Το πρώτο τηλεφώνημα απο την Κύπρο ήρθε λίγο την μία το μεσημέρι:

«Η Σοφία και ο Κώστας, είναι στο καράβι. Ετοιμάζονται να φύγουν. Μπορείς να μεταδόσεις ειδήσεις;»

Η αλήθεια είναι οτι γύρω μου γινόταν μεγάλος χαμός, σαν να λέμε απο τις πιο απαιτητικές ημέρες στο γραφείο. Εκλεψα χρόνο, και άρχισα να γράφω στο twitter.com:

«Σε λίγη ώρα ξεκινάει το πλοίο Arion απο το λιμάνι της Λάρνακας για την Παλαιστίνη. Εχω απ’ ευθείας ενημέρωση-πως μπορώ να μεταδώσω καλύτερα;… «

Αμέσως άρχισαν τα RT (ReTwittering) απο όλους. Ετσι, θα ενημερώνονταν και οι δικοί τους συνδρομητές.

Αρχισα να γράφω…

«Μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, και συνοδεύεται απο βουλευτές της ελλάδας (Σακοράφα, Δρίτσας) ευρωβουλευτες, γιατρούς και δημοσιογράφους… »

«Το καράβι πλέει με ελληνική σημαία (πολύ σημαντικό αυτό) και θα ακολουθήσει την γραμμή των διεθνών υδάτων και θα αποπλεύσει στην Παλαιστίνη»

«Το Ισραήλ διεμήνυσε την Κύπρο (απο επίσημα χείλη) να μην ξεκινήσει το καράβι. Είπαν: ‘Θα σταματήσουμε το καράβι με ότι και αν σημαίνει αυτό’ »

«Το μήνυμα του Ισραήλ επιδόθηκε στο καράβι μέσω του Λιμεναρχειου Λάρνακας»

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε μεν οτι «υποστηρίζει» τις ΜΚΟ, αλλά κατέστησε σαφές οτι δεν θα τις προστατέψει http://tinyurl.com/7hyqvm

«Κατα πάσα πιθανότητα, η προ-τελευταία είδηση που θα μεταδώσω, είναι οτι ξεκίνησε. Η τελευταία, οτι το χτύπησαν»

«Το καράβι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Η προηγούμενη προσπάθεια, του καραβιού Dignity, είχε εμβολιστεί σε διεθνή ύδατα απο το Ισραηλινό ναυτικό»

«Σε περίπου ένα τέταρτο ξεκινάει το ελληνικό πλοίο Arion απο την Λάρνακα, προς την Παλαιστίνη, μεταφέροντας φαρμακευτικό υλικό. #gaza»

«Το ελληνικό πλοίο Arion ξεκίνησε προς την Παλαιστίνη. Μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια & βουλευτές, γιατρούς και δημ/φους #gaza»

«Ο καιρός είναι καλός, και μέχρι τις εννιά το βράδυ δεν αναμένονται άλλες ειδήσεις. #gaza»

Το κίνημα Free Gaza Movement θα έχει σίγουρα υλικό μετά την επιχείρηση:
http://www.freegaza.org

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα, η είδηση του in.gr είναι πληρέστατη: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=974728&lngDtrID=244

Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις αναμεταδόσεις, μπορείτε να το κάνετε εδώ:
@arkoudos

Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τα γεγονότα της Γάζας μέσω twitter:
#gaza

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους και τις: @magicasland (webpost), @mikroanalogo (webpost), @asteris (web), @papano (web), @papachatzis (web), @spyretto (web), @gtzi (web), @mafaldaq (web), @grwitters για τις αναμεταδόσεις τους – ελπίζω να μην ξέχασα κανέναν…

Η συμβολή τους είναι απαραίτητη, καθώς όσο περισσότερο αναμεταδοθεί το γεγονός, τόσο πιο ασφαλείς θα είναι οι συμμετέχοντες..

Με όλα αυτά, προσπαθώ να ξεχάσω (ή να θυμάμαι) οτι μέσα στο πλοίο είναι η Σοφία και ο Κώστας. Είμαι πολύ περήφανος για την πράξη τους, και τους θαυμάζω για αυτό το πνεύμα που κουβαλούν χρόνια τώρα – θυμάμαι ακόμα την αντίδρασή μου όταν η Σοφία μου ανακοίνωσε οτι θα ρίξει ακόντιο για την Παλαιστίνη 🙂 …

Αυτοί οι τρεις άνθρωποι (ο Κώστας, η Σοφία και η Έμυ) έχουν έναν τρομερά απλό και ουσιώδη ηθικό κώδικα, έναν τρόπο να βγάζουν το καλύτερο μέσα σου κάθε φορά που κάνουν κάτι που είναι συνήθως επιζήμιο για αυτούς, αλλά έχει πολύ ξεκάθαρο ηθικό νόημα.

Ελπίζω όλα να πάνε καλά, και να μεταδίδω μόνο ευχάριστες ειδήσεις…

Update #1: το Free Gaza ενημερώνει για την αποστολή. Περιέχει μεταξύ άλλων, κατάλογο επιβατών, δράσεις για όσους ενδιαφέρονται, και στοιχεία για την προσπάθεια….

To mikroanalogo προτείνει να στείλουμε email στις Ισραηλινές Αρχές για να τονίσουμε οτι παρακολουθούμε την αποστολή, και οτι ζητάμε να επιτραπεί η παράδοση φαρμακευτικού υλικού στην Παλαιστίνη. Τι λέτε;

Update #2: Το πλοίο Αρίων επιστρέφει άμεσα στην Λάρνακα, καθώς αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα. Θα αποπλεύσει ξανά αμέσως μόλις γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις.

Update #3 Το πλοίο ξεκίνησε σήμερα 14/1/2009 ξανά, με αρκετά μέλη της αποστολής (12 άτομα) να μην συμμετέχουν στο ταξίδι. Θυμηθείτε να υπογράψετε και εσείς αν συμφωνείτε βεβαίως στην συλλογή υπογραφών

16 thoughts on “Το Αρίων ξεκίνησε με ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα

  1. Ευχαριστούμε ταπεινά για την αναφορά σας. Θα επισημάνουμε κι εμείς την ευχή σας:

    «Ελπίζω όλα να πάνε καλά, και να μεταδίδω μόνο ευχάριστες ειδήσεις…»

  2. Μόλις μάθαμε νέα από το πλοίο.
    Είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά πολεμικά που απαιτούν να επιστρέψει στην Κύπρο. Επιμένουμε να φτάσουμε στη Γάζα και να ολοκληρώσουμε την ειρηνική μας αποστολή…»

    «We’ve just received word from the ship (as of 3:15am UST / 1:15am GMT)
    that they are surrounded by Israeli Naval gunboats. The warships are
    demanding that the SPIRIT OF HUMANITY return to Cyprus. We are insisting
    to reach Gaza and complete our peaceful mission.

    The Israelis have not yet attacked our unarmed ship, but it is URGENT that
    everyone immediately CALL the Israeli government and demand that they STOP»
    threatening the SPIRIT OF HUMANITY!
    CALL
    Mark Regev in the Prime Minister’s office:
    +972 2670 5354 or +972 5 0620 3264
    mark.regev@it.pmo.gov.il

    Shlomo Dror in the Ministry of Defence:
    +972 3697 5339 or +972 50629 8148
    mediasar@mod.gov.il

    The Israeli Navy Spokesperson:
    + 972 5 781 86248

  3. Αντιγράφω από το TVXS:
    Με κατεύθυνση βόρεια προς την Κύπρο πλέει αυτή την ώρα ο Αρίωνας. Τα Ισραηλινά πολεμικά μετά την προσπάθεια εμβολισμού κατάφεραν να τον βγάλουν από την πορεία του και να τον στρέψουν βόρεια. Στη συνέχεια παραμένουν ασφυκτικά δίπλα του εμποδίζοντας τον να αλλάξει και πάλι πορεία.
    Για «πειρατία» κάνουν λόγο τα μέλη του Free Gaza Movement, η οποία εκτιλίσσεται σε διεθνή χωρικά ύδατα κατά παράβαση των διεθνών κανόνων Δικαίου. Καμία αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι 14 από τα 21 άτομα του πληρώματος είναι Έλληνες και μεταφέρουν ελληνική βοήθεια προς τον πολύπαθο λαό της Γάζας.
    και το in.gr αναφέρει σήμερα:
    [..]ο σκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και αναμένεται να καταπλεύσει στη Λάρνακα.

    Σύμφωνα με ενημέρωση που έδωσε ο καπετάνιος του «Αρίων», ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 92 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο, το προσέγγισαν τρία Ισραηλινά πολεμικά πλοία, τα οποία άναψαν τους προβολείς τους και τους έστρεψαν προς το σκάφος, με αποτέλεσμα να μην έχει ορατότητα για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του.

    Ταυτόχρονα, με μεγάφωνα οι Ισραηλινοί απείλησαν ότι αν το σκάφος συνέχιζε την πορεία του προς τη Γάζα, θα δεχόταν επίθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.