Το πόσο καλούς φίλους έχω, δεν λέγεται. Μόλις έμαθαν ότι μου έχει έρθει χαρτί για εφορευτική επιτροπή, αμέσως να μου προτείνουν τρόπους να ξεφύγω! Εκτός από αυτούς που μου έλεγαν απλώς «μην πας, κάνε ότι μπορείς να μην μπλέξεις», ήταν και πολλοί άλλοι που ήταν και χρήσιμοι, και είχαν και τρόπους για να γλυτώσω τον βραχνά.

Ο δε βραχνάς, ασήκωτος: πας από τις πέντε το πρωί, και δύσκολα ξεφεύγεις μέχρι τις πέντε το άλλο πρωί. Ούτε τουαλέτες έχεις εύκολες, ούτε φαγητό, για ύπνο δεν το συζητάμε, και κινητά να πεις καμία χαζομάρα, απαγορεύονται.

Φρίκη.

Οπότε, έπεσαν όλοι επάνω μου να με σώσουνε. Στην δουλειά μου ετοιμάζανε χαρτιά, πριν προλάβω να πω τίποτα – οι φίλοι μου έλεγαν δικά τους τερτίπια με τα οποία γλυτώσανε (γιατρούς και ταξίδια) και οι πολύ κολλητοί, συγγενείς και λοίπά, μου τονίζανε οτι αφού έκανε το κράτος κουταμάρα και το έστειλε στην παλιά μου διεύθυνση, απλώς να μην πάω.

Αν και θα χρειαστεί να μην πάω ούτε να ψηφίσω, γιατί θα με μπουζουριάσουνε εκεί, και θα μου φορτώσουν την δουλειά – στην καλύτερη, γιατί στην χειρότερη θα με μπουζουριάζανε – τελεία.

Μμμμάλιστα.

Όλα αυτά, φίλοι και γνωστοί. Που με ξέρουνε. Που μιλάμε μαζί για πολιτική. Που έχουν τον κακό και τον καλό λόγο για τον καθένα πολιτικό. Που μιλάμε μαζί για τα κόμματα, και για διοικηση, και για αποφάσεις, και για την Δημοκρατία.

Μάλιστα.

Και πως νομίζεις ότι φτιάχνετε η Δημοκρατία ρε μάγκα; Αν δεν πας εσύ να μετρήσεις την ψήφο, και εγώ, και όλοι, ποιος θα πάει; Για ποια κυβέρνηση σχολιάζεις, όταν, αν έρθει η σειρά σου να κάνεις το καθήκον σου, θα κοιτάξεις να κάνεις ότι μπορείς να το αποφύγεις;

Ρε με δουλεύεις; Αν δεν το κάνεις εσύ, ποιος περιμένεις να το κάνει; Σοβαρά, αν εσύ είσαι ευθυνόφοβος, και κακομοίρης, και φτηνόμαγκας, πως τολμάς να έχεις λόγο για τον κόπο των άλλων και αν το κάνουν καλά, ή άσχημα;

Δεν ντρέπεσαι λίγο;

Είπε κανείς οτι είναι εύκολο; Είπε κανείς οτι είναι εύκολη η δημοκρατία; όταν πας εσύ να βάλεις τον σταυρουδάκο σου (για να σου δώσουν καμία θεσούλα υποθέτω), δεν περιμενεις οτι κάποιος άλλος θα πρέπει να το μετρήσει, και να το ξαναμετρήσει, και να το καταχωρήσει; τι περιμένεις, οτι τον βάζεις και τον παίρνει ο Νικολακόπουλος και τον κάνει μπάρα μόνος του; αποφεύγεις να δεις οτι κάθονται δέκα κακομοίρηδες να κάνουν όλη την δουλειά;

Τυφλός είσαι; τι νομίζεις οτι είναι αυτοί; Αλβανοί που μαζεύουν τα πορτοκάλια, και τους φωνάζουμε να μετρήσουν και τις ψήφους;

Πάρτο χαμπάρι μάγκα μου: η δημοκρατία θέλει μικρές θυσίες. Θέλει εσένα και εμένα να μετράμε ψήφους και σταυρούς, από το πρωί, μέχρι το άλλο πρωί, νηστικοί, νυσταγμένοι και ξεθεωμένοι.

Δεν είναι τσάμπα η Δημοκρατία μάγκα μου.

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ είμαι περήφανος που θα είμαι εκεί, σήμερα.

19 thoughts on “Μικρές θυσίες

  1. Από την άλλη, θα μπορούσαν να βάλουν βάρδιες σε αυτό το πράγμα. Αν ισχύει το 24 ωρο που περιγράφεις με τις συνθήκες που το περιγράφεις, θα μπορούσαν να καλούν περισσότερους ανθρώπους για να σπάει σε 8ωρα ή 6ωρα. Και επειδή η δημοκρατία όντως δεν είναι τσάμπα, καλό θα ήταν να πληρώνονται γερά αυτοί οι άνθρωποι που πάνε και δουλεύουν, γιατί περί δουλειάς πρόκειται. Καλή δύναμη!

  2. Τα ίδια έζησα κι εγώ στις προηγούμενες Ευρωεκλογές που μου ήρθε το χαρτί! Και τι έγινε: πήγα εκεί, και η δικαστική αντιπρόσωπος μας είπε πως μπορούν οι μισοί να επιστρέψουν το απόγευμα. Φυσικά και πήγα στην απογευματινή βάρδια, δεν θα έχανα την καταμέτρηση με τίποτα.

    Στο ενδιάμεσο, διάβασα όλα τα νέα βιβλία του Δημοτικού… και έφριξα με κάποια.

    Περιμένω εντυπώσεις. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων είναι όλα τα λεφτά, μην πας φαγωμένος, όλο και κάτι κερνάνε (συνέχεια!).

  3. «…αλλά εγώ είμαι περήφανος που θα είμαι εκεί, σήμερα», και εγώ για σένα γιατί ασκείς το δικαίωμα- υποχρέωση που δεν έχω. 🙂

  4. μάλλον είναι η πρώτη σου φορά. καλώς τα σκέφτηκες τα λέμε όταν γυρίσεις που θα πάρεις τα τρία του καράμπελλα κ οι άλλοι επειδή έχουν γνωστούς τους κάποιους δικηγόρους θα πάρουν μίνιμουμ 100€ κ τότε θα είσαι το κορόιδο της υπόθεσης.

    καλά τα είπες στον ΓΑΠ αλλά αυτός δεν απάντησε 🙂

  5. μπραβο! Δεν μπορω να δεχτω τη λογική ότι επειδή οι άλλοι είναι λαμόγια θα είμαι λαμόγιο και εγώ. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι όλοι ξέρουνε να γκρινιάζουν αλλά στην πράξη δεν κάνουν τίποτα για να μην νιώσουν/τους πούνε μαλάκες. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει κάτι στην χώρα είναι γίνουν οι «μαλάκες» πλειοψηφία…..

  6. Συμφωνώ μαζί σου. Μέχρι τώρα, έχω πάει μια φορά παλαιότερα. Θυμάμαι έναν μίζερο τύπο που είχε κληθεί και αυτός και ήρθε αλλά γκρίνιαζε επί 2 ώρες στην δικαστική αντιπρόσωπο, διότι έλεγε τον πόναγε η μέση ή κάτι τέτοιο. Μας τα είχε κάνει νταούλια. Στο τέλος τον άφησε να φύγει. Ήταν κατάπτυστος γιατί φαινόταν ότι το έκανε για να λουφάρει.

    Όσο τον άκουγα θυμόμουνα όλους εκείνους τους παρόμοιους γλοιώδεις τύπους στο στρατό, που συνέχεια προσπαθούσαν να βρούνε τρόπους να λουφάρουν: πότε πόναγε η μέση τους, πότε πρηζόταν το δάκτυλό τους στο πόδι και πότε πονούσε ο κώλος τους. Θα τους έβλεπες συχνά ελεύθερους αρβύλων, να είναι θαλαμοφύλακες μέχρι και κάποιους που προτιμούσαν να είναι Ι4 ενώ δεν είχαν κάτι σοβαρό, παρά να κάνουν σαν άντρες το καθήκον τους.

    Το ζήτημα είναι ότι έχουμε πολλούς τέτοιους και πληθαίνουν συνεχώς. Στο τέλος ποιος θα κάνει τις αγγαρίες που είναι απαραίτητες;

    Όσο και να με λένε κορόιδο εγώ συνεχίζω να κάνω αυτό που πρέπει όταν καλούμαι να το κάνω.

  7. Καλά έκανες και πήγες. Εγώ έχω μια απορία όμως… ίσως να’ναι και χαζή δεν ξέρω, γιατί όμως δεν επιστρατεύουν δημόσιους υπάλληλους που θα τους πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό για να κάνουν τη δουλειά; Στην Κύπρο έτσι γίνεται και το σύστημα λειτουργεί μια χαρά. Το ποσό ανεξάρτητα των ωρών που δουλεύουν απ’ότι ξέρω είναι γύρω στα 100ευρώ. Δεν κάνει κάποιο πλούσιο αλλά του δίνει ένα κίνητρο να θέλει να πάει να δουλέψει.

  8. Χίλια Μράβο, για τα αυτονόητα.
    Συγχαρητήρια για το θάρρος της άποψης.
    Είμαι λοιπόν περήφανη που θεωρώ τον εαυτό μου μέλος αυτής της σελίδας, γιατί τελικά διαλέξα να είμαι οπαδός(με την καλή έννοια) αυτού του blog.
    Γιατί κάποιος λέει αυτά που σκέφτομαι
    ναι λοιπόν στις υποχρεώσεις όσο και στα δικαιώματα

  9. Είμαι σίγουρος ότι όλοι αυτοί που σου έβρισκαν τρόπους για να τη σκαπουλάρεις θα είναι από αυτούς που θα είναι παντα τιμητές των πάντων και από αυτούς που θα μιλάνε σε κάθε ευκαιρία για τα χάλια αυτού του κράτους.
    http://atheofobos2.blogspot.com/

  10. @null, Nikos, Dorothea: να διαφωνήσω λίγο μαζί σας; Εγώ που πήγα σας λέω ότι δεν είναι, ούτε θα έπρεπε να είναι θέμα χρημάτων. Δεν θέλω ούτε ένα ευρώ. Η υποχρέωση δεν πληρώνεται, η υποχρέωση εκτελείται. Γιατί να μου δώσουν εκατό ευρώ; επειδή έχασα μία μέρα; και μάλιστα Κυριακή; Είναι λογικό το κόστος αυτό να το πληρώσει μία χώρα που δεν της περισσεύουν (ή δεν θα έπρεπε να περισσεύουν); Θα ήταν σαφέστερο να πούμε να μην επιλέγουν οικογενειάρχες πχ, καθώς έχουν παιδιά να μεγαλώσουν και ίσως να είναι δυσκολότερο γι’ αυτούς, να μην φωνάζουν δεύτερη φορά κάποιον αν έχουν άλλες επιλογές, ή άλλο αντίστοιχο κριτήριο.

    Δημοκρατία επί πληρωμή, καθόλου δεν μ’ αρέσει.

    Για όσους μου είπαν μπράβο, τους ευχαριστώ, αλλά όπως γράφει και η DespoinaS: για τα αυτονόητα.

    Παραδόξως, ζούμε μία χώρα που αν κάποιος κάνει το αυτονόητο, δέχεται συγχαρητήρια. 🙂

  11. Και εμένα μου ήρθε το χαρτί για να πάω στην εφορευτική επιτροπή.
    Και να σου πω την αλήθεια το έψαξα για να το ακυρώσω μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να μην πάνε οι γιαγιάδες-παππούδες και λοιποί να ψηφίσουν, μιας και ψηφίζουν στο χωριό τους, επειδή έπρεπε να κρατήσουν το παιδί μου, αφού και η γυναίκα μου ως αστυνομικός ήταν επιφυλακή και δούλευε την μισή ημέρα τουλάχιστον.

    Αλλά από την στιγμή που πήγα μέχρι την στιγμή που έφυγα δεν το μετάνιωσα καθόλου. Και ωραία ήταν, και πλάκα κάναμε, και μας πρόσεχαν, και φαγητό μας έστειλαν από τον Δήμο και όλα καλά.

    Το μόνο που με χάλασε ήταν ότι βλέποντας τον κατάλογο, έβλεπα μέσα στην εκλογική δύναμη άτομα που είχαν ημερομηνία 01/01/1900. Και δεν ήταν ένας ή δύο που μπορείς να πεις ότι είναι λάθος. Ήταν πάνω από 20, που ακόμα και αν ήταν γεννημένοι 01/01/1920, το βλέπω πολύ δύσκολο να μπορέσουν να έρθουν να ψηφίσουν.
    Με χάλασε επίσης ότι γυναίκα ατόμου που είχε πεθάνει 17 χρόνια και είχε στείλει όλα τα δικαιολογητικά για να τον διαγράψουν, σε ερώτηση προς εμάς, διαπίστωσε ότι ακόμα είναι γραμμένος στον κατάλογο.

    Και μόνο αυτά αρκούσαν να μου χαλάσουν όλη την διάθεση προς το όλο γεγονός.
    Και να σου πω την αλήθεια, μόνο συγχαρητήρια δεν έχω ακούσει ακόμα.
    Το μόνο που έχω ακούσει είναι να με συγχαίρουνε για το κατόρθωμα που πήγα (ενώ πίσω από την πλάτη μου γελάνε).

  12. Βέβαια, πληρώνουν 800 ευρώ συν οδοιπορικά τους δικηγόρους που πάνε για δικαστικοί αντιπρόσωποι και πληρώνουν και τους αναπληρωματικούς που δεν κάνουν τίποτα! Θα μπορούσαν να μειώσουν τα χρήματα που δίνουν σ’ αυτούς και να κόψουν τα χρήματα των αναπληρωματικών, παρά μόνο σε περίπτωση που αναλάβουν καθήκοντα και να δώσουν στην εφορευτική. Έτσι κι αλλιώς υπερπροσφορά υπάρχει στους δικαστικούς αντιπροσώπους.

  13. Μπράβο Αρκούδε, σε συγχαίρω και συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Με κάποιο τρόπο πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στα κοινά, ειδάλλως ας μη περιμένουμε και πολλά απο τη «δημοκρατία». Δεν μπορεί απο τη μιά να απαιτούμε πράγματα και άμα κληθούμε για συμμετοχή τσούπ..να τη κάνουμε με μικρά πηδηματάκια..Βέβαια το γεγονός ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αμειβονται ενώ οι άλλοι όχι, είναι άδικο. Η θα αμείβονται όλοι ή κανένας.
    Πρός ενημέρωσή σου είχα συμμετάσχει στις φετεινές Ευρωεκλογές ως αναπληρώτρια μεν, αλλά επειδή οι περισσότεροι τακτικοί/μέλη/γραμματείς δεν πάτησαν, με κράτησαν. Οι εμπειρίες εδώ http://kathimerinitrella.blogspot.com/2009/06/blog-post_08.html

  14. Αρκούδε λατρεύω το blog σου και το διαβάζω καθημερινά. Συμφωνώ σε άπειρα θέματα μαζί σου και ήταν υπέροχη και η ερώτησή σου στο debate. Όμως εδώ θα διαφωνήσω για πολύ απλούς λόγους.
    1) Δεν έχουμε δημοκρατία, ποτέ δεν είχαμε όσο θυμάμαι από μικρός
    2) Στο καπιταλιστικό σύστημα είναι φύση αδύνατο να υπάρξει δημοκρατία ή να συζητάμε για εθελοντισμό και ιερό καθήκον όπως το αναφέρεις.
    3) Ζεις σε μια κοινωνία που δεν προσφέρει παρά σε τρώει στάλα στάλα, η ερώτηση που έκανες στο debate αφορούσε 5 άτομα που αν μπορούσαν πίστεψέ με θα δίναν καλύτερο ορισμό από όλους μας στο αν ειναι δημοκρατία πουθενά σε αυτή την χώρα. Τα 5 άτομα που ανέφερες είναι η στάλα στον ωκεανό και φαντάζομαι το ξέρεις ήδη και για αυτό και έκανες την ερώτηση. Δεν γνωρίζω κάτι που να μου έχει προσφέρει το κράτος. Δεν βρίσκω τον παραμικρό ενδιασμό για να θεωρήσω ότι έχω καθήκον να πάω.
    4) Σε όλα μας κάνουν να νιώθουμε ηλίθιοι. Ενώ λοιπόν ζουμε στα όρια της φτώχειας και μας παίρνουνε το μισό μισθό για φακελάκι για να μην πεθάνει ο πατέρας μας γρήγορα, ενώ μας παίρνουν χρήματα από όπου μπορείς να φανταστείς (ερτ, εκκλησία, ιερός γάμος, κεριά..) θεωρούν ότι πρέπει να πας και να δηλώσεις παρόν όταν σε όλη μας την ζωή αλλά και στον παπούδων μας δηλώναν απών. Υπήρχαν και φορές που δηλώναν παρόν με άπειρη βία. Οταν τσακίζαν τον παπού μου ας πουμε στις πορείς που διεκδικούσε τα χρωστούμενα από τα εργοστάσια που κλείσανε. Και επί πασόκ και επι Ν.Δ.
    5) Οι απόψεις μας λοιπόν περι δημοκρατιας και τι ειναι καθήκων και τέτοια σαφως και διαμορφώνονται από τα βιώματα του καθενός και είναι κάτι υποκειμενικό και όχι αντικειμενικό. Ειναι υποκειμενικό γιατι αναφέρεται και βασίζεται σε «έννοιες» και «κουλτούρες» και «επιλογές διακυβέρνησης», πράγματα που σαφώς μπορεί να αγγίζουν κάποιον ή να τα ψηφίσαν οι μισοί αλλά οι άλλοι μισοί είναι διαφορετικές οντότητες και μπορεί να μην θέλουν αυτή την δημοκρατία.
    6) Για να συνοψίσω η άποψή σου θα ήταν σωστή αν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι σε αυτή την χώρα, άνθρωποι με σαφής συμπάθεια προς αριστερά ρεύματα που είναι υπέρ τους και υπέρ του να τους βγάλει απο την εξαθλίωση. Προς το παρόν ζουμε σε χώρα που 100 χρόνια κινείται δεξιά και είναι υπέρ των ανελέητων φόρων, της παντελούς έλειψης παιδείας και υγείας, του πόνου και της εξαθλίωσης, υπέρ της δολοφονίας 15χρονων παιδιών στα εξάρχεια. Θα μου πεις όλα αυτά αφορούν το τώρα και πρέπει εμείς πρώτοι από όλους να πάμε και να ειμαστε παρόν ώστε να μπορούμε να ψηφίσουμε. Και εγώ κάνω ότι μπορώ σαν πολίτης αλλά σέβομαι απόλυτα τον αηδιασμό των 50% των ανθρώπων στην ελλάδα που ειναι στο περιθώριο επειδή οι άλλοι ψηφίζουν όλο τα ίδια, κοιτάνε την πάρτυ τους, δίνουν φακελάκια- δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει ο τόπος. Το σέβομαι αυτό και παράλληλα σέβομαι την ίδια στιγμή και την απέχθεια τους προς την ελληνική «δημοκρατία».
    Μεγάλο θέμα με λίγα λόγια και υπάρχουν διάφορες οπτικές, δεν νομίζω ότι πρέπει να το δεις μόνο ως προς το «δημοκρατία» και «καθήκον». Δεν είναι τυχαίο ότι στα σχόλια βγήκε γρήγορα γρήγορα κάποιος να γράψει και να κάνει σύγκριση με τον στρατό, το i4 και το πρέπει να είσαι άντρας.. Συγκεκριμένα..

    Petros Amiridis Says:
    «Όσο τον άκουγα θυμόμουνα όλους εκείνους τους παρόμοιους γλοιώδεις τύπους στο στρατό, που συνέχεια προσπαθούσαν να βρούνε τρόπους να λουφάρουν: πότε πόναγε η μέση τους, πότε πρηζόταν το δάκτυλό τους στο πόδι και πότε πονούσε ο κώλος τους. Θα τους έβλεπες συχνά ελεύθερους αρβύλων, να είναι θαλαμοφύλακες μέχρι και κάποιους που προτιμούσαν να είναι Ι4 ενώ δεν είχαν κάτι σοβαρό, παρά να κάνουν σαν άντρες το καθήκον τους.

    Το ζήτημα είναι ότι έχουμε πολλούς τέτοιους και πληθαίνουν συνεχώς. Στο τέλος ποιος θα κάνει τις αγγαρίες που είναι απαραίτητες;»

    Στο καπιταλιστικό σύστημα υπάρχει εργασία και πληρωμή, λεφτά και μετά θεός. Λεφτά και μετά άνθρωπος. Ας πληρώσουν λοιπόν για όλα αυτά που εσύ θεωρείς καθήκον όπως πληρώνεις και εσύ για όλα όσα «θεωρούν» ότι κάνουν για σένα. Οταν πεθαίνει ο γιός σου αβοηθητος στα γενικά νοσοκομεία γιατι δεν εδωσες φακελάκι, οταν βάζουν κάποιον νεοδημοκράτη στην θέση που δικαιούσε εσύ και εσένα σε θάβουν, τότε που ειναι η δημοκρατία; Που είναι οι αξίες; ΠΟυ ειναι η ανάγκη τους για προσφορά και τα πρέπει? Φταίει που δεν εχουμε ζήσει αλλού να καταλάβουμε τι σημαίνει αποτυχημένο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα.

    Φιλικά πάντα προς όλους χωρις να θέλω να θίξω κανέναν, θέλω απλά να πω και μια διαφορετική οπτική. Δεν ειναι τόσο άσπρα ή μαύρα τα πράγματα.

    http://tugsucks.wordpress.com
    http://tugito.wordpress.com

  15. M’aresei pou kapoioi ehoun apopsi horis na ehoun idea ti akrivos ginetai me oli auti ti diadikasia. Lefta pairnei mono o grammateas, 100 euro sigekrimena. Kanenas apo autous pou ehoun klithei gia eforeutiki de plironetai. Kai nai kaloun giro sta 8 atoma gia na boroun na pane merikes ores oloi kai ohi na katsei kapoios apo to proi mehri tin alli mera to ksimeroma. Episis, o dimos stelnei sineheia fagito kai nero kai pas toualeta opote thes. Eleos diladi me kapoia sholia pou diavasa, de se ehoun filakismeno ekei. Stis teleutaies ekloges eimoun grammateas kai den irthe kaneis eforeutiki..oloi ipotithetai eihan harti giatrou. De boreite na fantasteite poso diskolo einai na prospatheis na kaneis ekoges me 2 atoma mono. Par’ola auta os diadikasia m’aresei para poli, einai pragmatika sa giorti tis dimokratias kai gi’auto to logo tha ksanapao eite os grammateas eite os eforeutiki an me kalesoun.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.