Πολλές φορές, προσπαθώ να θυμάμαι ότι δεν είμαι καλύτερος από κανέναν, και κανείς καλύτερός μου.
Μπορώ να κάνω τα ίδια λάθη με όλους. Με τον γιατρό, που ξεχνάει ένα σφουγγάρι στην εγχείρηση, με τον επιστήμονα, που δίνει σε στρατιωτικό την φόρμουλα για τον πυρηνικό όλεθρο, με το πρεζόνι στην γωνία, που του έδωσαν και δοκίμασε, με τον τσαντάκια, που θα τα φάει στις γκόμενες, με τον μπάτσο, που θυμωμένος, χτυπάει ένα άοπλο παιδί.
Τα ίδια λάθη με όλους.
Όταν σκέφτομαι έτσι, όταν δεν νιώθω θεός, αλάνθαστος, μπορώ και να καταλάβω τους άλλους. Όχι να τους δικαιολογήσω, ή να τους αποδεσμεύσω από τις ευθύνες τους, αλλά, τουλάχιστον να τους καταλάβω, να μην πω «αυτοί – και εμείς», αλλά εμείς, σκέτο.
~
Γιατί ο πρόλογος; Γιατί προσπάθησα, με τα ίδια κριτήρια, χωρίς καμία σταθερή, μόνο με υποψίες, να καταλάβω και την πρωθυπουργική ομάδα που προσπαθεί να μας «σώσει».
Σκέφτομαι, δηλαδή, για μία στιγμή, ότι πιστεύουν αυτό που κάνουν. Οτι ρε παιδί μου δεν είναι προδότες, δεν είναι δοσίλογοι, δεν θέλουν το κακό μας, δεν θέλουν να πεινάσουμε, ότι έχουν ένα ιδεώδες, ότι έχουν μία δουλειά να κάνουν, όχι να μας εξοντώσουν, ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, οτι θέλουν να μας βοηθήσουν – ότι θέλουν στ’ αλήθεια να μας βοηθήσουν.
(είναι δύσκολο, το ξέρω, αλλά μείνε μαζί μου λίγο εδώ)
Αν ισχύει, δεν λέω ισχύει, λέω αν, αν ισχύει, τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο νομίζαμε.
Αν πράγματι πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό, είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα από όσο είχαμε υπολογίσει με την λογική ότι κάνουν λάθος – και το ξέρουν. Γιατί αν νομίζουν ότι πραγματικά προσπαθούν να μας σώσουν, τότε υπάρχει βασικότερο λάθος, πιο τρομαχτικό από μία απλή χρεωκοπία.
Ο πρωθυπουργός έφερε την αποδοχή του Μνημονίου στην βουλή, ζητώντας μόνο 151+ ψήφους, πράγμα που το καθιστά αυτόματα αντισυνταγματικό (εδώ η αντίθετη άποψη του ΣτΕ με βάση αυτήν την εισήγηση).
Για το καλό μας.
Προσέξτε το λίγο αυτό: Για το καλό μας. Δεν ερωτηθήκαμε, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να διαφωνήσουμε, δεν μας δόθηκαν όλα τα στοιχεία, δεν είχαμε λόγο στα κέντρα αποφάσεων.
Πέντε-δέκα τύποι αποφάσισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, και θα σωθεί, αδιαφορώντας τι θα πουν οι κάτοικοί της.
Ότι το τίμημα ήταν αδιαπραγμάτευτο, πρέπει να σωθεί, ανεξαρτήτως τι επίπτωση θα έχει αυτό ατομικά στους πολίτες.
Αν θέλεις, πιο νωρίς είχε ξεκινήσει το κακό: Η υπόθεση που κάνω, είναι πως ο τωρινός πρωθυπουργός ήξερε πολύ πριν την ανάληψη της εξουσίας ότι τα δημοσιονομικά μας ήταν σε άθλια κατάσταση, η υπόθεση που κάνω είναι ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός παρέδωσε στην ουσία την εξουσία σ΄αυτόν που ήταν διατεθημένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος να σώσει την χώρα (βάλτε εισαγωγικά αν θέλετε, ή βάλτε να ξεπουλήσει την χώρα, ή να κερδοσκοπήσει από την κατάσταση, ότι θέλετε εσείς, το νόημα θέλω να πιάσετε) με αντάλαγμα την πλήρη αμνηστία που αυτό συνεπάγεται. Το λιγότερο όμως που δεν χρειάζεται υπόθεση, είναι πως, σύμφωνα με τον Στρος Καν, η εξωτερική «βοήθεια» ήταν γνωστή στην πρωθυπουργική ομάδα (και πιθανότατα στους κερδοσκόπους) πολύ πριν γίνει γνωστή σε εμάς.
Ξαναλέω: αυθαίρετα συμπεράσματα, ελάχιστα γνωστά στοιχεία. Υποθέσεις κάνω.
Το πρόβλημα λοιπόν σύμφωνα με αυτές τις υποθέσεις, είναι πως δεν μας έδωσε, με κανέναν τρόπο την δυνατότητα να αποφασίσουμε εμείς τι θέλουμε.
Και, το πρόβλημα που προκύπτει, είναι πως η εξουσία βρίσκεται στα χέρια κάποιου που την ασκεί χωρίς, ούτε την λαϊκή, ούτε καν την βουλευτική εντολή.
Για το καλό μας.
Αν δεχθούμε ότι αυτό το παράλογο, αστήρικτο σενάριο υφίσταται, πρέπει, θεωρώ, να αναρωτηθούμε γιατί.
Γιατί δεν μας δόθηκαν επιλογές;
Γιατί δεν μας δόθηκαν πλήρη στοιχεία;
Γιατί δεν ήμασταν συμμέτοχοι (και συνένοχοι αν θέλεις) στις αποφάσεις;
Η τρομακτική απάντηση λοιπόν που μπορώ εγώ να δώσω, είναι ότι ξέρουν.
Ξέρουν.
Ξέρουν ποιος τους ψήφισε. Ξέρουν γιατί τους ψήφισε. Ξέρουν πως τους ψήφισε.
Έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για εμάς, και έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα γι’ αυτούς.
Δεν μπορούν να μας εμπιστευτούν, γιατί ψηφίσαμε σαν πρόβατα. Δεν μπορούν να μας εμπιστευτουν γιατί, σαν τους ιθαγενείς μαγευόμασταν με καθρεπτάκια και χάντρες.
Σοβαρά τώρα: Θα αφήνατε το μέλλον μιας χώρας σε κάποιον που θαμπώνεται από χάντρες;
Ξέρουν λοιπόν ποιος τους ψήφισε.
Ξέρουν ότι οι έλληνες βουλευτές βγήκαν, εν πολλοίς, είτε γιατί ήταν όμορφοι, έγραφαν ωραία στο γυαλί, είχαν λυρικό (όχι απαραίτητα πολιτικό) λόγο, γιατί ήταν παροχείς θέσεων, γιατί ήταν γνωστοί σε ένα χαρτί με τριάντα ονόματα. Ανίκανοι να κάνουν ζάφτι ακόμα και το σπίτι τους, παπάρες, φαμφάρες άσχετοι και με την πολιτική, και με την εξουσία, βγήκαν με άλλα κριτήρια, που τους καθιστούσε επικίνδυνους.
Ξέρουν λοιπόν γιατί τους ψήφισε.
Ξέρουν πως, η εξουσία τους είναι αποτέλεσμα συναλλαγών, κάθε άλλο παρά νόμιμων ή ηθικών, υποχωρήσεων που τώρα πληρώνουμε, ενός παράλογου υπερφίαλου κράτους που μεταφράστηκε σε γραφειοκρατεία που τώρα πληρώνουμε, παραθυράκια σε νόμους που τώρα πληρώνουμε.
Ξέρουν λοιπόν πως τους ψήφισε.
Ξέρουν.
Δεν λέω ότι ξέρουν την αλήθεια. Μπορεί ξεράδια να ξέρουν. Αλλά, τουλάχιστον, κάτι έχουν καταλάβει.
Και, με την αίσθηση ανωτερότητας που τους χαρίσαμε, είτε από τις άστοχες και επικίνδυνες επιλογές μας, είτε γιατί αδιαφορήσαμε για την διαδικασία, μας κοίταξαν σαν πρόβατα.
Και πήραν αποφάσεις για λογαριασμό μας.
Μας αγνόησαν, ως ηλίθιους ιθαγενείς, μας είπαν αδιαφορούμε για την γνώμη σας, έχουμε πολύ σπουδαιότερα πράγματα να λύσουμε, πιο μεγάλα από εσάς, έφεραν τα ΜΑΤ να μας βαρέσουν και να μας ψεκάσουν όταν, ξαφνικά, λίγοι από εμάς σήκωσαν κεφάλι, μας κοίταξαν ως κακομαθημένα όταν, ελάχιστοι από εμάς, τους πέταξαν γιαούρτια αγανάκτησης.
Για το καλό μας.
Μας;
Αφού δεν έχουμε λόγο, δεν έχουμε γνώση, δεν έχουμε γνώμη, δεν έχουμε εξουσία, δεν μπορεί να γίνεται για το καλό μας. Το σενάριο «τα κάνουμε όλα αυτά για το καλό σας, δεν σας ρωτάμε για το καλό σας, δεν σας λαμβάνουμε υπόψιν για το καλό σας, δεν θα σωθείτε όλοι για το καλό σας, κάποιοι θα πεινάσουν για το καλό σας, κάποιοι θα πεθάνουν για το καλό σας, θα καταστραφούν για το καλό σας, θα σας τρομοκρατήσουμε για το καλό σας, θα σας φέρουμε σε απόγνωση για το καλό σας», μου φαίνεται πιο τρομακτικό, πιο απεχθές, από οποιοδήποτε άλλο.
Με τρομάζει πολύ αυτό το καλό μας.
Υ.Γ.: Δεν διεκδικώ το αλάνθαστο στις σκέψεις μου. Τις μοιράζομαι περισσότερο από συναίσθημα, λιγότερο με λογική σκέψη. Οπότε σας ζητώ να διαφωνήστε με αντίστοιχο τρόπο με τις προθέσεις μου.
Είναι εξαιρετικό αυτό που έχεις γράψει. Με κάνει να τρομάζω ακόμη περισσότερο όταν σκέφτομαι το μέλλον του παιδιού μου. Τρομάζω και ταυτόχρονα ελπίζω ότι ακόμη το μέλλον μας το καθορίζουμε εμείς. Κυρίως όμως φτάνω σε απόγνωση απλώς επειδή τα κατανοώ όλα αυτά που γίνονται γύρω μου αλλά ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τι σκατά να κάνω για να τα σταματήσω..
Για το καλό μας, στην ηρεμία (τάξη κι ασφάλεια) για να βρούμε τον εαυτό μας. Αυτό πιστεύω εγώ. Δεν με νοιάζει αν πιστεύουν πως αυτό είναι το σωστό. Με νοιάζει και έχω λόγο για το ότι πρέπει να έχω λόγο για το ποιο είναι το καλό μου κι ακόμη περισσότερο για το ποιο είναι το δίκαιο, το ηθικό, το ανθρώπινο.
Βαρέθηκα να μας κάνουν κουμάντο οι «κυρ. Παντελήδες» ρε Γιάννη. Δεν πάνε να είναι ηλίθιοι κι όχι προδότες; Δεν πάνε να είναι ότι θέλουν; Εμείς (η συντριπτική πλειοψηφία) είμαστ’ οι άλλοι που λέει και τ’ ανέκδοτο. Πλέον φτάνει μόνο να το συνειδητοποιήσουμε.
Κι εγώ ΠΙΣΤΕΥΩ (για να μην πω ξέρω), οτι και ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός ΓΝΩΡΙΖΑΝ πολύ καλά την κατάσταση της οικονομίας και που οδηγούμαστε. Και πολύ απλά ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΙΠΟΤΑ (για να μην πω είπαν «λεφτά υπάρχουν»).
Και πιστεύω οτι ακόμα κι αν ο λαός δεν τους ψήφιζε θα μαγειρεύονταν έτσι οι ψήφοι ωστε να βγουν.
Ο λαός όμως (εμείς) ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕ όπως και ένα μεγάλο μέρος του, τους ψήφισε επειδή ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ.
Οπότε φέρει κι αυτός με τη σειρά του ένα ηθικό μέρος της ευθύνης.
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.
Ετσι γκρινιαζα και ‘γω σε ενα κυριακατικο τραπεζι προ εβδομάδων και τοτε ηταν που ακουσα για τον Γιαννίτση. Έμαθα λοιπόν οτι υπήρξε μια περιοδος (που λόγω ηλικιας -θα ‘μουν τοτε 20 χρονων- δεν ειχα παρακολουθησει σωστα τα τεκταινομενα) που βγηκαν ανθρωποι και μιλησαν, ειπαν πως ετσι δεν προκειται να προχωρησουμε πολυ παραπερα, οτι πρεπει να μικρυνει το δημοσιο, να κριθουν ορθολογικα οι συνταξεις, να κοιταξουμε την οικονομια μας αλλιως. Και εμαθα οτι επεσαν να τον φανε. 🙂
Θεωρω οτι απλα δεν ΘΕΛΑΜΕ να πιστεψουμε οτι εχουμε ερθει σε αυτη την κατασταση. Δεν υπηρχε περιπτωση να επιλεξουμε το σωστο και ας ειχαν δοθει τοτε -σχετικα- πληρη στοιχεια….