Source: Wikipedia

Όπως πάντα τα σχόλια είναι χρήσιμα – αλλά σε τούτο το άρθρο πραγματικά το απογειώνουν, διορθώνουν και εμπλουτίζουν. Μην παραλείψεις να τα διαβάσεις, όταν τελειώσεις – ή μπες στο άρθρο, αν το διαβάζεις από rss reader. Αξίζει τον κόπο.

Κάνοντας μία έρευνα στο blog μου, ανακάλυψα με απογοήτευση ότι για την Αμυγδαλέζα έχω κάνει αναφορά μόνο μία φορά. Μόνο μία! Στο twitter ήμουν πιο ομιλητικός, μα τούτα τα γραπτά μένουν, στο twitter χάνονται, σαν κουβέντα καφενείου.

Να εκτεθώ από εδώ λοιπόν. Πρέπον και αναμενόμενο, άλλωστε είναι ιδιαίτερα εύκολο να πάρω θέση – πιο δύσκολο είναι να κρατήσω την οργή μου, μάλλον.

Κατ’ αρχάς, το ψυχρό κομμάτι.

~

Εχθές το βράδυ, επεισόδια ξέσπασαν στην Αμυγδαλέζα. Σύμφωνα με -ανεπιβεβαίωτη- πληροφορία (νομίζω της Εφημερίδας των Συντακτών) οι φυλακισμένοι αντέδρασαν στην είδηση ότι η κράτησή τους παίρνει παράταση έξι μήνες (από δώδεκα σε δεκαοκτώ μήνες), σύμφωνα με άλλες πηγές γιατί είχαν περάσει ήδη δέκα καλοκαιρινές ημέρες χωρίς ρεύμα, και οι συνθήκες διαβίωσης στα κονταίνερ ήταν αφόρητες. Δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, μάλλον από τις πέτρες, στρώματα και κοντρέινερ καήκαν, σε λίγη ώρα η κατάσταση είχε τεθεί ύπο έλεγχο, δέκα φυλακισμένοι αγνοούνται.

Ναι; Ναι.

~

Πάμε στα λίγο πιο περίπλοκα

Με βάση αυτήν την μετάδοση, τα πράγματα μοιάζουν μάλλον απλά και σίγουρα οδηγούν σε απλοϊκά συμπεράσματα. Η δεύτερη ανάγνωση, όπως πάντα, χρειάζεται την συνολικότερη εικόνα, πιο καθαρό μυαλό, και μία ελάχιστη πρόθεση ανάλυσης.

Για να δούμε:

«Να φύγουν από δω, και όπου θέλουν ας πάνε»: Δεν είναι εφικτό, γιατί η Ελλάδα έχει υπογράψει το Δουβλίνο 2. Αυτή η υπογραφή, απλοϊκά το λέω, μας δεσμεύει σε ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: επειδή η Ελλάδα γεωγραφικά είναι η κύρια πύλη εισόδου για τους μετανάστες, κάθε μορφής, υπογράψαμε μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, κάθε τέτοιος μετανάστης να είναι *δική μας ευθύνη*. Ήτοι, κάθε μετανάστης που πιάνουν πχ στην Ολλανδία, αν δηλώσει πύλη εισόδου την Ελλάδα, να τον επιστρέφουν ΣΕ ΕΜΑΣ. Το γιατί το υπογράψαμε είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, αλλά έχει ένα κερασάκι η τούρτα: επειδή εμείς τραβάμε το ζόρι, μας πληρώνουν ένα σκασμό χρήματα για να «επαναπατρίζουμε» τους μετανάστες. Θα δούμε λίγο πιο κάτω τι σημαίνει αυτό.

«Οι Έλληνες δεν έχουμε να φάμε, και οι λαθρομετανάστες θέλουν πολυτέλειες. Πόσο μας κοστίζουν όλα αυτά;»: Δεν μας κοστίζουν απολύτως τίποτα. Η Αμυδαλέζα και τα άλλα «κέντρα φιλοξενίας (για όνομα του θεού πια) μεταναστών» πληρώνονται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά, δεν πληρώνονται για να κοιμούνται στο χώμα και να τρώνε χαλασμένα κρουασάν: υπάρχει ένα συγκεκριμένο κόστος κατά κρατούμενο, που να του επιτρέπει μία αξιοπρεπή διαβίωση. Συνεπώς, το φαγητό, την διαμονή, το κόστος της φυλάκισής τους δεν το χάνει ούτε ένας Έλληνας πολίτης. Μάλλον αντιθέτως.

«Σιγά που οι λαθραίοι θέλουν και αιρκοντίσιον»: Εδώ είναι ένα πρακτικό ζήτημα: Η Αμυγδαλέζα έγινε στο πόδι, και στα πεταχτά. Ήταν βασικά τότε ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό παιχνίδι, που έπρεπε να γίνει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Από όσα έχω προλάβει να αλιεύσω, οι κρατούμενοι μένουν αποκλειστικά σε κοντέινερ, τα οποία (όπως τα παιδιά που κάνουν σχολείο σε τέτοια «κτίσματα» και οι σεισμόπληκτοι μπορούν να διαβεβαιώσουν) δεν έχουν καμία αίσθηση μόνωσης: το χειμώνα κάνει πιο κρύο μέσα απ’ ότι έξω, το καλοκαίρι βράζουν κάτω από τον ήλιο. Τα αιρκοντίσιον είναι *απαραίτητο συμπλήρωμα* κάθε τέτοιας κατοικίας, και όχι πολυτέλεια. Είπαμε, όσοι ζουν σ’ αυτά από ανάγκη, μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν.

«Ναι, αλλά η Ευρώπη μας δίνει εύσημα»: Όοοοοχι ακριβώς. Ο @skoukios κατάφερε να βρει τους κανόνες που ορίζει η ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση αυτών των ανθρώπων, δεν τα έχουμε πάει πολύ καλά λέει (από εδώ που είμαι δεν μπορώ να επιβεβαιώσω το αρχικό κείμενο, οπότε, κάθε παρατήρηση στα σχόλια, δεκτή). Αν αντέχετε να διαβάσετε left.gr επίσης, αναφέρει ότι οι διθύραμβοι για το success story των κέντρων μας δεν έλεγαν όλη την αλήθεια – (και εδώ την ευθύνη για την πιστότητα του ρεπορτάζ την έχει το μέσο, θα επιβεβαιώσω όποτε μπορέσω). Τέλος, από ότι φαίνεται και ο ΟΗΕ (πάλι από τον left) δεν θα άντεχε να ζήσει ούτε μία ώρα. Αναρωτιέμαι γιατί. (Σύνδεσμος του Δεκεμβρίου. Έχουμε Αύγουστο. Αν αυτό σας λέει κάτι). [Προσθήκη: Όχι μόνο από τον left, αλλά και τους Ευρωπαίους Πρασινους]

«Τέλος πάντων, ας περίμεναν λίγο να φτιαχθούν τα αιρκοντίτιον, μην καίνε πράγματα που έχουμε πληρώσει εμείς τόσο εύκολα»: Είπαμε κατ’ αρχάς, δεν τα έχουμε πληρώσει εμείς, τίποτα δεν έχουμε πληρώσει εμείς. Και όσο αφορά το αν είναι ένα περιστατικό, υπάρχει μία ιδιομορφία: επειδή είναι φυλακή, και επειδή ακόμα δεν έχει βγει πολύς κόσμος από εκεί (σας θυμίζω, έγινε με τις προηγούμενες εκλογές, είναι έναν χρόνο μέσα) η μόνη ενημέρωση που υπάρχει,είναι από την ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένη Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή) (ναι, και αυτοί αριστεροί είναι, κάντε την καρδιά σας πέτρα) η οποία ένα στα δύο ποστ της, αναφέρεται σε περιστατικά της Αμυγδαλέζας. Και ναι, έχει γίνει λόγος και για νεκρούς.

«Μα τα κανάλια δεν είπαν τίποτα»: Τα κανάλια και γενικότερα τα ΜΜΕ έχουν μία πολύ δύσκολη σχέση με το θέμα. Η ενημέρωσή τους περνάει αποκλειστικά από την ΕΛ.ΑΣ, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Δεν είχα πρόσβαση σε ειδήσεις τις τελευταίες μέρες, αλλά η περιγραφή είναι ότι η μετάδοσή τους είναι γελοία, αν όχι εξοργιστική. Θα επανέλθω, μόλις έχω στοιχεία. Ίσως μία απομαγνητοφώνηση να είναι απαραίτητη. Στο μεταξύ:

και

«Μα για να είναι φυλακή, κάτι έκαναν!» Αυτο που έκαναν, ήταν να μπουν στην χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά [προσθήκη: και μόνο για αυτό, υπάρχει νόμος και ελληνικός και ευρωπαϊκός, που απαγορεύει την φυλάκισή τους! Διάβασε στα σχόλια]. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μας πληρώνει για να τους φερθούμε ανθρώπινα. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ούτε καν με ξένα χρήματα.

«Η Ελλάδα δεν χωράει άλλους μετανάστες!»: Ξανά, Δουβλίνο 2. Οι άνθρωποι αυτοί, το μεγαλύτερο ποσοστό τους, δεν έχει καμία πρόθεση να μείνει στην Ελλάδα – απλώς, είμαστε το μόνο σύνορο στο οποίο υπάρχει πρόσβαση μέσω Τουρκίας (και κατά πάσα πιθανότητα, μία αρκετά επικερδής επιχείρηση που δεν πρέπει να σταματήσει για τους λαθρεμπόρους, και από εδώ, και από εκεί). Δεν θέλουν λοιπόν να μείνουν στην πυκνοκατοικημένη μας Ελλάδα. Θέλουν να πάνε ΑΛΛΟΥ. Όταν όμως συλλαμβάνονται ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ στην Ευρώπη, έχουμε συμφωνήσει, επί πληρωμής, να τους διαχειριζόμαστε εμείς. Εμείς συμφωνήσαμε, οι Έλληνες. Καμιά δουλειά δεν έχουν οι Πακιστανοί, Αφγανοί, Αφρικανοί μετανάστες σ’ αυτό το αλισβερίσι.

«Ε, τέλος πάντων, μετανάστες είναι, λαθραίοι, έχουν συνηθίσει να ζουν σαν τα ζώα»: Οχι, δεν είναι μόνο μετανάστες. Το κέντρο έχει «φιλοξενήσει», μεταξύ άλλων, και κάποιες επιχειρήσεις «σκούπα» (τα έχουμε ξαναπεί, ε;) εξαρτημένων από ναρκωτικά, αλλά (είναι επώνυμη καταγγελία αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάπου αλλού ακόμα) και τυχαίους πολίτες που τους έβαλαν να …σκουπίσουν για να φύγουν. Τυχαίους. Για «εξακρίβωση στοιχείων». Τυχαίους. Εμένα, και ΕΣΕΝΑ.

«Και γιατί δεν φεύγουν;» Δεν μπορούν να φύγουν, οι πόρτες είναι κλειστές. Και, υποτίθεται δεν μπορούν να τους διώξουν, γιατί αφού δεν έχουν χαρτιά, δεν ξέρουν που να τους στείλουν. Εδώ, θα μου επιτρέψεις να κάνω μία ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ εκτίμηση – ένα σενάριο συνωμοσίας: Πληρωνόμαστε με το κεφάλι. Για κάθε έναν μετανάστη που «φιλοξενούμε» (απίστευτος όρος, ε;) δικαιούμαστε κάποια χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα χρήματα τα εισπράττουμε – κάνουν δεν κάνουν το κορόιδο οι Ευρωπαίοι για το αν γίνονται ανθρώπινο φαγητό ή σάπια κρουασάν. ΕΓΩ λοιπόν, (και ειλικρινά ελπίζω, στην ζωή μου το λέω, να διαψευστώ αύριο) θεωρώ ότι τους κρατάμε φυλακισμένους για να πληρωνόμαστε. Τόσο απλό. Τους κρατάμε εδώ, για να γίνονται αριθμοί σε ένα excel, και να παίρνουμε, κατά κεφαλή, κάποια ευρώ που βάζουμε στην τσέπη μας – καθώς, πιάνουμε κορόιδο τους κουτόφραγκους, και, παρότι έχουν πληρωμένους γιατρούς, διατροφή, αλλά και όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έξοδο, εμείς κάνουμε τους πονηρούς, και εισπράττουμε τα ευρώ τους.

«Για σιγά ρε Γιάννη – κανείς δεν μπορεί να σκέφτεται να κάνει τέτοιο κακό επίτηδες σε ανθρώπους, είσαι παλαβός» Κανείς, ε;

Απο το Πρώτο Θέμα.

Ξανασκέψου το.

~

Λύσαμε και τις απορίες; Μάλλον γεννήθηκαν εκατό περισσότερες. Μία μόνο προσωπική θέση από εμένα:

Αυτοί οι άνθρωποι είναι άδικα στην φυλακή. Είναι άδικα γιατί δεν έχουν δικαστεί, ούτε καταδικαστεί. Είναι άδικα γιατί οι κανόνες με τους οποίους φτιάχθηκε το κέντρο, όπως της αμεσότητας της έρευνας κάθε υπόθεσης ξεχωριστά, και άμεσα, δεν τηρείται. Δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε δικηγόρους, ούτε σε νομική υποστήριξη, και αν ισχύει ακόμα και το δέκα τοις εκατό των καταγγελιών, ούτε και σε βασικά για να επιβιώσουν αγαθά – και κυρίως, ζουν σε ένα πέπλο σιωπής. Αυτοί οι άνθρωποι ζούνε μία κόλαση. Αν έτσι και αλλιώς πιστεύεις ότι υπάρχουν κατώτεροι άνθρωποι από σένα, άνθρωποι που έχουν λιγότεροι αξία από σένα, άνθρωποι που δεν αξίζουν να ζουν όπως εσύ, έτσι και αλλιώς, σ’ αυτό το blog δεν έχεις δουλειά – δεν μπορώ να σου εξηγήσω ούτε τα βασικά.

Αυτοί όμως, που υποστηρίζουν το να φέρονται στους κρατούμενους έτσι, απλώς για να βγάλουν λεφτά, ως κράτος, ως κοινωνία, είναι απλώς στυγνοί έμποροι σκλάβων. Όποιοι δέχονται, σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν είναι αυτό, εδώ και έναν χρόνο, όχι μόνο στην Αμυγδαλέζα αλλά και αλλού, να κερδίζουν χρήματα ως κοινωνία, από την κακομεταχείριση ανθρώπων, να συμμετέχουν σε μία συγκάλυψη γιατί απλώς βολεύει, όσοι αρνούνται ακόμα και να ρωτήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, που πάνε τα χρήματα αυτά, αλλά και πως καταντήσαμε να εκμεταλλευόμαστε ψυχές για ευρώ, είναι συνένοχοι σε ένα έγκλημα που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα.

Αν τους πω ότι τα χρήματα που γλυτώσαμε από τα αίρκοντίσιον των «κέντρων φιλοξενίας» θα γίνουν, σε μία απολύτα λογική διαδρομή χρήματος, αιρκοντίτιον στον προθάλαμο μίας τράπεζας στο γραφείο που θα τους δώσει αύριο δάνειο να πληρώσουν την θέρμανσή τους, θα είναι ένας φθηνός λαϊκισμός που μπορεί μεν να ξεσηκώσει – μα δεν θέλω αυτό:

Θέλω κατ’ αρχάς, να σκεφτούμε ξεκάθαρα, πόσο κακό κάνουμε ως πολίτες σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Να επικαλεστώ, πριν από το συναίσθημα αυτοσυντήρησής μας, την ανθρωπιά μας.

Και πως ακριβώς αφήσαμε, με ποιον ακριβώς τρόπο, να φτάσουμε τόσο χαμηλά ρε φίλε.

Υ.Γ.: Δεν υπάρχει μόνο η Αμυγδαλέζα, ε;

Υ.Γ.2: Από τον @ernestodlaserna η επικοινωνία του Συνηγόρου του Πολίτη για την κράτηση αλλοδαπών

5 thoughts on “Φιλοξενώντας τους σκλάβους μας

  1. Δυο παρατηρήσεις μόνο.

    1. Υπάρχουν χώρες (νομίζω η Νορβηγία και η Σουηδία) που αρνούνται να τηρήσουν το Δουβλίνο 2 και *δεν* επιστρέφουν συλληθέντες μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή γνωρίζουν πως οι συνθήκες κράτησης στην Ελλά δα είναι αυτές που περιγράφεις.

    2. Εκτίμησή μου: τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν έγιναν μόνο για τα φράγκα. Εγιναν και για να δείξει η κυβέρνηση ότι παράγει έργο στην πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, του ναρκο-εγκλήματος κλπ. Για τους ίδιους λόγους που ο Λοβέρδος διαπόμπευσε τις οροθετικές πριν τις εκλογές. Υπενθυμίζω: Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης έφτιαξαν την Αμυγδαλέζα, άλλο που πλέον τη χειρίζεται ο Δένδιας.
    Πιστεύω επίσης πως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των κυβερνώντων για να προχωρήσουν τον εκφασισμό της κοινωνίας, ο οποίος τους συμφέρει και τους χρειάζεται πάρα πολύ.

    Δεύτερη εκτίμηση: η ΕΕ κάνει και θα συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια, με εξαίρεση κάτι κουβεντούλες που ψελλίζουν, όπως η Μάλμστρομ, για τα μάτια του κόσμου. Χεστήκανε (και με το συμπάθειο) για τους μετανάστες. Το θέμα είναι να περνάνε τα μέτρα.
    Εξάλλου «Αμυγδαλέζες» υπάρχουν και στη Γαλλία και το Βέλγιο και αλλού [http://www.globaldetentionproject.org/countries/europe.html]: αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν, αυτή την πολιτική επιλέγουν, αλλιώς δεν θα έκανα Δουβλίνα 2. Αλλιώς δεν θα έκαναν πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. κλπ, κλπ, κλπ.

  2. @κροτ την πρώτη σου παρατήρηση την έχω ξαναακούσει, μου φαίνεται ανατριχιαστική, για να είμαι ειλικρινής – δεν είχα link να την βάλω. Αν βρεις, στείλε μου.

    Για την πρώτη σου εκτίμηση, συμφωνώ, δεν ήθελα να δώσω την εντύπωση ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος – αλλά να ξεκαθαρίσω ότι είναι ένας σημαντικός: εμπορευόμαστε την δυστυχία τους – για τα λεφτά. Μου φαίνεται πολύ ποταπή διαδικασία, ακόμα και αν δεν είναι ο πρωτεύον ή ο μοναδικός λόγος.

  3. Εχω ενα λινκ απο το BBC για τη πρωτη παρατηρηση αλλα ειναι απο το 2010. Δεν ξερω αν εχει αλλάξει κατι. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11682905

    Last week, Austria stopped sending asylum seekers back to Greece and earlier Norway and Finland did so too.

    Last month a UN special rapporteur, Manfred Nowak, said Greek holding centres for migrants were in a «critical state» and conditions for many of them were «inhuman».

  4. Σχετικά με τις χώρες που έκαναν παύση της επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα, έχω βρει τα εξής (τα μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη, δεν έχω καταφέρει να τα επιβεβαιώσω όλα):

    – Sweden stops returns of asylum-seekers to Greece
    http://www.w2eu.info/sweden.en/articles/sweden-dublin2.en.html

    – Dublin II–What is it and why Europeans need to Know? Basically it is a crime in many cases committed in your name!
    http://eslkevin.wordpress.com/2010/05/11/dublin-ii-what-is-it-and-why-europeans-need-to-know-basically-it-is-a-crime-in-many-cases-committed-in-your-name/

    – Εκτενές σχετικό report της Αμνηστίας
    http://www.proasyl.de/fileadmin/fm-dam/NEWS/2010/AmnestyGreeceDublinIIReport.pdf

    – Από τη wiki:
    » Norway announced in February 2008 it would stop transferring any asylum seeker back to Greece under the Dublin II regulation. In September, it backtracked and announced that transfers to Greece would be based on individual assessments.[8] In April 2008 Finland announced a similar move.[9] Germany and Sweden have limited the suspension of transfers to unaccompanied children only.»

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dublin_II_Regulation#cite_note-7

    Κατά τα άλλα, ναι, είναι φρίκη το ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά από αυτή την ιστορία. Αν βέβαια η επίσημη πολιτική ήταν άλλη, αυτοί δεν θα είχαν τη δυναντότητα να το κάνουν. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο χτυπάει πολύ άσχημα η εκμετάλλευση. Αλλά σε πολιτικό επίπεδο, βρίσκω πως οι επίσημες πολιτικές επιλογές είναι ακόμα χειρότερες…

  5. Θα ήθελα κι εγώ να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, ειδικά μία που την έχω επαναλάβει πολλές φορές και στο τουίτερ και σε άρθρα μου.

    Το Δουβλίνο δεν αφορά μετανάστες αλλά πρόσφυγες, για την ακρίβεια, αιτούντες άσυλο. (Παρεμπιπτόντως, δεν μιλάμε πια για το Δουβλίνο ΙΙ καθώς έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το Δουβλίνο ΙΙΙ http://www.asylumineurope.org/news/19-07-2013/dublin-iii-regulation-enters-force) Αυτή είναι μια συχνή παρανόηση που γίνεται από όλους, και μάλιστα από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ. Το Δουβλίνο είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους αιτούντες άσυλο. Δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για μετανάστες, η κάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει, αν και υπάρχουν κάποιες σχετικές οδηγίες οι οποίες έχουν ως στόχο κυρίως να προστατεύσουν ευάλωτες ομάδες. Βέβαια εδώ και χρόνια συζητείται να δημιουργηθεί μια κοινή πολιτική για μετανάστες (Λίγα για αυτό εδώ http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/immigration/index_en.htm) Το Δουβλίνο είναι μια συνθήκη που ακολουθεί τη λογική της Ε.Ε. Όπως έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης κάποιας ευρωπαϊκής χώρας να πάει όπου θέλει μέσα στην Ε.Ε., έτσι έχει το ίδιο δικαίωμα και όποιος του έχει χορηγηθεί προσφυγικό καθεστώς από οποιαδήποτε χώρα. Για τη λογική στην οποία έχει φτιαχτεί η Ε.Ε., αυτό είναι το φυσιολογικό. Ούτε είναι δυνατόν να εξετάζονται παράλληλα αιτήσεις ενός ατόμου σε 5-6 διαφορετικές χώρες διότι αυτό θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα. Αν εξετάζονταν γρήγορα οι αιτήσεις στην Ελλάδα (πράγμα για το οποίο μας δίνουν πολλά λεφτά άλλωστε), η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.

    Ισχύει ότι πολλοί (οικονομικοί) μετανάστες κάνουν αίτηση για άσυλο, αλλά αν η Ελλάδα εξέταζε τις αιτήσεις θα διαπίστωνε πολύ εύκολα σε ποιο καθεστώς υπάγονται και δεν θα δημιουργούνταν διάφορα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται ακόμα αιτήσεις που έχουν κατατεθεί το 2003 (!!). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας εδώ και 10 χρόνια, όντας υποχρεωμένοι να ανανεώνουν τη ροζ κάρτα τους κάθε 6 μήνες! Υποτίθεται πως η νέα Υπηρεσία Ασύλου που άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο θα βελτιώσει την κατάσταση, καθώς έχει στόχο να εξετάζει πολύ γρήγορα τις νέες αιτήσεις (οι παλιές εξετάζονται ακόμα από την αστυνομία, στην οποία μέχρι τον Ιούνιο υπαγόταν το άσυλο, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό).

    Γιατί μας ενδιαφέρει για τη συγκεκριμένη συζήτηση ο διαχωρισμός πρόσφυγα-μετανάστη (τον οποίο προσωπικά βρίσκω αρκετά υποκριτικό, αλλά έτσι λειτουργεί το σύστημα); Γιατί επειδή ακριβώς υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους αιτούντες άσυλο, είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πως αυτή παραβιάζεται στην περίπτωση των κέντρων κράτησης (στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι, όλοι το ξέρουμε). Το ΠΔ 113/2013 λέει «Αλλοδαπός ή ανιθαγενής που αιτείται διεθνή προστασία, δεν κρατείται για μόνο το λόγο ότι έχει υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας, καθώς και ότι εισήλθε και παραμένει παράνομα στη χώρα.» (άρθρο 12, παρ. 1) Οπότε η κράτηση αιτούντων διεθνή προστασία απλώς και μόνο επειδή εισήλθαν χωρίς άδεια στη χώρα είναι *παράνομη* βάσει ελληνικού νόμου, αλλά και πολλών ευρωπαϊκών οδηγιών. Ουσιαστικά κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους μετανάστες, είναι δυσανάλογο μέτρο η πολύμηνη κράτηση για παράνομη είσοδο στη χώρα, αλλά αυτό είναι πιο περίπλοκο γιατί μπορούν να ισχυριστούν ότι τους κρατάνε για να τους απελάσουν (ενώ γίνονται ελάχιστες απελάσεις το χρόνο) κ.λπ. Πάντως είναι σαφές ότι είναι παράνομο να κρατούνται άνθρωποι που αιτούνται διεθνή προστασία απλώς και μόνο επειδή μπήκαν παράνομα στη χώρα. Οπότε, από αυτό και μόνο, η Αμυγδαλέζα είναι παράνομη.

    Τώρα, ως προς τις συνθήκες κράτησης, είναι σαφές ότι είναι τουλάχιστον απάνθρωπες. Όπως είπε η Κρότκι, πολλές χώρες έχουν δηλώσει ότι καταργούν την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα που ορίζει το Δουβλίνο, επειδή έχουμε καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση των προσφύγων στη χώρα. Με λίγα λόγια, καταδικαστήκαμε επειδή τους βασανίζουμε. Οπότε πολλές χώρες αποφάσισαν να μην επαναπροωθούν άτομα σε εμάς. Υπάρχει βέβαια και η πρωτοφανώς ευχάριστη απόφαση από ελληνικό δικαστήριο που δικαιώνει μετανάστες που δραπέτευσαν από κρατητήρια γιατί έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησής τους ήταν εξευτελιστικές (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231230164).

    Αυτά ήταν γνωστά όταν ανακοινώθηκαν τα «νέα κέντρα κράτησης» επί Χρυσοχοϊδη, όπως και γνωστές ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν στα υπάρχοντα τότε κέντρα κράτησης. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί τα υποστήριζαν τότε (και ακόμα τα υποστηρίζουν), μεταξύ των οποίων και η Βίβιαν, η οποία το Μάρτιο του 2012 με έλεγε «λαϊκίστρια» και «ανεύθυνη» που δεν θέλω τους «ξενώνες» (έτσι τους αποκαλούσε) που φτιάχνουν και μου έλεγε ότι δεν με ενδιαφέρει που οι άνθρωποι μένουν στο δρόμο και τρώνε από τα σκουπίδια. Κάτι παρόμοιο είπε και σε εσένα χτες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή τί θα κάνει μ’αυτούς που κοιμούνται στα πάρκα, στα χαλάσματα, στους σκουπιδοντενεκέδες χωρίς χαρτιά; Αυτό ρωτάω.». Και τώρα βλέπω ότι αντίστοιχα σου λέει. Λυπάμαι, αλλά η όψιμη ευαισθησία αυτών των ανθρώπων δεν με αφορά. Ή μάλλον με αφορά πάρα πολύ γιατί εξαιτίας ανθρώπων με τέτοιες απόψεις διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση με την εξευτελιστική μεταχείριση των μεταναστών/προσφύγων. Αυτές οι απόψεις είναι που νομιμοποιούν αυτό που συμβαίνει. Σε τέτοιες απόψεις κάνεις προσπάθεια κι εσύ να απαντήσεις με αυτό το κείμενο, και πολύ καλά κάνεις. Και επειδή πολλοί δεν το ξέρουν, υπάρχουν ξενώνες στην Ελλάδα, αλλά η σφοδρή πλειοψηφία είναι για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες (εδώ ποιοι είναι οι ξενώνες http://www.unhcr.gr/fileadmin/Greece/General/ReceptionCentres_April10.pdf). Σε αυτούς τους ξενώνες μπορείς να μπεις και να βγεις όποτε θες, δεν είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτόν στα Ανώγεια μάλιστα έχω πάει, έχω μιλήσει και με τα παιδιά εκεί, τα οποία ζουν μια αρκετά φυσιολογική ζωή, δεδομένων των συνθηκών πάντα. Δεν έχουμε όμως άλλες υποδομές. Πρόσφατα είχα πάει σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες για housing για undocumented migrants (η στέγαση θεωρείται βασικό δικαίωμα για *όλους*, ανεξαρτήτως καθεστώτος διαμονής) και βέβαια ήμουνα στην πολύ δυσάρεστη θέση να περιγράφω σε όλους τους παρευρισκομένους τις ανύπαρκτες υποδομές που έχουμε στην Ελλάδα για μια ομάδα την οποία θεωρούμε εντελώς ανεπιθύμητη και τα δικαιώματα της οποίας παραβιάζουμε καθημερινά. Επαναλαμβάνω, housing δεν είναι η Αμυγδαλέζα, ποτέ δεν ήταν, ούτε είχε σχεδιαστεί για κάτι τέτοιο. Είναι τουλάχιστον χυδαίο να τα μπλέκουμε, όπως κάνει η Βίβιαν, γιατί έτσι νομιμοποιούμε τις Αμυγδαλέζες.

    Για να επιστρέψω στο θέμα (και στην ουσία παλαιότερης ανάρτησής σου εδώ και συζήτησής σου στο radiobubble), όσο ανεχόμαστε και/ή δικαιολογούμε και/ή δεν αντιδρούμε σε αυτά που συμβαίνουν, είμαστε συνένοχοι. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι από εμάς νιώθουν άνετα με αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.