Πριν λίγο καιρό, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έκανε βόλτα με δημοσιογράφο καναλιού στο κέντρο της Αθήνας. Αηδίασε και «προβληματίστηκε» με το θέαμα. Ήταν ένα καλά σχεδιασμένο τρυκ για να ξεκινήσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα.

Για αρκετό καιρό, στα κανάλια έπαιζαν επιμόνως διαρκώς εκτενή ρεπορτάζ, με θέμα «οικολογική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας», «Εικοσιπέντε άνθρωποι σε ένα δωμάτιο», «βρωμιά, δυσωδία και παραβατικότητα στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου». Με έμφαση στις λέξεις διαρκώς, εκτενή, επίμονα.

Πριν λίγες ημέρες, βγήκε στο διαδίκτυο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας με σαφή σύνδεση μεταναστών με την εγκληματικότητα. Έκανε λόγο για «ανακατάληψη των πόλεών μας από τους λαθρομετανάστες» «Ανακατάληψη των πόλεων από τα γκέτο των μεταναστών» (ούτε καν των παράνομων).[*]

Κάποιος θα πίστευε ότι δεν τα εννοούν αυτά που λένε. Ότι το κάνουν μόνο για να πάρουν την ψήφο από την ανερχόμενη ακροδεξιά.

Έχω διαφορετική ανάγνωση: λένε ακριβώς αυτό που εννοούμε. Απλώς όχι αυτό που νομίζεις.

~

Για την Χρυσή Αυγή, η καθαρότητα της φυλής είναι αυτοσκοπός. Καλώς ή κακώς (κακώς για μένα, αλλά αδιάφορο), αυτή η καθαρότητα εκφράζεται ειλικρινέστατα: δεν μπορεί να κρυφτεί ο νεοναζί. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους με κριτήριο την φυλή τους, και δεν έχουν την ίδια αξία.

ΝΔ και Πασοκ (και πιθανότατα και άλλοι, αλλα μένω σ’ αυτούς που ήταν κόμματα εξουσίας και πήραν αποφάσεις) δεν συμμερίζονται την καθαρότητα της φυλής. Μπορεί να μοιάζει έτσι, γιατί το τελικό θύμα είναι το (σχεδόν) το ίδιο, αλλά δεν έχουν τις ίδιες βλέψεις.

Θέλω λίγο να με προσέξεις εδώ, γιατί αυτό που θα σου πω είναι καλά κρυμμένο ως τώρα πίσω από θολές θέσεις, και μπορεί να σου ξεφύγει πολύ εύκολα:

Για τα πρώην κόμματα εξουσίας, αντίθετα με την «καθαρότητα της φυλής» που πρεσβεύει η φιλοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες.

Το πρόβλημα είναι οι φτωχοί.

Είτε ο Πακιστανός έχει έρθει ως τουρίστας, με τα ωραία του δολάρια ή ευρώ, είτε είναι ο ανθρωπάκος που σου ζητάει λεφτά στα φανάρια, για την Χρυσή Αυγή (ή κάθε άλλης φίλα προσκείμενης ομάδας, όπως το Λάος, ή οι ακροδεξιοί της Νέας Δημοκρατίας και πάει λέγοντας) είναι ένας εχθρός.

Το απάνθρωπο μίσος τους εκφράζεται τίμια και ειλικρινώς.

Για την επίσημη Νέα Δημοκρατία, και το επίσημο Πασόκ όμως, αν ο μετανάστης δεν είχε αρκετά χρήματα για να φύγει από την χώρα του ως τουρίστας, αλλά έπρεπε να διαφύγει στην χώρα μας (ως τράνζιτ σε άλλες χώρες) για να φάει ένα κομμάτι ψωμί, είναι εχθρός και αντιμετωπίζεται ως τέτοιος.

Νομίζεις ότι αφορά μόνο τους μετανάστες;

Πριν λίγες ώρες έμαθα πως όσοι νοίκιαζαν σπίτια σε περισσότερους από έναν ή δύο ανθρώπους στο κέντρο, έγιναν έρευνες και συλλήψεις.

Νομίζεις ότι μόνο οι μετανάστες δεν έχουν που να μείνουν;

Πιστεύεις ότι διαφέρεις από τον μετανάστη; Εγώ πάντως, όχι. Αν χάσω την δουλειά μου, μπορεί να κοιμηθώ στον δρόμο. Αν χρειαστεί, για να βρω μία στέγη, θα νοικιάσω με άλλους είκοσι. Αν η νόμιμη παρουσία μου στην Ελλάδα κοστίζει χρήματα, προφανώς, προφανέστατα δεν θα έχω για να πληρώσω. Αν δεν έχω λεφτά για φαΐ, θα ψάχνω στα σκουπίδια. Ή, και μετα λόγου γνώσεως το λέω, για να φάει η οικογένειά μου, θα ζητιανέψω. Θα δουλέψω χωρίς ασφάλεια, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελπίδα.

Πόσο διαφέρω από τον μετανάστη; Τα μέσα θα με παρουσιάσουν ως Υγειονομική Βόμβα, η συζήτηση θα γίνει για το αν πρέπει να ζήσω «βρώμικα ελεύθερα, ή σε «χρυσό» κλουβί φυλακισμένος», με έμφαση στο «τουλάχιστον θα έχεις να φας» και «δεν θα βρωμίζεις το ιστορικό κέντρο». Και ας είσαι φυλακισμένος.

Γιατί είσαι φτωχός.

Αναθεωρήστε τις απόψεις σας. Τα δύο κόμματα εξουσίας δεν καπηλεύονται τον ρατσισμό της Χρυσής Αυγής.

Έχουν άλλον, δικό τους.

Και βασίζεται στο χρώμα του χρήματος.

Υ.Γ.: Διαβάστε και το άρθρο «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Δούλων» από τον @giopso

Υ.Γ.2: [*] Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, για το video της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά στην ζωή μου καταψήφησα το video, και το έκανα mark για ρατσιστικό περιεχόμενο. Η Νέα Δημοκρατία «απάντησε» διατηρώντας το video, βγάζοντας την βαθμολογία (που ήταν συντριπτικά εναντίον της) και αφαιρώντας την δυνατότητα σχολιασμού.

Update 14/5/2013: Ξαναδιαβάζοντάς το, είμαι πολύ επιεικής με αυτά που γράφω ως προς την Χρυσή Αυγή. Στα σχόλια ο Αναστο έχει δίκιο: αυτοί οι άνθρωποι το μόνο που θέλουν είναι εξουσία δια της δύναμης – εναντίον οποιουδήποτε είναι απέναντι. Δεν είναι ειλικρινείς ούτε με την σκιά τους, για κανένα απολύτως θέμα.

5 thoughts on “Το χρώμα του χρήματος

 1. Aπό πότε στην Ελλάδα φυλακίζουμε τους αδύναμους; Το αυτονόητο είναι η προστασία των συνόρων. Το αυτονόητο είναι ο έλεγχος η απέλαση.. Το αυτονόητο είναι, να μην έχει υπογράψει κανείς συμφωνίες Δουβλίνου-2 Ο υπουργός που νομίζει ότι μπορεί ακόμα να δίνει παραστάσεις (εκτός του θεάτρου Σκιών βεβαίως) είναι γελασμένος, μάλλον καταγέλαστος.
  Το πρόβλημα όμως υπάρχει. Αλλοδαποί βέβαιοι για τη βαθιά διαφθορά μας, κινούνται αναίσχυντα και ατιμώρητα. Μας πιάσανε στον ύπνο, σίγουρους για την κουλτούρα μας, τη συμπόνοια μας, το σύστημα πχ Υγείας κλπ που ήταν ΑΝΕΤΟΙΜΟ να δεχθεί τις εκατοντάδες μεταναστών, καλών ή κακοποιών.

 2. Βγάλε το «αλλοδαποι», και αντικατέστησέ το με «άνθρωποι». Θα έρθεις κατ’ ευθείαν στα λόγια μου. Γιατί δεν λογίζονται (αποκλειστικά) ως αλλοδαποί στο κέντρο της Αθήνας για το κράτος. Δεν είναι η φυλή το πρόβλημα για το κράτος – κάθε άστεγος στο κέντρο της Αθήνας είναι υγειονομική βόμβα. Είναι πως, οικονομικά αδύναμοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλής, δημιουργούν «προβλήματα». Και πρέπει να «μαζευτούν».

  Αυτό λέω.

 3. Ωραία το υιοθετώ. Οι αδύναμοι όμως Έλληνες «άνθρωποι» δεν είναι το ίδιο επιθετικοί,ή σίγουροι για την ατιμωρησία. Το βλέπω καθημερινά. Πλην των χρηστών ναρκωτικών που η εξάρτησή τους τους κάνει ανεξέλεγκτους..
  Αντίθετα θεωρώ επικίνδυνους Έλληνες, τους διαβρωμένους απ το σύστημα και τη συναλλαγή.Τους ωχαδελφάκηδες, τους αδιάφορους, τους χλιαρούς.. Αλλά αυτοί είναι στο απυρόβλητο συνήθως..

 4. Αν θέσουμε το θυμό, ή την επιθετικότητα σε επίπεδο γενετικού υλικού, θα με βρεις αντίθετο. Είτε είσαι έλληνας, είτε είσαι αλλοδαπός, η αντίδρασή σου είναι ανθρώπινη. Και η «ατιμωρησία» δεν είμαι σίγουρος αν είναι ίδιον των μεταναστών (άπειρες οι καταγγελίες για αστυνομική βαρβαρότητα κατά των μεταναστών που, λογικά, δεν έχουν φωνή να διαμαρτυρηθούν) ή προνόμιο των Ελλήνων.

  Ξανά: στο άρθρο υποστηρίζω πως ο εχθρός του κράτους (όπως νοείται τώρα από τα δύο κόμματα που το απαρτίζουν, και το δημιούργησαν) δεν είναι αποκλειστικά ο μετανάστης – είναι ο φτωχός.

  Όποιας φυλής, χρώματος δέρματος, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων.

  Απλώς, σε πρώτη φάση, φαίνονται οι μετανάστες (που είναι και, συγκριτικά με τον μέσο πληθυσμό) φτωχότεροι.

  Αύριο, θα είναι όλοι. Και εγώ, αν χάσω την δουλειά μου και πεινάσω.

  Ο Ρατσισμός τους είναι οικονομικός, όχι φυλετικός.

 5. Και οι χρυσαυγίτες είναι ρατσιστές μόνο φυλετικά; Μα δες με ποιους τα έχουν βάλει ως τώρα πέρα απ’ τους κακούς ξένους. Με όσους δεν συμφωνούν μαζί τους, με όσους δεν τους φοβούνται/σέβονται, με όσους έχουν ιδεολογικές διαφορές. Με λίγα λόγια με τα παλιοκομούνια (ή ανάρχες), τους δημοκρατικούς πολίτες που δεν θέλουν να ξυλοκοπούνται συμπολίτες τους για το χρώμα του δέρματος τους.

  Πιστεύεις πως στο μυαλό του φασίστα είναι το ίδιο ένας Αφρικανός οικονομικός μετανάστης κι ένας Ιάπωνας επιχειρηματίας στην Ελλάδα; Γονιδιακά μπορείσ ασφαλώς (κι ηλιθιωδώς) να πεις πως απέχει το «ελληνικό» DNA πολύ κι απ’ τους δυο. Τους κυνηγάμε στο μετρό και στην Πειραιώς εξίσου; Μια ζωή με τις ελίτ ήταν και δεν έχουν αλλάξει φυσικά, δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά.

  Ξέρω, άλλο ήταν το θέμα όμως θεωρώ πως για τον χρυσαυγίτη, η ιδεολογική καθαρότητα που έχει να κάνει με τις διακρίσεις υπέρ των ελίτ, υπέρ των «άξιων», είναι εξίσου σημαντική με τη φυλετική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.