Με ρωτούν λοιπόν πολλοί – και τι έγινε;
Και προσπαθώ να εξηγήσω οτι αν επιτρέψεις κάτι για τους σωστούς λόγους, το επιτρέπεις και για τους λάθος.
Αν πιστεύεις οτι υπάρχει καλή πρόθεση, να είσαι έτοιμος και για την κακή πρόθεση.
Τις θέλουν -λένε- για να μας προστατέψουν απο τους κακούς βάνδαλους αναρχικούς που καίνε αυτοκίνητα και μαγαζιά.
Φίλος μου είχε πει παλιά οτι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην Δημοκρατία είναι να της δώσει δύο επιλογές:
«Θες αυτό ή εκείνο;»
«Θέλεις να σου κάψουν το αυτοκίνητο και το μαγαζί, ή κάμερες;»
Κλειδωμένος σε δύο επιλογές, συνήθως δεν έχεις αρκετά καθαρό μυαλό να αντιληφθείς οτι μανιπουλάρεσαι..
Σωστό λοιπόν, αλλά αν τις θέλουμε για να αποτρέψουμε το έγκλημα, (αλλού δεν έχει πιάσει αυτό btw) αυτό δεν σημαίνει οτι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για αυτό.
Και επίσης, σας θυμίζω, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αποτραπεί (και όχι να καταδικαστεί) το έγκλημα.
Σήμερα το in.gr έχει την πιο κατάλληλη είδηση για να κλείσω τούτο το post.
Διαβάστε:
Στην «πυρά» η κυβέρνηση Μπράουν μετά την αποκάλυψη ότι χάθηκαν ψηφιακοί δίσκοι με τα προσωπικά δεδομένα 25 εκατομμυρίων πολιτών -ονόματα, διευθύνσεις, τραπεζικοί λογαριασμοί. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Βρετανίας εκτεθειμένος στον κίνδυνο πλαστογραφίας και τραπεζικής απάτης…
Τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που λάμβαναν επιχορηγήσεις τέκνων ήταν αποθηκευμένα σε δύο ψηφιακούς δίσκους, οι οποίοι εστάλησαν από κατώτερο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών με το ταχυδρομείο προς άλλον κρατικό φορέα. Η αποστολή των CD έγινε στις 18 Οκτωβρίου και δύο εβδομάδες μετά η Σκότλαντ Γιαρντ δεν έχει βρει ίχνος τους… […]
[…] Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Βρετανίας είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο πλαστογραφίας και τραπεζικής απάτης. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καλούν τους πολίτες να παρακολουθούν στενά τους λογαριασμούς τους για «ασυνήθιστη κίνηση» και ο Αλιστερ Ντάρλινγκ δεσμεύεται ότι θα δοθεί αποζημιώση σε κάθε περίπτωση απάτης. […]
Όλο το άρθρο εδώ: Σάλος στη Βρετανία από την απώλεια προσωπικών δεδομένων 25 εκατ. πολιτών
Ακούστε τι σας λενε λοιπόν.
Όταν σας λένε «Θα κρατάμε πλήρη στοιχεία για δύο χρόνια τα email που στέλνετε – για να την παγκόσμια τρομοκρατία» κρατήστε το «Θα κρατάμε πλήρη στοιχεία για δύο χρόνια τα email που στέλνετε».
Όταν σας λένε «Θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε απο τις κάμερες τις πορείες – για τους αναρχικούς που καταστρέφουν αθώους ανθρώπους» κρατήστε το «Θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε απο τις κάμερες τις πορείες «.
Μην λαμβάνετε ως δεδομένη την καλή τους διάθεση. Θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για αυτό, δεν σημαίνει ούτε οτι ξέρουν πως να σε προστατέψουν, ούτε οτι δεν θα το χρησιμοποιήσουν για κάτι άλλο…
Υπάρχει και πρώτο μέρος. Φωτό απο τον Kalsovrako – άλλες εδώ.
Να μη μαζέψουμε πρώτα τις κάμερες από τα κανάλια, που με τη δικαιολογία της ελευθερίας του Τύπου (στην πραγματικότητα της ασυδοσίας και της ακριβοπουλημένης εκδούλευσης) έχουν πρόσβαση σε πολύ σημαντικά προσωπικά δεδομένα του καθενός μας τα οποία γνωστοποιούν και αναπαράγουν χωρίς καμία συνέπεια ;
Γιατί κανείς δε διαμαρτύρεται γαι τις τηλεοπτικές κάμερες;
Κι εγώ, άμα με πιάσουνε να ληστεύω την εθνική τράπεζα, αντικυβερνητική θα δηλώσω.
Ακόμα και αν σας πουν ότι δεν παρακολουθείται το email, το σταθερό ή το κινητό σας, θα το πιστέψετε;
Εγώ δεν το πιστεύω, αλλά προσωπικά συνεχίζω να τα χρησιμοποιώ σαν να μην τρέχει τίποτα. Το μόνο πράγμα που δεν έχω πει ειναι το PIN μου, αλλά αυτό το έχουν έτσι κι αλλιώς από τα αρχεία των τραπεζών (μη μου πείτε οτι δεν πουλάνε αρχεία! Εχετε δουλέψει ποτέ σε τελεμάρκετινγκ; )
Δεν είναι οτι διαφωνώ με τους φόβους σας για λάθος χρήση των «προστατευτικών» μέτρων, απλά είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούν την ασφάλεια σημαντική και για τους οποίους οι συλληφθέντες δεν είναι κατά κανόνα πολιτικοί κρατούμενοι με παραβιασμένα δικαιώματα.
Συγγνώμη που δεν το βρίσκω κατακριτέο να είσαι ένας απλός νοικοκύρης που κάνει τον πόλεμό του από αλλού και όχι με φωτιές στους δρόμους (και φυσικά ούτε από τα μπλογκ).
Κατά τη γνώμη μου, το μόνο που πετύχαιναν ιστορικά οι φωτιές στους δρόμους ήταν να ενδυναμώνουν το Κράτος. Μια φορά στο τόσο βρισκόταν ένας αξιόλογος ηγέτης ή η κατάσταση ήταν πραγματικά οικτρή και πετύχαινε η επανάσταση, αλλά αυτό στατιστικά δε μπορεί να συμβαίνει κάθε μέρα.
@passer by
Συγνώμη, τις φωτιές στους δρόμου και τις molotov ποιός νομίζεις ότι τις πετάει; Παιδάκια με ορμονικές διαταραχές; Ήμαρτον, ας μην είμαστε αφελείς ευχαριστώντας την κυβέρνηση που είναι τόσο ανοργάνωτη που έχει καταφέρει να μην νιώθουμε ασφαλείς ούτε για την ζωή μας που αφορά το ασφαλιστικό ούτε για την ελευθερία μας. Και δόξα το Θεό που υποπτευόμαστε όχι μόνο τον μπακάλη και τον μανάβη που μας κλέβει, αλλά το κράτος το ίδιο που το εμφανώς μας κλέβει απροκάλυπτα και έννομα όχι μόνο τα λεφτά μας αλλά και την ελευθερία μας.
Σε ένα τέτοιο κράτος θα εμπιστευθούμε την και-καλά παρακολούθηση με κάμερες για τρομοκρατικές επιθέσεις; Εδώ το ίδιο το κράτος τρομοκρατεί…
Βρείτε μου μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και δε ρίχνει προβοκάτορες στις πορείες…
Αν και αν θέλετε τη γνώμη μου, υπάρχουν και παιδάκια με ορμονικά προβλήματα και καταπιεστικούς γονείς, που δε μένουν στα δυτικά προάστεια και που οι πεποιθήσεις τους, το πρωι στήν επιχείρηση του μπαμπάκα, δεν είναι καθολου αριστερες. Μη μου πειτε οτι δεν υπαρχουν…
Ειπα εγω ποτε οτι εχουμε οργανωμενη κυβερνηση; Εγω εμπιστευομαι τοσο πολυ το ελληνικο κρατος που την εκανα με ελαφρα. Αλλά μην τα μπλεκουμε ολα σε μικροπολιτικους καυγαδες… υπαρχουν κι αλλα πραγματα στην καθημερινοτητα ενος πολιτη εκτος απο την καταγραφη μιας πορειας.
Ακουγομαι βολεμενη; Δηλώνω ένοχη, αλλα τουλαχιστον το παραδεχομαι.
«υπαρχουν κι αλλα πραγματα στην καθημερινοτητα ενος πολιτη εκτος απο την καταγραφη μιας πορειας»
Παίρνω θέση: ΟΧΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
Ουδείς και τίποτα ποιο σημαντικό απο την ελευθερία μου. Τίποτα πιο ουσιώδες απο το δικαίωμα να μην με αντιμετωπίζουν ως παράνομο εκ προοιμίου.
Αλλά ούτε αυτά έχουν σημασία.
Ουτε καν η γνώμη μου.
Αν δεν μου άρεσε, ας ψήφιζα έναν άλλο, που θα υποσχόταν οτι θα τις κατεβάσει.
Δημοκρατία έχουμε.
Αλλά αν μία Αρχή (που την εμπιστεύομαι, όχι σαν το κράτος) υπεύθυνη για τέτοια θέματα, γνωμοδοτεί για το θέμα αρνητικά, και το κράτος αδιαφορεί – γιατί για τον άλφα βήτα λόγο δεν το συμφέρει – τότε υπάρχει θέμα.
Πιάνω και κάτι άλλο – μια και το ξεκινήσαμε:
«Δεν είναι οτι διαφωνώ με τους φόβους σας για λάθος χρήση των “προστατευτικών” μέτρων, απλά είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούν την ασφάλεια σημαντική και για τους οποίους οι συλληφθέντες δεν είναι κατά κανόνα πολιτικοί κρατούμενοι με παραβιασμένα δικαιώματα. »
Το «δεν είναι κατά κανόνα» δεν μου αρκεί.
Δεν θέλω ούτε έναν πολίτη με παραβιασμένα δικαιώματα.
ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ.
Αδιαφορώ για το έγκλημά του. Μπορεί να είναι παιδεραστής, βιαστής, να κλέβει την εφορία, ή να έκλεψε ένα κομμάτι ψωμί.
Αν είμαστε ένα σύννομο, οργανωμένο, δημοκρατικό κράτος, όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Τα ίδια εγώ, τα ίδια ο παραβάτης.
Αλλιώς, να το πούμε Χούντα.
Και να τελειώνουμε με τις φαντασιώσεις μας για δημοκρατίες και λίκνο του πολιτισμού…
«He who sacrifices freedom for security deserves and has neither»
Kapou eixa diabasei oti to eixe pei o rusvelt.
Εχουμε στην Ελλάδα δημοκρατία; Από πότε;
Τελοσπάντων. Όπως έχουν κάποιοι δικαίωμα να κάνουν πορεία, έχω κι εγώ το δικαίωμα να τραβήξω το δρόμο μου χωρίς επεισόδια. Το δικό μου δικαίωμα, όμως, δε μιλάει κανείς όταν παραβιάζεται.
Εσείς μόνο στην πορεία διαμαρτύρεστε; Την πορεία περιμένει κάποιος για να σας φτιαξει φακελο; Στο περιβάλλον σας, στη δουλειά σας, δεν εκφράζετε καμία άποψη; Αν η πορεία ειναι το μονο μεσο διαμαρτυριας ενος πολιτη, θα δηλωσω εντελως καθεστωτικη και να με συγχωρειτε.
Τα δικαιώματα των συλληφθέντων παραβιάζονται μόνο από τις κρατικές κάμερες; Γιατί σχεδόν κανείς δεν απαντάει κάθε φορά που γράφω κάτι για τις τηλεοπτικές κάμερες; Οι τηλεπαρουσιαστές (δε λέω δημοσιογραφοι) δεν βγάζουν δικαστική απόφαση πριν τη βγάλει το δικαστήριο;
Η ελευθερία μου θεωρώ οτι περιλαμβάνει και το δικαίωμα μου στην ασφάλεια. Παντα μιλουσα γαι πολιτικα στο κινητο και μιλαω ακομα και μετα το παραδειγμα βονταφον. Η που δεν τους ενδΑλλα δεν παω στο ΑΤΜ τη νυχτα. Αυτό δεν είναι παραβίαση της ελευθερίας μου;
Πλήρης ελευθερία δεν είναι δημοκρατία. Το να πατάω το διπλανό μου στο λαιμό για να μην περιοριστούν τα δικαιώματά μου, δεν είναι ελευθερία.
@passer by
Νομίζεις πως η κάμερα θα σε σώσει από τους τρομοκράτες, ή από τους κουκουλοφόρους; Εκεί που προσφέρει εκεί δεσμεύει. Και ναι, η πορεία είναι ένας τρόπος δημόσιας διαμαρτυρίας και δόξα τον Θεό που δεν μας βαράνε ακόμα οι αστυνομικοί με πλαστικές σφαίρες. Άραγε όλοι αυτοί που θα βγούνε στους δρόμους την Τρίτη για να διεκδικήσουν καλύτερη ασφάλιση, ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων; Θα διαμαρτυρηθούν γκρινιάζοντας μόνο ή θα πάνε στην δουλίτσα τους γνωρίζοντας πως το εφ’ άπαξ θα μειωθεί κατά 45% και θα πούνε «δεν βαριέσαι, οι αγώνες δεν κερδίζονται με πορείες». Δυστυχώς όμως αυτή την έστω αλλοτριωμένη δημοκρατία που έχουμε, κάποιοι άνθρωποι πριν από 34 χρόνια, με πορείες και με το αίμα τους την κατακτήσανε. Για να έχουμε εμείς, τα παιδιά τους μία στάλα ελευθερίας και να μπορούμε να γράφουμε στα blogs χωρίς να λογοκρινόμαστε ή τίποτα χειρότερο.
Όσον αφορά την ασφάλεια… η Αμερική που έχει καταστρατηγήσει όλους τους κανόνες περί ατομικής ελευθερίας (όπου για το ξεκάρφωμα λέγανε το ’80 “it’s a free country”, τώρα πλέον δεν το λένε διότι θα τους πάρουν με τα λεμόνια), νιώθει ασφαλής; Το Λονδίνο που έχει βάλει παντού κάμερες είναι ασφαλές; Και μιλάμε για αναπτυγμένες χώρες και όχι «αναπτυσσόμενες» όπως η δικιά μας; Και τί σε κάνει να πιστεύεις πως οι κάμερες θα παρακολουθούν καθαρά και μόνο για την ασφάλεια του πολίτη; Πρέπει κάποιος να είναι τρομαχτικά αφελής να πιστεύει σε κάτι τέτοιο…
Τέλος η απόλυτη ελευθερία ισοδυναμεί με αναρχία. Δηλαδή υπάρχουν μόνο τα δύο άκρα; Δηλαδή να είμαστε και ευγνώμονες επειδή μπορούμε να βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας μετά την δύση του ηλίου; Η ελευθερία μπορεί να επιβιώνει σε κάθε άνθρωπο μονάδα μόνο όταν δεν καταπιέζει την ελευθερία του διπλανού του. Λοιπόν αγαπητή passer by, η κυβέρνηση καταπιέζει πέρα των νόμων, της ηθικής και της δικαιοσύνης τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας, με το ασφαλιστικό, το άρθρο 16, της αύξησης του φορολογικού συντελεστή… και πάει λέγοντας.
Και επειδή αναφέρθηκες στους δημοσιογράφους, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν αντισυνταγματικό να βγαίνει ο όποιος δημοσιογράφος και να εκφέρει άποψη καθώς και να διαστρεβλώνει την αλήθεια. Τώρα όλα αυτά τα λένε «δημοσιογραφικούς σχολιασμούς» στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς». Όμως ποτέ, μα ποτέ δεν βγάζει στην φόρα δεδομένα (διότι και η τράπεζα έχει προσωπικά μας δεδομένα και ο μπακάλης μας και ο περιπτεράς μας) ο δημοσιογράφος διότι υπάρχει αυτή η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Παράδειγμα τρανταχτό: Ευαγγελάτος. Περιμένουμε όλοι να μάθουμε την εταιρία ή την επιχείρηση που κάνει τις διάφορες κομπίνες αλλά ποτέ μα πότε δεν δίνουν το όνομα δημόσια εφόσον δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία από εισαγγελέα όπου και δημοσιοποιείται το θέμα. Η Αρχή βάζει χέρι ΚΑΙ στον Ευαγγελάτο!
[…] Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως o νόμος ορίζει.” […]
Δεν θα μπώ στην ψυχή της κουβέντας. Απλά ξαναγράφω αυτό που έγραψε και ο Αρκούδος στο προηγούμενο post, προφανώς αρθρο του Συντάγματος.
Κάνω μια ερώτηση τώρα….
Οι κάμερες σας τρομάξανε ρε παιδιά; Εδώ μιλάμε για «ντου απο παντού» με τα προσωπικά δεδομένα μας! Γίνεται της π****άνας και μάλιστα τα προσφέρουμε και οικειοθελώς οι αδαείς στο interntet. Οι εταιρίες τα ανταλλάσουν ως πελατολόγια και μετά μας π***δάνε στα τηλεφωνήματα.
Μας ξέρουν απο έξω κι ανακατωτά και τώρα ξυπνήσατε ξαφνικά; Δηλαδή, αποδέχεστε την κάμερα που καταγράφει «την κυκλοφορία» και δεν την αποδέχεστε όταν «δεν την καταγράφει:» . Μα τι λέμε τώρα; Δηλαδή όταν καταγράφει την κυκλοφορία δεν μπορεί να κάνει zoom σε μια φάτσα; Δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν όποτε θέλουν;
Το ζήτημα είναι πως αφού γουστάραμε και επικροτήσαμε το Big Brother και τα υπόλοιπα σκουπίδια, αφού αυνανιστίκαμε με την εικόνα μας στην TV και στο Internet, ξαφνικά ανησυχήσαμε! Ξυπνήσαμε… Τι λες ρε παιδί μου;
Έχουμε αυτό που μας αξίζει και έχουμε γίνει τόσο στομαχικοί και ματαιόδοξοι που και αυτά που μέλλει να δούμε, και αυτά ακόμα μας αξίζουν.
Γρήγορα πίσω στον καναπέ και στο «24» τώρα για να μη ξεχνιόμαστε.
Εγώ δεν έχω καταλάβει… τι σχέση έχουν οι δίσκοι που χάθηκαν στην Αγγλία με τις κάμερες στην Ελλάδα;
Για το Λονδίνο ειδικά που αναφέρεσαι, επειδή τυχαίνει λόγω της δουλειάς μου να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της ασφάλειας, στις κάμερες, στις παρακολουθήσεις κ.λπ. δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το Λονδίνο είναι περισσότερο ασφαλές λόγω των καμερών και επίσης ότι δεν παρακολουθείται κανείς απλός πολίτης έτσι για πλάκα, ούτε αποθηκεύονται στοιχεία για ολόκληρα χρόνια. Οι περισσότεροι παρακολουθητές αποθηκεύουν το πολύ για 1 μήνα, και πάλι δεν ελέγχονται τα δεδομένα αν δεν υπάρξει λόγος, π.χ. να έχει γίνει κάποια εγκληματική ή τρομοκρατική ενέργεια. Επίσης αυτοί που παρακολουθούν τις κάμερες είναι απλοί άνθρωποι, σαν εμένα κι εσένα, εργαζόμενοι δημόσιων ή ιδιωτικών εταιριών ή αστυνομικοί ή υπάλληλοι του δήμου (γιατί δεν έχει ένας φορέας υπό την επίβλεψή του όλες τις κάμερες). Σίγουρα δεν είναι τσιράκια της Κυβέρνησης, και όσοι έχω γνωρίσει είναι περισσότερο συγκροτημένοι από τον μέσο τηλεπαρουσιαστή που τρέχει με το τηλεσυνεργείο να βγάλει λαυράκι και πάρα πολύ προσεκτικοί με τα προσωπικά δεδομένα.