάχνουν οι προγραμματιστές…

…εμ, όχι, είναι βασισμένο σε ΔΩΡΕΑΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.

Πάμε πάλι: πείτε μαζί μου: δω-ρε-αν λο-γι-σμι-κό [‘Οπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Vrypan, αυτό δεν είναι κακό. Καλό είναι. Αρκεί να γλυτώναμε λεφτά (εμείς οι δημότες), όχι να πληρώναμε παραπάνω!].

Που πήγαν τα λεφτά;

Πως δικαιολογήθηκαν;

Μμμμ..

Αν δεν το ξέρετε, ως δουλειά, μονιμή αλλά ταυτόχρονα και part-time, έχω να φτιάχνω site.

Θεωρούσα τα τρία χιλιάρικα ως το πιο φυσιολογικό ποσό που μπορεί να ζητήσει κανείς για μία φυσιολογική δουλειά (όχι…portal, προφανώς, αλλά αρκετά κοντά σε απαιτήσεις), κάνοντας ομαδική (δεν εργάζομαι μόνος μου στις part-time δουλειές μου, υπάρχει ομάδα με ειδικότητες) δουλειά μηνών, σωστή, και πάνω απο όλα αξιοπρεπέστατη.

Και ως το μάξιμουμ.

Για να φτιάξουμε την δουλειά απο την αρχή ως το τέλος.

Καταλαβαίνω οτι μία εταιρεία, επειδή ακριβώς έχει γραφείο, γραμματείς, διευθύνοντα σύμβουλο και τυπωμένες κάρτες (και εγώ έχω τυπωμένες κάρτες, αλλά τέλος πάντων) θα ζητήσει για την ίδια ακριβώς δουλειά, μπορεί και χειρότερη, τετραπλάσιο ποσό.

Ο αέρας, που λέμε.

Δεν καταλαβαίνω, σε ένα portal, στημένο σε δωρεάν λογισμικό, που πάνε τα υπόλοιπα 939.105,58 ευρώ.

Ακόμα και αν το έστησαν πίξελ – πίξελ.

Ακόμα και αν το χωράνε τα τιμολόγιά τους, δεν το χωράει ο νους μου.

Ενα-εκατομμύριο-ευρώ.

( ακούς Βασίλη; )

(Το οτι το πληρώνει η ευρωπαϊκή ένωση, σας προλαβαίνω, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ)

Μήπως πρέπει να αλλάξω τον τιμοκατάλογό μου;

Το πρωτοδιάβασα στην Ιστοκριτική, που αναφέρει την Magica, που αναφέρει και το πιο ψύχραιμο σχόλιό της στο BlogSpace.

Όλοι μαζι λινκάρουν στο http://www.cityofathens.gr/katoikoi/koinonia-tis-pliroforias#2 – επίσημο και απίστευτα θρασύ δελτίο τύπου του Δήμου.

Υ.Γ. Γιατί δεν αγοράζανε το In.gr; θα τους περισσευαν κιόλας..

Υ.Γ. Ρελάνς στην πρόταση της Magica. Μόνο 400.000 σε wordpress. Γιατί είμαι και εγώ δημότης, και τον αγαπάω τον δήμο μου.

Υ.Γ. Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα κάνει αύξηση στους δημοτικούς φόρους ο Δήμος Αθηναίων, γιατί τάχα θα πρέπει να φτιάξει κάτι. Θυμηθείτε το και πείτε «πούλα τρεις σελίδες απο το site σου, και θα τα βγάλεις τα λεφτά»

Υ.Γ. Σωστά επισημαίνει φίλος: ΕΙΧΕ site, δεν το έφτιαξε απο την αρχή…

Μωρε, το Internet και τα blog να είναι καλά, και θα έχουμε μία εξαιρετική χρονιά φέτος…

(*) Κάτι, που αν είσαι οποιοσδήποτε άλλος, και δεν αισθάνεσαι large με ξένα χρήματα, δεν θα πλήρωνες πάνω απο πενήντα χιλιάδες – και αυτά πολλά είναι.

A, δεν σας τα είπανε καλά: εδώ έχει πέσει ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΜΑ!

Διαβάστε:

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ PORTAL ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΥΤΟΥ: €1.356.736,00

…και φωτιές θα σβήνει (άμα λάχει).

hint: πόσα πυροσβεστικά αγοράζεις με ένα εκατομμύριο τριακόσιες πενήντα έξι χιλιάδες ευρώ;

«ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»: €1.344.000,00

Είναι καινοτόμες, γι αυτό. Αλλιώς…

Περισσότερα και καλύτερα εδώ.

Επιπλέον, ο Δήμος Ραφήνας, σύμφωνα με τον Γιώργο Αναγνώστου, για παρόμοιο έργο, χειρίζεται κονδύλι €1.344.000! (μπορεί να είναι και το προαναφερθέν, δεν έχει καταστεί σαφές)

Ξυπνάτε αδέλφια! Μας δουλεύουν οι άχρηστοι, και γλεντοκοπάνε σε βάρος μας, αδέλφια!

Υ.Γ. Μην με ρωτάτε. Δεν βάζω link στο site του Δήμου. Ντρέπομαι, το φτωχό μου δωρεάν blog να κάνει link σε ένα portal αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ. Σε όλη μου την -δικτυακή- ζωή, δεν υπήρξε ούτε ένα πορταλ, συμπεριλαμβανομένης και της Google, που να πιστεύω οτι έκανε ένα εκατομμυρίο ευρώ.

Δεν τολμώ, πως το λένε.

Επιπλέον, δεν ξέρω τόση τεχνολογία (αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ) αν αντέχει να γίνεται λινκ απο ένα ποταπό μπλογκ σαν το δικό μου. Θα σκάσει. (Απο ντροπή;)

Τέλος, αν σας την σπάει που αναφέρω διαρκώς το ένα εκατομμυρίο ευρώ, σκεφτείτε το. Σκεφτείτε για τι ποσό μιλάμε. Θα παραμιλάτε και εσείς..

21 thoughts on “Τι αγοράζεις με ένα εκατομμύριο ευρώ αν είσαι ο Δήμος Αθηναίων;(*)

 1. Άστα Γιάννη [χρόνια μας πολλά για αύριο!] το είδα κι εγώ κι έφριξα! Σημειώνω δε ότι αυτό το «portal» δεν έχει καν αγγλική version! Και για να προλάβω όποιον πει ότι μπορεί να προστεθεί μελλοντικά, στο «θρασύτατο» δελτίο τύπου αναφέρεται ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί.

  Εγώ έστειλα email προχθές το πρωί στο Γραφείο Τύπου του Δ. Αθηναίων, απάντηση φυσικά δεν έλαβα ακόμα, γι΄ αυτό αύριο θα τους πάρω και τηλέφωνο. Το ίδιο έχουν κάνει ήδη και άλλοι, οπότε νομίζω ότι θα αναγκαστούν να δώσουν απαντήσεις.

  Καλή χρονιά να ΄χουμε!

 2. Χαχα! Σκέψου να θέλανε ναι ERP ή «ΟΠΣ» όπως τα λέει το δημόσιο πόσο θα στοίχιζε το έργο!

  Χωρίς πλάκα, εξοργιστικό το ποσό. Ξέρουμε ποια εταιρία το ανέλαβε;

  Να βγάλουμε κι εμείς ένα δελτίο τύπου… Αλλά πριν, να μας αναλύσουν σε όρους υπηρεσιών που χαλάστηκαν όλοι αυτοί οι ανθρωπομήνες για ένα site…

 3. Χρόνια μας πολλά Γιάννη. Συμπεριέλαβα στο κείμενό μου τις δύο παρατηρήσεις σου, και επιφυλάσσομαι για την ενέργειά σου…

  …έχω ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν, τότε με τα κινητά, και ένιωσα απελπιστικά μόνος μου 🙂

  @Γκρινιάρης: Συμφωνώ, αλλά τέτοιες λεπτομέρειες, ή τις ξέρουμε με την κοινή λογική, ή δεν αντέχουμε ούτε να τις ακούσουμε…

  @DPurpler το όνομά της κυκλοφορεί. Και δεν τα έχω μαζί τους (αντίθετα απο άλλους): δεν ψήφισα αυτούς στο κάτω-κάτω της γραφής….

 4. Η εταιρία από όσο ξέρω δεν κράτησε κρυφό ότι χρησιμοποίησε Drupal. Δείτε εδώ την ανακοίνωση στην ελληνική κοινότητα χρηστών

 5. Νομίζω πως ένα γενναίο ποσό πήγε στην ενότητα των χαρτών της Αθήνας που είναι Powered by Google. Πιο φθηνά θα ερχόταν αν τον έκαναν από μόνοι τους τον χάρτη… Και πάλι (δικτυακά τώρα) χρόνια πολλά!

 6. Θυμίζω ότι το σλόγκαν του κυρ Νικήτα στις δημοτικές του 2006 ήτο «Αθήνα, η πόλη της ζωής μας». Μετά από όσα διάβασα, αρκούδε, νομίζω ότι στις επόμενες εκλογές το σλόγκαν θα είναι «Αθήνα, το σάιτ της τσέπης μας».
  Ας είναι καλά το 42% του Πάκη Παυλόπουλου που διασφαλίζει το ‘γαλάζιο’ του Δήμου Αθηναίων, λόγω σύνθεσης και ηλικίας πληθυσμού.

 7. Χρόνια πολλά Γιάννη.

  Αναρωτιέμαι αν θα δοθούν ποτέ στη δημοσιότητα πειστικά και αναλυτικά στοιχεία που να δικαιολογούν όλες αυτές τις δαπάνες. Χλωμό. Κάπου είδα μια λίστα και είναι μπόλικες οι περιπτώσεις.

  Κάνας αδέκαστος εισαγγελέας παίζει σ’ αυτή τη χώρα; Ή μήπως θα πρέπει να στήνουμε κάθε φορά λαϊκά δικαστήρια; Έστω και στο διαδίκτυο…

 8. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, ο ιδιος άνθρωπος που εκνευρισμένος με αποκαλεί ‘πολύ μαλάκα’ και με προτρέπει να ξαναγυρίσω στο δάσος (ευχή και κατάρα μου δίνεις φιλαράκι) είναι ο ίδιος που δίνει και το αξιόλογο λινκ ανακοίνωσης -παύλα- ξεκαθάρισης του θέματος απο τον δήμο.

  Σας το λέω για να μην πέσετε και τον φάτε τον άνθρωπο.

  Βρίζει, αλλά κάνει και ένα καλό. Μας ενημερώνει.

  Όσο με αφορά, θα διαβάσω προσεκτικά την ανακοίνωση, και αν καταλάβω τίποτα, θα επανέλθω.

  Υ.Γ.: Κρατάω πάντως την εισαγωγή της:

  «Προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες και λανθασμένες εντυπώσεις διευκρινίζεται ότι […]»

  και

  «την 28/11/07 (Πράξη Δημοτικού Συμβουλίου 2141/28.11.07) στην ανάθεση έναντι 45.000€ πλέον Φ.Π.Α. προς τη ΔΑΕΜ της συνέχισης υποστήριξης λειτουργίας του δικτυακού τόπου (portal) του Δήμου Αθηναίων»

  Πράγματι, υπήρξε παρερμηνεία που οφειλόταν στην αρχική κακή διατύπωση και πράγματι, 45.000 για ένα portal είναι ένα (μεγάλο μεν αλλά) λογικό ποσό.

  Αυτά, όπως είπα, σε πρώτη ανάγνωση. Θα το παρακολουθήσω, και θα επανέλθω.

 9. Από τη χθεσινή ανακοίνωση του Δ. Αθηναίων δημουργούνται τα ακόλουθα ερωτήματα:

  – Αναγράφεται ότι το προηγούμενο site έγινε «εν όψει των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων». η υπογραφή όμως της σύμβασης έγινε στις 5/8/2004, δηλαδή τελευταία στιγμή!! Γιατί καθυστέρησε τόσο;;;

  – Αφού επένδυσαν ένα τόσο μεγάλο ποσό για την κατασκευή του προηγούμενου portal, ποιος ο λόγος να το «πετάξουν» και να κατασκευάσουν άλλο τόσο σύντομα; Μπορούσαν απλώς να ανανεώσουν την εμφάνισή του.

  Σε νέα επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου ζήτησα να δημοσιοποιηθούν στοιχεία όπως συμβάσεις, διαγωνισμοί, παραδοτέα κλπ. Για να δούμε…

 10. Καλά, και αυτός ο μαλάκας ο ανώνυμος δεν μπορούσε να δώσει την «είδηση» ποιο όμορφα;

  Τι έγινε, εκεί στον Δήμο Αθηναίων που δουλεύει, του τα πρήζουνε να σηκώσει κανένα τηλέφωνο;

 11. Ωραία, η ανακοίνωση του ΔΑ ξεκαθάρισε ότι το νέο site με Drupal κοστίζει 45k, όπως και ήταν λογικό εξάλλου (με την έννοια του ότι δε θα μπορούσαν να κρύψουν αστρονομικές υπερτιμολογήσεις στην ανάθεση ενός έργου με ΕΛ/ΛΑΚ ότι αλχημείες και να έκαναν). Το προηγούμενο, όμως, που φτιάχτηκε με κλειστό λογισμικό κι έζησε μόνο για 2 χρόνια κόστισε 942.105 ευρώ, όσο περίπου και η ψηφιοποίηση της φιλμοθήκης της ΕΡΤ, όπως επισημαίνει η magica.
  Που πήγαν αυτά τα λεφτά, είναι το αμείλικτο ερώτημα.

  ΥΓ: Αρκούδε, μιά διευκρίνιση: ελεύθερο λογισμικό δε σημαίνει απαραίτητα και δωρεάν, πόσο μάλλον σε έργα δημοσίου. Αυτό που σημαίνει όμως είναι σημαντικά λιγότερο κόστος στις περισσότερες περιπτώσεις (όπως φαίνεται κι εδώ) και περισσότερη διαφάνεια. πχ. ένας εισαγγελικός έλεγχος έργου βασισμένου σε ΕΛ/ΛΑΚ θα μπορούσε πολύ εύκολα -με την βοήθεια τεχνικών συμβούλων που θα έτρεχαν code diffs- να διαπιστώσει σε τι βαθμό η εργασία ανάπτυξης / επέκτασης που εκτελέστηκε ήταν πρωτότυπη.

 12. Είναι προφανές ότι η Ντόρα άφησε τρύπα στον Δήμο και ότι είναι να γελά και το παρδαλό κατσίκι ότι πλήρωσαν 1εκ ευρώπουλα για ένα site με ορίζοντα 2 ετών.

  Πλήρωσαν στην greek geek 1εκ για μια πλατφόρμα που την έχουν λίγες εταιρείες στον κόσμο και βεβαία όχι δήμοι. ΕΛΕΟΣ και ντρέπομαι να γράψω και το ονομά της
  Τα λεφτά για το software και το licensing για την πλατφόρμα αυτή ήταν πολλά. Όταν λοιπόν πήγε η Geek 1/1/2007 για ανανέωση licensing κλπ έφαγε πόρτα… ας βρει αλλα κορόιδα να τα πάρει και να τα μοιραστεί…

  Βέβαια ο νέος δήμαρχος προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους που να φαίνεται ότι δεν προκαλούν για να φτιάξει site. Όμως έχει ασχετους συμβούλους και ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΥΣ-ΕΛΕΟΣ:
  1.site για τα πανηγύρια
  2.φωτογραφιες του 80
  3.καμια εικαστική ταυτότητα
  4.google map που αναφερει την FYROM ως Μ…….. και έχουμε και την ντορα υπουργό εξωτερικών
  5.μπορώ να αναφέρω και άλλα πιστεύω ότι έχετε ματια και βλέπετε

  Είναι δυνατόν άλλοι δήμοι στην Ελλάδα να έχουν παίρνουν επιδοτούμενα πρόγραμμα και να έχουν αξιοπρεπή site και ο πρώτος δήμος της Ελλάδας να ΚΟΙΜΑΤΕ ΟΡΘΙΟΣ –

  Σημείωση: επειδή ο ύπνος τους είναι μάλλον γλυκός μπορείτε να συγκρίνεται τα site Λονδίνου, Βαρκελώνης, Βαλένθιας, Κωνσταντινούπολης με αυτό της Αθήνας…..

  ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΓΝΩΜΗ…

 13. Α,και πως σπαζει το 45.000

  10.000 φορος κλπ
  10.000 κοστος αναπτυξης, εισαγωγήςκλπ
  10.000 λοιπά απαραίτητα εξοδα (φιλοξενία κλπ)
  Και κάτι βέβαια για την εταιρεία συμβούλων, marketing κλπ (έχει πολλούς τίτλους) που φτιάχνει άτυπα (ποια είναι η ΔΑΕΜ…) το site και στήριξε προεκλογικά τον δήμαρχο…

  ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΓΝΩΜΗ…

 14. Κάνοντας μια άκυρη αναζήτηση στο cityofathens.gr, βγάζει το μήνυμα :

  Η αναζήτησή σας δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα

  * Ελέγξτε αν η ορθογραφία σας είναι σωστή.
  * Αφαιρέστε τα εισαγωγικά γύρω από τις φράσεις για να αναζητηθεί κάθε ξεχωριστή λέξη: η αναζήτηση «μπλε σμουρφ» βρίσκει λιγότερα από την αναζήτηση μπλε σμουρφ.
  * Σκεφτείτε την περίπτωση να χαλαρώσετε το ερώτημά σας με OR: η αναζήτηση μπλε σμουρφ βρίσκει λιγότερα από την αναζήτηση μπλε OR σμουρφ.

  Μήπως λοιπόν πίσω απ’όλα κρύβεται ο Δρακουμέλ ή μήπως ο ΜπαρμπαΣτρουμφ ? Η Ψιψινέλ αποκλείεται γιατί δεν νομίζω να πρόλαβε να μάθει το Drupal. Πάντως συγχαίρω τους υπεύθυνους του site γιατί γνωρίζουν ότι δεν λέγονται «στρουμφ» αλλά «smurf».
  Ρε δε γ@μιένται οι τσόγλανοι ?
  Τσεκούρι και φωτιά…τραλαλά τραλαλά

 15. Επιπλέον, ο Δήμος Ραφήνας, σύμφωνα με τον Γιώργο Αναγνώστου, για παρόμοιο έργο, χειρίζεται κονδύλι €1.344.000! (μπορεί να είναι και το προαναφερθέν, δεν έχει καταστεί σαφές)

  Τελικά και με το τίτλο Ηλεκτρονική Συμπολιτεία ΟΤΑ Ανατολικής Αττικής λειτούργησε το site το οποίο κόστισε 1.344.000€. Και λέω λειτούργησε διότι εδώ και 4 μέρες service Unavailable στη διέυθυνση http://www.anat-attiki.gr .
  Με 1.344.000€ και εκτός του ότι ελάχιστα παρέχει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, τώρα δεν λειτουργεί κιόλας.
  Να σκεφτείται τι γάτοι είναι αυτοί που το ετοίμασαν, για να λαμβάνεις newsletters ζητούν ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ημερομηνία γέννησης, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας κλπ. αν αυτά τα στοιχεία πέσουν στα χέρια κάποιου, με μια υπεύθυνη δήλωση βγάζει πιστωτική κάρταή ψωνίζει με δόσεις από μεγάλα καταστήματα.
  Σας παρακαλώ μην δημοσιεύσετε το e-mail μου ,διότι οι άνθρωποι είναι εκδικητικοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.