blog_soldier.jpg

Το διάβασα στο blog press-gr (που ανακάλυψα πρόσφατα) και έμεινα άφωνος:

Πόσους θανάτους ελλήνων οπλιτών λέτε ότι έχουμε τους τελευταίους μήνες;

Δεν θα απαντήσω. Δείτε το μόνοι σας, στον επίσημο δικτυακό τόπο του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τα σχόλια στο blog το λένε πάντως μια χαρά: Σχεδόν μία στις τρεις ειδήσεις του στρατού, αναφέρει «θανάσιμο τραυματισμό οπλίτη»!

Και ανανεώνεται συχνα, δυστυχώς…

Φυσικά, «Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές». Αυτό ισχύει για όλες, χωρίς να υπάρχει καμία απάντηση στο ερώτημα «γιατί» ούτε απο την πιο παλιά είδηση (να σημειώσω οτι τα αρχεία των δημοσιεύσεων σβήνονται, μετά την πάροδο έξι μηνών…)

Τι γίνεται ρε παιδιά εδώ!;

Να δώσω μία απάντηση στο «πόσοι έχουν ανακοινωθεί»; Μόνο για το 2006 μέτρησα δεκαοχτώ νεκρούς: εννέα νεκρούς εκτός μονάδας, εννέα ενώ εκτελούσαν καθήκοντα μέσα στην μονάδα, και έναν σοβαρό τραυματισμό δεκαεννιάχρονου στην σκοπιά… Και αυτά είναι τα ανακοινωθέντα (ο νοών νοείτω)… Οι εκτός μονάδας, πες, ατυχήματα. Οι εντός; Εννιά νεκροί μέσα στις μονάδες τους; Και μάλιστα, σε συντριπτική πλειοψηφία, στις σκοπιές…

6 thoughts on “Πόσους νεκρούς φαντάρους έχουμε; (εν καιρώ ειρήνης!)

  1. Να υποθέσω ότι 3 το δίμηνο είναι αποδεκτό casualty rate εν καιρώ ειρήνης για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας;
    Πάντως, όποιος έχει πάει φαντάρος ξέρει πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να τύχει στον οποιονδήποτε η «κακή στιγμή’…

    (* ξέχωρα από θέματα υγείας, κατάθλιψη κλπ. που ανεβάζουν τις απώλειες σ’ ένα στράτευμα με μεσαιωνικές πρακτικές ψυχολογικής υποστήριξης)

  2. τρομακτικό, πραγματικά. τι σημαίνει ότι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα σκοπιάς; ποιος τους βρήκε, τι έδειξε η ιατροδικαστική;
    πω πω με ανατριχιάζουν αυτά τα πράγματα

  3. Προχθές μιλούσα με τον αδερφό μου, που ήταν αξιωματικός στο στρατό. Το θέμα μας ήταν οι χαμηλές θερμοκρασίες και συγκεκριμένα πόσο κρύο κάνει αυτή την εποχή στη Φιλανδία. Κάποια στιγμή μου είπε ότι όταν ήταν στο στρατό σε εποχές μεγάλων κρύων πήγαινε κάθε ώρα και έλεγχε τους φαντάρους του που φύλαγαν σκοπιά για να βεβαιωθεί ότι δεν είχαν κοκκαλώσει από το κρύο.
    Νομίζω ότι το έλεγε σοβαρά.

  4. Εγώ έχω ακούσει απο ενα κοντινο μου προσωπο πως στον Εβρος γίνεται λαθρεμπόριο ναρκωτικών στα σύνορα. Οποιοι το γνωριζουν και ειναι σκοπια πεφτουν κάτω να μην τους οι λαθρέμπορου, οσο για τους υπόλοιπους… Ανατριχιάζω γιατι αν ηθελε ο Ε.Σ. να τους πολεμήσει μπορεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.