Ελαβα μία πρόσκληση απο το μηνιαίο πολιτικό περιοδικό Monthly Review και την εταιρία ερευνών VPRC για να συμμετάσχω σε μία έρευνα που γίνεται για τους bloggers.
Στην πρόσκληση γίνεται λόγος για δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο περιοδικό, και κλείνει με την παραίνεση να μην ξεχάσω να γράψω το όνομα ή ψευδώνυμό μου, και το blog που διαχειρίζομαι.
Να απαντήσω σε ένα ερωτηματολόγιο, και να το υπογράψω κιόλας….
Χμ…
Το ερωτηματολόγιο περιέχει ερωτήσεις για την οικονομική μου κατάσταση (γιατί;) τις απόψεις μου για την …θανατική ποινή και την λογοκρισία (γιατί;), για τους μετανάστες (γιατί;), τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ιδιωτική ασφαλιστική και συνταξιοδοτική περίθαλψη (γιατί;), αν …κατεβαίνω σε διαδηλώσεις (έλα μου;) την συσχέτιση μεταξύ εγκλημάτων και ξένων, ποιές εφημερίδες διαβάζω, και πολλά άλλα.
Επιπλέον, μου ζητάει να απαντήσω σε ερωτήσεις όπως:
7. Ποιο από τα κόμματα που υπάρχουν βρίσκεται πιο κοντά στις δικές σας απόψεις και ιδέες σήμερα;
8. Στην πολιτική μιλάμε συνήθως για «Δεξιά» και «Αριστερά». Σε μία κλίμακα όπου 1 σημαίνει Αριστερά και 10 Δεξιά, εσείς που τοποθετείτε τον εαυτό σας;
9. Είτε πρόκειται για τη Δεξιά είτε για την Αριστερά, όποιος και να κυβερνά είναι το ίδιο πράγμα
Και όλα αυτά, να τα υπογράψω κιόλας.
Μα είναι δυνατόν;
Να υπογράψω τέτοιες απαντήσεις σε μία έρευνα;
Γίνονται τέτοια πράγματα αδέλφια; Και ειδικά σε τέτοιους καιρούς;
Αν και είχα σκοπό να το αγνοήσω, λέω να απαντήσω – είμαι περίεργος για την απάντησή τους…
Το #9 δεν το έπιασα… ήταν ερώτηση;
Μία λέξη μόνο: «Φακέλωμα»
ήταν απαντήσεις βαθμολογίας (επέλεξε πόσο συμφωνείς ή διαφωνείς με την πρόταση)
Τώρα, «φακέλωμα» δεν ξέρω αν ήταν. Δεν υποχρεούται κανείς να απαντήσει, αν το επιθυμεί, μπορεί.
Αλλά θεωρώ οτι στην καλύτερη περίπτωση, ήταν άστοχο…
eleos..
se swstes erevnes APAGOREVETAI ypoxrewtika na zitas to onomateponymo tou an8rwpou pou rotas.
Mporeis na rotiseis an epilegei kapios na to dosei se periptosh pou to tmima erevnwn tha ithele na epikoinonisei mazi tou gia alla erotimatologia.
Oso gia tis erotiseis tis idies, tis vriskw OK. Fantazomai einai stis klassikes klimakes tou diafono ligo/poly/de jerw simfono ligo/poly
An stin teliki den eisai ypoxreomenos na grapseis to onomateponymo sou, den vriskw kati parajeno stis panw erotiseis.
Οι ερωτήσεις φαντάζομαι είναι ανάλογες με αυτές που κάνουν όταν κάνουν δημοσκοπήσεις για εκλογές κλπ κλπ. Δεν μου φαίνονται τόσο τρομερές από μόνες τους, αλλά το σύνολο είναι πλήρης χαρτογράφηση των πεποιθήσεων όποιου το απαντήσει! Επίσης, όντως ξενίζει το ότι ζητάει «υπογραφή». Πως σου ήρθε, μέσω e-mail φαντάζομαι;
Σαν προσπάθεια χαρτογράφησης των bloggers μοιάζει, τρέχα γύρευε για ποιο λόγο.
Μου ρθε και μένα, και ακόμα σκέφτομαι αν θα απαντήσω ή όχι.
Η υπογραφή με ξύνισε και μένα πάααααρα πολύ. Οι ερωτήσεις παραείναι προσωπικές για να είναι το ερωτηματολόγιο ενυπόγραφο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Δεν είναι συνωμοσιολάγνος, αλλά το ερωτηματολόγιο μου ψιλοβρωμάει. Γιατί δεν δίνουν το δικαίωμα να το στείλω ανώνυμα? Το ψευδώνυμο είναι και αυτό υπογραφή, δεν είναι ανώνυμο.
Τι θέλουν την ταυτότητα μου? Στατιστικά στοιχεία δεν μαζεύουν?
Μπράβο Αρκούδε! 🙂 Περίπου τα ίδια σκέφτηκα με μικρές αποκλίσεις και θα ανεβάσω επίσης κάτι -αύριο όμως, είναι αργά τώρα.
Δείχνει πάντως σαν να βλέπει το όλο ζήτημα πολύ επιπόλαια ο συντάκτης του ερωτηματολογίου. ΖΗΤΩ Ο ΖΑΦΕΙΡΗΣ !!!
(γιατί δεν χρησιμοποιούν δοκιμασμένα πρότυπα και θέλουν να ανακλύψουν ξανά την Αμερική; Κοστίζει πολύ ακριβά ένας νέος επιστήμονας φαίνεται: 700 ευρώ!)
Κάτι ακόμα: Μήπως ετοιμάζεται πράγματι αυτό το νομοσχέδιο για έλεγχο των μπλογκ;
Εγώ πάντως δεν βρίσκω (σε πρώτη ανάγνωση) δόλο, αλλά αστοχία.
Επιπλέον, μου αρέσει που η κοινότητα των blogger αντιδράει έξυπνα, καυτηριάζει, και εν τέλει δεν κινείται χωρίς να κάνει πέντε δευτερόλεπτα σκέψης πρώτα.
Προς όλους: έχουμε δείξει οτι είμαστε σκεπτόμενα όντα – και οι περισσότεροι εξ ημών δεν είμαστε κομματικοποιημένοι, αλλά πολιτικοποιημένοι.
Οπότε: τι νόημα έχει αν ανήκει κάποιος στην «Δεξιά» ή στην «Αριστερά»; Τι είδους ασάφεια είναι αυτή;
Στις περισσότερες εκ των ερωτήσεων αρνήθηκα να απαντήσω όχι γιατι είναι προσωπικές, αλλά γιατί είναι «εύκολα» ασαφείς.
Αλλά αναρωτιέμαι: αν εξαιρέσεις οτι κανείς απο αυτούς που το συνέταξαν δεν μπορεί να μου απαντήσει τι είναι «αριστερά» και τι «δεξιά» σήμερα, τι νόημα έχει αν ο (υπο)γράφων είναι «αριστερός» ή «δεξιός»;
Καλησπέρα σε όλους!!!
Αν επιτρέπετε να πω κάτι.
Προσωπικά απάντησα χωρίς κανένα απολύτως φόβο που η πολιτική μου τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη!
Δεν πιστεύω οτι περιμένουν μέσα απο την ‘ερευνα κάποιοι να σας φακελώσουν.Εχουν βρεί χιλάδες τρόπους πριν απ’άυτον να το κάνουν…και να΄στε σίγουροι οτι το’χουν κάνει!
Καταρχήν δεν ζητάει ονομ/νυμο.Αν φοβάστε να το στείλετε ηλεκτρονικά,(id)τυπώστε το και στείλτει το με courrier με δική τους χρέωση .(πιστευω οτι δεν θα υπάρχει πρόβλημα)
Oσο για τα σημεία που δεν θέλετε κατα την γνώμη σας να απαντήσετε,υπάρχει το ΚΑΝΕΝΑ ή ΔΓ/ΔΑ,όπως και στην κλιμακα που φάνηκε κι εμένα κάπως,υπάρχει πάλι ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ή ΔΓ/ΔΑ.
Η γνώμη μου,θα ήταν,να συμμετέχετε.
MZ, καμία αντίρρηση στα λεγόμενά σου.
Αλλά γιατί;
Είδες το ερωτηματολόγιο: ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αφορά απαντήσεις σε τέτοιου τύπου ερωτήματα.
Τα περισσότερα απο αυτά είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είτε κακοδιατυπωμένα, είτε δεν έχουν ουσιαστικό νόημα (πχ ανήκω στην αριστερά ή την δεξια)
Τις περισσότερες φορές, παίρνεις την απάντηση ανάλογα με το ερώτημα που θέτεις: όταν λοιπόν θέτεις τέτοιο ερώτημα, θα έχει άδικο μετά η VPRC (ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία έρευνας) να βάλει σαν τίτλο «Οι bloggers είναι κατά 75% Δεξιοι (ή αριστεροί);
Θα είναι σωστό, αλλά τι νόημα θα έχει;
Γενικά δεν θα ήθελα μία έρευνα που να πολιτικοποιεί τα blogs ή τους bloggers.
Και προσωπικά δεν θα ήθελα να συμμετέχω σε μία έρευνα που πολιτικοποιεί εμένα.
Τελικά, νομίζω οτι οι bloggers δεν θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε μία έρευνα οταν τα ερωτήματά της δεν τους αφορούν.
Απολύτως σεβαστή η γνώμη σου, απλώς παραθέτω και την δική μου.
Εγώ πάντως το έστειλα και υπέγραψα με το βαφτιστικό μου: Sraosha. Όσο για τις απόψεις που με έβαλαν και κωδικιποίησα εκεί μέσα, ε, άμα διάβαζαν το μπλοφκ μου, θα έβλεπαν ότι δε λέω κάτι καινούργιο… 😉
Λοιπόν την μ@κακία την έκανα και εγώ πριν ένα χρόνο. Αποτέλεσμα: Οι μάγκες πούλησαν κανονικότατα την διέυθυνση του e-mail μου ακι από τότε έχω καθημερινά 50-60 spam! Μιλάμε φυσικά ότι μου ζήτησαν την διεύθυνση που τα σκάω όχι free e-mail π.χ. yahoo. Την μ@κακία την έκανα. Πρόσέχτε οι υπόλοιποι…
Η έρευνα του Monthly Review για τους μπλόγκερς
Ξεκινώντας τις προσπάθειες διεξαγωγής μιας έρευνας για τους Έλληνες μπλόγκερς πρέπει ο ενδιαφερόμενος να είναι προετοιμασμένος για οποιοδήποτε απρόοπτο – ή για να χρησιμοποιήσω μια σύγχρονη έκφραση, για την εμφάνιση του «μαύρου κύκνου». Και αυτό γιατί ο χαρακτήρας του διαδικτύου, αλλά και οι αντιδράσεις όσων συμμετέχουν συστηματικά ή όχι σε αυτό, δημιουργούν ανά πάσα στιγμή τέτοια φαινόμενα. Για αποφυγή όμως οποιονδήποτε παρεξηγήσεων θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα, τα οποία αφορούν τις προθέσεις του περιοδικού και τους στόχους της έρευνας.
1. «Φακέλωμα»
Διαβάσαμε ορισμένες απόψεις, ορισμένα ερωτηματικά, τα οποία διατυπώθηκαν για το αν η έρευνα του MR συνιστά μέρος ενός σχεδίου –προφανώς κυβερνητικού– για το φακέλωμα των μπλόγκερς. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το MR συμπληρώνει το 2009 τα 60 χρόνια λειτουργίας του και σε όλο αυτό το διάστημα απετέλεσε το ίδιο και οι εκδότες του στόχο φακελώματος και διώξεων (για όσους διαθέτουν χρόνο θα τους προέτρεπα να ανατρέξουν στα αρχεία του FBI για τους φακέλους των εκδοτών του περιοδικού Λήο Χιούμπερμαν και Πωλ Σουήζυ, καθώς και για το φάκελο του τρίτου ουσιαστικά εκδότη του, του Αλβέρτου Αϊνστάιν). Αυτή τη στιγμή το MR είναι το μόνο μηνιαίο περιοδικό διεθνούς κύρους της Αριστεράς το οποίο εκδίδεται ανελλιπώς από το 1949. Η ελληνική έκδοση του MR έχει ζωή 34 χρόνων, και ακολουθώντας την ταυτότητα του περιοδικού «ανεξάρτητο σοσιαλιστικό περιοδικό», η ελληνική Μηνιαία Επιθεώρηση διέκοπτε την έκδοσή της όταν οι εκδότες της εμπλέκονταν άμεσα στην πολιτική. Επομένως, θα ήταν τουλάχιστον παρατραβηγμένο να υπάρχουν υποψίες ότι η Μηνιαία Επιθεώρηση θα μπορούσε να συμβάλλει σε οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου και φακελώματος, οποιουδήποτε κοινωνικού και πολιτικού χώρου, που θα επιχειρούσαν τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα.
Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν δικαιολογημένες και υγιείς σε ένα βαθμό. Και αυτό γιατί δείχνουν ότι ένας «χώρος» πολιτών έχει οξυμένα αντανακλαστικά και προβληματίζεται. Επειδή όμως ζούμε σε μεταβατικές εποχές τα λεπτά όρια μεταξύ προβληματισμού (και αναζήτησης πληροφοριών) και θεωριών της συνωμοσίας, έχουν ιδιαίτερη σημασία.
2. Το «ονοματεπώνυμο»
Το συνοδευτικό του ερωτηματολογίου ζητά από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν το όνομα του μπλογκ ή του μπλόγκερ. Και αυτό για να αποφευχθούν οι διπλοαπαντήσεις –σε περίπτωση, βέβαια, που κάποιος θα είχε το κουράγιο για τέτοια εγχειρήματα– ή οι προτροπές για γελοιοποίηση της έρευνας, που ήδη εκφράσθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος αισθάνεται άσχημα με αυτή τη διάσταση της έρευνας, μπορεί να συμμετέχει επιλέγοντας ο ίδιος τον τρόπο συμμετοχής του.
Για το περιοδικό δεν έχουν καμία σημασία οι επιμέρους απόψεις του κάθε μπλόγκερ, αλλά μόνο τα γενικά συμπεράσματα τα οποία θα προκύψουν.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι την έρευνα τη διεξάγει η Μηνιαία Επιθεώρηση. Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώνονται στο περιοδικό, και στην εταιρία VPRC προωθούνται μόνο οι απαντήσεις σε μορφή αρχείων doc, χωρίς το «ονοματεπώνυμο» ή «ψευδώνυμο» του συμμετέχοντος. Κανένα άλλο στοιχείο δεν φτάνει στην εταιρία δημοσκοπήσεων – ούτε καν η ηλεκτρονική διεύθυνση του συμμετέχοντος. Η εταιρία VPRC έχει αναλάβει τη σύνταξη του ερωτηματολογίου και τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Από τα στοιχεία των συμμετεχόντων γνωρίζει μόνο τα συνήθη «δημογραφικά» τους χαρακτηριστικά και κανένα στοιχείο της ταυτότητάς τους.
3. Θεματολογία του ερωτηματολογίου
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει μια σειρά θεματικών μεταβλητών οι οποίες οδηγούν στην κατασκευή τριών κλιμάκων: στην κλίμακα του πολιτικού φιλελευθερισμού, στην κλίμακα του οικονομικού φιλελευθερισμού και στην κλίμακα του πολιτισμικού (ιδεολογικού) φιλελευθερισμού. Η έρευνα επιδιώκει να προσδιορίσει την τοποθέτηση των μπλόγκερς σε κάθε μία από τις παραπάνω κλίμακες, χρησιμοποιώντας και ομαδοποιώντας αντίστοιχες μεταβλητές. Ο στόχος του περιοδικού διά της έρευνας είναι να ανιχνεύσει το κατά πόσον οι επιμέρους επιλογές αυτού του «χώρου» παραπέμπουν σε συνεκτικές ιδεολογικο-πολιτικές τοποθετήσεις ή στην αμφισημία του «μεσαίου χώρου» ή στον γενικότερο σχετικισμό του μεταμοντέρνου προτάγματος.
Η Μηνιαία Επιθεώρηση είναι ένα πολιτικό περιοδικό και επιδιώκει να κάνει μια πολιτική έρευνα, αλλά με επιστημονική εγκυρότητα (αυτό θεωρούμε ότι μας εξασφαλίζει η συνεργασία με τη VPRC). Η συντακτική ομάδα του περιοδικού γνωρίζει την ήδη διεξαχθείσα επιστημονική έρευνα που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταπτυχιακή διατριβή. Πρόκειται για μια αξιόλογη επιστημονική προσπάθεια. Δεν μπορεί όμως να παρέχει τα πολιτικο-ιδεολογικά στοιχεία που προσπαθεί να αναδείξει το περιοδικό.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της έρευνας –και οι επιμέρους απαντήσεις χωρίς το «ονοματεπώνυμο» για όσους ενδιαφέρονται– θα είναι άμεσα διαθέσιμες στους συμμετέχοντες. Το περιοδικό στοχεύει: α) να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας στη διαδικτυακή έκδοσή του, β) να αφιερώσει ένα από τα τεύχη του φθινοπώρου στα αποτελέσματα της έρευνας, με τον δικό του σχολιασμό καθώς και με μια γενικότερη θεματολογία για τους μπλόγκερς και το διαδίκτυο, γ) να οργανώσει συζητήσεις –με τους συμμετέχοντες ή όχι στην προσπάθεια– για τα επιμέρους θέματα τα οποία θα αναδειχθούν από την έρευνα.
4. Η σκοπιμότητα της έρευνας
Ήδη από τα πρώτα βήματα της έρευνας μια σειρά πολιτικών θεμάτων βγήκαν στην επιφάνεια μέσα από τις αντιρρήσεις για συμμετοχή, ή μέσα από τη θετική αξιολόγηση της προσπάθειας. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα επιχειρήματα που σταχυολόγησα: «τι σημαίνει Αριστερά – Δεξιά», «τι νόημα έχει να ανήκει κάποιος στην Αριστερά ή τη Δεξιά», «είμαι αντίθετος στις ομαδοποιήσεις της κοινότητας των μπλόγκερς με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια», «δεν θέλω έρευνα που πολιτικοποιεί τους μπλόγκερς», «η κοινότητα των μπλόγκερς πρέπει να αποποιηθεί τον τίτλο του κινήματος», «υπάρχει η πολυσυλλεκτικότητα των μπλόγκερς», «δεν έχω πρόβλημα να συμμετάσχω γιατί δηλώνω ανοικτά την πολιτική μου ταυτότητα», «οι μπλόγκερς είναι Έλληνες πολίτες με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και με μια πολιτική ταυτότητα» κ.λπ. Εμείς θα θεωρήσουμε επιτυχή την έρευνα αν κατορθώσει να αναδείξει επιμέρους ιδεολογικές και πολιτικές συνιστώσες αυτών που συμμετέχουν στον «νέο δημόσιο χώρο». Σε αυτό το χώρο δραστηριοποιήθηκαν ή δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 30.000 μπλόγκερς. Η επιλογή αυτών που ζητήσαμε να συμμετάσχουν στην έρευνα έγινε με πολύ απλά κριτήρια: α) το μπλογκ να είναι ενεργό, β) το κριτήριο της μακροβιότητας του μπλογκ, γ) την προσέγγιση όλων των επιμέρους «υποχώρων» του μπλόγκινγκ (πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά, βιβλίο, κινηματογράφος, τέχνη κ.λπ.), δ) την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μπλόγκερς από την ελληνική περιφέρεια. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η έρευνα, η VPRC θα ανακοινώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της και τον τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων της.
5. Κλείνοντας…
Δεν χρειάζεται να επαναλάβω την ιδιαίτερη σημασία που έχει το φαινόμενο του μπλόγκινγκ για ένα πολιτικό περιοδικό, καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη σημασία που έχει για εμάς το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με αυτό το χώρο. Να επαναλάβω, όμως, ότι η πρώτη επαφή μας είναι θετική, ακόμα και μέσα από την αξιολόγηση των αντιδράσεων στην προσπάθειά μας. Προσωπικά αισθάνομαι ευχαριστημένος που λειτούργησαν τα αντανακλαστικά ενός μπλόγκερ, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει πέσει σε χειμερία νάρκη, σε αντίθεση με αυτό που συμβολίζει ο συνωνόματός του «πολιτικός». Είναι και αυτό μια ένδειξη της δυναμικής του νέου που έρχεται…
Για το MR
Βαγγέλης Χωραφάς
εκδότης
Μόλις έλαβα σε mail την παραπάνω απάντηση του εκδότη του MR. Είχε προηγηθεί ένα δικό μου mail προς τους υπεύθυνους της έρευνας, όπου εξέφραζα τις ανησυχίες και αντιρρήσεις μου.
Ομολογώ ότι παρά τις διευκρινίσεις του κου Χωραφά, πάλι δεν πείθομαι. Με ενοχλεί το «τυράκι» της επιλογής «βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών» και με εξοργίζει το γεγονός ότι κάποιοι (μου είναι αδιάφορο ποιοί ακριβώς) θέλουν να συνδέσουν τη διαδικτυακή (και όχι μόνο) ταυτότητα μου με τις πολιτικές μου πεποιθήσεις και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.Θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα δεοντολογίας και νομιμότητας στην έρευνα αυτή, και φυσικά αρνούμαι να απαντήσω.
Επίσης, θα ήθελα να μάθω ποιοί πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες και πώς ακριβώς σκοπεύουν να τις αξιοποιήσουν. Μόνο μην υποτιμήσει κανείς τη νοημοσύνη μου λέγοντας ότι θα είναι εμπιστευτικές ή ότι τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν μόνο στο περιοδικό. Το οποίο δε βλέπω κανένα λόγο γιατί πρέπει να το εμπιστευτώ – ακόμα κι αν πρόκειται για περιοδικό κύρους, μακρόχρονης θητείας και προοδευτικών θέσεων.
Τέλος, είμαι κάθετα αντίθετος στη σπέκουλα των στατιστικών, που ξαφνικά θα ομαδοποιήσουν ένα ετερόκλητο μίγμα ανθρώπων σε ποσοστά αριστεροσύνης ή εθνικοφροσύνης, ισοπεδώνοντας την ίδια τη φύση του μέσου.
Epeidh den exw dei to erotimatologio mipos mporei kapios na mou to stilei na rijw mia matia?
Thelw na stathw sto email apo to MR – leei: Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώνονται στο περιοδικό, και στην εταιρία VPRC προωθούνται μόνο οι απαντήσεις σε μορφή αρχείων doc, χωρίς το «ονοματεπώνυμο» ή «ψευδώνυμο» του συμμετέχοντος. Κανένα άλλο στοιχείο δεν φτάνει στην εταιρία δημοσκοπήσεων – ούτε καν η ηλεκτρονική διεύθυνση του συμμετέχοντος.
Kai pali, gia emena afto einai aparadekto. Den tha eprepe na kathistatai ypoxrewtiki h katagrafh prosopikwn stoixeiwn opos onomateponymo/email/diktiakos topos. Estw an kapoios thelei na kanei to test 2h fora kai to gemisei me asxetes times, me statistikes methodous (vriskoume ta outliers) afto diorthonetai.
Prosopika stoixeia PREPEI na einai proairetika.
Den tha h8ela opiodipote aristero/dejio/kentrwo politiko periodiko na exei tis apopseis mou fakelomenes kai na jerei pws einai dikes mou.
Apo tin allh den antilegw oti h statistiki ereyna exei kai ta thetika ths. Afth h sigekrimeni ti 8etiko exei ? Diladh an -leme- vgei oti o mesos blogger einai andras 22-28 eykatastatos kai me aristeres pepithiseis – kai ti egine?
Dexomai na sinisferw se kapia ereyna alla oxi etsi. Oxi se mia ereyna pou o skopos tis einai να παρέχει ..πολιτικο-ιδεολογικά στοιχεία [ που προσπαθεί να αναδείξει το περιοδικό].
Diladh prin akoma mazepsoume ta dedomena exoume mia idea oti tha katalhjoume na vazoume tous blogger se ena koino politiko-ideologiko tsouvali. Omorfa!
Αναδημοσιεύω την απάντηση που έστειλα στους υπεύθυνους του περιοδικού (με συγχωρείτε για το σεντόνι):
Αγαπητή κυρία Α…..,
διάβασα με προσοχή την απάντηση του κυρίου Χωραφά, αλλά εξακολουθώ να είμαι δύσπιστος για τους παρακάτω λόγους:
1) Το ιστορικό του περιοδικού σας δε με αφορά, ενώ βρίσκω τουλάχιστον άστοχη την αναφορά σε «μηνιαίο περιοδικό διεθνούς κύρους της Αριστεράς». Για ποιά Αριστερά μιλάτε και γιατί να στιγματίσετε μία επιστημονική και ουδέτερη έρευνα με πολιτικό χρώμα; Μήπως με αυτόν τον τρόπο παραποιείτε άθελα σας το αποτέλεσμα της έρευνας πριν καν ξεκινήσει;
2) Μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια οι πληροφορίες που θα σας εμπιστευτώ, μπορεί και όχι. Είναι αδύνατον να μου διασφαλίσετε το απόρρητο και μου είναι εξίσου αδύνατο να ελέγξω αν το κάνατε ή όχι. Αρνούμαι να συνδέσω λοιπόν τις πολιτικές μου πεποιθήσεις και άλλα ευαίθητα προσωπικά δεδομένα με την διαδικτυακή μου ταυτότητα, ανεξάρτητα από το ποιός διεξάγει την έρευνα. Πιστέψτε με, θα έλεγα το ίδιο ακόμα κι αν είχα απέναντι μου έναν απόλυτα εχέμυθο φίλο.
3) Διαφωνώ με την ισοπεδωτική νοοτροπία των στατιστικών και την αντιμετώπιση των μπλόγκερς σαν ενιαία κοινότητα. Το να βγει π.χ. ένα αποτέλεσμα που θα λέει ότι το 75% των μπλόγκερς είναι περισσότερο ή λιγότερο πολιτικά φιλελεύθεροι είναι παραπλανητικό, καθώς αδυνατεί να επισημάνει τις λεπτές διαφορές σε επιμέρους θέματα. Ακόμα κι αν το κάνει όμως, πάλι καλλιεργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με κάποια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων. Γιατί όχι λοιπόν και μία έρευνα για τους αποστολείς SMS ή τους χρήστες e-mail;
4) Μην ξεχνάμε ότι άλλο πράγμα ο γενικός πληθυσμός κι άλλο κάποιοι που δημοσιεύουν απόψεις και επηρεάζουν (σε έναν βαθμό) συνειδήσεις. Αν φερ’ ειπείν έχω πενήντα χαλαρούς αναγνώστες την ημέρα ενώ κάποιος άλλος μπλόγκερ έχει χίλιους φανατικούς επισκέπτες, δε γίνεται να μετράνε εξίσου οι απαντήσεις που θα δώσουμε. Είναι σα να βγάζουμε στατιστικές για εβδομαδιαία έντυπα και να εξισώνουμε την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με τα «Νέα της Άνω Ραχούλας».
5) Η υπογραφή (με ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο) του ερωτηματολογίου δεν αποτρέπει τις διπλές ή τριπλές απαντήσεις, καθώς αρκετοί είναι οι μπλόγκερς που διατηρούν πάνω από ένα μπλογκ ή μία εικονική περσόνα. Επομένως, μόνο σαν επίδοξο φακέλωμα μπορεί να εκληφθεί η κίνηση αυτή, ακόμα κι αν δεν έχετε σκοπό να εμπορευτείτε ή να χρησιμοποιήσετε αντιδεοντολογικά τις πληροφορίες που θα συλλέξετε. Δεν χρειάζεται άρα συνωμοσιολογία από μέρους μας, μόνοι σας την καλλιεργείτε.
6) Τέλος, η εμμονή του ερωτηματολογίου σε πολιτικά χαρακτηριστικά και η παράλειψη άλλων σημαντικών παραμέτρων που αφορούν το μπλόγκινγ, είναι αναπόφευκτο να σχηματίσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η πλειοψηφία των ελληνόφωνων μπλογκς ασχολείται σπάνια ή καθόλου με πολιτικά ζητήματα και περιστασιακά καταπιάνεται με κοινωνικά και άλλα θέματα της επικαιρότητας. Συνεπώς, το όποιο αποτέλεσμα της έρευνας σας δεν πρόκειται να σκιαγραφήσει το προφίλ του «κινήματος των μπλόγκερς» (όρου εντελώς αδόκιμου), αλλά να παρουσιάσει στοιχεία ενός τυχαίου συνόλου όσων θα μπουν στον κόπο να απαντήσουν.
Για τους παραπάνω και άλλους λόγους λοιπόν, αρνούμαι να συμμετάσχω στην έρευνα σας, και σκοπεύω να αμφισβητήσω δημόσια τα αποτελέσματα της όταν εκδοθεί.
Μετά τιμής,
Ελικας
Η απάντηση του εκδότη δεν ξεκαθαρίζει καμία από τις αντιρρήσεις που αναφέρθηκαν. Εκ των υστέρων, βέβαια, και μετά από τόσο κράξιμο, πολλά «συμπεράσματα» μπορούν να βγουν και πολλές «υποθέσεις» μπορούν να επιβεβαιωθούν. Όπως επίσης και πολλές εκπτώσεις μπορούν να γίνουν.
Μόλις το συμπληρώσεις, βάζεις πάνω αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και το καταθέτεις στο Α.Τ. της περιοχής σου ?
Εγώ από την άλλη αδυνατώ να καταλάβω τί εγκυρότητα μπορεί να έχει μία έρευνα το δείγμα της οποίας αντλήθηκε με κριτήρια όπως
«α) το μπλογκ να είναι ενεργό, β) το κριτήριο της μακροβιότητας του μπλογκ, γ) την προσέγγιση όλων των επιμέρους «υποχώρων» του μπλόγκινγκ (πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά, βιβλίο, κινηματογράφος, τέχνη κ.λπ.), δ) την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μπλόγκερς από την ελληνική περιφέρεια.»
ο έλεγχος πληρότητας ή μη των οποίων (ίσως πέρα από το α και το β) βασίστηκε στην ΠΡΟΦΑΝΩΣ υποκειμενική και ΠΡΟΦΑΝΩΣ πεπερασμένου έυρους εποπτεία που μπορεί να έχει ένα ή όσα υποκείμενα/»ερευνητές»
Παρόλα αυτά κρίνω ιδιαιτέρως θετικά την απόφαση να τοποθετηθεί ο κ. εκδότης τόσο ως κίνηση όσο και κυρίως ποιοτικά
Επίσης δεν έχω διαβάσει το ερωτηματολόγιο (πώς άλλωστε;) για να κράξω περισσότερο και το θέλω πολύ
*Η «ήδη διεξαχθείσα επιστημονική έρευνα που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταπτυχιακή διατριβή» στην οποία αναφερθήκατε είμαι σε θέση να γνωρίζω πως από τα τότε χρησιμοποιήθηκε σε μεταπτυχιακή διατριβή και πως συγκεκριμένα με την υποστήριξή της εξασφάλισε και το ανάλογο πτυχίο, τετελεσμένα.
Ευχαριστώ για το χρόνο μας
Eγώ απάντησα, δεν έχω πρόβλημα…
Δεν περιμένω την VPRC να με φακελώσει
Ήδη είμαστε ΟΛΟΙ ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως φακελωμένοι.
Εκείνο που με ενόχλησε και με ταλαιπώρησε ήταν το προϊστορικό στήσιμο της έρευνας σε word. Θα μπορούσαν να στήσουν πιο φιλικά το ερωτηματολόγιο για κάποιον που θέλει να πάρει μέρος στην έρευνα.
Να έχουν ας πούμε on line το ερωτηματολόγιο.
Ενώ αν θέλει κάποιος να συμμετάσχει δύο φορές ή να γελοιποιήσει την έρευνα δεν μπορεί ας πούμε να γράψει και μία δεύτερη λανθασμένη διεύθυνση blog, από κάποιο πχ νέο και μη δημοφιλές blog, ή να δημιουργήσει ένα blog. Νομίζετε πως με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι πιθανές διπλοαπαντήσεις? Επίσης, τι με εμποδίζει να υπογράψω το ερωτηματολόγιο σας με την υπογραφή «www.arkoudos.com»?
Θέλω να πω πως αν αυτός που συμπληρώνει θέλει να σας παραπλανήσει, θα το κάνει. Το «μέτρο της υπογραφής» που προτείνετε είναι στην καλύτερη αναποτελεσματικό, στην χειρότερη ύποπτο.
Αν στην τελική θέλατε να αποφύγετε διπλαπαντήσεις κτλ, υπάρχουν *ψηφιακά* μέσα να το κάνετε αυτό, όπως πχ έκανε ο Ζαφείρης Καραμπάσης στην αντίστοιχη εργασία του, πχ http://www.smart-survey.co.uk.
Θεωρώ και γω πάντως θετικό το ότι επιλέξατε να λύσετε τυχόν απορίες και να απαντήσετε στις επιφυλάξεις μας.
Κομματόσκυλα…
Τα πράγματα ειναι πολυ απλά και θα καταλαβαίνατε τι ακριβώς παίζει χωρις περιττές αναλύσεις αν γνωρίζατε το χωρο της ερευνας αγορας εκ των εσω.
Ειναι εμφανές οτι ο κος Χωραφας θελει να κάνει ερευνα τζάμπα
Τα προσωπικά στοιχεία των ερωτωμένων θα μπούν σε λιστες της vprc και οι απαντήσεις τους θα χρησιμοποιηθούν σε αλλες ερευνες
Αυτο συμβαίνει για να πληρωσει ο κος Χωραφας λιγότερα
Εδω γινεται με προκλητικό τρόπο
«Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώνονται στο περιοδικό, και στην εταιρία VPRC προωθούνται μόνο οι απαντήσεις σε μορφή αρχείων doc, χωρίς το «ονοματεπώνυμο» ή «ψευδώνυμο» του συμμετέχοντος. Κανένα άλλο στοιχείο δεν φτάνει στην εταιρία δημοσκοπήσεων – ούτε καν η ηλεκτρονική διεύθυνση του συμμετέχοντος.»
Φυσικά αν έχετε συμπληρώσει τα στοιχεία σας στο MS Office Word κατά την εγκατάσταση (αν αυτό χρησιμοποιείτε) θα στείλετε μαζί με το .doc και αυτά. Δηλαδή: Όνομα, επώνυμο, εταιρεία και διάφορα άλλα ωραία, όπως όνομα χρήστη στον υπολογιστή σας…
97/xp/2003:
http://support.microsoft.com/kb/223790
http://support.microsoft.com/kb/223396/EL/
Σχετικό Add-in από την M$ για το 2003/XP:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=144E54ED-D43E-42CA-BC7B-5446D34E5360&displaylang=en
Office 2007:
http://office.microsoft.com/en-us/help/HA100375931033.aspx
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:
«Document properties and personal information Document properties, also known as metadata (metadata: Data that describes other data. For example, the words in a document are data; the word count is an example of metadata.), include details about your document such as author, subject, and title. Document properties also include information that is automatically maintained by Office programs, such as the name of the person who most recently saved a document and the date when a document was created. If you used specific features, your document might also contain additional kinds of personally identifiable information (PII) (personally identifiable information (PII): Any information that can be used to identify a person, such as a name, address, e-mail address, government ID, IP address, or any unique identifier associated with PII in another program.), such as e-mail headers, send-for-review information, routing slips, printer paths, and file path information for publishing Web pages.»